TEX WILLER TARINAT 1975

KUOLEMA TULEE TAIVAALTA 1975/1/86
MESCALEROT 1975/2/110
KAPINOITSIJA 1975/5/49
DAKOTOJEN SANOMA 1975/6/115
SMARAGDITOTEEMI 1975/8/73
MIES DENVERISTÄ 1975/9/85
LUVATTU MAA 1975/11/93

KUOLEMA TULEE TAIVAALTA 1975/1/86

Todella eriskummallinen seikkailu, jossa mukana ei ole yhtään ainutta roistoa, mutta ruumiita syntyy sitäkin enemmän. Tapahtumat saavat alkunsa kun Hopien alueelle putoaa eräänä yönä valtava meteoriitti. Sen synnyttämässä kraaterissa alkaa kasvaa outoja kasveja, joista irtoaa liikkumaan kykeneviä pyöreitä, piikikkäitä palloja. Nämä kykenevät tappamaan ihmisen tai eläimen silmänräpäyksessä ampumalla myrkyllisen piikin. Tämän jälkeen kasvi imee uhrinsa veren kuiviin. Kasvin ominaisuuteen kuuluu vielä se, että se liikkuu vain öisin.

Eräs kraaterin juurelle leiriytynyt Hopipaimen joutuu ensimmäiseksi uhriksi. Läheisessä kylässä luullaan jonkun murhanneen intiaanin, ja pari miestä lähtee seuraavana yönä väijyksiin kraaterin rinteille aikeinaan kostaa murhaajalle. Myös näiden miehien loppu tulee nopeasti, ja pian oudot kuolemantapaukset alkavat lisääntyä. Lopulta tieto kantautuu Texin ja kumppaneiden korviin, ja nämä lähtevät Hopien alueelle tutkimaan asiaa.

Myös Texin porukka on sitä mieltä, että outojen kuolemien takana on ihminen, mutta sattumalta he vievät yhden kasveista El Moriscon tutkittavaksi, jolloin kasvin salaisuus alkaa paljastua. Samalla keksitään myös keino tuhota ne.

Seikkailussa on muuten mielenkiintoisia viitteitä muihin tarinoihin. Siinä puhutaan esim. Mefistosta ja tämän pojasta Yamasta, vaikka ensimmäinen Yama seikkailu on Suomessa julkaistu vasta vuonna 1982. Tämä paljastaa tarkkaavaiselle lukijalle jo vuonna 1975 mitä tuleman pitää. Tarinassa puhutaan toisestakin tulevasta, vuonna 1976 ilmestyneestä seikkailusta El Morisco, jossa kuolleet muumioituvat samalla tavalla kuin tässä kertomuksessa. Kaiken tämän sekasotkun syynä on se, että kirjojen alkuperäinen ilmestymisjärjestys on aivan toinen kuin Suomessa.

MESCALEROT 1975/2/110

Arizonassa lähellä rajaa toimii Lucero-nimisen intiaanin johdolla Mescalero-kopla, joka tekee hyökkäyksiä mm. postivaunuja vastaan. Vastoin normaalia intiaanien käytäntöä nämä ryöstävät rahaa ja muita arvoesineitä jättäen aseet ja hevoset rauhaan. Erään ryöstön yhteydessä sattuu yksi uhreista jäämään eloon, ja tämä on kuullut nimen Lucero, joka tarjoaa johtolangan koplan jäljillä ollevalle Texille. Mescalerot ovat kuitenkin mestarillisia harhauttajia ja niinpä Texin ja kumppaneiden tutkimukset vetävät vesiperän kerta toisensa jälkeen.

Koplan tiedonhankinta on myös hoidettu erinomaisesti kaupustelevan meksikolaisen avulla. Eräs sheriffi Tombstonessa muistaa kuitenkin sattumalta nimen Lucero muussa yhteydessä. Tämä oli aikoinaan Jesuiitta-luostarin mallioppilas. Vastoin sheriffin arvailuja kyseinen Lucero onkin sama, joka johtaa Mescalero-joukkoa, ja niin alkaa silmukka kiristyä koplan kaulan ympärillä.

Meksikolainen kaupustelija paljastuu ja Texin porukka järjestää ansan Luceron joukkiolle. Haavoittuneen rosvojohtajan jälkiä on helppo seurata, ja lopulta paljastuu myös tämän ovela huijaus: Päivisin intiaani tekeytyy rikkaaksi meksikolaiseksi tilanomistajaksi, Don Fabioksi. Muu kopla naamioituu meksikolaisiksi lammaspaimeniksi. Muu porukka saadaan kuitenkin ratsuväen avulla kiinni, ja haavakuumeen vaivaaman Luceron jäljet vievät nelikon suoraan samaan munkki-luostariin, jossa Lucero oli poikasena opiskellut.

