TEX WILLER TARINAT 1972

HURJA KOPLA 1972/1/1
TAHRITTU TINATÄHTI 1972/1/1
AAVIKON ARVOITUS 1972/3/1
RAJUA PELIÄ LAREDOSSA 1972/4/1
APACHIEN MAA 1972/5/77
YELLOW CREEKIN VERILÖYLY 1972/6/112
JOKIROSVOT 1972/7/118
KARJAKUNINKAAN KUOLEMA 1972/9/1
RAJASEUDUN ROSVOT 1972/10/1
TUHOAJAT 1972/10/111
KULTAROSVOT 1972/11/45
KAHMI KULTAA JA KUOLE 1972/12/22

HURJA KOPLA 1972/1/1

Tämä on ensimmäinen seikkailu mukavassa kolmen tarinan putkessa, jotka kaikki alkavat kirjan alussa ja päättyvät kirjan lopussa.

Tässä seikkailussa Tex ja Carson kohtaavat pahamaineisen Butch Cassidyn ja Sundance Kidin rosvokoplan. Tarina on Tex-seikkailuna omalaatuinen, sillä se on hyvin dokumenttiluontoinen. Tarina sijoittuu pitkälle aikavälille, eikä seikkailussa esitetä kuin päätapahtumat. Cassidyn koplaan kuuluu suuri joukko roistoja, ja kumppanusten taktiikkana on napsia heidät yksi kerrallaan. Tämä osoittautuu tehokkaaksi tavaksi, ja seikkailun loppuratkaisu tapahtuu Etelä-Amerikassa saakka.

TAHRITTU TINATÄHTI 1972/1/1

Tämä seikkailu on klassista tyyppiä jossa Tex panee järjestykseen syrjäistä pikkukaupunkia hallitsevan mahtimiehen. Kaupungin nimi on Delmar, ja mukana on tälläkin kertaa Kit Carson.

Tapahtumat lähtevät siitä, kun kumppanukset kuulevat pauketta, ja päättävät ottaa selvää sen lähteestä. He saapuvat parahiksi paikalle eräälle pikkuranchille, jota piirittää joukko roistoja. Nämä pakenevat paikalta, mutta puolustajista on jo ilmat pihalla. Kaverukset vievät vainajat kaupunkiin, ja jo matkalla tapahtuu ensimmäinen murhayritys heitä vastaan. Delmarissa heille selviää, että syyllinen on paikallinen mahtimies, Rock Hammer, apunaan pankinjohtaja Big Ben Berry. Roistojen suunnitelmana on rikastua maakeinottelulla, ja sitä varten he yrittävät ajaa Myra Everett-nimisen lesken tilaltaan. Tex ja Carson puuttuvat kuitenkin asiaan, ja pian alkavatkin luodit lennellä.

AAVIKON ARVOITUS 1972/3/1

Texin seikkailujen jatkuvan korkean tason yksi salaisuus on se, että tarinat ovat aina täysin erilaisia, välillä suorastaan mielikuvituksellisia. Tässä kertomuksessa pääkonna on Vindex-niminen meksikolainen hullu tiedemies, joka on perehtynyt solubiologiaan, jonka avulla ihmisten ja eläinten kokoa voi kasvattaa jättikokoon. Tiedemies on perustanut valtakunnan keskelle erämaata vanhaan Inka-temppeliin, ja aikoo kehittää super-rodun, jonka avulla hän valloittaa maan.

Temppelin vartioina on jättikokoisiksi jalostettuja puumia, ja suuria Zuma-intiaaneja. Puumat ovat tehokkaita vartijoita, jotka tappavat kaikki, jotka yrittävät tulla lähelle temppeliä, tai myös ne, jotka yrittävät sieltä pakoon. Tex tulee mukaan kuvioihin tavatessaan Zumien hyökkäyksen kohteeksi joutuneen intiaaniheimon, ja pelastaessaan nuoren meksikolaisen miehen, joka etsii biologi-veljeään, Vindexin apulaista.

Satulalaukullinen dynamiittiä mukanaan sankarimme matkaavat kohti Inka-temppeliä. Seikkailun lopussa kuvaan mukaan tulevat myös Kit Carson, Kit Willer, Tiger ja Pat MacRyan suuren Navajo-joukon kanssa.

RAJUA PELIÄ LAREDOSSA 1972/4/1

Tässä tarinassa on selvästi kaksi eri piirtäjää, sillä suorastaan surkea piirrosjälki vaihtuu yllättäen parempaan sivulla 22. Tämä samainen seikkailu on julkaistu uusintana vuonna 1984 nimellä
Ystävä pulassa.

