TEX WILLER TARINAT 1976

TRAAGINEN RISTI 1976/2/87
PÄÄNAHANMETSÄSTÄJÄT 1976/5/66
AAVIKON HAAMUT 1976/6/124
JUNARYÖSTÖ 1976/8/119
EL MORISCO 1976/10/9
FORT DEFIANCE 1976/12/77

TRAAGINEN RISTI 1976/2/87

Pohjoisessa, Kanadan puolella, tapahtuu outoja. Kettu-intiaanit uhraavat valkoisia täyden kuun aikaan. Uhrien ruumiit löydetään lähiseutujen järviltä kiinni suuressa ristissä nuoli rinnassaan. Vanha tuttumme, punatakki Jim Brandon on saanut tehtäväkseen murhien tutkimukset ja kutsuu apuun Texin, Kitin, Tigerin ja Carsonin Arizonasta. Nämä sähköttävät tulevansa paikalle, mutta Winnipegissä tieto sähkeestä joutuu mr. Bonnetin huostaan, joka on takapiruna kaupankäynnissä Kettujen kanssa. Hänen kätyrinsä Stan Jordan toimittaa jokilaivalla aseita ja viskiä kapinaa hautoville intiaaneille kultaa vastaan.

Bonnetin miehet yrittävät väijytystä heti kaverusten saavuttua Winnipegiin. Tämä epäonnistuu, ja pian Rangerit ovat Bonnetin jäljillä antamassa pientä opetusta. Kaverukset lähtevät kohti Fort Blackia, jossa Jim majailee, mutta matkalla iso intiaanijoukko, joka on saanut tiedon matkasta, hyökkää kimppuun, ja saa Kit Willerin vangiksi. Tämä on määrä uhrata seuraavan täydenkuun aikaan.

Linnakkeessa Tex, Carson, Tiger ja Jim organisoivat muutaman hyvän ampujan kanssa retkikunnan pelastamaa Kitiä. Miehet tekevät ramäpäisen iskun keskelle intiaanien leiriä ja onnistuvat aikeissaan. Paluumatkalla he yllättävät asekauppiaiden jokilaivan, ja saavat sen miehistöltä tietoja Hudson-lahden varastoista, josta salakuljetetut aseet olivat peräisin. Myös tämä varasto päätetään käydä tuhoamassa. Suunnitelma onnistuu, ja muutama pikkutekijä suostuu todistajaksi Bonnetia vastaan, joka tuomitaan oikeudessa.

Numerossa 2/76 sivulla 120 viitataan vanhoihin tapahtumiin. Kyseinen seikkailu on numerosta 6/74 alkanut tarina Suuri Kuningas.

PÄÄNAHANMETSÄSTÄJÄT 1976/5/66

Tex, Carson Tiger ja Kit löytävät pienen Papagos-intiaanien leirin, jonka kaikki asukkaat on tapettu, ja päänahat viety. Asialla on joukko valkoisia jotka tekeytyvät intiaaneiksi. Nämä ovat täysin tunnottomia tappajia, jotka hyökkäävät vaikka valkoisten rancheille ryöstämään ja skalpeeraamaan. Roistoja pystytään seuraamaan aina Tombstoneen saakka ja matkalla annetaan opetus eräälle meksikolaiselle päänahkojen kaupustelijalle.

Tombstonen sheriffi on täysi nolla, ja kaupunki on täysin heittiöiden vallassa. Putkasta löydetään myös Rangeri-kersantti Verny, jonka päämaja on lähettänyt tutkimaan tilannetta kaupungissa. Ranger-viisikko päättää puhdistaa kaupungin, ja alkajaisiksi sheriffi ajetaan tiehensä. Syntyy kuitenkin hurja tulitaistelu rangerien, ja Clem Colterin johtamien päänahanmetsästäjien välillä, joilla on apunaan myös muut kaupungin lurjukset. Roistot pumpataan täyteen lyijyä, ja loput pakenevat kaupungista. Tex ja kumppanit lähtevät Colterin jäljille, mutta joukko kapinallisia Broncoja ehtii kuitenkin ensin asialle. Colterin loppu on kauhea, mutta Tex ystävineen ehtii kuitenkin paikalle tekemään Broncoista selvää jälkeä.