KAPINOITSIJA 1975/5/49

Suorastaan surullinen tarina väärinymmärretystä intiaanista, Apache-Kidistä. Tämä oli huippuopas armeijan palveluksessa, mutta joutuessaan kerran kahakkaan kapinallisten Broncojen kanssa ja myöhästyessään aikataulusta antaa idioottimainen kapteeni Pierce käskyn panna Apachetiedustelijoiden joukon tyrmään. Tämä on intiaaneille suuri häpeä, ja nämä karkaavat sotilaiden leiristä haavoittaen lievästi muutamaa sotilasta.

Tex ja Carson tulevat juttuun mukaan kun he tapaavat intiaanien jäljille lähteneen partion. Tex päättää Apache-Kidin ystävänä auttaa tätä, ja pääseekin neuvottelemaan tämän kanssa. Tex lupaa puhua intiaanien puolesta ratsuväen leirissä, jotta intiaanit saisivat vain lievän tuomion. Kapteeni Pierce on myöntyvinään tähän ja intiaanit palaavat kaikessa rauhassa leiriin, ja alistuvat oikeudenkäyntiin. Siellä heidät kuitenkin tuomitaan kuolemaan, ja niin keitos on valmis.

Tex onnistuu saamaan intiaaneille puolueettoman siviilioikeudenkäynnin, mutta katkeran jalkaan haavoittuneen tiedustelijan, Al Siebertin, todistuksen ansiosta Apache-Kidin joukkio tuomitaan useaksi vuodeksi vankilaan. Matkalla Yumaan intiaanit karkaavat ja aloittavat viimein verisen terroriteon sarjan. Tex ja Kit yrittävät vielä kerran houkutella Kidin luopumaan väkivallasta, mutta liian myöhään. Intiaanien kohtalo on jo sinetöity, eikä Tex voi muuta kuin seurata sivusta tapahtumia.

DAKOTOJEN SANOMA 1975/6/115

Nelikkomme on ratsastamassa pohjoisessa Kalliovuorten seutuvilla, kun he törmäävät äskettäin kuolleen intiaanin ruumiiseen. Lähempi tarkastelu osoittaa, että kuollut on lähes pelkkää luuta ja nahkaa. Tämän taskusta löytyy avunpyyntö läheiseen varuskuntaan, koska pieneltä Dakota-kylältä on ruoka loppunut täysin. Kumppanukset etsivät kylän, ja näkevät sen olevan täydellisen nälkäkuoleman partaalla. Syynä tähän on se, että avustuslähetykset intiaaneille on lopetettu tyystin.

Tex ja kumppanit päättävät ottaa selvää asiasta, ja syyksi paljastuu se, että intiaanit ovat antaneet tarvikkeiden tuojille kultajyviä pienen extran saamiseksi. Great Fallsin intiaaniasiamies Nick Billing, jonka vastuulla avustukset ovat, on päättänyt tapattaa nälkään koko kylän, ja napata sitten haltuunsa kultaesiintymän. Kit ja Tiger jäävät metsästämään kylälle ruokaa, ja Tex sekä Carson lähtevät selvittelemään asiaa kaupunkiin.

Great Fallsissa toimii sheriffinä entinen Fort Defiancen kersantti Bart Logan, joka tarjoaa auliisti tietojaan. Kaverukset pääsevät astumaan Billingin hännälle, ja tämä yrittää raivata Rangerit pois tieltään. Samalla kohti intiaanikylää lähtee roistojoukko, jonka tehtävänä on ampua kylän mahdolliset eloon jääneet. Roistot joutuvat kuitenkin Kitin ja Tigerin luotisateeseen ja jäävät kiinni. Tex ja Carson joutuvat puolestaan pakenemaan koiravaljakoilla palkkamurhaajia, mutta vievät lopulta voiton. Pian on kylliksi todisteita Billingiä vastaan, ja tämä päättää paeta lyöden kaikki yhden kortin varaan.

SMARAGDITOTEEMI 1975/8/73

Tex ja Tiger ovat kuulleet pienessä Kaibabi-kylässä tarinan naistenryöstöistä. He kuvittelevat sen olevan pelkkää mielikuvituksen tuotetta, kunnes he näkevät nuoren intiaaninaisen sidottuna kanootissa keskellä vuolasta jokea. Tyttö pelastetaan, ja tältä kumppanukset kuulevat tarinan Hualpai-heimosta, joka ryöstää lähiseudun heimojen tyttöjä, ja uhraa heidät jumalilleen. Tästä päätetään tehdä loppu. Tiger lähtee hälyyttämään Navajoja, ja Tex lähtee muutaman dynamiittipötkön hankittuaan pelastamaan vangittuja naisia.

