TEX WILLER TARINAT 1977

KAHDEN LIPUN VÄLILLÄ 1977/3/1
IHMISMETSÄSTYSTÄ 1977/5/63
EL MUERTO 1977/7/74
PAINAJAINEN 1977/9/1
LITTLE ROCK 1977/10/87
VERISTÄ HIEKKAA 1977/12/63

KAHDEN LIPUN VÄLILLÄ 1977/3/1

Tämä on jälleen yksi niistä harvoista tarinoista, jotka valottavat Texin nuoruusvuosia. Tex, Kit ja Carson poikkeavat Abileneen, jossa he tapaavat vanhan ystävänsä, sheriffi Ben Trevorin, sekä Texin jo nuoruusvuosilta tunteman "Kirotun" Dickin. Hurjan saluunatappelun jälkeen viisikko lähtee ravintolaan syömään, ja Tex ja Dick alkavat muistella seikkailujaan sisällissodan aikaan.

Sodan alussa Tex, Dick ja muuan Rod Vergil ovat kuljettamassa pientä karjalaumaa etelässä, kun Rod päättää liittyä etelän joukkoihin. Tämä ottaa osansa karjasta ja eroaa kaveruksista kaikessa ystävyydessä. Pian kuitenkin partio etelän sotilaita saa Texin ja Dickin saa kiinni, ja vaatii kaksikkoa myymään karjansa armeijalle pilkkahintaan. Tähän ei tietenkään suostuta, ja syntyy tulitaistelu. Äkkiä kaverukset huomaavat, että etelä ei olekkaan heille enää terveellinen paikka, vaikka molemmat ovat Texasista kotoisin.

Miehet päättävät lähteä pohjoiseen, mutta suunnitelma muuttuu, kun he pelastavat erään pohjoisvaltojen agentin, joka on suorittamassa tärkeää tiedustelutehtävää. Jatkokahakoissa mies kuolee, ja kaverukset lupaavat toimittaa viestin pohjoisen joukoille. Miesten armeijaura saa alkunsa, sillä heidät taivutellaan pohjoisten armeijan siviilitiedustelijoiksi.

Toimien ratsuväkiosaston mukana kaksikko suorittaa kaikenlaisia häirintäoperaatioita vihollisen selustassa tuhoten mm. ammuslaivan, rautatiekeskuksen ja vahvasti varustetun linnakkeen. Tex ja Dick jättävät lopulta armeijan löytäessään kuolettavasti haavoittuneen Rodin tuhansia uhreja vaatineen Shiloh Churchin taistelun jälkeen.

IHMISMETSÄSTYSTÄ 1977/5/63

Noutaessaan Navajojen tavaralähetystä Springervillessä Tex tapaa vanhan tuttunsa, Tom Kenyonin. Tämä entinen sheriffi on kyllästynyt eläkepäiviinsä, ja on tarttunut uudestaan tähteen. Hänen ensimmäinen tehtävänsä on viedä oikeuden eteen eräs Andy Wilson, jota epäillään murhasta. Huolissaan kaverinsa korkeasta iästä Tex lähtee tämän mukaan pidätysreissulle. Huoli osoittautuu aiheelliseksi, sillä nuori etsintäkuulutettu ampuu sheriffiä haavoittaen tätä ja pakenee paikalta.

Tex lähtee takaa-ajoon, joka vie hänet keskelle erämaata. Wilson on helppo tapaus ottaa kiinni, mutta paluumatkalla kaksikko joutuu kahakkaan kapinallisten Navajojen kanssa. Näistä selvitään, ja matkan jatkuessa Tex alkaa uskoa nuorukaista jopa syyttömäksi. Agua Frian kylässä Tex kuitenkin yllätetään vankeineen yöpuulta. Kaupunkia hallitsee tuomari Hangman Maddox kätyreineen. Tuomarilla on tapana hirttää syytetty ensin ja pitää oikeudenkäynti sitten. Tex lyödään tajuttomaksi ja vanki viedään pois. Toivuttuaan Tex päättää käydä vapauttamassa Wilsonin, mutta huomaakin tämän roikkuvan jo hirressä. Seuraa loppuselvittely, jossa Texiä vastassa on tuomari Maddoxin lisäksi tämän kolme sheriffinkuvatusta.

EL MUERTO 1977/7/74

Tämä pirullisen jännittävä tarina, alkaa siitä, kun Tiger ja eräs navajo ovat tuomassa tavaralähetystä leiriin. Matkalla heidät pysäyttää roistoviisikko, joka tappaa Tigerin kaverin ja pahoinpitelee Tigerin pahasti. Koplan johtaja, El Muerto-niminen arpikasvoinen mies, lähettää Tigerin mukana sanan Texille, että hän haluaa tavata tämän Pueblo Felizin aavekaupungissa.

Tex lähtee jäljittämään koplaa ja saapuu Wingateen jossa Kit Willer on tulossa postivaunuilla Santa Festä. Postivaunut on kuitenkin pysäytetty ja Kitiä haavoitettu. Tempun on tehnyt sama kopla, ja El Muerto on lähettänyt taas saman viestin Texille.

Tex lähtee kohti aavekaupunkia, ja matkan varrella Sunsetvillessä kopla tappaa sheriffi Freddie Larkhamin. Tex saa koplan kiinni ja haavoittaa yhtä miehistä käteen. Panttivangin takia Tex laskee aseensa, mutta El Muerto ei anna tappaa Texiä, vaan muistuttaa tapaamisesta Pueblo Felizissä.