AAVIKON HAAMUT 1976/6/124

Lounais-Arizonassa keskellä autiomaata majailee joukko meren takaa tulleita muslimeita. Nämä tekevät ryöstömurharetkiä lähiseudulle ja ovat ottaneet vangiksi mm. kokonaisen armeijan osaston. Orjiensa avulla nämä pyrkivät rakentamaan autiomaahan Meksikon puolelle uuden Mekan. Tex ja kumppanit törmäävät näihin arabeihin, Tuaregeihin, ensimmäisen kerran tullessaan ryöstetyn karavaanin luo. Arabien jälkivartiointi tekee hälyytyksen ja pian kumppanukset saavat paeta henkensä edestä suurta fanaatikko-joukkoa.

Nelikko tekee hyökkäyksen tuaregien etuvartioasemalle, ja kuulustelee erästä vangiksi otettua intiaania, joka on arabien apuna. pian selviää lisää mielipuolisesta suunnitelmasta, ja niinpä toverukset katsovat parhaaksi lähteä Cochisen puheille. Matkalla törmätään kuitenkin Cochisen veljenpoikaan Mateoon, joka on myös tahollaan lähetetty ottamaan selvää oudoista tapahtumista.

Ratsumies lähtee hälyyttämään Cochisen kun muut intiaanit Texin porukan kera lähtee takaisin etuvartioasemalle, jonne on myös samaan aikaan ratsastamassa suuri joukko arabeja. Syntyy suuri tulitaistelu, jossa fanaatikot kärsivät toistamiseen tappion.

Pari henkiinjäänyttä päästetään viemään Texin varoitusta Muhammeddilaisten pääleiriin, ja sieltä lähteekin mahtava miesjoukko kukistamaan vääräuskoisia. Tex ja intiaanit hyökkäävätkin suoraan vähälle puolustukselle jääneeseen Medinaan, ja vapauttaa vangitut ratsumiehet. Kaupunkiin järjestetään luja puolustus, sillä Tuaregit huomaavat pian kepposen ja palaavat kostamaan. Vahva hyökkäys torjutaan, mutta arabit piirittävät asemapaikan ja aikovat näännyttää puolustajat janoon. Yön pimeydessä Texin porukka murtautuu läpi linjojen ja pian seuraa hurja takaa-ajo keskellä kuumaa aavikkoa. Cochisen joukot saapuvat kuitenkin parahiksi paikalle ja lopulta Tuaregeille tehdään selväksi ettei Pohjois- Amerikka ole terveellinen paikka heikäläisille.

JUNARYÖSTÖ 1976/8/119

Pantanissa, syrjäisessä junien vedenottoasemalla radan varressa ryöstetään juna, joka kuljettaa 80 000 dollarin rahalähetystä armeijalle. Tex ja Carson ovat saaneet kutsun tulla Tucsoniin rahoja vastaan vanhalta ystävältään, Wells & Fargon asiamieheltä, Ben Farrelilta. Miehet ovat saluunassa, kun ryöstetty juna saapuu pillit soiden Tucsonin asemalle.

Alkaa vimmattu takaa-ajo, jossa roistot linnottautuvat ison vuoren sisään menevään luolaan. Tex, armeija ja sheriffin miehet päättävät näännyttää roistot nälkään, eivätkä pyri hyökkäämään luolaan. Vasta muutaman päivän odottelun jälkeen selviää, että luolasta on toinenkin ulospääsy. Roistot tavoitetaan kuitenkin Wilcoxin saluunasta ja syntyneessä tulitaistelussa vain yksi konnista jää eloon. Tämä tuomitaan pitkään vankeusrangaistukseen, mutta rahoja ei löydy mistään.

Päätetään järjestää tahallinen pako Yuman vankilasta. Taitava lukkoekspertti ujutetaan samaan selliin Greg Carverin, eloonjääneen roiston kanssa, ja niinpä eräänä yönä miehet karkaavat Yumasta. Carverin jäljille laitetaan kuitenkin miesjoukko, ja tätä seurataan aina takaisin Pantaniin, jossa käy ilmi, ettei rahoja ole koskaan kuljetettukaan minnekään, vaan kätketty suoraan ryöstöpaikalle haettavaksi myöhemmin. Carverilla on apunaan kapteeni Shannon, joka oli perillä rahalähetyksestä, sekä Shannonin vaimo. Tex, Kit ja muu miesjoukko seuraa ryöstäjiä Pantaniin, ja isoa dollarimäärää ei saada takaisin ilman hurjaa ammuskelua.

EL MORISCO 1976/10/9

Tämä on se seikkailu, johon viitattiin 1975 tarinassa
Kuolema tulee taivaalta. Tex ja Carson pääsevät oudon mysteerin jäljille: Presidiossa, Rio Granden rajalla, eräs kauppias lavastaa oman aselastinsa ryöstön. Ennen kuin miestä ja tämän apuria ehditään kuulustella, eräs intiaani ampuu molempia myrkkynuolella, joka kuivattaa ihmisen hetkessä lähes muumioksi. Intiaania lähdetään jäljittämään, ja El Moriscon avulla kaverukset pääsevät selville jutun motiiveista.

