TEX WILLER TARINAT 1978

PIDÄTTÄKÄÄ TEX WILLER 1978/1/88
POPPAMIES NANA 1978/2/70
TRAPPERI 1978/3/100
KIINALAISKORTTELI 1978/6/109
NOGALESISTA ETELÄÄN 1978/9/100
KRISTALLITOTEEMI 1978/10/70
COLORADON KULTAA 1978/11/53
NELJÄ SAASTAISTA KONNAA 1978/12/81

PIDÄTTÄKÄÄ TEX WILLER 1978/1/88

Vanha tuttumme, Proteus, alias herra Pii, eli Perry Drayton, on jälleen vapaalla jalalla, ja toimeenpanemassa kostoa Texille. Tämä naamioituukin Texiksi, ja käy tuhoamassa koplineen muutaman ranchin Navajo-reservaatin ympärillä. Asukkaat ovat tyrmistyneitä "Texin" käytöksestä, ja pian tämä ollaan valmiina pidättämään. Onneksi eräs sotilaskapteeni on ollut Texin seurassa, joten oikealla Texillä on todistajia puolellaan.

Piin osuus selviää pian, ja alkaa takaa-ajo, jossa mestarinaamioituja Proteus vetää pidemmän korren kerta toisensa jälkeen. Piin epäonneksi tämän muu joukkio ei ole pomonsa tasoista, vaan heidät tavoitetaan Carrizon pikkukaupungista. Eloonjäänyt konna paljastaa Piin suunnitelmia, ja niinpä tälle tulee kiire häipyä kaupungista. Tex ja kumppanit pääsevat kuitenkin tuoreille jäljille, ja niipä hurjan takaa-ajon jälkeen Tex ehtii samaan junaan jolla Proteus yrittää paeta. Liikkuvan junan katolla syntyy ammuskelu, jossa Proteus saa osuman ja putoaa virtaavaan jokeen. Kuten uskolliset lukijat tietävät, tämä ei ollut vieläkään Piin loppu.

POPPAMIES NANA 1978/2/70

Victorion johtama apache-leiri tuhoutuu meksikolaisten hyökkäyksessä. Victorion oikea käsi, poppamies Nana, on yksi harvoista eloonjääneistä. Entisestä rauhallisesta vanhuksesta tulee äkkiä katkeroitunut kostaja, joka kokoaa joukkion ympärilleen ja tekee verisiä ryöstöretkiä pitkin rajaseutua. Tex ja Carson yrittävät löytää Nanan ja houkutella tämän pois sotapoluilta. Nanan joukkio kärsii kuitenkin murskatappion, ja lyöty vanhus vetäytyy yksinäisyyteen.

Kaksi lurjusta, kapakoitsija Steve Cratte ja tohtori Ben Haring, päättävät käyttää Nanan tilannetta hyväkseen ja löytää paikan, jonne Victorio on kätkenyt runsaat ryöstösaaliinsa. Lurjukset kaappaavat poppamiehen ja koittavat saada tämän puhumaan huumeiden ja pahoinpitelyn avulla.

Pian heikossa kunnossa oleva Nana johdattaa konnia kohti autiomaassa olevaa aarreluolaa. Tex ja Kit ratsastavat perässä mutta eivät ehdi tavoittaa kolmikkoa ennen määränpäätä, jossa vanha Nana kylmästi surmataan.

Konnat palaavat rikkaina miehinä kotiinsa El Pasoon, mutta eivät saa nauttia kauaa rikoksistaan. Nanan henki ilmestyy kiroamaan miehet ja pian molemmat lurjukset menehtyvät salaperäisellä tavalla. Myös Tex ja Carson saapuvat kaupunkiin murhamiesten perässä, mutta viikatemies hoitaa työnsä tällä kertaa ilman ulkopuolista apua.

Numeron 3 sivulla 88 on muuten tarinaan liittymätön täytekuva. Saman maiseman näet myös sivulla 109 seuraavan seikkailun yhteydessä

TRAPPERI 1978/3/100

Texin porukka on Saint Louisissa, jossa nämä saapuvat parahiksi paikalle estämään erään uhrin leikkelyn räsymatoiksi. Turkiskauppias Hogan, joka omistaa pienen Missouri Fur Companyn, on joutunut ison Rocky Mountain Companyn hampaisiin. "Missourin" toimintaa koetetaan sabotoida kaikin mahdollisin tavoin. Mielenkiintoiseksi asian nelikon kannalta tekee se, että yhtiön palveluksessa sattuu työskentelemään vanha ystävämme, Pat MacRyan, ja niinpä toverukset ovat kohta matkalla Hoganin kanssa Patia tapaamaan. Matka suuntautuu kauas pohjoiseen, ja jo matkalla Rocky Mountainsin omistaja Jackson kokee ensimmäiset tappionsa.

