TEX WILLER TARINAT 1985

VÄIJYTYS KALLIOLLA 1985/1/75
RAUTAKOURA 1985/2/106
SYNKKIÄ ENTEITÄ 1985/3/96
MERIROSVON AARRE 1985/6/7
MISSÄ KULTAA, SIELLÄ KONNAT 1985/7/3
PONY EXPRESS 1985/7/83
MUSTA NUOLI 1985/9/77
PUNAISET MUURAHAISET 1985/10/101
FORT APACHE 1985/12/15
SUURI VEHKEILY 1985/12/96

VÄIJYTYS KALLIOLLA 1985/1/75

Tex ja Carson ovat Painted Rockissa tutkimassa pitävätkö väitteet paikkaansa, että seudun mahtimies Chris McKenna käyttää pientilallisia vastaan laittomia otteita. Kaupungissa kumppanit tapaavat nuoren Jim Manderin, joka on juuri vapautunut vankilasta. Tämä lavastettiin vuotta aiemmin syylliseksi McKennan ryöstöön. Manderilta saadaan hyvä kuvaus asioiden tilasta.

Todelliset syylliset ovat McKennan poika Red ja tämän tilan työnjohtaja Bull Hocker. Kaksikko järjestää karjavarkauksia omalta tilaltaan ja myy naudat hyvään hintaan eteenpäin. Vanhempi McKenna on asioista tietämätön, ja syyttää pientilallisia. Red McKenna ja Hocker kuljettavat karjaa läheisen Gordonin tilan maille ja käyttävät tätä tekosyynä Gordoneiden ampumiseen.

Sattumalta Tex ja Carson ovat juuri ranchilla, kun iso miesjoukko hyökkää. Vain kolme lurjusta selviää hengissä. Kun pääkonnien juoni paljastuu, nämä palkkaavat Carletonin veljesten koplan tekemään Rangereista selvää. Kopla riehuu aikansa Painted Rockissa, mutta sitten Tex ja Carson tulevat lyijymyrkyttämään porukan sekä Bull Hockerin muiden mukana. Yksi konnista jää henkiin ja tekee tunnustuksen Red McKennaa vastaan. Tämä saa lopulta surmansa pakomatkan aikana.

RAUTAKOURA 1985/2/106

Suuri Comanche-joukko on aloittanut kapinan tarunhohtoisen Rautakouran johdolla. Tämä ei ole yksinäinen päällikkö vaan viisi intiaania, jotka ovat pukeutuneet muinaisten espanjalaisten valloittajien asuun. Valkoiset luopiot aseistavat jo useihin satoihin paisunutta intiaanijoukkiota. Rancheja on tuhottu ja sotilasosastoja tapettu viimeiseen mieheen.

Tex ja Carson aloittavat tutkimuksensa. Entiseltä rikolliselta, Vargasilta, kumppanukset saavat ensimmäiset vihjeet. Nämä johdattavat rangerit Laredon kaksoiskaupunkiin, jossa Vargasin serkulta saadaan tarkempia tietoja. Käy ilmi, että Laredossa on kaksi aseiden salakuljettajakoplaa. Tex usuttaa nämä toistensa kimppuun ja pian joukkioista on enää kolme heittiötä hengissä.

Näille luvataan vapaus, mikäli he suostuvat auttamaan Rautakouran murskaamisessa. Texin ja Carsonin johdolla lähtee 10 vankkuria viemään mukamas aseita intiaaneille. Todellisuudessa vankkurit sisältävät konekiväärin ja joukon armeijan valioampujia. Intiaanit joutuvat veriseen yhteenottoon suurten sinitakkiosastojen kanssa ja vetäytyvät hakemaan lisää aseita. Ansa laukeaa ja comanchet joutuvat kahden tulen väliin.

SYNKKIÄ ENTEITÄ 1985/3/96 (KAPINA RESERVAATISSA)

Navajojen entisellä päälliköllä, Punaisella Nuolella, on poika Sagua, josta ei ole tiedetty mitään. Pojan äiti on nykyisin vuoristossa elävä pelätty noita, Zhenda. Tämä jätti kylän ennen poikansa syntymää ja on päättänyt riistää navajojen päällikkyyden Texiltä hinnalla millä hyvänsä. Heti alkajaisiksi tämä tapattaa vanhan Ta-hu-nahin, joka oli poppamiehenä silloin, kun Tex ensi kertaa tapasi navajot. Juuri Ta-hu-nah vihki Texin ja tämän vaimon Lilitin.

