TEX WILLER HENKILÖHAHMOT

Tällä sivulla esitellään lehden keskeiset henkilöhahmot sekä kerrotaan niiden historia seikkailuista saatavan tiedon perusteella. Jokaisen esiteltävän henkilön kohdalla on mainittu ne tarinat, jotka ovat olennaisimpia henkilöhistorian kannalta.

TEX WILLER
KIT WILLER
TIGER-JACK
KIT CARSON
MEFISTO
YAMA
EL MORISCO
PAT MACRYAN
GROS-JEAN
JIM BRANDON
MONTALES
TOM DEVLIN
SAM BRENNAN
MIKE TRACY
PROTEUS, ALIAS MR.PIITEX WILLER


Ensimmäisen Tex-seikkailun ensimmäiset kuvat, numero 1/1953 sivu 1

Tex Willerin elämänvaiheista saadaan kattava kuva lukemalla pelkästään alla mainitut kahdeksan seikkailua. Ensimmäiset viisi tarinaa on julkaistu 50-luvulla ns. liuska-Texeissä:
TAISTELU ERÄMAASSA 1/53
VERINEN KÄSI 4/53
KUOLEMAN POLULLA 8/53
SANTA FEN TUHO 6/54
KUOLEMAN HYPPY 56/19

Näistä kaikkein tärkein on viimeksi mainittu, jossa kuvataan miten Tex tutustui Navajoihin ja kuinka tästä tuli Yön Kotka. Myös jälkeenpäin on julkaistu muutamia seikkailuja Texin menneisyydestä, jotka korvaavat puuttuvia aukkoja sankarimme tarinassa. Näitä ovat:
TEXIN MENNEISYYS 2/73
FORT DEFIANCE 12/76
KAHDEN LIPUN VÄLILLÄ 3/77

Jo kahdesta ensin mainitusta saa Kuoleman Hypyn ohella erittäin kattavan kuvan Texin vaiheista. Texin Menneisyys kertoo ajasta ennenkuin 50-luvulla julkaistut seikkailut tapahtuivat. Myös sisällissotaan sijoittuva Kahden Lipun Välillä kertoo varhaisemmista ajoista, vaikka ei juuri muuten Texin historiaa kuvaakaan. Texin tarina on siis seuraavanlainen:

Texin isä oli nimeltään Ken Willer, jolla oli pieni ranchi Texasissa, Rock Springin itäpuolella. Texillä oli myös veli nimeltään Sam. Tilalla asusteli myös vanha pyssyniekka, Gunny Bill, joka opetti Texin ampumaan. Karjatilalla olisi mennyt hyvin, mutta valitettavasti rajan läheisyys houkutteli karjavarkaat Willereiden lauman kimppuun. Texin isä sai surmansa varkaiden luodista, jolloin Tex sekä Gunny Bill lähtivät Meksikon puolelle tekemään tiliä varkaiden kanssa.


Texin veli Sam Willer, numero 2/1973, sivu 85

Rosvot saivat ansaitun opetuksen, mutta valitettavasti paikalle ratsasti santarmi-partio, jota kaksikko joutui pakenemaan henkensä edestä. Syntyneessä kahakassa Gunny Bill sai surmansa. Tex jätti tilan veljensä hoitoon ja lähti kiertelemään maata ristiin rastiin. San Antoniossa tämä sai töitä rodeoratsastajana, ja joutui jälleen kamppailemaan rikolliskoplaa vastaan. Juuri tässä rodeossa Tex näki upean villihevosen nimeltä Dynamiitti, ja sai hevosen omakseen vedonlyönnin seurauksena. Tästä alkoi Texin ja uskollisen ratsun yhteinen taival.

Tex vietti kolme vuotta rodeossa, kunnes eräänä päivänä tämä kuuli Sam-veljensä kuolleen Calver Cityssä. Tämä ammuttiin kylmäverisesti kaupungin sheriffin läsnäollessa. Tex laittoi syylliset kuuden jalan syvyyteen maan alle, mutta kieron sheriffin ansiosta joutui syyttä lainsuojattomaksi. Mukana koplassa oli myös Joe Coffin, jonka Tex kohtasi uudelleen ensimmäisessä 50-luvun seikkailussa Taistelu erämaassa.

