TEX WILLER TARINAT 1984

MURHAYRITYS MONTEZUMASSA 1984/1/78
RETTELÖ FULLERTOWNISSA 1984/2/98
YSTÄVÄ PULASSA 1984/4/16
MUUMIOIDEN SALI 1984/5/87
NAVAJOVERTA 1984/7/69
LUOPIOT 1984/9/43
MUUKALAINEN 1984/10/78
EL GRINGO 1984/12/108
MORMONIKOPLA 1984/14/73
KELTAINEN KÄSI 1984/16/89

MURHAYRITYS MONTEZUMASSA 1984/1/78

Tex, Kit ja vanha ystävä Pat ovat viettämässä lomaa erään kaverinsa ranchilla. Toiminnan miehinä Tex ja Kit alkavat jo kyllästyä lomailuun mutta onneksi rangerien päämajasta tullut kirje pelastaa tilanteen. Rautatieyhtiö Kansas Pacifit on kohdannut vaikeuksia rakennustyömaillaan. Kolmikko lähtee Montezumaan ottamaan tilanteesta selkoa mutta heti kättelyssä heitä vastaan tehdään murhayritys. Väijytys epäonnistuu, mutta yksi roistoista paljastaa kuollessaan ratkaisevan tiedon.

Toimintaa organisoi saluunanpitäjä Gordon salaperäisen rahoittajansa toimeksiannosta. Punaisen Ketun johtamat Comanchet ovat Gordonin käsikassarana. Tex, Kit ja Pat saapuvat rautatieläisten leiriin kesken intiaanien hyökkäyksen ja pian comanchejoukko alkaa kärsimään mieshukkaa. Myös valkoiset roistot pannaan lujille. Saadakseen vapaat kädet kaverukset eroavat rangereista ja pian Gordon onkin kypsää kauraa paljastamaan toimeksiantajansa, kilpailevan rautatieyhtiön johtajan.

RETTELÖ FULLERTOWNISSA 1984/2/98

Edellisessä seikkailussa alkanut vanhojen klassisten seikkailujen sarja jatkuu. Nämä eivät ole uusintajulkaisuja, mutta piirrosjäljestä, numeroinnista jokaisen rivin oikeassa alakulmassa ja seikkailujen korkeasta laadusta voi päätellä, että tarinat ovat alkujaan ilmestyneet jo parisenkymmentä vuotta aiemmin.

Tässä tarinassa kolmikko on suuntaamassa Navajo-reservaattiin edellisen seikkailun jäljiltä, kun Texin uskollinen hevonen, Dynamiitti, astuu kuoppaan ja loukkaa jalkansa. Tex joutuu jäämään yksin muutamaksi päiväksi Fullertownin pikkukaupunkiin odottelemaan Dynamiitin kuntoutumista. Kaupunkia hallitsee rautaisella otteella Brentonien suku, joka omistaa seudun vauraimman karjatilan, pankin Guymontissa ja muuta omaisuutta. Tex joutuu yhteenottoon Brentonien pistolerojen kanssa ja niinpä sodanjulistusta ei voi enää välttää.

Läheisessä aavekaupungissa Tex joutuu kahakkaan konnien kanssa, jotka väärentävät hevosten polttomerkkejä. Tex liittoutuu tilanomistaja Prescottin kanssa, jolta hevoset ovat peräisin. Prescottilla oli ennen seudun vaurain tila mutta jatkuvien varkauksien takia tila alkaa olla tuhon oma. Käy ilmi, että varkauksien takana ovat Brentonit, mutta Tex leikkii vielä kissaa ja hiirtä.

Fullertownissa Tex panee Oswald Brentonin koville pelaamalla tämän kanssa venäläistä rulettia. Vain Tex tietää, ettei pesässä ole yhtään luotia. Konnat vastaavat viemällä loputkin Prescottin hevoset, mutta Tex tekee rämäpäisen vastaiskun, ja putsaa 40 000$ Brentonien omistamasta pankista. Tällä summalla ostetaan uusia varsoja. Näihin laitetaan pieni polttomerkki salaiseen paikkaan ja pian Brentonit erehtyvät jälleen varastamaan lauman. Samaan aikaan ranchin loput miehet hyökkäävät Prescottin tilalle jossa konnat saavat silmilleen luotikuuron. Oswald Brenton saa ammuskelussa surmansa ja James Brenton pidätetään armeijan linnakkeessa tämän yrittäessä myydä varastettuja hevosia.