Tex ja Tiger ovat lastaamassa kuormaa vietäväksi Navajo-leiriin, kun Tex saa postia vanhalta ystävältään. Entinen ranger, Bill Anderson, jolla on oma ranchi Laredon seudulla, kirjoittaa olevansa pulassa. Tex lähtee siinä samassa kohti Laredoa, ja saapuu paikalle ystävänsä tilalle todistamaan tämän kuoleman tuntemattomien hyökkääjien kynsissä. Tex huomaa, että tapaukseen liittyy enemmänkin hämärää, ja päättää jäädä hoitamaan kaverinsa ranchia.

Tämä ei sovi salaperäisen huppumiehen, El Moron, suunnitelmiin, ja tämä laittaa oitis pyssyniekkansa Texin kannoille. Laredossa joukko lurjuksia hyökkää Texin tilalle, ja sytyttää sen palamaan, mutta lopulta Tex pidättää yksin koko joukon, ja vie sen sheriffin huomaan. Tämä on kuin punainen vaate El Moron joukkiolle. Kun joukon nopein vetäjä haukkaa hiekkaa kaksintaistelussa, sekä muutama muu kupsahtaa perään, tulee El Morolle kiire järjestää karjaryöstö raha-asioiden korjaamiseksi. Texin avuksi saapuu kuitenkin Keltaisen Käden johtama Comanchi-joukko, jonka Tiger on halyttänyt apuun savumerkeillä. Yhdessä nämä tekevät tyhjiksi roistojen ryöstöaikeet. Myös Tiger Navajoineen saapuu paikalle parahiksi tekemään lopun El Moron koplan rippeistä ja paljastamaan lopulta kyseisen herrasmiehen todellisen henkilöllisyyden.

APACHIEN MAA 1972/5/77

Arizonan ja Uuden Meksikon rajamailla riehuu kapinoiva Apache- ryhmä. Joku salakuljettaa intiaaneille aseita, ja Tex yrittää jäljittää tätä joukkiota. Goldeenan kaupungissa hän tapaa vanhan vastustajansa, korttihuijari Frasenin, joka saa pikaisen ulosajon kaupungista jäätyään kiinni väärinpeluusta. Texille selviää kuitenkin varsin pian, että Fraserilla on jotain tekemistä apachien kanssa, ja lähtee seuraaman tätä. Tex ratsastaa kuitenkin väijytykseen, ja joutuu palaamaan takaisin Goldeenaan, jossa hän tapaa Kit Carsonin.

Kaverukset lähtevät rangerpartion kanssa jäljittämään intiaaneja, mutta huomaavatkin joutuneensa väärille jäljille. Samaan aikaan Fraser johtaa apachepäällikkö Wo-ha Tahin kanssa hyökkäystä Goldeenaan, jossa he tappavat kostoksi kaikki asukkaat, ja polttavat kylän. Rangerit päättävät tukkia roistojen paluutien Meksikon puolelle, ja järjestävät väijytyksen, vaikka ylivoima onkin moninkertainen. Viestinviejä ehtii kuitenkin ratsuväen puheille, ja kohta Apachet huomaavat olevansa kahden tulen välissä. Fraseria varten Tex suunnittelee mitä kurjimman kohtalon.

YELLOW CREEKIN VERILÖYLY 1972/6/112

Tarina kertoo siitä, miten suoraan West Pointista tullut ratsuväkieversi Arlington tuhoaa kokonaisen intiaanikylän oman kunnianhimonsa ja ennakkoluulojensa ajamana.

Kyseessä on Mustan Hirven leiri, joka on tehnyt rauhansopimuksen valkoisten kanssa, ja elää täysin rauhallisesti. Eräänä aamuna ratsuväki hyökkää tykkien kanssa kylään, ja tapattaa sen lähes viimeiseen mieheen. Navajopäällikkö Punaisen Pilven tytär pääsee ainoana pakenemaan, ja vie viestin tuhosta. Tiedon levittyä syntyy intiaanisodan uhka. Tex päättää kuitenkin johtaa intiaanit verettömään sotaan ratsuväkeä vastaan, ja houkuttelee Arlingtonin joukot ansaan.

Tällä välin Intiaanit polttavat lähes tyhjäksi jääneen Fort Lewiksen linnakkeen, ja tästä kuultuaan idioottimaisen everstin esimiehetkin päättävät viimein laittaa everstin viralta ennen kuin koko tienoo on sodan liekeissä.

