TEX WILLER SEIKKAILUT 50-LUVULLA

TAISTELU ERÄMAASSA 1953 vuosikerta 1 / numero 1 / sivu 1
VERINEN KÄSI 1953 1/4/1
KUOLEMAN POLULLA 1953 1/8/30
SALAKULJETTAJAN JÄLJILLA 1953 1/14/15
BILLY THE KIDIN KONNAKOPLA 1953 1/19/32
SALAPERÄINEN EPÄJUMALANKUVA 1953 1/23/31
SANTA FEN TUHO 1954 2/6/12
ROSSON ROSVOKOPLA 1954 2/26/1
SATANIA 1955 3/14/1
PAHOLAISKOLO 1955 3/23/1
MEKSIKON VILLIKISSA 1956 4/8/1
KUOLEMAN HYPPY 1956 4/19/1
DALTONIN KOPLA 1957 5/13/1
KUOLEMAN NUOLI 1957 5/21/28
SEIKKAILU RIO GRANDESSA 1957 5/26/1
VERINEN PAALUVARUSTUS 1958 6/6/1
SALAPERÄISET JÄLJET 1958 6/18/1
TEXIN POIKA 1959 7/4/1

TAISTELU ERÄMAASSA 1953 1/1/1

Tarina on kaikkien aikojen ensimmäinen Tex-seikkailu myös alkukielellä. Alkuaikojen seikkailussa on tyypillistä nopea tempo. Tässäkin seikkailussa mahtuu 32 sivuun paljon käänteitä. Tarina alkaa tilanteesta, jossa Tex on tunnettu lainsuojaton. Ratsuna tällä on jo alusta alkaen uskollinen Dynamiitti.

Ensimmäinen Tex seikkailu alkaa suoraan lennosta. Joe Coffinin kopla ajaa takaa intiaanityttö Tesahia, jonka hallussa olevasta korusta selviää Pawnee-intiaanien salaperäisen aarteen sijainti. Tex pelastaa tytön, ja joutuu mukaan seikkailun pyörteisiin. Koru vaihtaa tiuhaan omistajaa, ja lopputuloksena sekä Coffin että Tex kohtaavat toisensa aarreluolassa. Tarinan loppunäytös käydään kuitenkin Coffinin ranchilla Calver Cityssä.

Joe Coffin on mukana myös vuoden 1973 seikkailussa Texin menneisyys. Tämä seikkailu sijoittuu ajallisesti aikaisempiin vaiheisiin.

VERINEN KÄSI 1953 1/4/1

Verinen Käsi-niminen rosvojoukko terrorisoi rajaseutua ja murhaa ratsuväen lähetin, josta syy lankeaa Texin niskoille. Tex kuulee kuolevalta lähetiltä koplan jäsenten nimet ja alkaa napsia rikollisia yksi toisensa jälkeen. Vaikka paikalliset sheriffit yrittävät hankaloittaa Texin toimintaa, niin lopulta syylliset saavat kuitenkin rangaistuksensa, ja kopla tuhotaan viimeiseen mieheen.

80-luvun seikkailussa Punaisen käden paluu roistojen sukulaiset herättävät koplan uudestaan henkiin, joten vain todella uskolliset lukijat muistavat seikkailun viittaukset.

KUOLEMAN POLULLA 1953 1/8/30

Meksikolaiset ovat perustaneet joukon, jonka tarkoituksena on edesauttaa New Mexicon valloittamista Yhdysvalloilta. Joukkoa johtaa El Diablo-niminen lurjus. Tex ratsastaa sattumalta tappajien tuhon kohteeksi joutuneelle karjatilalle ja päättää kostaa. Tehtävä vie Texin El Pasoon, jossa tämä joutuu lähes ilmisotaan meksikolaisten roistojen kanssa. El Diablon kukistaminen vaatii rajan ylittämisen ja niinpä Tex aikaa tuhlaamatta panee tuulemaan roistojen päämajassa Meksikon puolella.

Tehtyään selvää koplasta Texiä pyydetään liittymään Rangereihin. Ensimmäinen tapaaminen Kit Carsonin kanssa tapahtuu numerossa 1/13 sivulla 21. Ennen ensimmäistä toimeksiantoaan Tex lähtee vielä naistenryöstäjän jäljille.

