TEX WILLER TARINAT 1973

MANITON HENKI 1973/1/1
TEXIN MENNEISYYS 1973/2/70
SALAPERÄINEN HERRA 'P' 1973/4/1
TAIKAKEIHÄS 1973/4/109
MUSTAA KULTAA 1973/5-6/95
PUHVELIN METSÄSTÄJÄT 1973/7/75
MUSTA KOJOOTTI 1973/8/61
NELISORMINEN MIES 1973/9/35
HOPEA ROSVOT 1973/10/41
PATA ÄSSÄ 1973/11/110

MANITON HENKI 1973/1/1

Navajojen suuressa reservaatissa liikkuu musta villihevonen, jolla on otsassaan valkoinen tähti. Mustasta orista kerrotaan niin ihmeellisiä tarinoita, että intiaanit alkavat pitämään sitä pyhänä eläimenä, jopa itse Manitona. Eräänä päivänä asiasta kuulee myös Oraibin kauppa-aseman kiero pitäjä Frank Bishop. Tämä päättää hankkia komean hevosen itselleen keinoja kaihtamatta, ja palkkaa neljä Meksikolaista ja yhden Apacheluopion pyydystämään eläimen. Samaan aikaan lähetetään reservaatin toiselle laidalle iso lähetys viskiä, jotta Tex ja kumppanit saataisiin houkuteltua muualle.

Suunnitelma menee kuitenkin myttyyn, ja Tex, apunaan Carson ja Tiger, antavat Bishopille pientä hierontaa, ja sytyttävät tuleen tämän kaupan. Kauppias ei jätä asiaa kuitenkaan tähän, vaan tekee houkuttelevan tarjouksen Chris Garnettin koplalle nitistää Tex Willer.

Kuin sattuman oikusta koplan tie kulkee kohti Silver Starin laidunta, jossa lopullinen välienselvittely käydään Texin ja Navajoiden kanssa. Villihevonen tekee itse selvää pääkonnasta.

TEXIN MENNEISYYS 1973/2/70

Tex-lehdissä on julkaistu kaksi seikkailua, jotka kertovat seikkaperäisesti Texin elämän vaiheista. Toinen on 50-luvulla julkaistu
Kuoleman hyppy, joka kertoo ensikohtaamisesta Navajojen kanssa. Tämä seikkailu on se toinen, ja aloittaa suoraan Texin nuoruudesta. Texiä yllytetään muistelemaan menneitä, kun hän istuu iltaa nuotion ääressä Tigerin, Carsonin ja Kitin kanssa.

Texin isällä, Ken Willerillä, oli ranchi Texasissa Rock Springin itäpuolella lähellä Meksikon rajaa. Texin lisäksi tällä oli toinenkin poika, Sam, ja ranchilla työskenteli myös vanha veteraani Gunny Bill, joka opetti Texin ampumaan. Texin äidistä ei valitettavasti kerrota mitään.

Eräänä päivänä rosvokopla hyökkää Willereiden tilalle, ja varastaa karjan. Ken Willer ammutaan, ja Tex ja Gunny Bill seuraavat roistoja rajan yli, ja antavat aseiden laulaa. Paluumatkalla Gunny kuolee kahakassa Ruralipartion kanssa, ja Tex palaa Yhdysvaltain puolelle, ja jättää ranchin veljensä hoitoon. San Antoniossa hän pestautuu sitten George ja Vincent Corlisin kiertelevään rodeoon, ja jää sinne kolmeksi vuodeksi. Heti aluksi hän nujertaa rodeon tähtiesiintyjän, Clem Tildenin, ja paikallisen korttihuijarin, Lucsa Lucan, organisoiman liigan, joka kiristää uhkauksilla rahaa rodeon muilta työntekijöiltä.

Rodeokausi loppuu kuitenkin lyhyeen, kun Tex kuulee veljensä murhatun kylmäverisesti Calver Cityssä. Kylää hallitsee paikallinen mahtimies Tom Rebo, joka hommannut oman miehensä sheriffiksi. Sam Willer oli perustanut kylän liepeille menestyvän ranchin, mutta Rebo ampui tämän kylmäverisesti sheriffin seuratessa sivusta.

Tex jättää rodeon, ja ratsastaa kaupunkiin kostamaan veljensä murhan. Rebon koplasta jää henkiin ainoastaan sheriffi, joka levittää Texistä etsintäkuulutuksen. Tämä tekee hänestä lainsuojattoman, kuten ensimmäisissä Tex-seikkailuissa on asian laita.

SALAPERÄINEN HERRA 'P' 1973/4/1

Pii-seikkailuja on julkaistu peräti kolme kappaletta, mutta tämä ensimmäinen on ehdottomasti paras. Tarinan juonenkäänteet ovat suorastaan nerokkaat ja täysin vailla vertaa.