JOKIROSVOT 1972/7/118

Missourijoen varrella Etelä-Dakotassa tapahtuu kummia: Jokea pitkin nahkojaan kuljettavia turkismetsästäjiä vastaan hyökätään, ja nämä yleensä tapetaan viimeiseen mieheen. Syyllisiksi epäillään Cheyenne-intiaaneja. Tex ja Carson saavat määräyksen selvittää asia. Paljastuu kuitenkin, että todelliset roistot ovat intiaaneiksi pukeutuneita roistoja, joita johtaa Mitchell-niminen konna.

Intiaanitiedustelija Monango liittyy sankarimme oppaaksi jäljittämään roistoja. Miehet lähtevät melomaan pitkin Missouria, ja yön pimeydessä saapuvat juuri paikalle, kun eräs metsästäjä- seurue joutuu väijytyksen uhriksi. Kuoleva metsästäjä ehtii kertoa, ketkä ovat konnuuden takana. Porukkaa johtaa Pierre Dupre, ja kätyreinään hänellä on Jordan ja Washington, jotka hoitavat yhteyden kirjekyyhkyn avulla Mitchellin joukkoon. Tex polttaa Dupren varastot apunaan Cheyennit ja houkuttelee rahapulaan joutuneet roistot yrittämään "kultalähetyksen" ryöstöä. Tämä osoittautuu oivaksi tilaisuudeksi virittää ansa, johon roistot lankeavat.

KARJAKUNINKAAN KUOLEMA 1972/9/1

Jälleen tasan kirjan mittainen klassikko-tarina, jossa Tex ja Carson laittavat aisoihin paikallisen suurtilallisen, joka hallitsee koko seutua. Kyseisen kylän nimi on Silver Bell, ja tapahtumat alkavat siitä, kun kumppanukset menevät kaupunkiin syömään, ja joku ampuu laukauksen heidän päänsä yli. Laukaus tulee vastapäisestä saluunasta, jossa karjaparonin poika, Freddie Baker, huvittelee ammuskelemalla. Tex ja Kit antavat pojalle pientä hierontaa.

Kun ranchin väki saa tiedon Freddien selkäsaunasta, muutama tyyppi päättää antaa kulkureille äkkilähdön kaupungista. Myös näille miehille tulee niin kiire poistua ravintolasta, että he joutuvat käyttämään ikkunaa kulkutienään. Häntä koipien välissä joukkio palaa ranchille kertomaan karjakuninkaalle, mitä on tapahtunut. Isäntä raivostuu siitä, että hänen poikansa on saanut turpiin, ja siitä, että heidät on nolattu kylän silmissä. Tämä lähettää koko ranchin väen tappamaan Texin, Kitin ja näiden vanhan ystävän, Andy Rossin, joka on kaupungin ex-sheriffinä.

Syntyy tulitaistelu, jossa kaverukset napsivat ranchin väen pois pelistä yksi toisensa jälkeen varoen kuitenkaan tappamasta ketään. Karjapaimenet vetävät jälleen vesiperän, ja lopulta vanha Baker lähettää palkkamurhaajan, Ruby Scottin asialle. Tämä haastaa Texin kaksintaisteluun, ja ehkäpä ainoan kerran Texin historiassa Tex vetää vastustajaansa hitaammin, tosin pienen koiruuden takia, ja haavoittuu.

Myöhemmin Tex kohtaa palkkamurhaajan uudestaan vasenkätisenä, ja ampuu tämän. Myös Freddie Bakerin kohtalo sinetöityy, kun Scottin squaw tulee kostamaan miehensä kuoleman. Isä Baker menettää malttinsa ja sytyttää ranchinsa palamaan, ja kuolee samassa yhteydessä.

RAJASEUDUN ROSVOT 1972/10/1

Pitkästä aikaa seikkailu, jossa mukana täysi kvartetti sankareitamme, eikä tässä kaikki, vaan mukana ovat myös Jim Brandon, Pat MacRyan ja Gros Jean. Näiden apua tarvitaan, kun toverukset ottavat ratsuväeltä vastaan kiperän tehtävän pysäyttää Yhdysvaltain ja Meksikon rajaseutua terrorisoiva Matiaksen Apache-ryhmä.