SALAKULJETTAJAN JÄLJILLA 1953 1/14/15

Tämä on suoranainen klassikkotarina, jossa on esitelty monen tulevan Tex-seikkailun peruselementit. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Tex puhdistaa yksin kokonaisen kaupungin roistoista. Tämä taistelee yksin suurta miesylivoimaa vastaan, syöksyy ammuskelusta toiseen, tuikkaa vastustajansa omaisuutta tuleen, ja haavoittuu loppukahinassa.

Kyseinen kaupunki on Silver City, jossa kapteeni Bud Lowett, laivan- ja saluunanomistaja salakuljettaa aseita Meksikon puolelle. Tex saapuu kaupunkiin selvittämään kaverinsa salamurhaa, ja törmää salakuljetus-joukkioon esiintyen henkipattona. Tämä joutuu ammuskelemaan henkensä edestä, tuhoaa koplan ammusvaraston ja kokonaisen siipiratas-laivan. Edessä on väistämätön välienselvittely, jossa Tex taistelee yksin kahtakymmentä roistoa vastaan. Tällä on täysi työ väistellä lentävää lyijyä, mutta lopputuloksena on koplan tuho.

BILLY THE KIDIN KONNAKOPLA 1953 1/19/32

Tässä seikkailussa Carson on ensimmäistä kertaa mukana varsinaisessa toiminnassa. Kun Texiä sanotaan nuoreksi nulikaksi, niin Carsonkin on selvästi nuoremman näköinen, kuin myöhemmissä seikkailuissa.

Tarinassa Billy the Kidin kopla varastaa karjaa Springervillessä. Kit Carson on kadonnut tutkimustensa aikana, joten Tex lähetetään ottamaan selvää tapahtuneesta. Tämä pestautuu nokkamieheksi eräälle karjatilalle, jonka lauman roistot pian varastavat. Tex seuraa laumaa ja pääsee roistojen piilopaikkaan, jossa Carson on vangittuna. Seuraa raju taistelu, jossa kopla tuhotaan. Seikkailu ei kuitenkaan pääty vielä tähän, vaan Tex ja Kit päättävät pelastaa pari intiaanien vangitsemaa valkoista, jotka on määrä uhrata päänahkatanssissa.

SALAPERÄINEN EPÄJUMALANKUVA 1953 1/23/31

Pieni kultainen veistos aiheuttaa outoja kuolemantapauksia Fort Wellingtonin linnakkeessa, joita Tex lähetetään tutkimaan. Tex saa patsaan haltuunsa linnakkeen komentajalta, mutta ei vielä tässä vaiheessa osaa aavistaakaan, kuinka raivoisasti sitä yritetään häneltä napata.

Vastapelureina Texillä on meksikolaisen Don Felipe Fuentesin johtama kopla ja joukko fanaattisia intiaaneja. Nämä seuraavat Texiä Santa Feen kaupunkiin, mutta eivät onnistu saamaan patsasta käsiinsä. Vasta intiaanityttö Tesah paljastaa Texille salaisuuden, joka idoliin liittyy. Siihen on merkitty ohjeet, jonka avulla saadaan esille atsteekkien aarrekätkö. Intiaaneille aarre edustaa mahdollisuutta nostaa atsteekit taas valtaan, meksikolaiset ovat mukana pelkästään rahan takia.

Kun Tesah ryöstetään, joutuu Tex ylittämään Meksikon rajan. Tarinan huima loppunäytös käydään Xipe-jumalan temppelissä, jossa myös aarre sijaitsee. Intiaaneille paljastuu lopulta meksikolaisten todelliset aikeet, jolloin kahden ryhmän välille syntyy kova välienselvittely.

SANTA FEN TUHO 1954 2/6/12

Tämä on Tex-seikkailujen vedenjakaja, sillä ensimmäistä kertaa tarinaa kehitellään täyspitkän seikkailun verran. Lisäksi tässä samassa tarinassa astuu näyttämölle kaksi tuttua sivuhenkilöä, jotka vaikuttavat vielä nykyajan Texeissäkin, Mefisto ja Montales.

