TEX WILLER TARINAT 1971

RAUTATIE HELVETTIIN 1971/1/1
VÄÄRÄÄ RAHAA LAREDOSTA 1971/2/26
NAVAJON KOSTO 1971/2/122
VIHREÄ KUOLEMA 1971/4/64
PELON LAAKSO 1971/5/43
SALAMURHAAJA 1971/6/21
KÄÄRMEEN MERKKI 1971/7/75
PANKKIRYÖSTÖ 1971/8/86
TERRORIA RIO SONORALLA 1971/9/42
ERÄMAAN LAKI 1971/10/95
FRANCISCO HELVETIN PESÄ 1971/11/32
COMANCHIT JA KIVÄÄRIT 1971/12/64

RAUTATIE HELVETTIIN 1971/1/1

Tämä on ensimmäinen Tex-seikkailu viiden vuoden tauon jälkeen, koska lehti alkoi jälleen ilmestymään. Lehden koko on muuttunut nykyiseen muotoon.

Tässä seikkailussa El Pason ja Kansas Cityn väliin vedetään uutta rautatietä. Radan rakentamista yritetään kuitenkin sabotoida jatkuvasti. Paikallinen Ratsuväkieversti päättää kutsua Texin apuun selvittämään juttua. Tex joutuu hurjaan ammuskeluun jo matkalla työmaalle. Perillä paljastuu, että rakentajien joukossa on myös vanha tuttumme Pat MacRyan, joka liittyy tutkimuksiin.

Kaksikko nujertaa nopeasti Bill Dorseyn ja Jeff Colterin häirikkösakit, mutta isot kihot, Mortimerin veljekset Fred ja Jim, odottavat vielä vuoroaan. Kun asiat menevät huonosti, nämä kusuvat apuun El Cuervon apachi-joukkion, joka on tottunut ottamaan ensin skalpin, ja esittämään kysymykset vasta sitten. Mikä on Mortimerin veljesten motiivi, ja selviytyykö radanrakentajien leiri hurjien Mescaleros-apachien hyökkäyksestä selviää vuoden kahdessa ensimmäisessä numerossa.

VÄÄRÄÄ RAHAA LAREDOSTA 1971/2/26

Eräänä kuumana elokuisena päivänä Laredon kaupunkiin ratsastavat Tex Willer ja Kit Carson päämajan lähettäminä. He saapuvat parahiksi paikalle todistamaan, kuinka paikalliset pyssyniekat pitävät sheriffiä maalitauluna. Lopputuloksena kyseiset pyssyniekat vaihtavat työkalunsa Coltista hiilihankoon, ja lännen maisemat hornan pätseihin.

Käy ilmi, että roistot ovat paikalliset mahtimiehen Ben Kennethin miehiä. Tämä pitää kaupunkia rautaisessa otteessaan laista piittaamatta. Jo samana iltana, kun toverukset tulevat kaupunkiin, he joutuvat hurjaan tulitaisteluun Kennethin miesten kanssa. Toiminta käy niin kuumaksi, että sankarimme joutuvat lopulta pakenemaan kaupungista, mutta törmäävät paikallisiin maanviljelijöihin, jotka ovat päättäneet lopulta ryhtyä toimintaan Kennethiä vastaan.

Lopulta selviää myös Texin ja Kitin tutkimusten oikea laita, joka on paljastaa Laredossa toimivat väärän rahan levittäjiä. Kuinka ollakkaan Kennetillä ja meksikolaisella maanomistajalla, Don Diego Varasilla on asiassa sormensa pelissä.

NAVAJON KOSTO 1971/2/122

Tämä seikkailu julkaistiin uudestaan vuonna 1984 numerosta 7 alkaen nimellä
Navajoverta. Tätä voi pitää todellisena kulttuuritekona, sillä näitä alkuvuosien Texejä on todella vaikea löytää. Lue tarkempi selostus uudemman julkaisun yhteydestä. Tästä alkuperäisestä julkaisusta puuttuu yksi sivu, joka on mukana uusintapainoksessa. Lisäksi yksittäiskuvia on suurenneltu ja niihin on piirretty tökerösti ilmeisesti suomalaisin voimin lisäyksiä. Uusintajulkaisussa kaikki on koskemattomana, joten ei kannata olla pahoillaan, jos ei satu omistamaan näitä kolmea vanhaa numeroa.