Zhenda hankkii valkoisilta luopioilta kiväärejä, ja houkuttelee vuoristonavajojen heimot puolelleen. Uhkaa syntyä veljessota, sillä tasankojen navajot eivät hyväksy vihatun Zhendan vaatimusta nimittää Sagua päällikökseen, vaikka tämä Punaisen Nuolen poikana olisikin siihen oikeutettu.

Kapinalliset ahdistavat tutkimusretkellä olleen Texin ja Tigerin vanhaan hylättyyn puebloon. Syntyy tulitaistelu, jossa molemmat saavat siipeensä. Kitin johtama joukko ehtii paikalle pääleiristä juuri silloin, kun kaksikon loru on loppumassa. Samaan aikaan yksi kapinallisheimo hyökkää reservaatin ulkopuolelle eräälle karjatilalle. Tilalla on käymässä sotilasosasto ja hyökkääjät saavat saaliikseen lentävää lyijyä. Tämä välikohtaus uhkaa tuoda armeijankin leikkiin mukaan, mutta Kit Carsonin avustuksella vältetään selkkaus ratsuväen kanssa.

Tex järjestää päälliköiden kokouksen keskustelemaan tilanteesta, mutta se peruuntuu, kun yltiöpäiselle tiedusteluretkelle lähtenyt Kit Willer jää Ison Hirven kanssa kapinallisten vangiksi. Nämä on määrä uhrata, jotta Saguasta tulisi päällikkö. Kokoukseen matkalla olleet heimot liittyvätkin sotajoukkoihin kapinallisia vastaan, jotka luopuvat taistelusta ylivoimaa vastaan. Iso Hirvi uhraa itsensä ja syöksee itsensä rotkoon noidan kanssa. Kun noita kuolee, tapahtumat päättyvät rauhantekoon Saguan ja Texin välillä.

MERIROSVON AARRE 1985/6/7

Tex ja Carson matkustavat alas Mississipiä jokilaivalla ja pelastavat hyväuskoisen hölmön, mr. Dawsonin, muutaman tutun korttihuijarin kynsistä. Nämä ovat Jean la Ferrete ja Jim Rocker. Dawson on löytänyt vanhan aarrekartan, jossa kuvataan kuuluisan merirosvo Lafitten aarteen kätköpaikka. Dawson myi tilansa ja lähti yhdessä tyttärensä kanssa kohti Floridaa aarteenetsintään.

Korttihuijarit ovat päässeet selville Dawsonin salaisuudesta, ja koettavat napata kartan. Tex ja Carson yritetään murhata ja nämä putoavat laivasta. Kaverukset eivät anna periksi vaan ratsastavat loppumatkan New Orleansiin maksamaan kalavelat. Konnat pitävät majaansa kaupungissa, ja ylinpänä häärii Fred Milton, jonka veli johti aikanaan erästä koplaa, jonka Tex, Carson ja Kit tuhosivat. Näihin vanhoihin tapahtumiin viitataan usein, ja kyseinen seikkailu oli numerossa 11/1973 alkanut Pataässä.

Miltonin joukkion kanssa joudutaan tulitaisteluun jolloin konnat muuttavat taktiikkaa ja kaappaavat Dawsonit. Roistot joutuvat kuitenkin Colt .45 asiakaspuolelle, ja Dawsonit vapautetaan. Aarre jää lopulta löytämättä.

MISSÄ KULTAA, SIELLÄ KONNAT 1985/7/3

Tex ja Carson on lähetetty Abileneen, jossa rikolliset tuntuvat enemmän tai vähemmän ottaneen kaupungin haltuunsa. Sheriffi Randall voi vain katsella sivusta, kun roistot ryöstelevät postivaunuja, pankkeja ja karjatiloja. Tämä muuttuu rangerien saapuessa kaupunkiin. Heti kättelyssä syntyy ammuskelua, jossa lurjusten lukumäärä vajenee jo lupaavasti. Suurin roisto on Rod Sharon, joka pyrkii saamaan läheisen kultakaivoksen itselleen. Kaivoksen omistaja ei kykene maksamaan velkojaan, kun Sharon ja Bill Burdenin kopla ryöstävät kaikki kultalähetykset. Rangereitten tulo seudulle ei ole konnien mieleen, ja nämä järjestävät dynamiitti-iskun Texin ja Kitin huoneeseen. Eräs hotellin asukas erehtyy huoneesta ja lentää taivaan tuuliin pelastaen parivaljakon.

