TEX WILLER SEIKKAILUT 60-LUVULLA

MURHENÄYTELMÄ PECOS CITYSSÄ 1960 vuosikerta 8 / numero 2 / sivu 1
KIROTTU MAA 1960 8/13/1
SEITSEMÄN SMARAGDIN KRUUNU 1960 8/20/1
SALAPERÄINEN VUORI 1960 8/25/1
SEIKKAILU UTAHISSA 1961 9/6/1
KUOLEMAN POLKU 1961 9/22/1
CEDAR MINESIN SEIKKAILU 1962 10/20/1
LOISTAVIEN VUORTEN SALAISUUS 1962 10/23/1
YAMPA FLAT 1962 10/26/1
AAVEKAUPUNKI 1963 11/8/1
KAAMEA LÖYTÖ 1963 11/26/1
KIVINEN PUUMA 1964 12/9/1
APACHIEN KAPINA 1964 12/18/1
TEHTÄVÄ LAS VEGASISSA 1965 13/4/1
PIUTIT 1965 13/7/1
VERISET JÄLJET 1965 13/13/1
TAIKAKALU 1965 13/22/1

MURHENÄYTELMÄ PECOS CITYSSÄ 1960 8/2/1

Tex ja Kit Willer ratsastelevat pitkin Pecos-joen rantaa, ja joutuvat murjan todistajiksi. Läheisen Pecos Cityn sheriffi ammutaan, ja murhaaja pakenee kaupunkiin.

Kaupunkia hallitsee rikas karjatilallinen Sam Truscott, joka havittelee yhä suurempia tiluksia pientilallisten kustannuksella. Apuna tällä on kiero tuomari Vermont. Käy ilmi, että sheriffi on kuollut ammattitautiin tutkittuaan liikaa Truscottin asioita, ja pian sama kohtalo uhkaa Texiä ja Kitiä. Kaksikko joutuu mm. tulvaveden uhkaamaksi vanhassa joenuomassa, kun joku räjäyttää läheisen padon. Murhayritykset kuitenkin epäonnistuvat, ja kaupunkilaiset valitsevat Texin kovan toiminnan miehenä uudeksi sheriffikseen. Pian koittaakin roistoille maksun aika.

KIROTTU MAA 1960 8/13/1

Tex ja Kit jatkavat matkaansa edellisen seikkailun jäljiltä. Comanche-vuorten jylhillä seuduilla tapahtuu merkillisiä asioita. Salaperäinen pantteri hyökkää ihmisten kimppuun ja raatelee nämä kuoliaiksi. Tex ja Kit jäljittävät lähes painostavissa olosuhteissa näkymätöntä vihollistaan, ennen kuin alkaa tapahtua.

Kaiken takana on joukko valkoihoisia seikkailijoita, jotka ovat ottaneet vangikseen pienen intiaaniheimon ja pakottaneet nämä kaivamaan kultaa. Opetetut pantterit pitävät kutsumattomat vieraat loitolla. Roistojen kullankaivuu muuttuu kuitenkin ennen pitkää hiilen lapioinniksi sarviniekan pätsissä.

SEITSEMÄN SMARAGDIN KRUUNU 1960 8/20/1

Kun pantterikopla on tuhottu, jatkavat isä ja poika matkaansa Meksikon puolelle. Eräässä kylässä nämä saavat kuulla, että paikallisesta luostarista on ryöstetty arvokas smaragdikruunu muutaman gringon toimesta. Tex ja Kit lähtevät seuraamaan ryöstäjiä, ja napsivat nämä yksi kerrallaan. Kyseessä on siitä harvinainen seikkailu, että konnat selviävät tällä kertaa lähes säikähdyksellä.

SALAPERÄINEN VUORI 1960 8/25/1

Matka jatkuu edelleen, ja Tex ja Kit leiriytyvät erämaassa kraaterimaisen vuoren juurelle. Pian selviää, että vuoren sisällä asustaa kaksi intianiheimoa. Toinen heimoista palvoo aurinkoa, toinen on näiden orjina. Molemmat ovat täysin eristyksissä ulkomaailmasta.