Voidaan olettaa, että seuraavana vaiheena Texin elämässä on ollut karjapaimenkausi, josta kerrotaan tarinassa Kahden lipun välillä. Ystävänsä Kirotun Dickin ja Rod Vergilin kanssa tällä oli karjalauma Palo Pinton laaksossa. Tätä vaihetta on kestänyt suunnilleen pari kolme vuotta, mutta sisällissota sotki kaverusten suunnitelmat. Koska kaverukset olivat Texasista kotoisin, niin Rod värväytyi etelävaltioiden puolelle. Tex ja Dick päättivät pysyä sivussa koko sodasta, mutta kohtalo pakotti nämä lopulta pohjoisen puolelle. Nämä toimivat sodan ajan tiedustelijoina, mutta siirtyivät huoltotehtäviin nähtyään Rodin kuoleman. Myös tarina Sodan liekit kertoo sisällissodan ajoista, mutta tapahtuu pari vuotta myöhemmin, eli 1864.

Seuraavana alkaakin vaihe, josta myös 50-luvun Texit alkavat. Tex on edelleen lainsuojaton, mutta taistelee oikeuden puolesta. Tiedot tämän uroteoista kulkeutuvat kuitenkin rangerien päällikön, Marshallin, korviin, jolloin Texiä pyydetään liittymään tähän järjestöön jäseneksi numero 3. Järjestössä on mukana myös kuuluisa Kit Carson, josta tulee Texin hyvä ystävä.


Liittyminen rangereihin, numero 13/1953, sivu 20

Tex selvittelee rikosjuttuja, ja erään tapauksen yhteydessä kohtaa Meksikon laskuun vakoilevan taikurin, joka tunnetaan myös nimellä Mefisto. Tästä juontaa juurensa Mefiston leppymätön viha Texiä kohtaan.

Erään tutkimuksen yhteydessä Tex törmää Navajo-intiaaneihin, jotka vangitsevat Texin, ja uhkaavat tappaa tämän kidutuspaalussa. Heimon päällikön, Punaisen Nuolen, tytär Lilith kuitenkin pelastaa Texin vaatimalla tätä puolisokseen. Tex menee naimisiin, mutta jatkaa edelleen tapauksensa selvittelyä. Tämä naamioituu mustaan asuun ja saa sen johdosta intiaaneilta nimen Yön Kotka.


Tex ja Lilith vihitään, numero 20/1956, sivu 11


Tex saa nimen Yön Kotka, numero 26/1956, sivu 18

Kun roistot saadaan kiinni, palaa Tex Navajojen luokse. Tex viettää Punaisen Nuolen kylässä kaksi vuotta, eikä omien sanojensa mukaan poistu kylästä muuta kuin metsästysretkille. Tänä aikana syntyy Kit Willer. Kerran Kit-vauva saa kuitenkin niin pahan yskän, että Texin on lähdettävä viemään tätä lähetysasemalle lääkäriin. Valitettavasti seikkailussa Kuoleman hyppy vangitut roistot, Brennan ja Teller, pääsevät tuttujen poliitikkojen avulla vapaaksi, ja ryhtyvät järjestämään kostoa Texille. Tietämättä, että Tex on kylästä poissa, nämä kuljetuttavat kuormallisen iso-rokon saastuttamia huopia lahjaksi Navajo-leiriin. Kylässä puhkeaa paha isorokko-epidemia, joka tappaa kymmeniä ihmisiä, myös Texin vaimon. Kun Tex palaa kylään, hän voi vain vannoa kostoa. Syylliset saavatkin pian ansaitun loppunsa, mutta Brennan pääsee pakenemaan. Tämä saa rangaistuksensa vasta parikymmentä vuotta myöhemmin tarinassa Fort Defiance.