Tex jättää Sunsetvillen taakseen ja joutuu väijytykseen. El Muerton neljä apuria päättää tasata tilit salaperäisen roiston tietämättä, mutta Tigerin yllättävä saapuminen pelastaa tilanteen. Yhdessä nämä ratsastavat aavekaupunkiin, jossa Tex muitta mutkitta menee hautausmaalle ottamaan haasteen vastaan. Siellä El Muerto paljastaa korttinsa. Käy ilmi, että Tex on muutamaa vuotta aiemmin tappanut El Muerton kaksi veljeä postivaunuryöstön yhteydessä. Kolmas veljes, jota luultiin kuolleeksi, sai pahoja palovammoja, mutta on nyt palannut kostamaan. Niinpä jäljellä onkin enää kaksintaistelu, jonka tulos kannattaa lukea vuosikerran 1977 numerosta 8.

PAINAJAINEN 1977/9/1

Kuten jokainen uskollinen Tex-lukija arvaakin, ei pirullinen Mefisto kuollut Tigerin laukaukseen 1974 seikkailussa
Luurankoylänkö. Tämä putosi kalliolta, mutta jäi henkiin ja hänet pelasti eräs itämainen tietäjä, Padma, johon verrattuna Mefisto oli pelkkä oppipoika. Padman opetuksessa Mefiston taidot salatieteen alalla lisääntyvät, ja eräänä päivänä tämä on valmis suorittamaan kostonsa Texiä ja muita kohtaan.

Karmea totuus paljastuu yöllä Navajokylässä, jossa Mefiston ilmestykset herättävät kauhua. Noitaa päätetään ruveta etsimään, ja niinpä nelikkomme jakautuu eri ryhmiin, ja jokaisen mukaan lähtee yksi muu Navajo. Tällä pyritään siihen, ettei Mefisto pystyisi kukistamaan kaikkia sankareitamme yhtäaikaa. Mefiston päämaja on Golgondan kylässä, jossa tällä on syrjäinen ranchi. Mies tekeytyy epäillysten välttämiseksi tohtori Fiesmotiksi. Mefisto itse saa Kitin vangiksi ja vie tämän talonsa kellariin odottamaan karmeaa loppua. Hualpai-intiaanit saavat Carsonin ansaan eräässä pueblossa ja Tiger saadaan satimeen vasta kun tämä on jo löytänyt Fiesmotin ranchin.

Mefiston suurin virhe on kuitenkin se, että tämä tappaa opettajansa Padman. Mystiset voimat palauttavat tämän kuitenkin eloon pysäyttämään Mefiston, ja niipä Padma paljastaa Texille noidan lymypaikan. Kauaa ei kulu, kun muut ovat jälleen vapaana. Toverukset ratsastavat Golgondan kaupunkiin, jossa Mefisto yrittää murhata sheriffin, mutta jälleen Padma puuttuu peliin, ja aiheuttaa Mefistolle niin suuria harha-aistimuksia, että tämä menettää lopullisesti järkensä, ja viedään mielisairaalaan.

LITTLE ROCK 1977/10/87

Tex ja Carson ratsastavat Little Rockin kyläpahaseen, jossa on aikanaan toiminut vauras kaivosyhteiskunta. Nyt enää pari kaivosta kituuttelee aukinaisena hopean ehdyttyä. Toverukset ovat tulleet ystävänsä Randolph Brandtin kutsusta, joka on huolestunut jostain asiasta. Perillä Rangereille kuitenkin ilmoitetaan, että tämä on saanut surmansa kaivossortumassa hieman kirjeen kirjoittamisen jälkeen. Kaverukset eivät usko tätä onnettomuudeksi, varsinkaan kun heitä vastaan tehdään heti alkuunsa pari murhayritystä.

Tutkimusten valossa juttu alkaa kuitenkin ratketa. Kylän vilkkainta kaivosta pyörittävät rangaistusvangit. Tämä on kuitenkin silmänlumetta, sillä todellisuudessa vangit ja vartijat ovat samaa joukkoa tavoitteenaan kaivaa käytävä kylän pankkiholviin. Kerran kuukaudessa kaupungin läpi kuljetetaan nimittäin suuri kultalähetys, joka säilötään yöksi kyseiseen pankkiin.

Suunnitelma menee kuitenkin myttyyn muutaman vartijan epäonnistuttua suolaamaan Tex ja niinpä roistojen jäljille saadaan hurja takaa-ajo onnistuneen kultaryöstön jälkeen. Carsonista tulee kuitenkin hetkeksi vuodepotilas osan kaivoskäytävästä romahtaessa miesten niskaan.

VERISTÄ HIEKKAA 1977/12/63

Navajojen mailla liikkuu kolme viskikauppiasta, jotka ovat Texin vanhoja tuttuja: Johnny Stern sekä Martyn ja Rico Torres, "El Plateado". Kaksi konnista kuoleekin ammattitautiin, eli lyijymyrkytykseen, mutta kolmas, meksikolainen Torres, päättää kostaa Texille.

Tästä lähtee liikkeelle seikkailu, jossa on panoksena vanhaan puebloon kätketty muinaisten espanjalaisten sotureiden kulta. Kierot liikemiehet, Graham ja Miller rahoittavat aarteen etsintää. Mestistsi Cubero on perillä aarteen sijainnista, mutta ongelmana on se, että aarre sijaitsee syvällä Navajo-alueella, jonne ei ole terveellistä mennä.

Carson ja Tiger ovat kuulleet huhuja tarinasta, ja löytävätkin luurankojen vartioiman paikan. Torres ja Cubero ovat kuitenkin toverusten jäljillä, ja pian alkaa tiukka ammuskelu pueblossa. Tilanne laukeaa kuitenkin Texin tuloon, ja pian muinaiset luurangot tervehtivät kahta uutta tulokasta keskuudessaan. Texin porukka käy lopuksi antamassa opetusta liikemiehille käyttäen viittomakieltä.

< Vuosikerta 1976... Vuosikerta 1978 >