Myös Kit ja Tiger ovat seudulla ja nämä etsivät Burdenin koplan piilopaikan. Tex tekee roistoille tupla-ansan. Saattojoukko värvätään seuraavaa kultalähetystä varten, jonka konnat luonnollisesti pyrkivät nappaamaan. Kulta valetaan kirkonkellon muotoon ja papin läsnäollessa se kuljetetaan päivää aiemmin kaikessa rauhassa Abileneen. Seuraavana päivänä joukko nukkeja istutetaan kuskinpukille ja tyhjät vankkurit matkaavat roistojen suunnittelemaan ansaan. Konnien ilo on kuitenkin lyhytaikainen, kun nämä joutuvat saarroksiin ja lähtevät saman tien sarvipäätä tervehtimään.

PONY EXPRESS 1985/7/83

Kit Willer on suorittamassa tutkimuksia salaperäisen Tom Blackburnin koplasta. Preerialla käärme puraisee hengen tämän hevosesta ja Kit joutuu ottamaan postivaunukyydin. Kaiken hyvän päälle vielä postivaunutkin ryöstetään, jolloin Kit menettää kaikki rahansa. Tämä joutuu ottamaan työtä Overlandin Pony Expressin ratsastajana.

Postiratsastajan taival on täynnä vaaroja, sillä comanchet ovat liikehtineet viime aikoina. Käy ilmi, että syynä tähän on Blackburnin kopla, joka toimittaa aseita intiaaneille. Valitettavasti joukko intiaaneja näkee postia vievän Kitin ja pian tämä on kidutuspaalussa leirissä, jossa myös valkoiset luopiot ovat käymässä. Karkoitettu navajosoturi Zumah tuntee Pikku Haukan, ja pelastaa tämän varmalta kuolemalta.

Zumah vie huonossa kunnossa olevan Kitin kohti aavekaupunkia, jossa Tex ja Carson ovat sattuman oikusta yöpymässä. Kit kertoo leirissä kuulemansa, jonka mukaan comanchet suunnittelevat päällikkönsä Pitkän Keihään johdolla Sandy Creekin ja Arkansasin haarassa olevan Overlandin varaston ryöstöä. Linnoitus on lähes mahdoton valloittaa, mutta yksi valkoisista luopioista lupaa sopivalla hetkellä avata linnoituksen portit. Ratsuväki hälytetään apuun ja Tex estää varastolla luopion toimet. Intiaanit joutuvat kahden tulen väliin ja pian parin sadan miehen joukosta on enää parikymmentä jäljellä.

Rangerien tehtävässä on enää Blackburnin henkilöllisyyden paljastaminen. Tämän arvellaan olevan kunniallinen henkilö, joka kätkeytyy salanimen taakse. Denverissä Tex, Kit ja Carson pääsevätkin pääkonnan jäljille, joka paljastuu vauraaksi liikemieheksi, Charley Harrisoniksi. Porukka päättää puhdistaa kaupungin lurjuksista ja paikallisen sheriffin avustuksella tunkeudutaan Harrisonin saluunaan, jossa ruutihuiska lakaisee konnilta ilmat pihalle.

MUSTA NUOLI 1985/9/77

Gros-Jean on kutsunut Texin ja Carsonin Alaskaan. Nämä saapuvat ison metsästäjän mökille jonka sisällä on kuollut intiaani musta nuoli selässään. Gros-Jeankin saapuu paikalle ja samassa miehet joutuvat intiaanien hyökkäyksen kohteeksi. Yön pimeydessä kolmikko pakenee Fort Yokoniin.

Syy intiaanien vihamielisyyteen on Hudson Bayn kierossa asiamiehessä, Pierre Levalissa. Tämä on löytänyt venäläisperäisen yhdyskunnan, joka ei ole tietoinen ulkomaailman tapahtumista. Leval ostaa venäläisiltä kultaa väärennetyillä seteleillä ja lahjoo intiaanit pitämään asiattomat loitolla.

