TEX WILLER TARINAT 1983

AAVIKON VAELTAJAT 1983/1/38
TAIVAALLINEN TAKAA-AJO 1983/3/51
VAIN YKSI PAKENI 1983/4/49
KUOLEMAN FIESTA 1983/6/49
KATKAISTU NUOLI 1983/7/93
PUNAISET ROSVOT 1983/9/45
MEFISTON VARJO 1983/11/104
KARJAVARKAAT 1983/15/65

AAVIKON VAELTAJAT 1983/1/38

Tex ja Kit Willer ovat vaeltelemassa Mojaven autiomaassa, kun nämä näkevät joukon valkoisia kuskaamassa intiaaneja. Intiaanit on palkattu kaivoksille kuolemanlaaksoon, koska nämä ovat tottuneet kuumuuteen. Kaikki tuntuu olevan kunnossa ja niinpä isä ja poika jatkavat matkaa Las Vegasiin.

Kaupungissa tavataan vanha tuttu, Mose Hewitt, joka kustantaa puolelle kaupunkia juomingit. Hewittillä on kuitenkin aikeissa ripustaa itsensä kaulakiikkuun, koska tämän omistamalla booraksi- kaivoksella menee huonosti. Tex estää aikeen viime hetkessä ja päättää ruveta auttamaan vanhaa ystävää. Syynä Hewittin ongelmiin on kilpaileva firma, Nevada Borax Company. Se houkuttelee katteettomilla lupauksilla intiaaneja kaivoksille, ja pitää näitä sen jälkeen käytännössä orjina. Juuri samaa porukkaa oltiin kuskaamassa, kun Tex ja Kit näkivät intiaanit.

Tex ja Kit menevät tarkistamaan asiat kaivoksille keskelle kuuminta erämaata. Asiat siellä ovat todella huonolla mallilla. Joukko intiaaneja on jo menehtynyt kuumuuteen. Leirin johtaja kieroilee syytösten edessä ja Tex lähtee paikallisen intiaaniasiamiehen puheille. Asiamies on kuitenkin mukana koplassa, ja Tex yritetään nitistää. Se jää yritykseksi ja pian alkaa konnilla luodit vinkua korvissa. Pääsyylliseksi paljastuu Las Vegasin rikas pankkiiri Hatfield.

TAIVAALLINEN TAKAA-AJO 1983/3/51

Tämä seikkailu ansaitsee paikkansa eriskummallisten tarinoiden joukossa. Durangossa on meneillään karnevaalit ja paikallinen pankki on tupaten täynnä rahaa. Peläten levottomuuksia paikallinen sheriffi, Ned Daniel, kutsuu Texin ja Carsonin kaupunkiin. Huoli osoittautuu aiheelliseksi, sillä kesken juhlien kohokohdan pankki ryöstetään.

Roistojen pakomatka on uskalias. Fiestan aikana järjestetään kilpailu kahdelle kuumailmapallolle. Yhteistuumissa toisen pallon lentäjän kanssa roistot pakenevatkin kirjaimellisesti taivaan tuuliin. Onneksi paikalle jää koskemattomana toinenkin pallo ja Carsonin kauhuksi rangerit ryntäävät sillä roistojen perään.

Roistot eivät saa karistettua takaa-ajajia kannoiltaan. Molemmat pallot laskeutuvat Mesa Verden rinteille hylättyyn puebloon. Syntyy tulitaistelu viiden roiston ja Texin sekä Carsonin välillä. Myös sheriffin miehet ratsastavat paikalle parahiksi ja konnat voivat vain antautua. Tarinassa on myös se ihmeellisyys, että kukaan ei tällä kertaa kuole, vaikka luodit lentävätkin välillä sakeasti.

VAIN YKSI PAKENI 1983/4/49

Carson ja Tex ovat ranger-porukassa, joka järjestää väijytyksen Coloradin pelätyimmälle koplalle, Rocky Burnetten joukkiolle. Väijytys onnistuu, ja ainoastaan johtaja pääsee pakenemaan. Muu porukka, sisältäen Burnetten veljen, saa surmansa. Takaa-ajossa Rocky Burnette syöksyy hevosineen rotkoon, ja tämän luullaan kuolevan.