Tex palaa isorokko-jupakan jälkeen jälleen kotikyläänsä, ja viettää rauhallista elämää. Välillä tämä tosin käy seikkailemassa Kanadan puolella Gros-Jeanin ja Jim Brandonin kanssa. Myös Kit vilahtaa näissä tarinoissa. Seuraa kuitenkin muutaman vuoden tauko, jolloin voidaan olettaa, että Tex on viettänyt suurimman osan ajasta rauhassa Navajokylässä metsästellen ja kasvattaen poikaansa. Jopa tarinan Texin poika alussa mainitaan, että useampi vuosi on vierähtänyt edellisestä seikkailusta. Carson on vanhentunut nykyiseen ulkonäköönsä, ja Kit on kasvanut jo teini-ikäiseksi, jota Tex alkaa muutaman seuraavan seikkailun aikana kouluttamaan lännen tavoille.

Navajoiden päällikkö texistä tulee tarinassa Seikkailu Utahissa. Tarinan alussa vanha päällikkö Punainen Nuoli on jo sairaana, ja kuoleekin lopulta. Texistä tehdään uusi päällikkö, koska tämä oli naimisissa Punaisen Nuolen tyttären kanssa.


Tex julistetaan Navajoiden päälliköksi, numero 16/1961, sivu 24

Milloin Tex on syntynyt ja minkä ikäinen tämä on uusimmissa seikkailuissa? Jos oletetaan, että Tex on ollut isänsä kuoleman aikana esim. 18-vuotias nuorukainen, ja tämä on ensin viettänyt 3 vuotta rodeossa ja kaksi vuotta karjapaimenena, niin sisällissodan alkaessa Tex on ollut 23-vuotias. Tällöin tämä on syntynyt suunnilleen vuonna 1838. Missään nimessä Tex ei ole pysynyt armeijassa koko sodan ajan, vaan ainoastaan jonkin aikaa Shiloh Churchin taistelun jälkeen, joka käytiin huhtikuussa 1862. Kuitenkin vielä loppuvuonna 1864 tämä on ollut jossain määrin palveluksessa, ainakin tarinan Sodan liekit mukaan. Jos Tex on jättänyt armeijan heti vuoden lopulla, ja tavannut Navajot melko pian sen jälkeen, niin Kit Willer on syntynyt aikaisintaan vuonna 1865 jolloin Tex oli noin 27-vuotias. Jos Kit oletetaan nykyseikkailuissa esimerkiksi 18-vuotiaaksi, niin Texin täytyy olla lähempänä 45 vuotta kuin väitettyä neljääkymmentä. Tämän perusteella voidaan olettaa, että uusimmat seikkailut sijoittuvat 1880-luvun alkupuolelle tai puoleen väliin. Carsonin iäksi on ilmoitettu eräässä seikkailussa 56 vuotta, Tiger lienee karvan verran alle 40.

KIT WILLER

Texin poika Kit Willer syntyi ja varttui mieheksi Navajokylässä. Valitettavasti Kitin äiti Lilith kuoli, kun Kit oli vielä vauva. Näistä tapahtumista voit lukea Texin historian yhteydessä. Kirjoissa ensimmäinen viite siitä, että Texillä olisi lapsi, saadaan seikkailussa
Daltonin kopla, joka alkaa numerosta 13/57. Kitiä ei näytetä, eikä mainita edes nimeltä. Tiger ja Tex keskustelevat keskenään ja mainitsevat asian ohimennen. Suomenkielisessä julkaisussa on jopa käännösvirhe, ja tarinassa puhutaan Texin tyttärestä. Alkukielellä samoissa puhekuplissa puhutaan kuitenkin selvästi pojasta.