Meksikolaiset sotavoimat hyökkäävät USA:n puolelle aikeinaan ryöstää ja valloittaa iso osa Yhdysvaltoja. Kun sinitakit kukistavat nopeaan tyyliin meksikolaiset, joutuvat tortillan purijat turvautumaan uuteen taktiikkaan. Sissiryhmät laitetaan tekemään nopeita iskuja USA:n puolelle heikosti puolustettuihin kaupunkeihin. Vakoojana meksikolaisille toimii eräs Steve Dickart-niminen taikuri, joka tunnetaan paremmin nimellä MEFISTO. Tämän Texin perivihollisen tapaamme ensimmäistä kertaa numeron 2/9 sivulla 17. Apurina Mefistolla on kaunis sisarensa Lili.

Mefiston pirullisen juonen ansiosta Tex tuomitaan hirtettäväksi murhasta, johon hän on syytön. Tex joutuu näin taas lainsuojattomaksi ja pakenee Meksikon puolelle etsimään Mefistoa. Reissullaan hän lyöttäytyy yhteen korruptoitunutta hallitusta vastustavan sissiliikkeen kanssa. Kapinallisia johtaa kukas muu kuin vanha tuttumme Montales, jonka ensiesiintyminen on numeron 2/18 sivulla 24. Montaleksen miesten avulla saadaan Mefisto kiinni, mutta Tex jää vielä Meksikon puolelle auttamaan vallankumouksessa, jossa Manuel Perez nousee valtaan. Montaleksesta tulee vallanvaihdoksen jälkeen kuvernööri.

ROSSON ROSVOKOPLA 1954 2/26/1

Rosso-niminen hirttämätön toimii tuomari Bessin kätyrinä ja ahdistelee vanhaa karjatilanomistajaa. Bess yrittää saada tilan itselleen keinoja kaihtamatta. Tex ryhtyy tilan työnjohtajaksi ja selvittää välit lurjusjoukkion kanssa. Tuomari Bess ja tämän lahjoma sheriffi aiheuttavat kuitenkin monta vaaratilannetta Texille, ennenkuin tämä passittaa kaikki lurjukset lykkimään koiranputkea.

Tarina ei pääty kuitenkaan tähän, sillä paljastuu, että Bess on myös asiamies ooppiumikoplalle, joka pitää päämajaa Linevillen kaupungissa. Koplassa on mukana rammaksi tekeytyvä Stern, mutta toimintaa johtaa kuitenkin kiinalais-kopla. Kit Carson ja rangerien johtaja Marshall tulevat apuun, jolloin koplan tuho on edessä. Tarinan lopussa Tex ryhtyy jälleen rangeriksi.

SATANIA 1955 3/14/1

Salaperäinen rosvojoukko Yuman kaupungissa ryöstää postivaunuja ja tappaa kaikki sen matkustajat, jottei todistajia jäisi. Koplaa johtaa Sataniaksi kutsuttu nainen. Kun tutkimuksiin osallistuneita rangereita alkaa kuolla, niin Tex ja Kit komennetaan selvittämään asia.

Kaverukset joutuvat heti surmaajien maalitauluiksi, mutta ennen pitkää enemmistö koplasta pitää hiljaista kokoustaan saapasmäellä. Satania turvautuu pirulliseen juoneen ja lähettää tappajagorillansa yölliselle vierailulle Texin huoneeseen. Tämäkin suunnitelma epäonnistuu, jolloin Tex ja Kit lähtevät Satanian piilopaikkaan tekemään kahdestaan selvää loppujoukkiosta ja paljastamaan Satanian henkilöllisyyden.

PAHOLAISKOLO 1955 3/23/1

Meksikon rajalla sijaitseva kaivoskylä, Devil's Hole, muistuttaa elävää hornaa. Kaupungissa asuu enemmän hirttämättömiä kuin kunnon ihmisiä ja kaikki sheriffiksi uskaltautuneet ammutaan. Tex ja Kit lähetetään palauttamaan järjestys kaupunkiin. Tehtävän helpottamiseksi Kit naamioituu roistoksi. Tex puolestaan ottaa kaupungin sheriffin tehtävät hoitaakseen ja saa heti lauman pyssymiehiä kimppuunsa. Hulttioita johtavat Bentonin veljekset Bill ja Amos. Nämä havittelevat myös paikallista kultakaivosta vanhalta omistajalta, mr. Londerilta. Apuna veljeksillä on kaiken huipuksi vielä meksikolaisia kätyreitä.