Burnette jää kuitenkin eloon, ja ryhtyy hautomaan kostoa. Tilaisuus tulee, kun Kit Willer joutuu Meksikon puolella Nogalesissa ampumisvälikohtaukseen, ja saman tien pidätetyksi. Carlos, Burnetten Apache-kätyri, järjestää Kitin sieppauksen vankilasta ja tämä luovutetaan Cuchillo Negron leiriin. Tarkoituksena on houkutella myös Tex ansaan. Sieppauksen yhteydessä on jäänyt kuitenkin vaarallinen todistaja henkiin ja niinpä Tex, Carson, Tiger ja neljä muuta navajoa ovat nopeasti konnien jäljillä. Ensin hoidellaan Burnetten porukka hengiltä, sitten palataan Meksikoon vapauttamaan Kit intiaanien leiristä.

KUOLEMAN FIESTA 1983/6/49

Meksikolaisessa Santa Ritan kylässä on vallalla yleinen mielipide, joka vaatii seudulla kaikessa rauhassa asuvien intiaanien muuttamista hyviksi intiaaneiksi, eli kuolleiksi. Amerikkalainen konnapari, Johnson ja Eames mukanaan muutama turkismetsästäjä, järjestävät sikamaisuuden. Santa Ritan asukkaat järjestävät kylässä juhlat apacheille. Pahaa aavistamattomat intiaanit houkutellaan ansaan, ja lähes kaikki tapetaan tykkien ja tarkka-ampujien avulla. Kuolleilta viedään kaiken lisäksi päänahka, sillä Chihuahuan hallitus on luvannut tapporahaa jokaisesta apachesta. Tapahtumat uhkaavat riistäytyä kuitenkin suursodaksi, sillä harvojen eloonjääneiden joukossa on päällikkö Magnas Coloradas.

Tex saa tiedon tapahtumista ja ratsastaa kumppaneineen Cochisen leiriin. Siellä on täysi työ estää intiaaneja ryhtymästä kostoiskuihin. Tex lupaa rangaista syyllisiä ja nelikkomme ratsastaakin Tucsoniin, jossa näiden tiedetään majailevan. Verilöyly on päivän puheenaihe myös Tucsonissa joten Texillä on helppo työ saada selville syyllisten nimet.

Ensiksi päätetään rangaista Santa Ritan asukkaita. Syrjäisen kylän huoltoyhteydet katkaistaan, ja kaupunki tuhotaan pienellä dynamiittikuurilla sekä tulinuolilla. Paluumatkalla Tucsoniin törmätään sattumoisin juuri samoihin miehiin, jotka ovat teurastuksen takana. Nämä ovat juuri käyneet kolmen leirytyneen intiaanin kimppuun. Syntyy kahakka, jonka seurauksena roistot vaihtavat skalppeerausveitset hiililapioon.

KATKAISTU NUOLI 1983/7/93

Sioux- eli Dakota-intiaanien alueella on käyty vuotta aiemmin verinen taistelu intiaanien ja ratsuväenosaston välillä. Koko osasto sai taistelussa surmansa lukuunottamatta yhtä eloonjäänyttä. Osastoa johti kapteeni Richard Larrimer, josta lehdistö on tehnyt lähes kansallissankarin. Yleinen mielipide vaatii lähettämään retkikunnan hakemaan Larrimerin ruumiin intiaanien alueelta, mutta ongelmana on se, että taistelupaikka sijaitsee Dakota- reservaatissa. Intiaanit eivät rauhanneuvotteluiden jälkeen ole suvainneet ainuttakaan valkoista taistelupaikalla, jota he pitävät pyhänä.

Tex kutsutaan apuun, ja tämä lupautuu oppaaksi Siouxien alueelle. Mukaan lähtee pienehkö sotilasretkikunta mukanaan ainoa taistelussa eloonjäänyt, eräs kersantti, joka tietää paikan, jossa upseeri sai surmansa. Texillä on kova työ taivutella intiaanit puolelleen, sillä vihamielisyydet kytevät yhä. Tex joutuu kylässä jopa tomahawk-taisteluun toisen heimon nuoren hurjapää- päällikön, Mahongan, kanssa.