Kit kapaloikäisenä isänsä ja äitinsä seurassa, numero 12/1976, sivu 93

Ajallisesti ensimmäinen kuva Kitistä on siis tarinassa Fort Defiance, jossa tämä on vielä kehtovauva. Tämä jakso on kuitenkin esitetty takaumana, joten Kitin ensimmäinen esittely tapahtuu seikkailussa L' Orma della Paura, joka on juuri se tarina, (Verinen paaluvarustus), josta puuttuu Suomen julkaisusta 96 ensimmäistä sivua. Valitettavasti tämä ensiesittely, jossa vallaton Kit ampuu nuolen Carsonin päästä, tapahtuu seikkailun alkusivuilla, joten se on jäänyt suomalaisilta lukijoilta näkemättä, mutta ei jää enää:


Kit Willer tapaa ensimmäistä kertaa Carsonin, Italian numero 10, sivu 4

Onneksi Kit nähdään uudestaan Verisen Paaluvarustuksen loppupuolella, jolloin myös suomalaiset ovat pääseet nauttimaan tämän vintiön kolttosista. Pikkupoikana Kit nähdään myös seuraavassa seikkailussa, jonka nimi on Salaperäiset jäljet.

Miehen tavoille Kit opetetaan tätä seuraavassa tarinassa, jonka nimi onkin Texin poika. Tässä seikkailussa Kit on jo varttunut teini-ikäiseksi, ja tarinan alussa Tex opettaa tätä ampumaan. Tex saa tehtävän, ja myös Kit palaisi halusta lähteä mukaan tositoimiin. Texin mielestä tämä on vielä liian kokematon, ja on kuulemma valmis koitoksiin vasta sitten, kun tämä on harjoitellut ampumista niin paljon, että on ampunut kokonaisen puulaatikollisen Coltin panoksia. Kun Tex ratsastaa kylästä ulos, vie Kit ammuslaatikon kylän ulkopuolelle ja räjäyttää sen kerralla ilmaan. Vastentahtoisesti Tex antaa Kitille luvan lähteä mukaan. Tämä osottautuukin oivalliseksi avuksi heti alusta.

Muutaman seuraavan seikkailun ajan isä ja poika ratsastavatkin kahdestaan. Näissä tarinoissa Kitistä kehittyy se oivallinen aseenkäyttäjä, jonka tunnemme tänään.

TIGER JACK


Tigerin ensiesiintyminen, numero 13/1957, sivu 21

Tiger-Jackin vaiheista on tiedetty hyvin vähän. Itse asiassa parhaat tiedot tämän nuoruuden vaiheista on saatu vasta numerossa 11/93 alkaneesta tarinasta Navajon ylpeys. Koska tämä ei ole enää aluperäisten tekijöiden kirjoittama tarina, niin vanha Tex Willer-fani suhtautuu näihin tietoihin hieman pitkin hampain, mutta olkoon menneeksi:

Nuoruutensa Tiger vietti Keltaisen Karhun Navajokylässä, jossa tämä seurusteli Taniah-nimisen intiaanitytön kanssa. Joukko Ute-intiaaneja kuitenkin ryösti Taniahin, ja myi tämän meksikolaisille roistoille. Tiger lähti surusta suunniltaan seuraamaan ryöstäjiä, ja nämä tavoitettuaan antoi veitsensä juoda vihollisten verta. Takaa-ajo jatkui Santa Fen kaupunkiin, jossa Tiger ja samojen roistojen jäljillä oleva Tex törmäsivät toisiinsa takaa-ajon tiimellyksessä.

Kaksikko päätti yhdistää voimansa, ja lähti seuraamaan meksikolaisia rosvoja. Nämäkin saivat lopulta maksaa kalliisti kolttosensa, mutta ikävä kyllä tyttö on ehtinyt tehdä itsemurhan välttääkseen roistojen hyväksikäytön. Palattuaan kotikyläänsä Tiger oli surusta suunniltaan. Jotta tämä unohtaisi murheensa, niin Tex houkutteli Tigerin mukaansa uusiin ympyröihin kotikyläänsä. Tiger suostuikin, ja on asunut pääkylässä siitä lähtien.