Perry Drayton, alias Pii, eli Mr. Proteus, on roisto, joka pystyy naamioimaan itsensä muistuttamaan erehdyttävästi toista henkilöä. Eräänä kirkkaana päivänä tämä ryöstää Pinkertonin agenttien nenän edessä 50 000$ arvosta ratsuväen palkkarahoja. Tex, Carson ja Kit Willer sattuivat olemaan juuri samaan aikaan kyseisessä linnakkeessa, joten pian alkaa eriskummallinen takaa-ajo, jonka yksityiskohdat olisi suuri synti paljastaa etukäteen.

TAIKAKEIHÄS 1973/4/109

Joukko Mescalero-Apacheja on ryöstänyt aikoinaan Broncho-Apacheilta tarumaisen taikakeihään. Mescalerojen poppamies El Brujo on kuitenkin aiheuttanut keihään avulla heimolle pelkkiä onnettomuuksia, joten heimo vie tietäjän keskelle erämaata, ja hautaa tämän elävältä keihäänsä kanssa.

Samaan aikaan Bronchot aikovat saada keihäänsä takaisin keinolla millä hyvänsä, joten intiaanien välinen suursota uhkaa syttyä. Cochise pyytää Texin ja Carsonin apuun, ja nämä päättävät etsiä kadonneen keihään. Harmia aiheuttaa erityisesti verenhimoinen Delgadito, joka yritää kostaa kumppanuksille Texiltä saamansa selkäsaunan.

MUSTAA KULTAA 1973/5-6/95

Seikkailu alkaa Tex-historian ainoassa julkaistussa kaksoisnumerossa. Clayn kaupungin läheltä on löytynyt paljon öljyä, ja häikäilemättömät öljymiehet pyrkivät laajentamaan porausalueitaan ajamalla uudisasukkaita pois tiloiltaan. Yksi uhreista on Karen Riley, jota vastaan käydään kovaotteista pelottelukampanjaa. Onneksi tilalla on töissä vanha ystävämme Pat McRyan, joka tuota pikaa kutsuu Texin ja Carsonin apuun. Nämä jättävät oitis Navajo-kylän, ja tapaavat Patin kaupungin hotellissa, jossa joukko kovaonnisia lurjuksia aikoo juuri samaan aikaan savustaa kilpailevan öljyyhtiön miehen pois Texasista.

Joukkio löytää itsensä sheriffin huomasta silmät mustana, joten sota heidän työnantajiensa, Standishin veljesten, ja Texin välillä alkaa. Standishit palkkaavat kätyrinsä öillisiin murhaiskuihin kaveruksia vastaan, mutta nämä selviät tukalista tilanteista kun Kit Willer ja Tiger ratsastavat mukaan peliin. Pienen dynamiittikuurin jälkeen öljymiehet ovatkin kypsiä rauhanneuvotteluihin.

PUHVELIN METSÄSTÄJÄT 1973/7/75

Tarina alkaa siitä, kun Tiger ja Tex ovat jäljittämässä erästä ratsuväen karkuria. Tämä saadaan palautettua linnakkeeseen, mutta paluumatkalla, erottuaan pohjoiseen menevästä Kit Carsonista, he pelastavat Cheyenne-päällikkö Punasarven pojan kahden valkoihoisen kynsistä. Nämä kaksi puhvelinmetsästäjää, jotka hankkivat lihaa läheiselle rautatietyömaalle, ampuvat intiaaneja lähes syyttä. Välit ovat muutenkin kiristyneet rakentajien ja intiaanien välillä, koska lihantoimittajat ammuskelevat puhveleita täysin surutta.

Tex lähtee selvittelemään asioita työmaalle, ja ratsastaa paikalle juuri, kun toinen äskeisistä ammuskelijoista syöttää tekaistua tarinaa yhteenotosta intiaanien kanssa metsästäjien esimiehelle, Buffalo Billille. Kaveri laitetaan aisoihin, mutta murhaaja pamauttaa takaapäin luodin Texiä kohti tämän ja Buffalo Billin välisen ampumakilpailun aikana. Tex haavottuu, ja Tiger pyytää savumerkein intiaaneja vangitsemaan ampujan. Nänä tulkitsevat kuitenkin epätarkkaa savumerkkiä siten, että Yön Kotka on kuollut. Intiaanisota uhkaa, ellei Tex saa ajoissa korjattua asioita.

MUSTA KOJOOTTI 1973/8/61

Tex on ratsastamassa kotiinsa kaikessa rauhassa, kun Pueblo- intiaanien reservaatin lähellä häntä ammutaan. Ampujaksi paljastuu intiaani, joka on Musta Kojootti-nimisen mystikon kätyri. Tex päättää ottaa selvää kojootista. Musta Kojootti hallitsee intiaaniheimoa, ja käyttää näitä apunaan ryöstöissä.

Läheisen San Rafaelin ihmiset pitävät heimoa rauhallisena, mutta Tex päättää kuitenkin käydä vilkaisemassa heimon vuoristokylää, ja saapuukin paikalle juuri parahiksi todistamaan salaperäisiä menoja.