Kit joutuu aurinkomiesten vangiksi, ja hänet päätetään uhrata jumalille. Tex tunkeutuu vuoren sisään, ja liittoutuu orjien, Pima-intiaanien, kanssa. Tuloksena on välienselvittely aurinkojumalan temppelissä, jossa armoa ei anneta.

SEIKKAILU UTAHISSA 1961 9/6/1

Tämä seikkailu kuuluu jälleen tärkeisiin seikkailuihin historiallisessa mielessä, sillä Texistä tulee Navajojen päällikkö. Edellisen seikkailun jäljiltä Tex ja Kit ovat nyt palanneet heimonsa luokse Arizonaan. Aikaa on kulunut jonkin verran, mutta valitettavasti myös ikävissä merkeissä: Kitin isoisä, Navajojen päällikkö Punainen Nuoli, on vanha mies, ja on pahasti sairaana. Tämän kuolema on enää ajan kysymys.

Kesken kaiken Tex saa Carsonilta kirjeen, jossa Kit pyytää häntä auttamaan erästä ystävänsä leskeä. Carsonin ystävä on kuollut, ja jättänyt vaikeuksissa olevan ranchinsa vaimolleen. Carson itse ei ehdi mukaan, joten Tex lähtee tutkimaan tapausta Kit Willerin ja Tigerin jäädessä seuraamaan Punaisen Nuolen tilaa.

Tex lähtee katsomaan Bar-T:n ranchille Adairvilleen, mistä kiikastaa. Pian selviää, että kaupungin mahtimies, Brawley, havittelee lesken tilaa apunaan ranchinsa työnjohtaja Jeff Martin. Myös lesken työnjohtaja, mr. Redmond, paljastuu Brawleyn kätyriksi. Texillä on yllin kyllin tekemistä puolustaessaan tilaa, joka on joutumassa vasaran alle velkojensa vuoksi.

Kesken kaiken Kit ja Tiger tuovat hänelle murheelliset uutiset: Punainen Pilvi on kuollut. Kolmikko matkaa takaisin Navajo-reservaattiin, jossa vanha päällikkö haudataan, ja Texistä tehdään seuraaja. Juhlallinen tapahtuma on todistettu numerossa 16/1961. Enempää aikailematta Tex, Kit, Tiger ja suuri joukko Navajoja lähtevät takaisin Adairvilleen, ja tasaavat tilit roistokoplan kanssa.

KUOLEMAN POLKU 1961 9/22/1

Seikkailussa on viitteitä käynnissä olevaan sisällissotaan pohjoisen ja etelän välillä. Tätä voi pitää tekijöiltä pienenä lipsauksena, sillä varsinaisestihan Tex-tarinat sijoittuvat noin 20 vuotta myöhemmäksi. Esim. seikkailussa
Kahden lipun välillä kerrotaan, että Tex oli sisällissodan aikoihin vasta yksinäinen cowboy.

Tex, Carson ja Kit löytävät Coloradon autiomaista tuhotun kylän, joka on joutunut intiaanien hyökkäyksen kohteeksi. Asukkaat on surmattu, ja muutama eloon jäänyt nainen on viety vangiksi. Kaverukset seuraavat jälkiä ja löytävät vuorten kätköistä suurehkon intiaanileirin, jossa majailee myös sotilaskarkureita sisällissodasta. Ylivoimasta huolimatta kaverukset aiheuttavat leirissä sekasortoa, ja vapauttavat eloonjääneet kolme naista. Saadessaan aseet käteensä naiset muitta mutkitta ampuvat Texin vangitsemat luopiot.