Tex, Carson ja Gros-Jean suuntaavat kulkunsa kohti huhuttua yhdyskuntaa ja joutuvat matkalla lumisateeseen. Iso susilauma yrittää syödä miehet illalliseksi, mutta saakin saaliikseen tuoretta intiaanilihaa. Kolmikko tapaa myös venäläisen ruhtinaan, joka pakenee yhdyskunnasta enonsa hirmuvaltaa. Miestä päätetään auttaa. Diktaattori ei ole kenenkään suosiossa ja tämä syöstään helposti vallasta. Sattumalta myös Pierre Leval koplineen saapuu hieromaan kauppoja venäläisten kaupunkiin ja joutuu ansaan. Kulta palautetaan venäläisille ja suuri osa päättää lähteä laivalla takaisin esi-isiensä maahan.

PUNAISET MUURAHAISET 1985/10/101

Jo pitkään jatkunut vanhojen seikkailujen sarja jatkuu. Tässä on kyseessä ensimmäinen kerta, kun Tex ja Kit tapaavat El Moriscon. Ajallisesti myöhempiä Morisco-seikkailuja on julkaistu useita jo aiemminkin.

Seikkailu sijoittuu Yhdysvaltain rajan tuntumaan. Meksikon puolella autiomaassa on muinaisten atsteekkien temppeli, jota näiden jälkeläiset asuttavat. Temppeliä hallitsee kuningatar Esmeralda apunaan pappi Nakua. Atsteekit ovat saaneet seuraajia useista intiaaniheimoista, pääasiassa comancheista, joita johtaa päällikkö Tonito. Intiaanit ryöstävät karjaa Amerikan puolelta ja myyvät ne eteenpäin meksikolaiselle roistolle, Fidel Romuliolle. Tämän koplalla on vaikutusvaltaa sekä temppeliin, että intiaaneihin, sillä don Fidel pystyy hankkimaan voimakasta huumetta sisältäviä sieniä, joita pidetään pyhinä.

Tex ja Carson ovat tutkimassa nautojen katoamisia ja joutuvat intiaanien yllättämiksi. Iso comanchejoukko ajaa miehiä takaa, ja nämä pakenevat läheiselle Millerin ranchille. Ratsuväki ajaa intiaanit tiehensä, ja lääkintäkapteeni Walson kehottaa Texiä ja Carsonia ottamaan yhteyden El Moriscoon. Nämä seuraavat neuvoa ja tapaavat Moriscon ensimmäistä kertaa numerossa 11/1985 sivulla 88. Tex saa kokeiltavakseen huumaavan sienen, ja näkee unessaan itse Mefiston. Tässä vaiheessa edellinen Mefistoseikkailu oli numerossa 4/1974 alkanut Luurankoylänkö.

Saamiensa vihjeiden avulla toverukset jatkavat kohti Sierra del Hueson laaksoissa olevaa temppeliä. Fidel Romulio on päättänyt napata temppelin aarteen itselleen ja joutuu yhteen maanalaisten käytävien lukuisista ansoista. Syntyy vimmattu tulitaistelu atsteekkien, intiaanien ja meksikolaisten rosvojen välillä. Kun Tex ja Kit saapuvat paikalle, on enää kourallinen ihmisiä hengissä. Myös Esmeralda saa surmansa.

Kapteeni Walson tavataan myös numerossa 1/1974 alkaneessa seikkailussa Paholaisaave, jossa tämä valitettavasti saa surmansa.

FORT APACHE 1985/12/15

Isojen Tex-lehtien juhlanumero 200 on siitä erikoinen numero, että samassa lehdessä on peräti kolmea eri seikkailua. Yksi alkaa, toinen päättyy, ja tämä kolmas mahtuu näiden väliin.

Joukko apacheja on alkanut kapinoimaan El Plateadon johdolla. Ratsuväki on tiukilla apachein ryöstöretkien takia. Tex ja Carson ovat käymässä Fort Apachessa, kun paikalle tuodaan intiaanien kuoliaaksi kiduttama kullankaivaja. Kaverukset tarjoutuvat auttamaan.