Tiger tavataan kirjoissa ensimmäisen kerran tarinassa Daltonin kopla. Ensiesittely tapahtuu numerossa 13/57. Toverukset ovat käymässä Faron-pikkukaupungissa, ja lähtevät ajamaan takaa Daltonin koplaa. Tiger tutustuu myös Carsoniin tämän saman seikkailun aikana. Muutamassa seuraavassa tarinassa Tiger kehittyy lähes sivuhenkilöstä Texin luotettavaksi seikkailukumppaniksi.

KIT CARSON

Carsonin vaiheista tiedetään kaikista vähiten tarinoiden perusteella. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että Carsonin historia on muutenkin osittain tunnettua, koska hänen hahmonsa perustuu samannimiseen todelliseen henkilöön.


Tex tapaa ensimmäistä kertaa Kit Carsonin, numero 13/1953, sivu 21

Carson ja Tex tapaavat toisensa ensimmäisen kerran seikkailussa Kuoleman poluilla, kun Tex liittyy Rangereihin. Kit oli jo tuolloin mukana järjestössä, ja on luultavasti ensimmäinen Ranger, koska Tex on numero 3. Ulkonäöltään Carson on ensimmäisissä seikkailuissa paljon nuorempi, kuin nykyisin. Tämän harmaat hapset nähdään itseasiassa ensimmäisen kerran vasta tarinassa Texin poika. Myös Carson oli ensimmäisissä seikkailuissa pelkästään satunnaisesti vilahtava sivuhenkilö. Carsonin ensimmäinen seikkailu, jossa tämä on mukana koko ajan, on Billy Kidin konnakopla.

Mitä muuta Carsonista tiedetään? Tämä on palvellut mm. metsästäjänä ja armeijan oppaana, ja onkin sotilasarvoltaan prikaatinkenraali, tosin e.v.p. Tiedetään myös, että Carson on ollut aikanaan naimisissa. Numerosta 2/95 alkaen on muuten julkaistu tarina nimeltä Carsonin menneisyys, mutta se kertoo ainoastaan takaumana Kitin yhteenotosta erään roistojoukon kanssa.

MEFISTO

Texin pitkäaikaisin, ja epäilemättä pahin, vihamies on ehdottomasti Mefisto. Tuo pirunmoinen velho, joka hallitsee yliluonnollisia kykyjä, on vainonnut sankareitamme jo usean seikkailun ajan. Itseasiassa Mefisto on ollut mukana kuvassa jo kahdeksannesta Tex-seikkailusta asti. Harva kuitenkaan tietää, että Mefistolla on myös oikea nimi, Steve Dickard. Ensimmäisen kerran Mefisto tavataan seikkailussa
Santa Fen tuho, numerossa 9/1954. Tuossa tarinassa tämä on kuitenkin vielä pahainen taikuri, jolla ei ole yliluonnollisia kykyjä. Pirullisen luonteensa tämä kuitenkin omaa jo tuolloin toimiessaan vakoojana sisarensa kanssa meksikolaisten sotavoimien hyväksi. Texin ansiosta Mefisto saadaan pidätettyä, ja tätä tapahtumaa velho yrittääkin kostaa jatkossa.


Mefiston ensiesiintyminen, numero 9/1954, sivu 17


Taikuri Mefisto esiintymispuvussaan ja reikärauta kädessä! Numero 10/1954, sivu 3

Seuraavan kerran Mefisto tavataan seikkailussa Luuranköylänkö. Tämä on liittoutunut Hualpaiden kanssa, ja pyrkii kaappaamaan Texin, Kitin ja Carsonin elävänä saadakseen toteuttaa kostonsa karmeimmalla mahdollisella tavalla. Mefiston suunnitelmat menevät kuitenkin pieleen, kun Navajot hyökkäävät menestyksekkäästi Hualpaiden vuoristoleiriin.

Kolmas Mefistoseikkailu on nimeltään Painajainen, joka alkaa numerossa 9/77. Opettajakseen hän on saanut Padma-nimisen itämaisen tietäjän, joka syventää Mefiston yliluonnollisia tietoja, joita velholla jo edellisessäkin seikkailuissa oli. Tämäkin tarina on samanlainen autiomaaseikkailu, kuin edellinen. Seikkalun lopussa Mefisto menettää järkensä ja suljetaan mielisairaalaan.