Pine Bluffin kaupungissa ilmenee, että taustalla on muutakin, kuin intiaanien liikehdintää. Levottomien aikojen vallitessa kaupunkia hallitsee roskajoukko suurimpana pukarina John Rackam. Kaupungin sheriffi on voimaton, mutta Tex ja kumppanit panevat tuulemaan. Hyvin organisoituneella koplalla on kuitenkin joukkioita useissa lähikaupungeissa. Texin porukka päättää puhdistaa nämäkin kaupungit. Se ei ole kuitenkaan helppoa, sillä roistoilla on apunaan Mustan Hirven johtamat Pawneet. Lopullinen välienselvittely käydään hylätyssä kultalouhoksessa, jonne Tiger tuo apuvoimia Navajoleiristä.

CEDAR MINESIN SEIKKAILU 1962 10/20/1

Cedar Minesin seikkailu on vain kolmen lehden mittainen tarina, joka päättyy kuin kananlento. Tex, Carson ja Kit saapuvat matkallaan erääseen pikkukaupunkiin, jossa Tex saa lennätinasemalta Rangerien päämajasta lähetetyn kiireellisen sähkeen. Cedar Minesissa on sen mukaan runsaasti levottomuutta. Tex määrätään ottamaan asiasta selvää.

Saavuttuaan kaupunkiin, joka on varsinainen hamppareiden pesäpaikka, paljastuu, että paikallinen sheriffi on saanut rauhallisen asuinsijan saapasmäestä. Tex päättää ryhtyä lakia valvomaan, ja saa palkkiokseen sydämellisen lämpimät tervetuliaistoivotukset kalibeeria 45. Käy ilmi, että kopla toimittaa kultalähetyksiä rahoittaakseen etelävaltioiden sodankäyntiä. Kopla tuhotaan tulitaistelussa, johon liittyy myös ratsuväki

LOISTAVIEN VUORTEN SALAISUUS 1962 10/23/1

Tex ja Tiger ratsastelevat Navajojen laajan reservaatin laitamilla kallioisilla vuorilla. Yöllä joukko intiaaneja hyökkää toverusten kimppuun, mutta epäonnistuu. Hyökkääjät ovat osa Auringon Pojiksi kutsuttuja fanaatikkoja. Tex ja Tiger päättävät etsiä intiaanien leirin, ja selvittää mitä kätkeytyy heimon taakse.

Intiaanit yrittävät tehdä uudemman kerran selvää jälkeä toveruksista. Syynä on se, että intiaanit pitävät hallussaan mahtavaa kultalöytöä, jonka paljastuminen maailmalle tietäisi heimon tuhoa. Seikkailu loppuu yhtä lyhyeen kuin edellinenkin, kun Tex ja intiaanit pääsevät sopimukseen.

YAMPA FLAT 1962 10/26/1

Carson, Tex ja Kit ratsastelevat kaikessa rauhassa pitkin Coloradojoen lähteitä. Kesken ateriaa näitä kohti ammutaan laukaus. Käy ilmi, että ampuja on köyhä maanviljelijä, joka luulee kumppanuksia paikkakuntaa rautaisesti hallitsevan Tom Tenderin kätyreiksi. Tender tuntee vastenmielisyyttä viljelijöitä kohtaa, ja on ajanut nämä pois mailtaan. Viljelijät ovat joutuneet vetäytymään syrjäiseen Yampa Flatin laaksoon, jossa nämä yrittävät hankkia niukan elantonsa perheilleen.

Tex päättää ajaa viljelijöiden oikeuksia Tenderiä vastaan, ja menee Rangerin ominaisuudessa MacCoyn kaupunkiin. Carson ja Kit naamioituvat maanviljelijöiksi, ja perustavat leirin erään maanviljelijän poltetulle tilalle. Tämä ärsyttää Tenderin rajuun hyökkäykseen sekä Texiä, että vale-jyväjemmareita vastaan. Lyijymyrkytys vaatii kuitenkin niin suurta satoa Tenderin työmiesten joukossa, että tämä joutuu myöntymään rauhaan maanviljelijöiden kanssa.