Hot Springsissä tavataan Pat ja tapaamista juhlitaan kunnon saluunatappelulla. Jatkossa toverukset kiertelevät seutuja keräten tietoja Jacksonin pimeistä puuhista ja pistavät siinä sivussa päreiksi tämän omaisuutta. Myös itse Jackson saa mustan silmän ja niinpä ensimmäinen murhayritys tovereita kohtaan on tosiasia. Pian Rockyläisten kierot suunnitelmat alkavat valottua. Shady Bill-nimisen luopion on määrä Snake-joukkioineen ryöstää ja tappaa kilpailevien yhtiöiden turkis-karavaaneja. Texin porukka tekee tyhjäksi yhden tämmöisen hyökkäyksen, mutta Tiger ja Tex joutuvat intiaanien vangiksi ja läpikäyvät nuolijuoksun. Muut kaverukset puuttuvat peliin, ja pian Tex ja Tiger ovat vapaina.

Shady Billin kopla nujerretaan Mustan Karhun johtamien Dakotojen avulla, ja saaliiksi saadaan myös Rocky Mountains Companyn karavaani. Yhtiön metsästäjät alkavat tajuta asioiden oikean laidan ja päättävät hylätä kieron Jacksonin.

KIINALAISKORTTELI 1978/6/109

Tex, Kit, Tiger ja Carson ovat taas San Franciscossa poliisipäällikkö Tom Devlinin vieraina. Kaverukset ovat jo lähtemässä kaupungista kun suunnitelmat muuttuvat. Kaupungin kiinalaisväestöä hallitsee joukkio, jota johtaa Lohikäärmeen tyttäreksi nimitetty Ah-Toy. Kopla harjoittaa hämäräperäistä toimintaa, esimerkiksi orjakauppaa. Joukkio on täysin häikäilemätön ja raivaa heti tieltään jopa omat jäsenensä, mikäli joku epäonnistuu hänelle asetetussa tehtävässä.

Texin porukka astuu selvästi kiinalaisten varpaille, ja niinpä kaverukset yritetään pistää kuuden jalan syvyyteen. Tämä ei ole rangerien mieleen. Tex ottaa yhteyden vanhoihin kavereihinsa, Mike Tracyyn, joka omistaa hotellin, ja Lefty Potreroon, joka pitää kuntosalia. Liittolaisiksi saadaan myös eräs Lohikäärmeen toimintaan tympääntynyt kiinalainen. Kiinalaisten omistamat pelipaikat pistetään polttopuiksi ja paras pelipaikka meren rannalla räjäytetään dynamiitillä.

Tämä on kova isku lohikäärmekoplalle. Tom Devlinin kauhuksi syntyy lähes ilmisota kiinalaisia vastaan. Carson siepataan ja alkaa hurja pelastusoperaatio kaupungin viemäriverkostoissa. Poliisit ja kuntosalin hurjimukset tekevät yhteisoperaation kiinalaisten luoliin ja lopulta koplan johtaja, Ah-Toy vangitaan.

NOGALESISTA ETELÄÄN 1978/9/100

Tarina, jossa on ammuskelua melkein koko ajan. Se alkaa suorastaan kesken kaiken ja päättyy kuin kanan lento.

San Vincenten autiokaupungissa on viskin ja aseiden salakuljettajien varasto. Tex ja kumppanit ovat tämän joukkion jäljillä. Koplassa on mukana myös Solly Slade, entinen intiaaniasiamies. Varastolla syntyy hurja taistelu Texin ja Carsonin sekä roistojen välillä. Cochisen apachien tulo paikalle ratkaisee kuitenkin tilanteen. Pakoon päässeet roistot virittävät ansan hylättyyn kaivokseen ja onnistuvat. Douglasissa rosvon perässä oleva Kit Willer saa apua ratsuväeltä, ja Tex, Carson sekä Tiger pelastetaan kaivoksella tukalasta tilanteesta.

KRISTALLITOTEEMI 1978/10/70

Tämä tarina on yksi allekirjoittaneen suosikeista jo senkin takia, että Hualpaita ammutaan läjiin.

