TEX WILLER TARINAT 1979

TEHTÄVÄ GREAT FALLSISSA 1979/1/101
KOTKA JA SALAMA 1979/4/100
LYNKKAAJAT 1979/6/110
RAUHA VAARASSA 1979/8/9
KILPAILIJAT 1979/10/85
SANTA CRUZ 1979/11/104
LAIDUNSOTA 1979/13/75

TEHTÄVÄ GREAT FALLSISSA 1979/1/101

Jim Brandon on tullut Yhdysvaltain puolelle pyytämään Kanadassa etsintäkuulutetun rikollisen, Roger Goudretin, luovuttamista. Goudret on vangittuna Great Fallsin kaupungissa. Sattumoisin myös Tex on kaupungissa samoilla asioilla. Goudret halutaan oikeuden eteen myös Yhdysvalloissa. Miestä syytetään intiaanikapinoiden lietsomisesta.

Petollisen punatakkikersantti Donovanin ja serkku "Big Bear" Goudretin avulla vanki vapautetaan. Roistot pakenevat Kanadaan. Tex ja Jim lähtevät takaa-ajoon, mutta tehtävä on vaikea, koska seudun ranskalaisperäinen asujamisto suunnittelee kapinaa ja eroa Kanadasta. Roger Goudret lietsoo intiaaneja ranskalaisten puolelle, ja kapina voimistuu päivä päivältä. Monta punatakkiosastoa on jo tuhottu.

Matka jylhän erämaan halki on vaivalloista. Eräässä tuhotussa linnakkeessa tavataan opas, Soublette, joka on ainoana jäänyt henkiin katalasta yllätyksestä. Kolmikko yrittää värväytyä kapinallisten armeijaan, mutta käry käy. Tex ja Jim jäävät vangeiksi, ja heidät viedään kapinaleiriin. Tapahtumat saavat kuitenkin yllättävän käänteen, kun Big Bear riitautuu serkkunsa kanssa ja ampuu tämän. Intiaanit pitävät Rogeria profeettanaan ja luopuvat taistelusta tämän kuoltua. Samaan aikaan leiriin hyökkää suuri Soubletten opastama sotilasosasto, joka kukistaa kapinalliset ja sammuttaa kapinaliekin.

KOTKA JA SALAMA 1979/4/100

Durangoon vievät postivaunut ryöstetään. Kuolleelta turvamieheltä viedään hopeinen sormus, jossa on kuvattuna kotka ja salama. Käy ilmi, että ryöstön suoritti järjestäytynyt kopla joka on ollut aikaisemminkin asialla. Pinkertonin miehet yrittävät selvittää tapausta, mutta parin miehen kuoltua tehtävä annetaan Rangereille ja sitä kautta Texille ja Carsonille.

Nämä ratsastavat Silvertonin kaupunkiin, jossa pesiytyy enemmänkin hämäräainesta. Esim. kaupungin sheriffi pitää yhtä roistojen kanssa. Kaverukset esiintyvät kaivosmiehinä epäilysten välttämiseksi ja pian päästäänkin selville kuvioista. Toimintaa rahoittaa Durangolainen pankkiiri Paul Brady. Tällä on peukaloruuveissa Sam Walcott, jonka omistama postivaunulinja joutuu tavan takaa ryöston kohteeksi. Bradyn suunnitelmissa on kaapata Walcottin John-veljen kultakaivos. Sam veli on mukana juonessa.

Ryöstöt suorittaa Tom Horanin johtama kopla, joka majailee Silvertonissa. Halutessaan eroon Texistä ja Carsonista tämä palkkaa murhaajat nitistämään toverukset. Asialle palkataan ketkäs muut kuin Kit Willer ja Tiger, jotka esiintyvät palkkionmetsästäjinä. Luullessaan Texin ja Carsonin saaneen annoksen lyijyä roistot uskaltautuvat ryöstämään seuraavan kultalähetyksen, mutta joutuvatkin Durangon sheriffin järjestämään ansaan. Texin porukka tavoittaa Bradyn tämän vastaanottaessa ryöstettyä kultaa. Bradyn ansan takia rangerit ovat vaarassa hukkua talon kellariin, mutta Kitin ja Tigerin tulo paikalle selvittää tilanteen.

LYNKKAAJAT 1979/6/110

Tex on matkalla Jacksoniin mutta yö yllättää matkalaisen. Kysyessään neuvoa läheiseen Hendersonin kaupunkiin tämä törmää vanhaan tuttuunsa, Joseph Booneen. Toverukset alkavat muistella menneitä ruokapöydässä. Mukana on myös Boonen nuori veli, Fred. Tätä tullaan yllättäen hakemaan ja mies ratsastaa kaupunkiin, jossa lurjusjoukko yrittää lynkata erään mustaihoisen. Tämä ampuu sheriffin, pakenee epätoivon vimmalla ja ampuu laukauksen, johon Fred Boone lopulta kuolee.