YSTÄVÄ PULASSA 1984/4/16

Toinenkin uusintajulkaisu vuosien takaa. Tämä seikkailu julkaistiin numerosta 4/1972 alkaen nimellä
Rajua peliä Laredossa. Tarinan juoni kuvattu alkuperäisen julkaisun yhteydessä.

MUUMIOIDEN SALI 1984/5/87

Vanhat seikkailut jatkuvat. Tiederetkikunta on meksikon autiomaissa etsimässä ammoin kadonneita atsteekki-temppeleitä. Nämä löydetäänkin hiekkaan hautautuneina ja sisäänkäynti avataan. Eräässä temppelisalissa on 13 hyvin säilynyttä muumiota. Yksi tiedemiehistä lukee löytyneestä nahanpalasta vanhan loitsun ja muumiot heräävät henkiin.

Kolme kuukautta myöhemin Tex ja Carson ovat kadonneen retkikunnan jäljillä etsimässä tätä. Papago-kylän päälliköltä, Pikku Ketulta ja tietäjältä, Tyamalilta, saadaan hyödyllisiä lisätietoja. Intiaanien varoituksista huolimatta kaksikko jatkaa matkaa ja saapuu pieneen meksikolaiskylään, Huertaan. Täällä käy ilmi, että väestö suhtautuu amerikkalaisiin vihamielisesti. Kourallinen ihmisiä, kaikki amerikkalaisia, on salaperäisesti tapettu mustalla nuolella. Viimeinen elossa oleva jenkki saa surmansa lähes toveruksien silmien alla.

Surmatöiden takana on henkiin heränneiden muumioiden perustama uskonlahko, joka pyrkii elvyttämään muinaisen uskonnon. Apunaan näillä on joukko Yaqui-intiaaneja, jotka ovat atsteekkien jälkeläisiä sekä Huertan meksikolaiset. Tex ja Carson joutuvat kahdestaan taisteluun kokonaista kylää vastaan, mutta säkillinen dynamiittia riittää lannistamaan kaikki tortunpurijat.

Yön pojiksi itseään kutsuneet muumiot ovat kovempi vastus. Näillä on Mefistomainen kyky ilmaantua pitkän matkan päähän, mutta onneksi tositoimissa on käytettävä apuna Yaqui-intiaaneja. Kaverukset saavatkin peräänsä useamman Yaqui-partion, ja niin alkaa epätoivoinen pakomatka kohti Papago-kylää. Kylästä kutsutaan avuksi savumerkeillä Navajo-soturit, ja pian myös Hopit ja Apachet liittyvät taisteluun Yön Kotkan rinnalle. Viidensadan soturin joukko hyökkää lahkolaisia vastaan ja pian vastarinta on nujerrettu. Tex ja kumppanit joutuvat käsikähmään itse muumioiden kanssa ja Tex heittää tuleen pyhän härännahan, jossa ollut rukous herätti muumiot. Nämä hajoavat silmissä tomuksi.

NAVAJOVERTA 1984/7/69

Tämä seikkailu on harvinainen uusintajulkaisu, joka on ilmestynyt vuonna 1971 numerossa 2-4 nimellä "Navajon kosto". Monikaan ei tätä pane varmasti pahakseen, sillä näitä alkuvuoden Texejä on lähes mahdoton löytää. Mielenkiintoinen seikka on se, että alkuperäisessä julkaisussa yksi sivu puuttuu kokonaan. Numerossa 8/1984 mukana olevaa sivua 88 ei jostain syystä ole ensimmäisellä kerralla painettu.

Tarina alkaa siitä, kun uuden rautatielinjan vihkiäsjuna kulkee Navajo-reservaatin laitamilla. Joukko Navajonuorukaisia näkee junan ja päättää ruveta sen kanssa kilparatsastukseen. Pari rikasta ja kovakalloista miestä, Sam Hope ja Bart Barlow, alkavat äkkiä ammuskella Navajoja ilman mitään syytä. Kuudesta intiaanista vain yksi jää henkiin.