Neljännen kerran Mefisto esiintyy tarinassa Viidakon murhenäytelmä, joka alkaa numerossa 3/80. Mefisto on karannut mielisairaalasta mustan voodoo-lahkolaisen kanssa, ja yhdessä nämä rakentavat keskelle Floridan rämeitä linnan, jonka suojista Mefisto jatkaa pirullisia puuhiaan. Tarinan lopussa Mefisto viimeinkin kuolee, kun linna räjähtää, ja Mefisto jää raunioihin loukkuun. Tämä jatkaa kuitenkin katalia puuuhiaan henkiolentona hornan syvyydestä, käyttäeen kostonsa välikappaleena poikaansa Yamaa.

YAMA

Yaman tarina alkaa seikkailussa
Mefiston poika. Mefistolla on Blacky-niminen poika, joka kiertelee äitinsä kanssa länttä ja elättää itsensä tekemällä erilaisia silmänkääntötemppuja. Juuri ennen kuolemaansa Mefisto saa yhteyden Blackyyn, ja neuvoo tälle linnanraunioiden sijainnin, josta löytyvät mustan magian oppikirjat ja välineet.


Mefisto siirtää pahat voimansa perintönä pojalleen, numero 4/1982, sivu 37

Poika matkustaakin paikalle, ja aloittaa tutustumisen hornan pahojen henkien maailmaan. Kun Blacky on valmis, hornanhenget antavat tälle uuden nimen, Yama. Tex ja kumppanit palaavat takaisin Floridaan, ja tekevät jälleen tyhjiksi Mefiston, ja tämän pojan aikeet.

Yamaa ei kuitenkaan saada kiinni, vaan tarina jatkuu seikkailussa Yaman paluu. Meksikon viidakossa tämä liittoutuu Maya-intiaanien kanssa, ja kauaa ei kulu, kun kostotoimet ovat jälleen käynnissä. Kaikki Mayat eivät kuitenkaan ole Yaman uskollisia liittolaisia, ja niintä sankarimme saavat roiston puuhat jälleen estettyä.

Seitsemäs Mefisto-seikkailu Mefiston varjo alkaa numerossa 11/83. Tällä kertaa Yamalla on liittolaisinaan joukko Atsteekkien jälkeläisiä Meksikon autiomaassa. Texillä on kuitenkin tällä kertaa apunaan El Morisco, jonka tietämys panee Yaman lujille. Yama jää kuitenkin seikkailun lopussa henkiin, ja epäilemättä tekee komean paluun eräänä synkkänä päivänä.

EL MORISCO

El Morisco on esiintynyt vajaassa kymmenessä tarinassa. Valitettavasti seikkailu, jossa Tex tapaa tämän ensimmäisen kerran,
Punaiset muurahaiset, on julkaistu Suomessa vasta vuonna 1985 jo monen muun Morisco-seikkailun jälkeen.


Tex ja Carson tapaavat El Moriscon ensimmäistä kertaa, numero 11/1985, sivu 88

El Morisco on egyptiläissyntyinen tiedemies, joka asustelee Pilaresin kylässä Meksikossa, Sierra del Hueson alueella. Kotonaan tällä on melkoinen määrä tiedekirjoja sekä hyvin varustettu laboratorio. Seuranaan El Moriscolla on uskollinen palvelija Eusebio. Moriscon apuun sankarimme turvaavat aina, kun eteen tulee pulma, joka vaatii perehtymistä tieteeseen tai yliluonnollisiin asioihin.

Ne seikkailut, joissa Morisco on mukana, näet oheisessa tilastossa.