Myös Cochise tarjoaa apuaan, sillä tämä on huolissaan siitä, että nuoret soturit kylässä alkavat olla levottomia, ja pyrkivät liittymään ryöstökopliin. Carson ja Kit Willer kuulevat Cochiselta Matiaksen valkoisten yhteyshenkilöiden nimet, ja niinpä seitsikko savustaa ketut luolastaan yksi toisensa jälkeen, ja hankkii siinä sivussa lisää tietoja. Yksi näistä tärkeistä tiedoista on se, että läheisen ratsuväkilinnakkeen intiaanitiedustelija, Silver, on luopio. Tämä johdattaa Texin ja kumppanukset suoraan Matiaksen kylään, joka on parasta aikaa joutumassa ratsuväen väijytykseen. Matiaksen kylä tuhotaan, ja rosvoilevien intiaanien joukkio lyödään niin, ettei yksikään intiaani saa pitkään aikaan päähänsä aloittaa uudestaan rosvoilua.

Italiassa tämä sama seikkailu on ilmestynyt lehdessä numero 100, ja on julkaistu värillisenä juhlan kunniaksi.

TUHOAJAT 1972/10/111

Tarina alkaa siitä, kun joukko turkismetsästäjiä tunkeutuu Ute-heimon reservaattiin intiaani-asiamies Mayerin luvalla. Nämä aloittavat silmittömän puhveleitten tappamisen, jonka seurauksena heimoa uhkaa nälänhätä. Tex, Kit Willer ja Tiger kuulevat asiasta, ja polttavat Utein avustuksella metsästäjien leirin. Pääkonnat Christian Mayer ja Nick Barrow saavat pahanlaisesti Texiltä turpiin, ja tarina päättyy kuin kanan lento.

KULTAROSVOT 1972/11/45

Avustuslähetys Navajo-reservaattiin viivästyy, ja estääkseen heimoa näkemästä nälkää Tex päättää käyttää osan heimon satumaisesta aarteesta, ja lähtee Kitin ja Tigerin sekä muutaman soturin kanssa Gallupiin ostamaan tarvikkeita. Pahaksi onneksi sattuu paikalla olemaan myös rosvokoplan tiedustelija, kun Tex vaihtaa kultaa rahaksi. Tämä näkee kullan ja kiinostuu siitä.

Kun kaksi intiaania vielä vaihtaa kultaa salaa viskiin, päättää Jed Duganin kopla napata Navajojen aarteen parempiin taskuihin, ja houkuttelee toisen Navajoista oppaaksi. Onneksi Tex ja Kumppanit saavat asiasta vihiä, ja lähtevät jäljittämään koplaa, joka tavoitetaan juuri sopivasti kultaluolassa syvällä autiomaassa.

KAHMI KULTAA JA KUOLE 1972/12/22

Toinen kultaseikkailu peräjälkeen. Tällä kertaa seuraukset uhkaavat olla edellistäkin vakavammat Navajoille. Kaksi kullankaivajaa löytää sattumalta Navajo-vuorilta runsaasti kultaa sisältävän joen, ja hyvin lyhyessä ajassa paikalle kehkeytyy todellinen boom-town. Paikalliset heimot joutuvat häikäilemättömien kullankaivajien kanssa yhteenottoihin, ja tilanne uhkaa riistäytyä käsistä.

Keskuspaikka on Navajoalueelle rakennettu Goldenville, jota kaksi liikemiestä, Mart Simmer ja Kurt Emmer rahoittavat. Heidän tavoitteenaan on provosoida yhteenottoja intiaanien kanssa, ja usuttaa hurjilla lehtijutuilla armeija ajamaan intiaanit pois reservaatistaan. Tex ja Navajot keksivät kuitenkin karmean pilan: Tex pukeutuu hurjaan luurankomiehen asuun, ja alkaa pelotella yksi toisensa jälkeen syrjäisiä kullankaivajien leirejä. Kun tilanne käy tukalaksi liikemiehille, nämä päättävät palkata intiaaneiksi pukeutuneita roistoja tappamaan pari valkoista, jotta armeija saataisiin avuksi. Uhreiksi roistot valitsevat kolmen kullankaivajan vankkurit, mutta kovaksi onneksi näissä vaunuissa onkin yksi viiksekäs pujopartainen mies, sekä eräs isä ja tämän poika.

Konnuuden suunnittelijat käydään hakemassa säilöön Goldeenasta, johon kaikki alueen mainarit ovat kerääntyneet turvaan, mutta muut mainarit kieltäytyvät yhä poistumassa reservaatista, vaikka intiaanihyökkäyksen pelko on uhkaava. Eräänä yönä Tex Navajoineen lähtee leikkimään tulinuolien kanssa, jolloin mainarit antavat lopulta periksi.

< Vuosikerta 1971... Vuosikerta 1973 >