Tex lähtee ottamaan selvää tapahtuneesta, mutta näyttää siltä, että viranomaiset painavat tapahtuneen villaisella ja ammuskelijat selviävät kuin koira veräjästä. Fort Defiancen komentaja eversti Elbert yrittää vielä kaiken huipuksi pidättää Texin jolloin sotarummut alkavat kumista. Seuraa sotatilanne Ratsuväen ja Navajojen välillä. Kaikki valkoiset eivät kuitenkaan hyväksy Navajomurhaa. Gallup Dispatchin toimittaja Martin Floyd, joka oli mukana junassa, kirjoittaa tulikivenkatkuisen kirjoituksen jossa totuus paljastetaan ja joutuu heti vaikeuksiin. Tex kutsuukin tämän sotakirjeenvaihtajaksi tiedottamaan idän suurelle yleisölle taistelujen kulkua.

Navajot noudattavat poltetun maan taktiikkaa. Eversti Elbert johtaa joukkonsa syvälle reservaattiin, mutta ilman vettä ja muonaa joukot nääntyvät nopeasti. Ratsuväen hevoset varastetaan ja yöllä tehdään häirintähyökkäyksiä. Näin osasto toisensa jälkeen saadaan vangittua ilman yhtään uhria kummallakaan puolella. Kaiken huipuksi Fort Defiance käydään polttamassa sotilaiden ollessa aavejahdissa.

Toimittaja Floydin kirjoittelu idän suuriin lehtiin tuo toivotun tuloksen. Yleinen mielipide kääntyy Navajojen puolelle. Sotatoimet määrätään lopetettaviksi, idioottimainen eversti erotetaan ja ammuskelusta tehdään virallinen tutkimus. Jo kovia kokeneille roistoille tulee nyt kiire paeta seudulta mutta kohtalon oikusta nämä ampuvat lopulta toisensa takaa-ajon tiimellyksessä.

LUOPIOT 1984/9/43

Sisällissodan aikana joukko intiaaneja ryöstää armeijalta suuren kultaerän. Kullan luullaan kadonneen lopullisesti, mutta vuosia myöhemmin yksi harkoista putkahtaa esille: Armeijan partio joutuu kahakkaan roistojoukon kanssa, josta vain yksi jää henkiin. Kulta löytyy koplan hallusta ja Tex ja Carson pyydetään apuun selvittämään tapahtumaa. Kuinka ollakaan, juuri toverusten kuullessa tarinaa linnakkeessa, rosvokoplan ainoa eloonjäänyt pakenee sairastuvasta.

Mies on nimeltään Ely Derek ja tämä toimittaa intiaaneille aseita ja viskiä jotka maksetaan juuri samoilla kadonneilla kultaharkoilla. Shoshonipäällikkö Torahampaan heimo on pitänyt kulta-aarretta koskemattomana näihin päiviin asti, mutta nyt suunnitelmissa on intiaanikapina johon tarvitaan rutkasti aseita. Kiero kauppias Amos Wendy rahoittaa toimintaa.

Tex ja Kit arvaavat Derekin liikkeet ja pystyvät seuraamaan tätä. "Keskusteluiden" jälkeen eräs Derekin ystävä laulaa rangereille tämän suunnitelmat ja niinpä kaverukset virittävät ansan Utahin Friscoon, jossa kauppavarastot sijaitsevat. Myös Wendy saa käsittelyä ja suostuu lopulta yhteistyöhon selvitäkseen jutusta pelkällä säikähdyksellä. Uudet kiväärit vaihdetaan rikkinäisiin ja pahaa-aaviston Ely Derek joukkioineen kuljettaa ne intiaaneille. Huomatessaan petoksen Torahammas ammuttaa salakuljettajat. Sillävälin Texin porukka, vahvistettuna Navajoilla ja ratsuväellä, tekee ansan Shoshoneille joille ei jää muuta mahdollisuutta kuin luovuttaa kulta ja unohtaa kapinahankkeet.

MUUKALAINEN 1984/10/78

Tex ja Kit ovat tutkimassa karjavarkauksia mutta tuntuvat vetävän vesiperän. He tutkivat pikkukylän toisensa jälkeen Gila-autiomaan laitamilla ja saapuvat viimein Mohawkiin. Tämä on ns. suljettu kaupunki jota hallitsee majuri Farriman. Tämä omistaa puolet kaupunkia ja on päättänyt ottaa toisenkin puolen haltuunsa keinoja kaihtamatta. Myös sheriffi syö Farrimanin lautaselta.