Savumerkkiharhautus tyhjentää Hualpai-kylän sotureista, ja Texillä on helppo työ vapauttaa vangit ja paeta läheisen vuoren huipulle. Paikkaa on helppo puolustaa vihaisia Hualpaita vastaan, kunnes Tigerin ja Kitin johtamat Navajot saapuvat kurittamaan rosvoilevia intiaaneja.

MIES DENVERISTÄ 1975/9/85

Tex ja Carson ovat viettämässä hiljaiseloa Navajokylässä, kun sinne saapuu erikoinen vieras. Tämä on Pinkertonin agentti, joka houkuttelee vastahakoiset kumppanukset mukaansa etsimään pari vuosikymmentä sitten ryöstettyä valkoista poikaa. Pojan isä on juuri kuollut, ja jättänyt jälkeensä suuren perinnön. Ongelmana on vain se, että pojasta on kasvanut täysiverinen Comanche- soturi, joka kuuluu Yksinäisen Suden heimoon.

Kolmikko aloittaa tiedonhankintansa Comancheroilta, jotka ovat häikäilemättömiä aseiden, viskin ja varastetun tavaran kauppiaita. Mies nimeltä Bud Randolph joutuu ensimmäisenä kovaan käsittelyyn, ja laulaa lisätietoja. Tämä luulee kuitenkin Rangereiden aikeena olevan salakuljetustoiminnan lopettamisen, ja usuttaa koplansa näiden kimppuun. Tuloksena Randolph itse, ja muutama muu roisto potkaisee tyhjää, jolloin toinen hirttämätön, Louis Shafter yrittää houkutella intiaanit samalle asialle. Comanchet eivät kuitenkaan näe mitään syytä lähteä Navajojen päällikön kimppuun, joten Shafter joutuu turvautumaan salakuljettajien apuun. Texin porukka suojautuu kukkulalle, jonka juurella roistot sytyttävät ruohikon palamaan aikeinaan käristää Tex elävältä. Pienen puron ja vastapalon ansiosta tämä jää yritykseksi, ja niin roistot saavat pian lyijyä vastaansa. Ratsuväen tulo selvittää lopullisesti asian, ja niin kaikki on valmista neuvottelua varten Comanchien kanssa.

LUVATTU MAA 1975/11/93

Tex on kumppanustensa kanssa matkaamassa Utahissa, kun he äkkiä kuulevat pyssyn pauketta. Kaksi murhaajaa ammuskelee vaunua, ja tappaa kuskin. Rangerit puuttuvat peliin, ja ammuskelijat lähtevät karkuun. Vaunuista jää kuitenkin henkiin tapetun miehen tytär, jonka Tex vie läheiseen Cedar Cityyn. Toiselta ammuskelijalta putoaa erikoismallinen hattu ammuskelun tiimellyksessä, joten Rangerit pääsevät pian konnien jäljille.

Paljastuu, että kaupungin napamies, mr. Goldfield, rahoittaa koplaa, joka ryöstää Kaliforniaan matkaavia karavaaneja. Hänen kätyrinsä Clayton ja opas Bert Adams opastavat matkalaisia, ja johdattavat heidät intiaanien väijytykseen. Kylästä on juuri lähdössä kaksi karavaania, joista toinen on rauhallisten kveekareiden matkue. Heidän oppaansa oli väijytyksessä ammuttu mies. Tarkoituksena oli pakottaa kveekarit liittymään Claytonin karavaaniin ja sitä kautta ryöstettäväksi. Tex kovistelee muutamalle Goldfieldin kätyrille, ja pohatta laittaa tappajat asialle. Nämä kuitenkin epäonnistuvat heti alkuunsa.

Molemmat karavaanit lähtevät omalla tahollaan, ja Adams lähtee viemään sanaa Cheyenne-koplan päällikölle Kentolle. Intiaanit päättävät hyökätä eräänä yönä, mutta yllätys menee myttyyn osin tiedustelemaan lähteneiden Tigerin ja Texin tulivoiman avulla. Intiaanit suuttuvat tappiostaan entisille valkoisille rikostovereilleen, ja päättävät nyt tuhota molemmat karavaanit kokonaisuudessaan. Nelikko paljastaa kuitenkin Claytonin pelin, ja yhdistää molemmat karavaanit, joka osoittautuukin liian kovaksi palaksi Cheyenneille. Nämä saavat hyökkayksensä yhteydessä menolipun hiililapion varteen.

< Vuosikerta 1974... Vuosikerta 1976 >