Tilanne näyttää kiperältä kun Kit paljastuu ja Tex joutuu ansaan kahden tulen väliin. Tästä vielä selvitään, mutta kaverukset joutuvat vetäytymään Londerin taloon, johon Bentonin veljekset hyökkäävät suuren lurjuslauman kanssa. Ratsupoliisien tulo paikalle ratkaisee epätoivoisen taistelun.

MEKSIKON VILLIKISSA 1956 4/8/1

Tarina alkaa kaksintaistelulla pistoleron kanssa, joka ei liity seikkailun jatkoon millään muulla tavalla kuin kuvaamalla villin lännen armotonta arkipäivää. Itse tarinan alkaessa kuullaan ikäviä uutisia, sillä Mefisto-seikkailussa Texinkin avulla valtaan nostettu Meksikon presidentti Perez on joutunut salamurhan uhriksi. Diktaattorit ovat jälleen kerran kaapanneet vallan ja vanha ystävämme Montales on heitetty vankilaan.

Tex saa tästä tiedon ja ryhtyy toimeen vapauttaakseen ystävänsä. Matkalla hän tapaa meksikolaisen naarastiikerin nimeltä Lupe, ja ryhmän Montaleksen sissejä. Ruralit yrittävät useaan otteeseen vangita kapinallisia, mutta lopulta näistä osa pääsee Texin mukana Tiburonin vankilasaarelle, jossa Montales viruu. Seuraa uhkarohkea pelastusoperaatio.

KUOLEMAN HYPPY 1956 4/19/1

Jos pitäisi valita kaikkien aikojen tärkein Tex-seikkailu, niin se olisi epäilemättä juuri tämä. Tarinan tapahtumat luovat perustan kaikille jälkeenpäin ilmestyneille seikkailuille. Tarinassa kerrotaan, miten Tex tapaa ensimmäisen kerran Navajot, tapaa vaimonsa Lilitin, menee tämän kanssa naimisiin ja saa Navajoilta nimen Yön Kotka. Tuskinpa edes itse tekijät arvasivat tämän nimenomaisen seikkailun vaikutusta vielä kymmenien vuosien päähänkin.

Seikkailu alkaa Arizonalaisessa rajapoliisien päämajassa, jossa Texille annetaan uusi tehtävä. Seudun Mustajalka- ja Navajo-intiaanit ovat liikehtimässä reservaatin rajojen ulkopuolelle, ja huhutaan, että taustalla on laajamittaista aseiden salakauppaa. Tex lähtee tutkimaan tilannetta, mutta kauaa ei kulu, kun Navajot yllättävät Texin, ja tämä löytää itsensä sidottuna kidutuspaaluun ja valmiina surmattavaksi.

Texin ja Navajoiden tuttavuus näyttää siis jäävän lyhyeksi, mutta onneksi päällikkö Punaisen Nuolen tytär, Lilith, pelastaa Texin hengen vaatimalla tätä puolisokseen. Kidutuspaalu onkin karaistuneelle lännensankarillemme oivallinen paikka tutustua vaimoonsa, ja kuinka ollakkaan, Tex suostuu kosintaan. Lilitin tapaamme ensimmäisen kerran numerossa 4/20 sivulla 4, ja muutamaa sivua myöhemmin ovat Tex ja Lilith jo poppamiehen edessä, joka suorittaa koruttoman seremonian.

Texillä ei ole kuitenkaan liiemmin aikaa viettää kuherruskuukautta, vaan tämä jatkaa jutun selvittelyä. Naamioituessaan mustaan asuun tämä saa intiaaneilta lempinimen Yön Kotka.