Rangerit eivät ole pääseet edes ulos vuokratallista kun jo ensimmäinen Farrimanin kätyri tulee haastamaan riitaa ja saa lyijyä käsiinsä. Kaikki olettavat, että parivaljakko häipyy kaupungista peläten majurin kostoa, mutta nämä pistävätkin tuulemaan esiintyen nimillä Gilas Kid ja Silver, ja pilaavat samalla monen konnan ruuansulatuksen. Konnien pesäpaikassa tapahtuneen viittomakielisen keskustelun jälkeen parivaljakko joutuu kuitenkin pidätetyksi.

Heihin yritetään soveltaa "paon lakia", jossa tuntemattomat "ystävät" lähettävät putkan ikkunan kautta pari coltia. Näistä on poistettu ruuti panoksista, joten karkurit yritetään suolata. Vanhat ketut eivät mene ansaan ja pian onkin käynnissä mielipiteidenvaihto kokoa .45.

Tex vetää illan kuluessa vielä itse majuria pahasti turpiin, jolloin tämä komentaa kaikki miehensä etsimään ja tappamaan parivaljakon. Kit ja Tex vastaavat polttamalla majurin saluunan, hotellin ja vieläpä ranchin, jolla mitä ilmeisemmin on tekemistä varastettujen nautojen kanssa. Takaa-ajo jatkuu kaupungin ulkopuolella, mutta lurjukset saadaan ansaan ja heiltä kähvelletään hevoset. Pahoja takaiskuja kokenut majuri ei voi muuta kuin järjestää uuden karjaryöstön käteisen kartuttamiseksi, mutta rangerit ovatkin nyt jo selvillä juonesta.

Majurin kätyrit ryöstävät karjan kaukana Mohawkista ja kuljettavat ne junassa keskellä yötä lähelle majurin ranchia. Tämän ansiosta karja on kadonnut aina jäljettömiin ryöstöpaikan lähettyvillä. Muutama rautatievirkailijakin on lahjottu. Seuraavan ryöstön yhteydessä on paikalle tulleeseen junaan liitetty postivaunu, jossa onkin sisällä komppania rangereita. Roistoille tulee luotisateessa niin kuumat oltavat, että osa näkee parhaaksi lähteä hornaan vilvoittelemaan.

EL GRINGO 1984/12/108

Tämäkin on selvästi vanhempi seikkailu päätellen melko surkeasta piirrosjäljestä ja siitä, että tapahtumat etenevät pikajunan nopeudella. Seikkailu tapahtuu Meksikossa, jossa Tex on jäljittämässä amerikkalaista rikolliskoplaa. Tätä johtaa El Caimaniksi nimitetty Steve Randall. Randall toimii rikkaan maanomistajan, don Romeron, kätyrinä. Romero on ajanut kovin ottein tiehensä seudun muut karjatilalliset ja ottanut uhrien maat itselleen.

Tex liittoutuu meksikolaisen pikkurikollisen, Ciscon, kanssa ja päättää laittaa don Romeron ja El Caimanin lujille. Entisellä karjavarkaalla, Ciscolla ei ole mitään suunnitelmaa vastaan, sillä Randallin koplan miehistä maksetaan mukavat palkkiorahat Yhdysvaltain puolella.

Välienselvittely kahden koplan välillä alkaa, kun joukko karjavarkaita ryöstää nautoja Arizonassa ja ajaa ne rajan yli. Randallin miesten on määrä ottaa mullit haltuunsa Meksikon puolella. Roistot jäävät pihteihin, kun he saavat vastaansa Texin, Ciscon miehet sekä varkaita takaa ajaneen Glendonin sheriffin, jolla on mukanaan Carson ja Kit Willer. Randallin kopla nujerretaan, ja lopuksi annetaan opetus pöyhkeälle don Romerolle. Vaguerot antautuvat mutta pomo sytyttää komean talonsa tuleen ja kuolee liekkeihin.

MORMONIKOPLA 1984/14/73

Mormonikopla on loistava seikkailu, joka kannattaa hankkia käsiinsä, mikäli sitä ei vielä omista. Seikkailu tapahtuu sirkuksen kiehtovassa maailmassa eikä huumoriakaan puutu.

Tarina lähtee liikkeelle, kun joukko mormonisaarnaajiksi pukeutuneita ryöstäjiä putsaa pankin Bastropissa, Coloradojoen rannalla. Ryöstöjä on tehty jo useampia ja aina samalla tavalla. Roistot ratsastavat jokeen ja jatkavat matkaa kanootilla eksyttäen takaa-ajajat. Ryöstön kohteiksi joutuneet kaupungit ovat kaikki Coloradojoen varrella.