Kun tieto Boonen veljestä tulee ranchille, myös Tex liittyy takaa-ajajiin, ja joutuu pariin otteeseen rauhoittelemaan kuumapäisiä miehiä. Mustan jäätyä kiinni tämä kertookin tapahtumien kulusta aivan toisenlaisen version kuin lynkkaajat. Tex alkaa vakuuttua siitä, että mies on viaton ja vastalauseista huolimatta päättää sulkea tämän putkaan odottamaan rehellistä oikeudenkäyntiä.

Tämä ei ole kaikkien mieleen. Varsinkin Eric Warner-niminen heppu, jolla on hämärä menneisyys, on innokas saamaan neekerin hengiltä jottei totuus vanhasta pankkiryöstöstä paljastuisi. Warner kiihottaa kavereidensa kanssa kaupungin mielialaa ja pian suuri miesjoukko on valmis hyökkäämään vankilaan, jota Tex on yksin puolustamassa erään korttihain kanssa. Lurjuksia kuolee suorastaan läjiin, mutta lopulta nämä saavat päähänsä avata tietä dynamiitilla. Muut saavat surmansa, ja Texinkin tilanne näyttää tukalalta. Onneksi Kit Carson ratsastaa samalla kaupunkiin ja pelastaa toverinsa. Kuultuaan, ettei rangeria saatu päiviltä, Warner pakenee kaupungista. Vuolas joki aiheutuu lopulta miehen kohtaloksi.

RAUHA VAARASSA 1979/8/9

Tucsonissa joukko häikäilemättömiä liikemiehiä kauppias Mark Winterin johdolla on perustanut salaisen järjestön, "renkaan", jonka tavoitteena on lietsoa intiaanikapina joka pakottaisi armeijan ajamaan apachet pois seudultaan. Puuhaan kuuluu mm. aseiden ja viskin salakuljetusta. Renkaalla on taloudellista ja poliittista valtaa toteuttaa suunnitelmiaan, sillä jäsenistöön kuuluu mm. intiaaniasiamies, sanomalehden omistaja, eräs Washingtonin isokenkäinen ja paljon muita rahoittajia. Mukana on myös Texin vanha tuttu Fred Stone, joka harrasti ennen viinan salakauppaa intiaanien kanssa.

Tex ja Carson pääsevät suunnitelmista perille nujertamalla erään apache-joukkion, joka on juuri surmannut kolme kullanetsijää. Eräs kuoleva intiaani tunnistaa Yön Kotkan ja kertoo tälle kaiken. Toverusten matka suuntautuu koplan pesäpaikkaan Tucsoniin, jossa konnat yrittävät päästä parivaljakosta eroon hinnalla millä hyvänsä.

Rangerit jättävätkin Tucsonin ja matkaavat Cochisen luo, jossa odottaa Kit Willer ja Tiger. Taktiikkana on nyt nujertaa ensin aseiden salakuljettajat ja sitten viskintislaajat. Matkan varrella saadaan konnista puserrettua raskauttavia tunnustuksia koplan johtajia, Winteriä ja Stonea, vastaan. Nämä huomaavat vaaran ja pakenevat kaupungista saaden Tex ja Carson kohta perässään. Karkulaisten tie päättyy kuitenkin rosvoilevan apache-joukon käsiin.

KILPAILIJAT 1979/10/85

Kit Willer on Nogalesissa pelastanut rikkaan hidalgon, Don Carlos Montoyan, tyttären hengen. Valitettavasti Kit itse loukkaantuu ja joutuu jäämään Carlosin tilalle toipumaan. Tex ja Carson päättävät ratsastaa Nogalesiin ottamaan selvää, mitä on tapahtunut.

Saapuessaan perille kaverukset huomaavat, että Kit on jo lähes täysin toipunut. Ongelmana on kuitenkin se, että rikkaan maanomistajan tyttären, Manuelan, ja Kitin välit ovat käyneet hyvin lämpimäksi. Tästä ei Don Carlos pidä, sillä Manuela on tarkoitus naittaa äveriään naapuritilan öykkärimäiselle pojalle, don Pedro Cortezille.

Don Carlos halveksii avoimesti Willereitä näiden alhaisen syntyperän takia, ja seuranneen välikohtauksen takia nämä ja Carson päättävät lähteä välittömästi kohti Navajo reservaattia. Pahaksi onnekseen öykkäri Pedro päättää järjestää samana yönä Manuelan valeryöstön. Palkattujen apureiden oli määrä viedä tyttö syrjäiseen paikkaan, jonne Pedron piti sitten ratsastaa ja "vapauttaa" tyttö "tulitaistelun" jälkeen. Willerit eivät olleet vielä ehtineet pitkälle, joten nämä liittyivät etsintään don Carlosin tilan miesten kanssa ja selvittivät tilanteen omalla tavallaan. Sankaruuden sijasta don Pedroa odottaakin kaikkien aikojen nolaus.