VIHREÄ KUOLEMA 1971/4/64

Tex ja Carson tapaavat Wilcoxin pikkukaupungissa vanhan ystävänsä Ben Rufuksen, joka on saanut halvalla kultakaivoksen. Kaivoksessa tapahtuu omituisia asioita, joten Tex ja Kit päättävät ottaa selvää, mitä on tekeillä. Kaivos sijaitsee syrjäisessä Last Hopen yhdyskunnassa, jossa on miehiä kadonnut salaperäisesti. Seudun Apashit ovat myös joutuneet pahan voiman orjuuteen.

Kaiken takana on yksi mystillisimmistä vastustajista, mitä Texillä on koskaan ollut. Vastustaja on nimittäin ulkoavaruudesta tullut olio, jolla on hallussaan vaarallinen sädepyssy. Tämän mystisen vastustajan tarkempi alkuperä jää lopulta salaisuudeksi.

PELON LAAKSO 1971/5/43

Tex on tällä kertaa yksin. Tapahtumapaikka on jossain Morelosin kaupungin lähettyvillä. Seutua uhkaa paikallisten asukkaiden mukaan "itse paholainen", joka surmaa yön pimeydessä pahaa aavistamattomia uhrejaan. Texin saapuessa paikalle jo kymmenkunta miestä on löydetty päättömänä. Tex ei usko tapahtumaan liittyvän mitään yliluonnollista, ja pääsee pikkuhiljaa tapahtumien jäljille. Seuraa monta yllätystä, ennenkuin paholaisolennon mysteeri ratkeaa. Roistoksi paljastuu mielenvikainen mies, joka pukeutuu gorilla-pukuun.

SALAMURHAAJA 1971/6/21

Varsinainen Tex-klassikko, jossa neljä kumppanusta saa Rangerien päämajasta tehtäväkseen puhdistaa Texas City ja Galvestonin satamakaupunki. Harmit alkavat jo matkalla kaupunkiin, eivätkä ne vähene saavuttaessa Texas Cityyn. Kaupunkia hallitsee mahtimies Don Manuel, joka yrittää saada käsiinsä kaupungin saluuna- bisneksen.

Don Manuel on liittoutunut Galvestonin kiinalaisen salaseuran, Mustan Lohikäärmeen kanssa, jota johtaa kiinalainen mies nimeltään Wong. Tex ja kumppanit ovat tässä seikkailussa todellisia kovanaamoja sumeilemattomalla toiminnalla, jollaista ei hevillä löydy muista Tex-seikkailuista.

Kaverukset yritetään ajaa ulos kaupungista, mutta lähtijöiksi, Saapasmäelle, osoittautuvatkin yksi kerrallaan kaupungin konnat. Kaupunki puhdistetaan kunnon otteilla uhkapeluri Rudy Nilsenin ja apulaissheriffi Tip Durbinin avulla.

KÄÄRMEEN MERKKI 1971/7/75

Tex, Kit Willer ja Tiger ratsastelevat eräänä päivänä pitkin Navajo-reservaatin luoteiosaa, kun he törmäävät alueen poppamiesten salaseuraan. Tätä hallitsee noita Mah-Shai, joka omaa yliluonnollisia kykyjä. Mukaan kuvioon liittyvät uhrimenot, joissa Navajo- nuorukaisia katoaa jäljettömiin. Kaverukset päättävät ruveta tutkimaan tapausta, ja pääsevätkin pian Mah-Shain jäljille. Mutta mielikuvitukselliset seikkailut ovat vasta alussa, kun toverukset laskeutuvat autiomaan keskellä olevaan valtavaan luolaan etsimään kadonneita poikia.

Käy ilmi, että maan alla sijaitsee esihistoriallinen maailma jättiläismäisine hirmuliskoineen, ja alkukantaisine heimoineen. Sankareillamme onkin todella tekemistä selvitessään maan alta jälleen ihmisten ilmoille.

PANKKIRYÖSTÖ 1971/8/86

Tex, Kit ja Carson ovat juuri heräilemässä Coloradon Yucca Flatin hotellissa, kun kaupungin pankki ryöstetään heidän nenänsä edessä. Ryöstäjät ovat kolme Frankie Dimayon koplan vaarallisinta jäsentä, Bill Cassidy, Sam Tracey ja Ned Curry.