Lisätutkimusten aikana Tex joutuu intiaanien vangiksi, mutta Navajojen päällikön Wampumvyö, jota intiaanit kunnioittavat, antaa Texille mahdollisuuden pelastua Mustan Kojootin kynsistä, ja Tex käyttääkin tätä tilaisuutta hyväkseen. Eräästä rotkosta löytyneen luurangon lompakko antaa Texille tarvittavaa lisävalaistusta, ja tämä käy selvittämässä Mustan Kojootin henkilöllisyyden Santa Fessä. Siellä hän tapaa myös Kitin ja Carsonin. Mustan Kojootin koplalle viritetään ansa, ja pian koittaa myös itse Kojootin paljastamisen aika.

NELISORMINEN MIES 1973/9/35

Tex, Carson ja Kit ovat komennuksella Cedarvillen kaupungissa Nevadassa. Paikkakunnalla majailee tuntematon rikolliskopla, jota johtaa naamioitu mies, jolta puuttuu yksi sormi. Kumppanukset ovat tuskin saapuneet kaupunkiin, kun paikallinen sähköttäjä kielii koplan pomolle rangereiden henkilöllisyyden, ja jo samana iltana heitä vastaan tehdään murhayritys, jonka tuloksena Carson joutuu muutamaksi päiväksi pois pelistä.

Yhtä ammuskelijaa seurataan kaupungin pormestarin, Ted Bartellin, hevosranchille, mutta siellä jäljet katoavat mystisesti. Tämä ja ranchin tiukka vartiointi herättää Texin ja Kitin epäilykset, ja nämä tekevät yöllisen tutkimuksen ranchille. Paljastuu, että siellä tislataan laitonta viskiä. Yritykset päästä pomon jäljille ovat kuitenkin turhia, sillä nelisorminen mies raivaa tieltään kaikki vaaralliset todistajat.

Kumppanukset joutuvat koplan pääjoukon kanssa tulitaisteluun, josta jää jäljelle vain yksi henkilö. Kun tätä tuodaan vankina kaupunkiin, lähettää koplan pomo myös tälle lämpimät terveisensä selkään, mutta jättää ampumapaikalle ratkaisevan todisteen, joka paljastaa hänen henkilöllisyytensä.

HOPEA ROSVOT 1973/10/41

Klassinen tarina suljetusta syrjäisestä kaupungista, jota rosvojoukko pitää vallassaan. Tex ja kumppanit ovat ylittämässä autiomaata lähellä Meksikon rajaa, mutta matka ei suju odotusten mukaisesti. Pari hevosta kuolee, eikä kumppanuksilla ole vedestä tietoakaan. Tiger ottaa jäljelle jääneet hevoset ja yrittää löytää apua. Hän ratsastaa keskellä erämaata olevaan Helltownin kaupunkiin, mutta ei ehdi ottaa montaa askelta, kun täynnä meksikolaisia roistoja olevan kaupungin väki käy hänen kimppuunsa, ja ryhtyy mitään kyselemättä pahoinpitelemään tätä tappoaikein. Sattuma puuttuu peliin, ja Tiger heitetään tajuttomana, joskin totaalisen ruhjottuna, läheiseen jokeen.

Tex, Kit ja Carson pelastavat tämän saatuaan apua meksikolaiselta karavaanilta. Käy ilmi, että Helltownin väestö pitää läheistä Claypoolin mainarikylää orjatyövoimanaan sulkemalla kaikki sisääntulotiet. Kumppanukset päättävät puuttua peliin. Tiger viedään Claypooliin hoitoon, ja kaverukset tekeytyvät intiaaneiksi kuultuaan mainareilta, että seudulla on aikoinaan liikkunut Apacheja. Osat alkavat pian vaihtua Helltownin lurjusten kanssa, ja koko roistokylä syttyy viimein eräänä yönä tuleen nuolisateessa...

PATA ÄSSÄ 1973/11/110

Texin ja kumppanusten vanha ystävä Dan MacFarland pyytää kaveruksia visaiseen tehtävään Pinkertonin toimiston puolesta: Mississippiä liikennöivä Blue Star-linja on joutunut häirinnän kohteiksi. Apuun pyydetyt neljä Pinkertonin agenttia löydetään murhattuina taskussaan pataässä. Tex, Carson ja Kit ottavat tehtävän vastaan, ja matkustavat New Orleansiin.

Tex saapuu paikalle ensin, ja joutuu heti vaikeuksiin pataässän koplan päätettyä nitistää hänet ihan vaan varmuuden vuoksi. Texin nahkaa ei noin vain nyljetä, ja koplan johtajat Fred Nolan ja Tom Milton alkavat hiljalleen hermostua. Seuraa uusia murhayrityksiä, ja sankarimme ovat vaarassa jopa hukkua mereen siipirataslaivan mukana. Tästäkin pelastutaan ja toverukset päättävät ruveta avoimeen taisteluun, jolloin koplan rippeet joutuvat pakenemaan New Orleansin suiston rämeille. Siellä odottaa kuitenkin viikatemies.

< Vuosikerta 1972... Vuosikerta 1974 >