Autiomaassa, Meksikon puolella ovat muinaisten atsteekkien jälkeläiset herättäneet lahkonsa henkiin ja suunnittelevat kapinaa, jossa vanhat alueet vallattaisiin takaisin Meksikolta. Kapinaa johtaa Atsteekki Tulac apunaan Huitlan. Myrkkynuolten salaisuus paljastuu maan-alaisesta luolasta, josta sulan laavaliejun joukosta löytyy outoja vihreitä kiviä. Nämä tappavat ja kivettävät uhrinsa heti. Myös Tex ja Carson ovat joutua vihreiden kivien uhreiksi, mutta onneksi Kit Willer, Tiger ja joukko Navajoja saapuu paikalle viime hetkellä.

Inkoilla on vahva linnoitus erämaassa ja apunaan vieläpä meksikolainen rosvokopla, mutta Meksikon armeijan saapuminen paikalle murskaa lopulta mielipuolisen haaveen uudesta Inkavaltiosta.

Moriscon luona kaverukset keskustelevat muuten mm. Sierra del Hueson tapahtumista ja Esmeraldasta. Kyseinen seikkailu julkaistiin vasta numerosta 10/1985 alkaen nimellä Punaiset muurahaiset.

FORT DEFIANCE 1976/12/77

Tämä erinomainen seikkailu on Tex-historian kannalta erittäin tärkeä, koska se on viimeinen puuttuva lenkki Texin varhaisvaiheista. Tässä tarinassa kerrotaan takautuvasti, kuinka Kit syntyi, ja miten Texin vaimo Lilith kuoli. Tarinan aikaisemmat vaiheet, Texin avioliitto ja liittyminen Navajoihin on kerrottu 50-luvun tarinassa
Kuoleman hyppy, alkaen numerosta 1956/19/1. Periaatteessa uusi tarina alkaa vuosia myöhemmin siitä, mihin tämä vanha tarina päättyi. Siinä Tex oli saanut kiinni aseiden salakuljettajat, herrat Brennanin ja Tellerin, jotka toimitettiin linnaan.

Uudessa tarinassa kerrotaan tautumana, kuinka roistoilla oli korkeita suojelijoita, jotka hommasivat parivaljakon vapaaksi. Nämä päättivät kostaa ja lähettivät vankkurikuormallisen isorokon saastuttamia huopia lahjaksi Navajokylään. Roistot toivoivat taudin tarttuvan Texiinkin, mutta onneksi Tex oli juuri samaan aikaan viemässä pientä Kit-poikaa lääkäriin, joten molemmat pelastuivat. Epidemia surmaa kuitenkin puoli Navajokylää mukaanluettuna Texin vaimon.

Texin kuultua katastrofista tämä kiiruhtaa takaisin kyläänsä, mutta voi vain vannoa kostoa vaimonsa haudalla. Käynnistyy hurja rikollisten takaa-ajo, jossa syylliset kohtaavat yksi toisensa jälkeen loppunsa ja vain Brennan pääsee pakenemaan kadoten jäljettömiin.

Vuosia myöhemmin nelikkomme poikkeaa metsästysretkellään Fort Defiancen linnakkeeseen. Siellä miesten silmiin osuu artikkeli sanomalehdestä, joka mainitsee jutussaan nimen Brennan. Tämä tietää metsästyksen välitöntä loppua. Kumppanukset pääsevät nyt parin vuosikymmenen jälkeen takaisin Brennanin jäljille. Tälle järjestetään karmea loppu haita kuhisevassa meressä.

Kun silmukka Brennanin kaulan ympärillä alkaa kiristyä, tapahtuu seikkailussa toinenkin viittaus vanhoihin aikoihin. Eräässä majatalossa Tex törmää vanhaan ratsuväen sotilaaseen, Reb Ferrisiin, joka oli tallivahtina, kun Tex pakenee ratsuväen linnakkeesta kuolemaan tuomittuna seikkailussa Santa Fen Tuho. Iroonista kyllä, Texin oli lavastanut syylliseksi eräs Steve Dickart niminen Meksikon vakooja, joka tunnetaan myös nimellä MEFISTO. Täten lehden 2/1977 sivun 84 kuvan voit nähdä jokseenkin myös lehden 14/1954 sivulla 29.

< Vuosikerta 1975... Vuosikerta 1977 >