TEX WILLER TARINAT 1974

PAHOLAIS AAVE 1974/1/1
KUOLEMAN TIE 1974/2/114
LUURANKO YLÄNKÖ 1974/4/44
SUURI KUNINGAS 1974/6/34
TIMANTTI-JIMIN KOSTO 1974/8/1
COLORADON RAJOILLA 1974/11/63

PAHOLAIS AAVE 1974/1/1

Erämaassa Meksikon puolella, Bronco-kylän liepeillä, tapahtuu outoja. Salaperäinen ihmissusi liikkuu seudulla, ja tappaa kaikki yöllä kylästä pois uskaltautuneet. Kylän tietäjä Mangos kutsuu avuksi El Moriscon selvittämään asiaa. Tämä sähköttää Fort Davisiin lääkintäkapteeni Walsonille ja pyytää tätä osallistumaan tutkimuksiin. Tex ja kumppanit sattuvat olemaan paikalla juuri sähkeen tullessa, ja päättävät osallistua retkelle.

Meksikon puolella käy ilmi, että kaiken pahan takan on nuori intiaani-nainen, jolla on apunaan isokokoinen intiaanisoturi, joka muuttuu täyden kuun aikana paholais-aaveeksi. Tällä ja noidalla on valta susiin, ja yhdessä ne aiheuttavat monta vaaratilannetta kaveruksille jo matkalla intiaanien ja Moriscon luo. Tex, Kit, Tiger ja Carson sekä lääkintäkapteeni joutuvat mm. torjumaan suuren susilauman hyökkäyksen. Kaikki noidan yritykset surmata toverukset epäonnistuvat, ja viimein noita ajetaan piilopaikkaansa vanhaan temppeliin. Ihmissusi kohtaa loppunsa hyökkäyksessä intiaaneja vastaan.

Lopuksi pieni kilpatehtävä: Ota esiin numero 2/74 ja laske montako Tigeriä on sivun 92 viimeisessä kuvaruudussa.

KUOLEMAN TIE 1974/2/114

Tarina alkaa suoraan vauhdissa. Tex, Carson ja Tiger ovat tulitaistelussa neljää roistoa vastaan. Yksi pääsee kuitenkin pakenemaan, ja kaverukset luopuvat takaa-ajosta. Käy ilmi, että he ovat jäljittäneet Johnny Lingon rosvokoplaa jo pitkään, mutta tällä on hyvä piilopaikka jossain erämaassa.

Tex naamioituu roistoksi ja pääseekin ujuttautumaan Robber Cityyn, jossa asuu vain pelkkiä konnia. Todistaakseen roistoille mikä on miehiään Tex ryöstää läheisessä Dennisonin kaupungissa pankin. Samalla hän jättää rikospaikalle kartan, jonka perusteella Carson ja Tiger sekä suuri joukko sheriffin miehiä pääsevät jäljille suoraan roistojen piilopaikkaan. Tullessaan kaupunkiin siellä on jo täysi rähinä päällä, kun Tex on joutunut riidan seurauksena tulitaisteluun lähes koko kaupunkia vastaan.

LUURANKO YLÄNKÖ 1974/4/44

Ensimmäinen Mefisto-seikkailu isoissa Tex-kirjoissa, ja ehkäpä paras laatuaan kautta aikojen. Mikäli saatavilla on 50-luvun numeroita, kannattaa lukaista ensin tarina
Santa Fen Tuho, jossa Tex tutustuu Mefistoon. Tässä uudessa seikkailussa Mefisto päättää kostaa Texille monien vuosien jälkeen.

Tarina alkaa mystisesti. Kit Willer ja Navajoystävä Bi-Nal ovat metsästämässä luurankoylängöllä ja yöpyvät pimeän yllättäessä. Äkkiä kimppuun hyökkää joukko tuntemattomia intiaaneja, jotka puhallusputkillaan ampuvat myrkkynuolia ja tappavat Kitin toverin. Seuraavana aamuna Tex, Carson ja Tiger lähtevät ison joukon kanssa etsimään Kitiä, mutta löytävät vain surmatun Navajon. Jäljistä näkee, että Kit on otettu vangiksi.

Takaa-ajon aikana Navajo toisensa jälkeen saa surmansa, kun sopiviin maastonkohtiin väijyksiin jääneet intiaanit ampuvat myrkkynuolia. Käy ilmi, että kyseiset intiaanit ovat Hualpaita, joiden on luultu kuolleen sukupuuttoon jo kauan sitten. Takaa-ajo päättyy huonosti, ja vain Tex ja Tiger selviytyvät. Carson joutuu Hualpaiden vangiksi.

Kit ja Carson viedään vuorille Mefiston lymypaikkaan, ja kestää kauan, ennenkuin Tex pääsee vanhan metsästäjä-Gentryn avulla Hualpaiden asuinpaikkaan. Tiger tuo paikalle suuren Navajo- joukon, ja seuraa ankara taistelu. Mefisto tietää Hualpaiden kärsivän tappion, ja hypnotisoi Carsonin ja Kitin valtaansa ja pakenee paikalta räjäyttäen asuinluolansa. Tex ja muut luulevat Caronin ja Kitin kuolleen räjähdyksessä, joten Texistä tulee murtunut mies.

Kohta Mefisto aloittaa kuitenkin pankkiryöstöjen sarjan vallassaan olevan kaksikon avulla. Tex ja Tiger päättävät katkaista Mefiston pirulliset suunnitelmat, ja viimein takaa-ajo johtaa keskelle erämaata, jossa Tiger lähtee pysäyttämään Mefistoa ja Tex Carsonin ja poikansa. Tigerin ammuttua Mefistoa tämän vaikutus uhreihin kuitenkin lakkaa, ja nämä heräävät monen viikon pituisesta painajaisestaan.