Kaupungista lähtee takaa-ajoon suuri posse, joka joutuu jakautumaan kolmeksi eri joukkioksi roistojen hajaannuttua. Tex, Kit ja Carson menevät kukin yhden joukon mukaan, mutta takaa-ajo ei suju ilman tappioita. Roistot osaavat asiansa, ja jokainen joukko saa lyijyä silmilleen siihen malliin, että vain rangerit ovat tarpeeksi sisukkaita jatkamaan takaa-ajoa. Lopulta roistot saadaan ajettua vanhaan puebloon, jossa Colttien annetaan puhua.

TERRORIA RIO SONORALLA 1971/9/42

Meksikolaisella hidalgolla, Don Florio Juarezilla on ongelmia sonoran maakunnassa terrorisoivan roistojoukon kanssa. Juarez on ratsuväkikenraali Bensonin vanha tuttu, joten Tex ja Kit Carson lähetetään selvittämään asiaa. Salaperäisen El Reyn johtama desperado-lauma pitää sonoran maakuntaa pelon vallassa, koska meksikon keskushallituksella ei riitä voimavaroja seudun rauhoittamiseen.

Jo matkalla Hermosilloon, Tex ja Kit saavat vastaansa kaksi El Reyn partiota. Itse roistopäällikkö majailee vahvasti linnoitetussa Tiburon saaressa, jossa lisävahvistuksena on joukko Tonkawa-intiaaneja. El Reyn perimmäisenä tavoitteena on saada aikaan vallankumous Meksikossa. Rangerit rupeavat kuitenkin toimiin tämän estämiseksi.

ERÄMAAN LAKI 1971/10/95

Tässä seikkailussa Tex on jälleen yksin. Hän on etsiskelemässä vettä erämaan laitamilla, kun hän saa näkyviinsä karjatilan, ja saapuu juuri paikalle pelastamaan ahdistelun kohteeksi joutuvaa naista. Ahdistelija on kaupungin mahtimies Luke Fenton. Tämä päättää kostaa Texille kohtaamansa nöyryytyksen, ja lähettää oitis pyssyniekkansa asialle.

Tex ja nainen, jonka isä on lavastettu syylliseksi pankkiryöstöön, pakenevat läheiseen kaupunkiin, Las Minerasiin. Koko Fentonin joukkio saapuu kaupunkiin aikomuksenaan tehdä Texistä kylmää poikaa, ja syntyy hurja tulitaistelu. Samalla tapahtumavyyhti alkaa kuitenkin selvitä, ja mukaan kuvaan astuu kultaesiintymä.

FRANCISCO HELVETIN PESÄ 1971/11/32

Klassinen tarina, jossa Tex, Carson ja Kit Willer lähetetään puhdistamaan kaupunki, joka on täysin rikollisten vallassa.

San Franciscoa hallitsee kaksi kilpailevaa rikollisjoukkiota, Hoganin ja Colbertin koplat. Nämä vastaavat suurimmasta osasta kaupungin lukuisista ryöstöistä, murhista ja pahoinpitelyistä. Tex ja Carson esiintyvät suuren löydön tehneinä kullanetsijöinä Kitin varmistaessa selustan. Jo ensimmäisenä päivänä kumppanukset joutuvat moneen otteeseen tulitaisteluun.

Parhaana taustatukena sankareillamme on paikallista sanomalehteä, Examineriä, julkaiseva Sam Brennan, joka on rohkeilla kirjoituksillaan joutunut roistojen hampaisiin. Vähän kerrallaan roistojen lukumäärää aletaan harventamaan, ja ennen pitkää myös tavallisten kaupunkilaisten keskuudessa syntyy lynkkausmielialaa hämäräperäisiä aineksia vastaan.

COMANCHIT JA KIVÄÄRIT 1971/12/64

Texiä on vuosien varrella piirtänyt melkoinen joukko eri piirtäjiä, joista löytyy sekä hyviä, että huonoja. Tässä seikkailussa piirrosjälki tuntuu jotenkin omituiselta, mutta itse tarina on kuitenkin ytimekäs.

Joukko luopioita, mr. Cross ja Tom Floyd, käyttävät väärin asemaansa intiaanireservaatin asiainhoitajana, ja kauppaavat comancheille tuliterää kivärimallia suoraan varastoista. Intiaanipäällikkö Yesos on halukas ostamaan kaikki aseet, mitä miehet pystyvät toimittamaan. Tex, Kit, Carson ja Tiger sekä kourallinen Navajoja pyrkii heittämään kapulaa toistojen rattaisiin. Mukana kuvioissa on myös ratsuväkiluutnantti Jim Corbett, vanha tuttumme.

< 60-luvun Texit... Vuosikerta 1972 >