SANTA CRUZ 1979/11/104

Tex ja Carson ratsastelevat Meksikon puolella, ja saavat vieraanvaraisuutta köyhässä San Domingon luostarissa. Luostarin johtaja, isä Marcos pyytää kaveruksilta palvelusta. Kyseessä on noin vuosi sitten luostarista lähteneiden, jäljettömiin kadonneiden miesten etsintä. Nämä olivat isä Matias ja kaksi meksikolaista apuria, jotka lähtivät etsimään raunioituneen Santa Cruzin luostarin aarretta. Santa Cruz oli ennen rikas luostari, mutta se tuhoutui Bandolerojen hyökkäyksessä. Huhun mukaan luostarin rikkauksia ei koskaan löydetty, joten köyhän San Domingon väki yritti ratkaista rahapulansa etsimällä aarteen.

Kaverukset lupaavat etsiä kadonneita miehiä ja ratsastavat Santa Cruzin raunioille. Yöllä Tex näkee kuitenkin hyvin todentuntuisen unen, joka kertoo miten tapahtumat menivät: Etsijät löysivät aarteen, mutta kaksi meksikolaista tappoivat munkin, ja nappasivat itse saaliin. Käy ilmi, että Texin uni piti paikkansa. Jopa munkin luuranko löydetään oikeasta paikasta.

Toverukset ratsastavat El Pasoon, jonne aarteen ryöstäneet Cardenasin veljekset ovat menneet. Nämä ovat sijoittaneet saluunaan ja karjatilaan osan omaisuudestaan, eikä kukaan kaupungin asukkaista epäile millä tavalla nämä ovat rahansa saaneet. Tex ja Carson laittavat kuitenkin miehet lujille ja nämä päättävät päästä eroon rangereista ensi tilassa. Yritykset eivät kuitenkaan onnistu vaan Cardenasin joutuvat itse maksamaan kalliin hinnan kolttosistaan

LAIDUNSOTA 1979/13/75

Paul Balder, El Carniceroksi kutsuttu entinen päänahanmetsästäjä, on hankkinut karjatilan Nogalesin tienoilta ja on alkanut häikäilemättömästi ajaa seudun pientilallisia pois seudulta. Tex ja Carson saapuvat paikalle, kun joukko huppupäisiä ratsumiehiä on juuri terrorisoimassa erästä viljelijä-pariskuntaa. Paul Balderin nimi soittaa hälytyskelloja rangereiden muistissa, ja tämä paljastuu verenhimoiseksi teurastajaksi, jolle aikoinaan kelpasivat niin naisten kuin lastenkin päänahat.

Tex ja Carson ostavat ranchin pariskunnalta ja uskottelevat kaikille alkavansa jälleenrakentamaan poltettua tilaa. Tämä ei sovi Balderin miesten suunnitelmiin, sillä nämä pitävät maita jo ominaan. Seuraa ensimmäinen tulitaistelu, joka päättyy konnien tappioon. Myös Kit ja Tiger saapuvat parahiksi paikalle taistelun loputtua. Välikohtaus ja rangereiden maine saa Balderin huolestumaan. Tämä lähettää seuraavana yönä kaiken väkensä hyökkäykseen Texin leiriä vastaan. Tex on kuitenkin valppaana ja yöpaikka onkin autio.

Nelikko päättää vastata kohteliaisuuteen ja tekee pienen dynamiittihyökkäyksen Balderin komeaa ranchia vastaan. Entinen päänahanmetsästäjä päättää ryhtyä koviin otteisiin ja palkkaa meksikolaisen heittiön, Manolon, ja tämän Yaqui-koplan asialle. Nämä yllättävät Texin, Carsonin ja Kitin yöpymässä eräässä luolassa ja tekevät miesten olon kerrassaan tukalaksi. Balder ja intiaanikopla eivät kuitenkaan tiedä, että Tiger on hakemassa apuun Cochisen miehiä. Cochise janoaa kostoa, sillä tämän heimo on aikoinaan joutunut kärsimään El Carniceron rikoksista.

Pian Cochisen pojan, Tahzayn, johtamat apachet saapuvat paikalle tekemään selvää Yaquista ja myös Balderin kätyreistä. Tex ja kumppanit tyytyvät seuraamaan sivusta, kun apachet toteuttavat kostoaan. Kuolinkellot soivat pian myös Balderille ja tämä päättää ampua itsensä. Uskollinen Tex-lukija tietää kuitenkin sen, kuoliko Balder todella vai ei.

< Vuosikerta 1978... Vuosikerta 1980 >