SUURI KUNINGAS 1974/6/34

Tex ja Kit Willer ovat kahdestaan tässä seikkailussa, joka alkaa pohjois-Amerikassa. Isä ja poika ratsastavat Dakota-leiriin, ja huomaavat heti, että jotain on vialla: Kylässä ei ole miehiä juuri lainkaan. Nämä ovat kaikki liittyneet Suuren Kuninkaan joukkoihin. Tämä on upporikas neekeri, joka pyrkii saamaan aikaan intiaanikapinan ostamalla joukkiolleen tuliteriä aseita. Majapaikakseen kuningas on rakennuttanut linnan keskelle järveä.

Tex lähtee taivuttelemaan intiaaneja hautaamaan sotakirveen ja Kit lähtee Winnipegiin ottamaan selville ketkä ovat aseiden salakuljetuksen takana. Kit paljastaa kauppias Madisonin syylliseksi, mutta on vähällä joutua ahventen ruuaksi Madisonin varaston vartijoiden yllätettyä Kitin makasiinin laiturilla.

Texilläkin on vaikeuksia. Saavuttuaan parin tuhannen miehen intiaanileiriin on siellä vastassa mustan kuninkaan kätyri Pierre Gaul, joka tekee tyhjiksi Texin aikeet. Tämä lietsoo lisää intiaaneja joukkioonsa ja ryöstää muun muassa Mohikaanien pyhän pallomaisen toteemin ja väittää tätä Maniton kehotukseksi sotapolulle. Texillä on helppo työ löytää kadonnut toteemi, ja intiaani-joukko luovuttaa aseensa sinitakkien armeijalle. Jäljellä onkin enää hyökkäys Suuren Kuninkaan linnaan. Asiat mutkistuvat Kitin jäädessä vangiksi, mutta tilanne kääntyy pohjoisten intiaanien rynnätessä Texin avuksi.

TIMANTTI-JIMIN KOSTO 1974/8/1

Tämä on ensimmäinen varsinainen mammuuttiseikkailu, jossa tarina on useita satoja sivuja pitkä. Seikkailu alkaa San Franciscossa, jossa nelikkomme poikkeaa muuten vain tapaamassa vanhoja ystäviään. Nämä ovat tuttuja myös lukijoille esim. vuoden 1971 seikkailusta
Francisco helvetin pesä.

Timantti-Jim, Texin vanha vihamies, jonka veljen Tex on aikanaan passittanut lykkimään koiranputkea, kuulee kaverusten olevan kaupungissa, ja päättää kostaa. Kit Willerin ja Tigerin kävellessä kaikessa rauhassa pitkin satama-alueita lurjusjoukko hyökkää heidän kimppuunsa takaapäin, kolkkaa ja ryöstää Kitin ja tuikkaa Tigerille veitsen säilytykseen lapaluiden väliin.

Onneksi Tiger selviää haavasta, mutta Kitiä uhkaa pahempi kohtalo: Roistomainen merikapteeni Drake on maksettu heittämään Kit jollekin tyynen valtameren autioista saarista ja katoamaan käytännössä iäksi.

Tex ja Carson, apunaan vanhat kuntosaliystävät, laittavat sileäksi Timantti-Jimin kapakan ja saavatkin selville tämän pirulliset juonet. Kapteeni Billy Bart palkataan laivoineen apuun, ja pian alkaa huikea merellinen takaa-ajo ja pelastusoperaatio, jossa välisatamassa Draken laivaan ujutettu Tex laittaa tuulemaan.

Kit saadaan pelastetuksi, mutta seikkailu on vasta alussa. Ankaran myrskyn seurauksena Bartin laiva haaksirikkoutuu tuntemattoman saaren rannalle, ja vain kourallinen merimiehiä nelikon lisäksi pelastuu. Asiat käyvät kuitenkin mutkikkaaksi kun saari paljastuu ihmissyöjäheimon kotisaareksi. Näiden kanssa käydään ankaraa "mielipiteiden vaihtoa" mutta lopulta voimat yhdistetään yhteistä vihollista vastaan, joka on saarta hallitseva rikas paroni, joka pitää alkuasukkaitaan orjinaan helmenkalastuksessa. Saarelle täydennystä tuova laiva antaa viimein sankareillemme mahdollisuuden päästä takaisin ihmisten ilmoille.

COLORADON RAJOILLA 1974/11/63

Tex, Kit, Tiger ja Carson ratsastelevat Navajo-vuorten maisemissa kun äkkiä heidän huomionsa kiinnittyy epäillyttäviin jälkiin. Eräs valkoihoinen tyttö on jäänyt intiaanien käsiin, ja pelastettuaan hänet kaverukset pääsevät likaisen jutun jäljille. Durangossa toimii kopla, joka syöttää varakkaille ihmisille tarinaa vanhasta aarteesta. Uhrit houkutellaan syrjäisen luostarin raunioille ja ammutaan muitta mutkitta. Taskussa oleva rahat vaihtavat samalla omistajaa.

Tex ja kumppanit saavat johtolankoja, ja apunaan tyttö, jonka isä on myös kadonnut jäljettömiin, saavat käsiinsä koplaan osallistuneita roistoja. Rikoksen paljastaminen on kuitenkin vaikeaa, sillä kopla vaijentaa lopullisesti omat jäsenensä, kun joku jää kiinni. Mukana koplassa on myös Durangon sheriffi. Viimein käy niin, että yksi ainoa likaiseen peliin osallistunut roisto jää jäljelle, mutta rangereilla ei ole lainkaan pitäviä todisteita miestä vastaan, vai onko sittenkin...

< Vuosikerta 1973... Vuosikerta 1975 >