Pääjehuiksi konnuuksiin paljastuu pahamaineinen pari nimeltään Brennan ja Teller, jotka jokainen uskollinen Tex-lukija tunnistaa heti roistoiksi, jotka aiheuttavat myöhemmin Texin vaimon kuoleman isorokkoon. Tähän tapahtumaan palataan kuitenkin vasta numerossa 12/1976 alkaneessa tarinassa Fort Defiance. Nyt Brennan ja Teller päätyvät kuitenkin vielä lukemaan tiilenpäitä.

DALTONIN KOPLA 1957 5/13/1

Tässä seikkailussa Tex kohtaa pahamaineisen Daltonin koplan. Tiger, joka alkuaikoina on niin vaitelias, että Texistä tuntuu kuin hän ratsastaisi oman varjonsa kanssa, näyttäytyy ensimmäisen kerran numeron 5/13 sivulla 21. Myös Carson liittyy Daltoneiden ahdistajiin, ja tapaa Tiger Jackin numeron 5/18 sivulla 9. Samassa yhteydessä annetaan ymmärtää myös Texin vaimon Lilitin kuolleen, mutta tätä seikkailua ei ole koskaan julkaistu Suomessa, eikä Italiassakaan, joten lisätietoja kaipaavat ottanevat esille edellä mainitun seikkailun
Fort Defiance.

Tarinassa mainitaan myös, että Texillä olisi tytär, mutta lukijoiden mielenrauhan turvaamiseksi kerrottakoon, että kyseessä on ilmiselvä käännösvirhe alkukielisestä tekstistä.

KUOLEMAN NUOLI 1957 5/21/28

Dalton seikkailu vaihtuu lähes lennosta uuteen tarinaan, kun Tex ja Tiger lähtevät palaamaan kohti kotiseutuja. Matkalla he törmäävät kuitenkin Gila-vuoristossa Vagui-heimoon, jota hallitsee kovin ottein salaperäinen Puuma-jumala. Heimon noita ja tämän poika paljastuvat syyllisiksi tässä suhteellisen lyhyessä seikkailussa.

SEIKKAILU RIO GRANDESSA 1957 5/26/1

Tex ja Tiger jatkavat matkaansa kohti El Pasoa. Seutua hallitsee eräs isokenkäinen, joka ei häikäile hankkiutuessaan eroon vastustajistaan. Mukana kuvassa on lahjottu sheriffi ja suuri joukko hirttämättömiä. Tex ja Tiger joutuvat lähes kahdestaan puhdistamaan kaupunkia. Vanha ystävä, Tom Brady, auttaa kuitenkin toveruksia. Lyijyn lentäessä sakeimmillaan liittyy taisteluun myös Kit Carson ja ratsuväki.

VERINEN PAALUVARUSTUS 1958 6/6/1

Tästä seikkailusta ei ole painoteknisistä syistä julkaistu Suomessa yhdeksää ensimmäistä numeroa. Seikkailun alussa kerrotaan lyhyesti, mitä on tapahtunut julkaisemattomissa numeroissa. Tämä on sääli, sillä tarina on erittäin hyvä.

Tarinan alussa Tex viettää Navajokylässä hiljaiseloa. Vuodet ovat taas vierineet, ja Kit Willer on kasvanut jo pojankoltiaiseksi. Eräänä päivänä Carson ratsastaa leiriin, ja tuo tiedon Rangeri Arkansas Joen murhasta. Carson pyytää Texiä jälleen aktiivipalvelukseen. Tämä lähtee seuraamaan murhaajia Kanadaan. Takaa-ajosta ei kuitenkaan tule helppoa, sillä seudun intiaanit kapinoivat valkoisten luopioden aseistamana. Valkonaamoilla on tavoitteena saada koko pohjoisen turkiskauppa kontrolliin.

Tässä yhteydessä Tex tapaa ensimmäisen kerran punatakki Jim Brandonin ja Gros-Jeanin, jonka nimi on käännetty jostain syystä Big Johniksi. Alussa Gross-Jean on hyväuskoinen kapinallinen, joka luulee kapinan tavoitteena olevan jalon pyrkimyksen saada itsenäisyys Kanadan ranskankieliselle alueelle. Kun asioiden oikea laita selviää, tämä liittyy Texin puolelle.