Tarina alkaa, kun kyseiset vuoristointiaanit ryöstävät Navajo-tietäjä Hatuanin pyhän veistoksen. Vanha tietäjä ei onneksi kuole hyökkäyksessä ja Tex saa nopeasti tiedon tapahtuneesta pääkylään. Alkaa takaa-ajo joka vie kaverukset syvälle Hualpaiden alueelle.

Vuoristosokkelot ovat vaikea paikka seuraajille, mutta nelikko löytää kuitenkin lopulta Hualpaiden leirin. Aurinko on laskemassa ja kylässä ollaan juuri uhraamassa nuori tyttö veriuhriksi. Muitta mutkitta sankarimme hyökkäävät kylään ja ammuskelu alkaa. Tyttö pelastetaan ja toteemi napataan takaisin. Yllätyksestä toivuttuaan Hualpai-lauma alkaa ajamaan takaa Navajoja, jotka ampuvat kiväärin piiput kuumina, mutta jokaisen ammutun Hualpain tilalle tulee kaksi uutta. Myös muiden kylien Hualpait tulevat mukaan rientoihin, koska kaikki haluavat saada maagisen toteemin itselleen.

Takaa-ajo käy kohti Coloradon sivuhaaran ylittävää riippusiltaa, jonka juurelle Tex ja Carson käyvät asemiin. Juuri kun tilanne käy tukalaksi karauttaa kanjonin toiselle puolelle apujoukko Navajokylästä, ja lyijyluuta lakaisee nopeasti loput Hualpait.

Carson muistelee numeron 10 sivulla 81 Mefistoseikkailua Luurankoylänkö, joka alkoi vuoden 1974 numerossa 4. Italiassa muuten Kristallitoteemi on julkaistu lehdessä numero 200, ja on juhlan kunniaksi kokonaan värillinen.

COLORADON KULTAA 1978/11/53

Kaksi lurjusta sattuu paikalle, kun eräs Navajo on myymässä kiviä Oraibin kauppapaikassa. Mukana on myös kultahippuja, joka saa aikaan karmeat seuraukset. Roistot palkkaavat Dennisonissa apureita ja nämä hyökkäävät intiaanikylään, tappavat asukkaat ja pakottavat kivet myyneen Navajon oppaaksi kullan löytöpaikalle. Panttivangiksi otetaan myös tämän vaimo. Ainoa eloonjäänyt hälyttää savumerkein Yön Kotkan ja takaa-ajo alkaakin pian.

Tigerin johtama Navajo-joukkio jäljittää roistoja erämaassa. Yhteenottoa vältetään viimeiseen saakka vankien turvaamiseksi. Samaan aikaan Tex, Carson ja Kit laskevat päällikkö Valkean Hirven kanssa kanooteilla kuohuvaa Colorado-jokea pitkin. Täten ehditään määränpäähän ennen roistoja virittämään ansa. Kahden tulen välissä roistoilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin antautua. Murhamiehet jätetään lopulta kohtalon tuomittaviksi. Konnat laitetaan kanoottiin ilman meloja ja työnnetään Coloradon kuohuihin.

NELJÄ SAASTAISTA KONNAA 1978/12/81

Tässä seikkailussa Tex on pitkästä aikaa yksinään. Matkalla hän joutuu yhteenottoon kolmen Mescaleron kanssa ja menettää kahakassa hevosensa. Ratsuttomana tämä turvautuu postivaunukyytiin. Tämäkin matka saa yllättävän käänteen kun neljä roistoa on vallannut pienen pysähdyspaikan ja yllättää kaikki matkustajat. Myös Tex joutuu vangiksi.

Roistojen tavoitteena on ryöstää hopeavankkurit, jotka kulkevat piakkoin paikan ohi. Tex onnistuu vapautumaan, mutta ei ehdi estää kolmen hopealastia kuljettavan miehen surmaa. Syntyneessä tulitaistelussa Tex saa naarmun päähänsä ja tätä luullaan kuolleeksi. Tämän ansiosta Tex pääseekin pian Meksikoon matkaavien roistojen jäljille, ja yllättää nämä yöllä leiriltään. Syntyy ammuskelu, jossa roistoista päästetään ilmat pihalle. Ainoa henkiinjäänyt luovutetaan Tombstonen sheriffille.

< Vuosikerta 1977... Vuosikerta 1979 >