PAT MACRYAN

Pat MacRyan on irlantilaissyntyinen jätti, jolla on vähän aivoja, mutta sitäkin enemmän lihaksia. Tämä Texin uskollinen ystävä on seikkaillut ilonamme yli kymmenessä seikkailussa. Valitettavasti kaikkein ensimmäistä tarinaa, jossa Tex ja Carson tapaavat Patin, ei ole julkaistu Suomessa. Tarinan alkuperäinen nimi on "Pat l'Irlandese". Pat on Abilenen kaupungissa valmistautumassa nyrkkeilyotteluun, kun Tex ja Carson ratsastavat paikalle.


Tex tapaa ensimmäistä kertaa Patin, Italian numero 33, sivu 20

Pat-seikkailuja ilmestyi heti muutama peräkkäin, ja debyyttitarinan seuraaja, Aavikon arvoitus on julkaistu myös Suomessa. Se on siis Patin ensiesittely suomalaisille. Yleensä Pat seikkailee Kanadassa turkismetsästäjänä tai metsurina, ellei sitten kiertele sirkusten mukana "turkkilaisena voimamiehenä", kuten tarinassa Mormonikopla.

Ne seikkailut, joissa Pat on mukana, näet oheisessa tilastossa.

GROS-JEAN

Gros-Jean on itseasiassa vielä vanhempi tuttavuus kuin Pat MacRyan. Tämän kookkaan Kanadalaisen turkismetsästäjän debyytti tapahtui seikkailussa
Verinen paaluvarustus. Gros-Jean on kotoisin Kanadan ranskankielisiltä alueilta, ja oli alkuun Quebecin itsenäisyyttä ajava kapinallinen, kun Tex tapasi tämän ensimmäisen kerran. Tässä 50-luvulla julkaistussa tarinassa Gros-Jeanin nimi on muuten suomennettu muotoon Iso John, mutta tästä ei kannata hämääntyä, vaikka sattuisi omistamaankin vanhoja Texejä.


Gros-Jeanin debyytti, Italian numero 10, sivu 41

Useasti Gros-Jean seikkailee samoissa tarinoissa kuin Pat ja toinen Kanadalainen, Jim Brandon. Ne seikkailut, joissa Gros-Jean on mukana, näet oheisessa tilastossa.

JIM BRANDON

Jim Brandon on Kanadalainen ratsupoliisi, johon Tex tutustuu samassa yhteydessä kuin Gros-Jeaniin, eli tarinassa
Verinen paaluvarustus. On muuten suuri sääli, että lähes 100 ensimmäistä sivua tuosta nimenomaisesta seikkailusta on jäänyt Suomessa julkaisematta. Niiden sivujen aikana nimittäin peräti kolme tärkeää henkilöä tekee ensiesiintymisensä, nimittäin Jim, Gros-Jean ja Kit Willer.


Jim Brandonin debyytti, Italian numero 10, sivu 16

Kun Jim tavataan ensimmäistä kertaa, tämä on vielä pahainen kersantti, mutta uusimmissa seikkailuissa tämä on ylennyt jo everstiksi saakka.

Ne seikkailut, joissa Jim mukana, näet oheisessa tilastossa.

MONTALES

Meksikolainen Montales on eräs Texin vanhimmista ystävissä. Tämä tavataan ensimmäistä kertaa tarinassa
Santa Fen tuho, jossa muuten myös Mefisto tekee debyyttinsä. Tuohon aikaan Meksikossa oli vielä vallassa korruptoitunut hallitus, jota vastaan Montales taisteli kapinallisten riveissä.


Tex tapaa ensimmäistä kertaa Montalesin, numero 18/1954, sivu 24

Koska Meksikossa tapahtuu useita vallankumouksia ja paljon poliittista vehkeilyä, niin Texiä on tarvittu useampaankin kertaan Montaleksen avuksi. Vastoinkäymisistä huolimatta Montales on päässyt uusimmissa seikkailuissa jopa kuvernööriksi asti. Montales on esiintynyt seuraavissa tarinoissa:

SANTA FEN TUHO 2/1954
MEKSIKON VILLIKISSA 8/1956
YAMAN PALUU 7/1982
MURHA CORPUS CHRISTISSÄ 12/1988
MURHAAJAN SAAPPAISSA 8/1992
PALUU PILARESIIN 14/1993
PERGAMENTIN ARVOITUS 1/1997
VOITTAMATTOMAT 14/1997

TOM DEVLIN


Tom Devlin nähdään ensimmäistä kertaa, numero 7/1986, sivu 7

Tom Devlin on San Franciscon poliisipäällikkö, ja on ollut mukana lähes kaikissa Frisco-tarinoissa. Miehen historian selvittely on kuitenkin hankalaa, sillä näyttää siltä, että seikkailua, jossa Tex ja Tom tutustuvat toisiinsa, ei ole julkaistu edes Italiassa.