Seikkailun kovin hetki koetaan syrjäisessä Kinder-linnakkeessa, joka on suuren Sax-intiaanijoukon piirittämä. Parivaljakko ehtii viime hetkellä varoittamaan linnaketta, ja pian syntyy puolustustaistelu, joka on yksi Tex-historian hurjimmista. Suomessa ilmestynyt tarina alkaa juuri kesken tätä taistelua.

Kun intiaaneista selvitään, alkaa Tex ahdistaa kolmea valkoihoista, jotka ovat vastuussa Arkansas Joen murhasta. Roistot käyvät kaappaamassa Kit Willerin etelästä panttivangiksi. Mukaan kuvaan tulee Tiger, joka seuraa Kitin ryöstäjien jäljillä aina Kanadaan saakka.

SALAPERÄISET JÄLJET 1958 6/18/1

Tarina jatkuu Kanadassa suoraan vauhdista. Jim Brandonin ollessa toipilaana vielä edellisen seikkailun jäljiltä, lähtevät Tex ja Gros-Jean selvittämään Dawsoniin, toiseen Kanadalaiskaupunkiin, outoa rikosvyyhteä. Näyttää siltä, että isokokoinen karhu raatelee ihmisiä, ja kaiken kukkuraksi putsaa uhrien taskut saman tien.

Kumppanusten saapuessa kaupunkiin nämä joutuvat alle aikayksikön murhayrityksen kohteeksi. Näyttää siltä, että kopla tietää jo etukäteen Texin tulosta. Tämä ei sovi roistojen suunnitelmiin, sillä karhumiesten kopla suunnittelee kaikkien aikojen kultaryöstöä. Kaikeksi onneksi koplan jäsenet pettävät toisiaan, ja salaisuus paljastuu. Loppunäytös käydään Eldoradon saluunassa, jonne kopla linnoittautuu ratsupoliiseja vastaan.

Koplan johtaja, Brad Burley, pääsee pakenemaan, ja organisoi vielä kerran kultaryöstön. Yritys tapahtuu samassa laivassa, jolla Tex, Kit ja Tiger matkaavat kotimaahansa.

TEXIN POIKA 1959 7/4/1

Edellisestä seikkailusta on taas kulunut aikaa, ja Kit on varttunut reippaaksi miehenaluksi. Myös Carsonin hapsilta näkyvät vuodet, ja mies on vasta nyt muuttunut ulkonäöltään samaksi, kuin nykyisissä seikkailuissa.

Tässä tarinassa Kit Willeriä opetetaan selviytymään lännen kovista haasteista opettajinaan Tex ja Tiger. Kesken opetuksen Texille tuodaan kuitenkin Carsonin avunpyyntö. Kit Willer haluaa mukaan tositoimiin, mutta Texin mielestä Kit tarvitsee vielä lisää harjoittelua ja on valmis toimintaan vasta ammuttuaan tyhjäksi jättilaatikollisen Coltin panoksia. Texin karauttaessa Navajo-leiristä pois ei Kit paljoa aikaile, vaan räjäyttää koko ammuslaatikon ilmaan yhdellä dynamiittipötköllä, ja ryntää Texin perään.

Tehtävänä on nujertaa joukkio, joka sabotoi Arizonan halki kulkevan rautatien rakentamista. Siinä onkin tekemistä, ja Kit Willer joutuu pelastamaan Texin ja Carsonin henkiä tämän tästä tukalissa tilanteissa. Seikkailut kokevat monia käänteitä, tapahtumapaikkoja sekä kylmenneitä ruumiita ennenkuin pääsyylliset saadaan tilille.

Kun Black Samin kopla ei onnistu saamaan sankareitamme pois hengiltä edes intiaanien avulla, tulee kuvaan mukaan El Doradon johtama Meksikolaisjoukkio apacheystävineen. Nämä hyökkäävät Holbrookin varastokaupunkiin radan varrella, mutta saavat vastaansa kuumaa lyijyä. Itse El Dorado saadaan elävänä käsiin, ja pian laukeaa ansa pääkonnille, jotka ovat pankkiirit Grosby ja Gibson.

60-luvun Texit >