Intiaanien lupa saadaan, ja osasto jatkaa matkaansa taistelupaikalle. Matkalla kaksi sotilasta saa surmansa "onnettomuuksissa". Perillä tapahtuu yllättävä käänne, kun eloonjäänyt kersantti onkin kiinnostunut muusta kuin esimiehensä jäänteistä. Tex yllätetään ja otetaan vangiksi. Sotilaat tulivat hakemaan itseasiassa arkkua, joka sisältää armeijan palkkarahoja. Yksi sotilaista ampui kapteenin, jonka jäämistöä ollaan hakemassa.

Tilanne näyttää pahalta, kun yllättäen metsästä hyökkää intiaanien pelkäämä "paha henki", sudennahkaan pukeutunut mies. Tämä onkin kuolleeksi luultu kapteeni Larrimer, joka on elellyt seudulla kostoa janoten ja intiaaneja pelotellen. Pian osat ovat vaihtuneet, mutta kapteeni tunnustaa kätkeneensä rahat ajatellen omaa etuaan, ja kumoaa sankarimaineensa. Kaiken hyvän päälle päällikkö Mahonga saapuu paikalle suurehkon joukon kanssa kostaakseen tappionsa Texille. Susimies pukeutuu taas naamariinsa, ja itsemurhahyökkäyksen päätteeksi tappaa tomahawkillaan intiaanien päällikön

PUNAISET ROSVOT 1983/9/45

Overlandin kuljetusyhtiön johtaja, Ned Turpin päättää raivata kilpailevan Butterfield-yhtiön tieltään keinoja kaihtamatta. Turpinin kätyri Sam Brendall opastaa Butterfieldin vankkurit suoraan apachien väijytykseen. Onneksi Tex ja Carson saapuvat paikalle ajoissa ja nujertavat intiaanit.

Käy ilmi, että apachien toimintaa organisoidaan Devils' Hole nimisestä paikasta keskeltä erämaata. Mukana kuvioissa on Gila Kid, joka on vannonut kostavansa Texille muutaman vuoden lomailun Yuman vankilassa. Paikan päällä syntyy vimmattu välienselvittely rotankolon heittiöiden ja rangereiden välillä. Tuloksena Gila Kid haukkaa hiekkaa ja paikan omistaja, Carlos "El Corto", myöskin Texin vanha tuttu, menettää omaisuutensa savuna ilmaan.

Antamatta on kuitenkin vielä opetus Ned Turpinille, pääkonnalle. Cochisen leirin kautta ratsastetaan Lordsburgiin, jossa on Overlandin päämaja. Turpin säikähtää rangerien tuloa paikalle niin, että palkkaa oitis joukon pistoleroja raivaamaan nämä pois tieltään. Tuloksena on neljän pistoleron vaje kaupungin työmarkkinoilla. Turpinin kätyri Wyman saadaan säikäytettyä ja tämä kertoo kaiken joukkion kieroista toimista. Koplan päätoimena on aseiden ja viskin salakuljetus käyttäen Overlandia kulisseina. Armeijan tarkastuksista selvitään lahjotun ratsuväkikapteeni Glendonin avulla. Fort Bayardin linnakkeessa saadaan tunnustus myös toiselta vanhalta konnalta, Tom Brokmanilta. Glendonin traagisen lopun jälkeen onkin vuorossa enää Turpinin pidätys.

Linnakkeessa on komentajana eversti Eagar, johon kaverukset sanovat tutustuneensa kenraali Denverin luona Fort Garlandissa Arlington-jupakan aikana. Tämä jupakka tapahtuu seikkailussa nimeltään Yellow Creekin Verilöyly, alkaen numerosta 6/1972.