AAVEKAUPUNKI 1963 11/8/1

Tämä seikkailu on ensimmäinen niistä monista, jossa Texiä vastassa on joukko fanaattisia mormooneita. Seikkailu alkaa siitä, kun Tex, Kit ja Carson löytävät miehen, jonka mormoonit ovat kiduuttaneet kuoliaaksi. Syntyy kuumat oltavat, kun miehen kaverit luulevat kumppanuksiamme syyllisiksi. Asiat kuitenkin selkiytyvät, ja käy ilmi, että Utahissa voimakkaana rehottava mormoonilahko terrorisoi kaikkia vääräuskoisia. Erikoisesti syrjäinen Devil's Hillin kaivosyhdyskunta on mormoonien silmätikkuna. Kuollut mies oli kaivosmiesten lähettämä rauhanneuvottelija.

Kolmikko päättää selvittää asian, ja ratsastaa Tidwelliin, mormooniyhdyskunnan pääkaupunkiin. Rangerien tähdet hillitsevät vaivoin ihmisjoukkoa hyökkäämästä kaverusten kimppuun. Maltillisilta johtajilta nämä kuulevat, että murhien syyllisenä on tuntemattomana pysyttelevä daniitti-kopla. Kumppanukset saavat kuitenkin pian selville, että daniitteja johtavat Sam Sharp ja Dene Fish.

Tex liittoutuu Devil's Hillin mainareitten kanssa, ja järjestää pienehkön karavaanin, joka toimii ansana Daniiteille. Helpon ryöstösaaliin sijasta nämä saavatkin helpon lähdön lykkimään koiranputkea, kun karavaanista alkaa sataa lyijyä kuin rakeita. Kopla tuhoutuu, mutta rippeiden ja pääsyyllisten rankaisu aiheuttaa vielä runsaasti harmia.

KAAMEA LÖYTÖ 1963 11/26/1

Tex, Kit ja Tiger löytävät Coloradon autiomaasta tuhotut postivaunut, joiden miehistö on surmattu. Kaverukset päättävät selvittää rikoksen, ja seuraavat jälkiä läheiseen Cameronin kaupunkiin. Se onkin ryöstön tehneen koplan pesäpaikka, eikä Texiltä kulu kauaa aikaa selvittäessään itselleen tilanteen. Tämä tekeytyy ryöstöstä syytetyn postivaunujohtajan serkuksi ja pääsee koplan jäljille Kitin ja Tigerin avustuksella.

Koplaan kuuluu saluunanomistaja Whisky Bill, postivaunulinjan kirjanpitäjä Mark Prentiss sekä muutama Tuban kaupungissa oleva lurjus. Tex järjestää ansan, johon lurjukset lankeavat.

KIVINEN PUUMA 1964 12/9/1

Edellisen seikkailun jäljiltä kolmikkomme ratsastaa kohti Navajojen reservaattia. Yöllä heidän leiristään eräältä kukkulalta näkyy kolme salaperäistä nuotiota. Nuotiot ovat Puhvelin Poikien merkkitulia. Nämä ovat harhauttaneet väärällä avunpyynnöllä Navajot pois alueeltaan ja pyrkivät kostamaan Texille vanhat kaunat.

Kit lähtee hakemaan Navajot apuun, ja Tex ja Tiger seuraavat Puhvelimiesten touhuja. Kaverukset pelastavat kolme aarteen etsijää intiaanien käsistä, mutta joutuvat samalla pakenemaan ylivoiman edessä vanhan Puuma-temppelin raunioille. Temppelin uumenissa on aarteen etsijöiden mukaan satumainen aarre, mutta Texille paikka tarjoaa ainoastaan erinomaisen suojan intiaanien hyökkäystä vastaan.