Näillä eväillä Tex ja Carson saapuvat West Pointiin, jossa he arvelevat seuraavat ryöstön tapahtuvan. Kaupungissa on samaan aikaan sirkus, jossa kaverusten yllätykseksi on mukana "turkkilainen voimamies" Pat MacRyan. Tämä on rahapulassaan liittynyt esiintyjiin. Rangerit saavat vapaaliput illan näytökseen, mutta siellä parivaljakko yritetään tappaa lavastetun onnettomuuden turvin.

Patin kanssa juteltuaan Texille ja Carsonille selviää, että Mormonikoplan jäsenten täytyy olla sirkuksesta peräisin, sillä ryöstöpaikat ovat aina lähellä kaupunkia, jonne sirkus on majoittunut. Nähdessään Rangerit West Pointissa koplan jäsenet yrittävät päästä näistä ensitilassa eroon, sillä samana yönä on määrä tehdä uusi keikka lähikaupungissa.

Peli alkaa kuitenkin selvitä, sillä koplassa mukana ollut sirkuksen kääpiö haluaa puuhasta eroon. Koplan jäsenet joutuvat paniikkiin, ja alkavat tappaa toisiaan seuraavan illan näytännön aikana. Syntyy myös tulitaistelu Texiä ja Carsonia sekä paikallista sheriffiä vastaan. Tässä, ja syntyneessä pakomatkassa kopla vetää lyhemmän korren.

RATSUPIISKAN ARVOITUS 1984/16/3

Tex ja Carson kohtaavat rajaseudulla meksikolaisen miehen, jota roistokopla ajaa takaa. Vain yksi konnista selviää hengissä, mutta takaa-ajettukin saa ammuskelussa surmansa. Tämä pyytää kuollessaan toimittamaan hienon ratsupiiskansa pojalleen.

Ratsupiiskaan tuntuu liittyvän salaisuus, sillä henkiinjäänyt roisto, Carlos, pyrkii saamaan sen käsiinsä hinnalla millä hyvänsä. Tutkittuaan esinettä Tex löytääkin sen sisältä vanhan aarrekartan. Huomattuaan, ettei pärjää yksin, hälyyttää Carlos meksikolaisen Isidron heittiöt avukseen. Rio Blancon kaupungissa puhkeaa hurja taistelu Rangereita ja sheriffiä vastaan. Ainoastaan Isidro jää koplasta henkiin, ja tämä saa kuin saakin ratsupiiskan käsiinsä. Ilo tapahtumasta päättyy kuitenkin Yaquiden kidutuspaaluun, jotka ovat ratsupiiskan omistaneen miehen ystäviä.

KELTAINEN KÄSI 1984/16/89

Valkoiset vetävät lennätinlinjaa Cheyennien alueen läpi, ja vihaiset intiaanit tulevat seuraamaan puuhaa. Valkoisten avustuskuormat eivät ole tulleet vähään aikaan perille, joten tilanne on lähellä räjähdyspistettä. Yksi kuumakalle rakennusmiesten joukosta ampuu kuitenkin intiaaneja, ja syntyy tulitaistelu, jossa päällikkö Keltaisen Käden poika saa surmansa. Cheyennet kaivavat sotakirveen maasta ja tappavat rakentajat.

Suursodan uhka on ilmassa, sillä myös Dakotat liittyvät sotaan valkoisia vastaan. Läheisestä Fort Renon linnakkeesta on lähetetty ratsuväkiosasto rauhoittamaan tilannetta, mutta jääräpäinen kapteeni johdattaa miehensä ansaan. Linnakkeeseen jää vain kourallinen miehiä, ja sitä uhkaa seuraavana intiaanien suurhyökkäys. Myös Tex ja Carson ovat linnakkeessa.

Tex keksii kuitenkin hyvän puolustusidean. Koska linnake sijaitsee joenmutkassa, padotaan joki siten, että koko linnakkeen ympäristö tulvii. Intiaanien on vaikea edetä vedessä, joten puolustajat ampuvat helposti hevoset hyökkääjien alta. Tilanteen ollessa kuumimmillaan Tex ratsastaa intiaanien luo neuvottelemaan ja joutuu oitis kaksintaisteluun. Tämän ansiosta saadaan lisää armonaikaa, jonka kuluessa muista linnakkeesta lähetetty avustuskuorma saapuu. Tämä saa intiaanit hautaamaan sotakirveen.

< Vuosikerta 1983... Vuosikerta 1985 >