MEFISTON VARJO 1983/11/104

Kuten nimestäkin voi jo päätellä, ovat Mefisto ja Yama taas punomassa juoniaan Texin ja kumppaneiden päänmenoksi. Kuin ihmeen kaupalla Yama pelastuu edellisen tarinan uhkaavalta kuolemalta ja saa isältään uuden tehtävän. Avukseen Yama saa pirullisen lentävän demonin, Arymanin. Kätyreinä on tällä kertaa Tampan Voodoo- lahkolaisia. Näiden on määrä ottaa nelikko elävänä kiinni ja toimittaa Atsteekkien maahan, jossa nämä on määrä tappaa.

Tex, Kit, Carson ja Tiger ovat juuri saapumassa laivalla Tampaan saavat heti peräänsä neekeri-joukkion. Ensimmäinen yhteenotto selvitetään nyrkeillä, jonka jälkeen voodoo-miehet toimivat varovaisemmin. Kumppanukset huumataan hotellihuoneessa ja Texiltä ehditään nappaamaan hiustupsu. Tästä tehdään wanga, nukke joka esitää magian uhria. Jokainen neulanpisto nukkeen saa aikaan hirvittäviä kipuja Texille. Taian tehnyt noita kuitenkin hoidellaaan ja muutaman Tampan kovanaaman kanssa pannaan päreiksi kaikki lahkon omistamat kapakat ja pelipaikat.

Yaman ei auta muuta kuin siirtyä suunnitelmansa toiseen vaiheeseen. Tämä ottaa yhteyttä muinaisten atsteekkien jälkeläisiin keskellä Meksikon erämaata. Heimon rippeet ovat jääneet henkiin edellisestä yhteenotosta Texin porukan kanssa. Tästä kerrottiin 1976 numerosta 10 alkaneessa tarinassa El Morisco. Taikakeinoilla Yama saa intiaanit puolelleen mutta rangerit saavat avukseen Moriscon, joka syntyjään egyptiläisenä on perillä monista mustan magian salaisuuksista. Morisco osoittautuukin ratkaisevaksi avuksi taistelussa Yaman temppuja vastaan ja Coltit ja Winchesterit tämän atsteekki-kätyreitä vastaan. Texin lyötyä intiaanit joutuu Yama tunnustamaan jälleen kerran tappionsa vanhalle viholliselleen. Lopussa Yaman kuvajainen katoaa liekkeihin joten luultavasti tästä vielä joskus kuullaan jatkossakin.

Numerossa 11/83 sivulla 112 kysytään jälleen uskollisen lukijan muistia. Kyseinen seikkailu on numerossa 4/1974 alkanut tarina Luurankoylänkö.

KARJAVARKAAT 1983/15/65

Tex ja Carson on lähetetty tutkimaan karjavarkauksia. Kesken ilta-askareiden kaverit kuulevat laukauksia ja yllättävät näin varkaat rysän päältä. Konnat pakenevat mutta yksi haavoittuu. Laumaa vartioivat cowboyt ovat Louis Cardiganin palveluksessa joka on lähes ainoana joutunut kärsimään hyökkäyksistä.

Konnien toiminta organisoidaan läheisestä Sheldonin kaupungista. Chris Hogan-niminen ammattipeluri on saanut Cardiganin pojan Randyn suuriin pelivelkoihin. Isänsä ranchin työnjohtajana tämä pystyy järjestämään helppoja ryöstökohteita. Myös paikallinen sheriffi kuuluu koplaan mutta erehtyy kuitenkin järjestämään rangereille ansan ja joutuukin itse lykkimään koiranputkea.

Tex ja Kit pääsevät pian perille kuvioista ja uskoteltuaan kaikille poistuvansa seuduilta nämä pääsevät aitiopaikoilta seuraamaan kun kopla tekee seuraavan iskunsa. Lauma kuljetetaan kauas kieron rancherin, Stan Owensin, maille ja polttomerkit muutetaan. Hoganin ja Owensin lopullinen suunnitelma on voittaa pokerissa Randy Cardiganilta koko ranchi. Nämä houkuttelevat Randyä pelaamaan lisää, mutta tämä on jo vaihtanut puolta ja niinpä pokeriseurueeseen ilmestyvät myös Tex ja Kit. Pian aletaan pelaamaan pokeria todella korkeilla panoksilla.

< Vuosikerta 1982... Vuosikerta 1984 >