Hyökkäykset saadaankin torjuttua, mutta salaperäinen vaara uhkaa myös temppelin sisältä. Kolme kullankaivajaa katoaa mystisesti temppelin sisällä, ja vasta aivan seikkailun lopussa käy ilmi, että asialla on jättiläiskäärme, jota vastaan joudutaan kamppailemaan.

APACHIEN KAPINA 1964 12/18/1

Noin tuhat Apachea on jättänyt reservaatin ja lähtenyt tuhoamaan, ryöstelemään ja keräämään päänahkoja päällikkönsä Rayakuran johdolla. Carson tuo uutiset Texille ja pyytää tämän apua kiperässä tilanteessa. Sotilaista on pulaa, joten Carsonin tehtävänä on tyhjentää kuusi pientä ratsuväkilinnoitusta Apache-alueen reunoilta ja viedä joukot turvaan suureen Fort Whippleen.

Tehtävä on todellinen kilpajuoksu kuoleman kanssa, sillä hurja apachejoukko on jatkuvasti kaverusten kintereillä näiden rientäessä varoittamaan linnaketta toisensa jälkeen. Intiaanit hyökkäävät kerta toisensa jälkeen, ja Tex ja kumppanit sekä sotilaat joutuvat useita kertoja epätoivoiseen puolustustaisteluun pakomatkansa aikana.

Intiaanit hyökkäävät lopulta Aultmanin kylään tuhoten sen täysin, ja valmistautuvat hävittämään loput pienistä linnakkeista. Tex houkuttelee intiaanilauman hyökkäämään kimppuunsa, ja sitoo nämä taisteluun Squaw Peakin kallioilla. Tämä antaa aikaa Fort Whipplestä tulevalle suurelle ratsuväkiosastolle, joka lopulta pyyhkäisee Apachejoukot olemattomiin.

TEHTÄVÄ LAS VEGASISSA 1965 13/4/1

Carson saa Fort Whipplessä salaisen tehtävän, jonka johdosta hän ratsastaa Las Vegasiin. Tex, Kit ja Tiger tekevät tälle seuraa. Vegasissa odottaa ratsuväkiosasto, joka kuljettaa 25 000 dollarin kultalähetystä. Saattueen kimppuun on hyökätty ja neljä miestä saanut surmansa, joten Carson määrätään apuun.

Ratsuväen kersantti Evans on petturi, joka on liittoutunut muutaman roiston kanssa. Carson kolkataan heti, kun tämä saapuu kaupunkiin. Yksi roistoista naamioituu hänen näköisekseen, ja huijaa saattuetta johtavaa luutnantti Floydia. Myös muutamalta ratsumieheltä napataan vaatteet. Roistojen suunnitelmana on tekeytyä kultalähetyksen saattajiksi ja napata kulta pahaa aavistamattomalta pankinjohtajalta. Lurjukset eivät kuitenkaan tiedä, että Tex ja kumppanit ovat tunnistaneet vale-Carsonin.

PIUTIT 1965 13/7/1

Navajojen naapuriheimo, piutit ovat alkaneet ryöstelemään valkoisten karjatilallisten nautoja, etenkin Jim Elmerin mailta. Asian tekee huolestuttavaksi se, että intiaaneilla on uusia armeijan kiväärejä.

Tex lähtee tapaamaan piutien päällikköä, Keltaista Sarvea. Käy ilmi, että salaperäinen Andy Holt toimittaa näille aseita, mutta ei juuri aseisiin sopivia ammuksia. Roistokenraali Quantrell antaa aseet Holtille, joka maksaa takaisin varastetulla karjalla. Roistojen suunnitelmana on, että ratsuväki karkottaa intiaanit sopivan hetken koittaessa.

Kun Keltainen Sarvi vetäytyy pelistä, tulee roistoille paniikki. Tex ja kumppanit yllättävät koplan kesken karjakuljetuksen. Vain Andy Holt pääsee pakoon, mutta lankeaa lopulta ansaan, jolloin tämän todellinen henkilöllisyys selviää.