Kullankaivaja vaimo ja tytär yritetään pelastaa syrjäiseltä majalta. Apachet huomaavat tapahtuneen, ja alkaa vimmattu takaa-ajo. Vaikka muutama intiaani saadaan pois pelistä, ei muiden raivo laannu. Pelastuksen tuo kuitenkin kapea kanjoni, joka johtaa vuoren läpi. Kanjonin toisella puolella odottaa ratsuväki suunnitelman mukaan. Apachet saadaan ansaan ja kourallinen eloonjääneitä antautuu.

SUURI VEHKEILY 1985/12/96

Tämä tarina on kaikkien aikojen toiseksi pisin seikkailu. Yli 500 sivua odottaa lukijaansa kuudessa eri numerossa. Itse tarina on taitavasti kehitetty.

Salaperäinen isokenkäinen Flagstaffissa punoo pirullisen juonen Texin päänmenoksi. Motiivina on ajaa navajot pois reservaatista, jotta mies liikekumppaneineen pääsisi käsiksi reservaatin kulta- ja hopeaesiintymiin. Navajojen kultaa on tavoiteltu aikaisemminkin, mutta Tex on estänyt aikeet. Siksi mies pyrkii tekemään selvää tästä ensimmäisenä.

Flagstaffin miehen rahoituksella Kelly Wells ostaa Gallupissa takaisin vanhan Silver Star saluunansa. Wells oli sekaantunut aikaisempaan yritykseen ryöstää navajojen kulta numerossa 11/1972 alkaneessa seikkailussa Kultarosvot. Tex ajoi miehen silloin kaupungista. Nyt Tex päättää kovistella Wellsiä uudestaan, mutta joutuu roistojen ansaan. Wells ammutaan ja Tex lavastetaan syylliseksi tapahtuneeseen. Juoni on niin täydellisesti laadittu, että Tex joutuu oikeudenkäyntiin ja saa 20 vuoden tuomion.

Flagstaffin mies ei ole tähän tyytyväinen vaan päättää raivata vastustajansa turpeen alle. Roiston kätyrijoukko yritää järjestää Texille valepaon matkalla vankilaan, jonka yhteydessä tämä ammuttaisiin. Onneksi saattamassa on suuri Navajojoukko, jolloin lahjottu sheriffi ei saa vankia huostaansa. Seuraavana pääroisto lahjoo vankilan sadistisen kersantin, jonka on määrä järjestää Tex pois päiviltä.

Kun Tex on kiven sisällä, isokenkäinen roisto järjestää poliitikkotuttujensa avulla oman miehensä navajoreservaatin hoitajaksi. Tämä provosoi navajoja sikamaisuuksilla, jotta intiaanit ryhtyisivät kapinaan. Kun aie epäonnistuu, tämä palkkaa joukon valkoisia pukeutumaan intiaaneiksi ja hyökkäämään karjatilalle. Vaikka yritys on läpinäkyvä, poliitikkojen painoastuksesta armeija määrätään siirtämään navajot pois reservaatista. Ongelmana on vain se, ettei ratsuväki saa yhtään navajoa kiinni.

Carson on pysynyt koko ajan Vicksburgissa, jossa Tex on vangittuna. Kit saa rahan voimalla puolelleen palkkionmetsästäjän, joka päällikkö Victorion johtamien mohavien avulla jahtaa vankikarkureita. Yön Kotkan maine ja pikkuroisto Clemille luvatut 50 000 dollaria saavat liikkeelle koneiston, jonka ansiosta Tex pääsee karkaamaan hornamaisesta vankilasta. Kaiken hyvän päälle saadaan kiinni Flagstaffin miehen kätyri, joka paljastaa kieron pelin päätekijät.

Tietojen ansiosta alkaa ottelu kääntyä salaperäisen Flagstaffin miehen tappioksi, joka yrittää päästä eroon vaarallisista apureistaan. Nämäkin jäävät Texin verkkoon ja lupaavat todistaa entistä pomoaan vastaan. Rangerien päämaja, Pinkertonin etsivätoimisto ja monta ystävää liittyvät operaatioon, jonka tuloksena pidätetään monta isokenkäistä ympäri maata. Loppunäytös käydään Flagstaffissa, jossa rikas lehdenomistaja Marcus Parker paljastuu syylliseksi. Hävitessään pelin tämä valitsee mielummin kuulan kalloon kuin pitkän oleskelun vankilassa.

< Vuosikerta 1984... Vuosikerta 1986 >