Ensimmäisen kerran Tom tavataan seikkailussa Berberirannikko, joka alkaa numerossa 7/1986. Tomin nimi on muuten tässä tarinassa Tom Harding, mutta jostain syystä sukunimi on seuraavissa seikkailuissa vaihtunut Devliniksi.

Asian tekee suomalaisille lukijoille vielä sekavammaksi se, että Suomessa julkaistut seikkailut eivät ole alkuperäisessä ilmestymisjärjestyksessä. Tom on tavattu Suomessa ensimmäisen kerran jo kymmenen vuotta ennen Berberirannikkoa. Ohessa kuitenkin selvyyden vuoksi taulukko San Francisco-seikkailuista ja vierailevista sivuhenkilöistä alkuperäisessä ilmestymisjärjestyksessä:

Francisco helvetin pesä 11/1971 Sam Brennan
Berberirannikko 7/86 Tom Devlin, Mike Tracy, Lefty Potrero, Bingo
Timantti-Jimin kosto 8/74 Tom Devlin, Mike Trace, Lefty Potrero, Bingo, Angelo
Kiinalaiskortteli 6/78 Tom Devlin, Mike Tracy, Lefty Potrero
Shanghai Ladyn tragedia 1/89 Tom Devlin, Lefty Potrero, Angelo
Kadonnut poliisipäällikkö 13/91 Tom Devlin, Mike Tracy, Sam Brennan

SAM BRENNAN


Texin ja Sam Brennanin ensikohtaaminen, numero 11/1971, sivu 57

Sam Brennan on San Francisco Examineria julkaiseva lehtimies. Samiin tutustuttiin ensimmäisessä Frisco-seikkailussa Francisco helvetinpesä, kun Tex, Kit ja Carson päättivät tulla puhdistamaan kaupungin rikollisuudesta. Lyijy lensi Examinerin toimituksen luona useaan otteeseen.

MIKE TRACY


Mike Tracyn ensikohtaaminen, numero 11/1971, sivu 57

Mike Tracy on entinen San Franciscon poliisi, ja nykyinen Hotelli Alamedan omistaja. Tex ja Carson majailevat yleensä juuri Miken luona ollessaan kaupungissa. Ex-poliisina Mike on korvaamaton apu, kun rangerit tekevät omia tutkimuksiaan.

PROTEUS, ALIAS MR.PII


Proteuksen todelliset kasvot, numero 4/1973, sivu 107

Perry Drayton, alias Proteus, alias herra Pii, on yksi kieroimmista roistoista, jota vastaan Tex on joutunut taistelemaan. Proteus on entinen sirkuslainen ja näyttelijä, joten tämä hallitsee mestarillisesti naamioitumisen toiseksi henkilöksi. Tämän johdosta miehen pidätys on aina työn ja tuskan takana.

Ensimmäinen Pii-tarina on numerossa 4/1973 alkanut Salaperäinen herra "P"". Seikkailun lopussa tämä hirttämätön joutuu lukemaan tiilenpäitä. Tarinassa Pidättäkää Tex Willer Proteus palaa kostamaan, ja Texiksi naamioituneena ryöstää muutaman karjatilan ja vierittää syyn Texin niskoille. Kolmannessa Proteus-tarinassa Kit Carsonin rikos tämä tekee vielä pirullisemman tempun, ja Carsoniksi naamioituneena ryöstää paikallisen pankin ja surmaa pankinjohtajan.