VERISET JÄLJET 1965 13/13/1

Vaikka Andy Holtin kopla on tuhottu, on pääsyyllinen, Samuel Quantrell koplineen, edelleen tihutöissä. Kumppanukset päättävät pysäyttää roistot. Carson ottaa Fort Russelissa ratsuväkiosaston komentoonsa, Tex ja Kit lähtevät suoraan intiaanien alueelle.

Corvit ja Shoshonit ovat lähteneet sotapolulle, joten huomio kiinnittyy näihin. Isä ja poika vierailevat Suuren Sarven kylässä, mutta vastaanotto on kaikkea muuta kuin ystävällinen. Lopulta seuraa yhteenotto, jonka päätteeksi kaksikko joutuu pakenemaan kylästä henkensä edestä.

Tex ja Kit eroavat, ja Tex löytää lopulta Quantrellin joukkion jäljet ja passittaa muutaman roiston hornaan. Valitettavasti Shoshonit saapuvat paikalle, ja kohta Tex löytää itsensä kidutuspaalusta. Onneksi Kit pelastaa isänsä, ja nämä joutuvat jälleen pakomatkalle. Verenhimoiset villit seuraavat kaksikon kintereillä valkoisten luopioiden kanssa, mutta ratkaisevalla hetkellä avuksi rientää Carsonin johtama ratsuväki. Tex lähettää itse Quantrillin Sarviniekan puheille.

TAIKAKALU 1965 13/22/1

Tämä seikkailu jää kesken, sillä lehti lakkasi vuoden lopussa ilmestymästä. Alkuperäinen seikkailu on 128 sivun mittainen, mutta Suomessa ehdittiin julkaisemaan vasta puolet. Kuusi kapeaa Tex-lehteä olisi siis vielä tarvittu, jotta tarina olisi saatu päätökseen. Tämä olisi hyvinkin kannattanut, sillä tarina on loistava.

Tex, Kit ja Tiger ovat metsästämässä biisoneita, kun Tex äkkää erään biisonin selkään sidotun intiaanin. Mies saadaan pelastettua, mutta tämä on jo niin heikkona, että kuolee. Onneksi intiaani ehtii kertoa syylliset, jotka ovat Valkoisen Biisonin Hopi-heimoa.

Heimolla asuinpaikka on keskellä erämaata, jossa nämä kaivavat kultaa. Käy kuitenkin ilmi, että toimintaa johtaa joukko valkoihoisia, jotka ovat huijanneet taikauskoiset intiaanit palvomaan temppelin harjalla seisovaa biisoninkuvatusta.

Tex ja kumppanit kohtaavat erään intiaanitytön, joka on paennut heimon luota. Tämä johdattaa sankarimme temppelin luokse, mutta valitettavasti Kit ja intiaanityttö jäävät vangiksi, ja nämä on määrä uhrata. Tigerin avulla he pääsevät kuitenkin vapaaksi, ja seuraa hurja ammuskelu, kun kolmikko linnottautuu temppelin sisälle, ja Tex ammuskelee läheisestä luolasta.

Seikkailu jää pahasti kesken juuri taistelun ollessa kuumimmillaan, mutta ei hätää, alkukielisessä tarinassa tilanne etenee seuraavasti: Intiaanit saadaan nujerrettua, ja valkoiset miehet lähtevät kullan kanssa pakoon. Nämä erehtyvät kuitenkin ottamaan erämaan ylitykseen juotavakseen pelkkää whiskyä, ja alkavat lopulta taistella keskenään. Vain yksi jää eloon, ja hänetkin Texin porukka nappaa helposti kiinni. Tarina ei kuitenkaan lopu vielä siihen, vaan roisto viedään läheiseen Angellin kaupunkiin. Kaupungissa on roiston rikostovereita, joista paikallinen sheriffi on yksi. Seuraa vielä useampikin raju tulitaistelu, ennenkuin kopla on lannistettu.

< 50-luvun Texit... Vuosikerta 1971 >