TEX WILLER TARINAT 1986

VERTA LAITUMILLA 1986/1/57
SABINATIETÄJÄ 1986/2/11
PALKKION METSÄSTÄJÄ 1986/3/93
ARMOTTOMAT 1986/5/52
PUNAINEN PROFEETTA 1986/6/49
BERBERIRANNIKKO 1986/7/85
SIERRA MADREN SALAISUUS 1986/8/82
PAHAN PALKKA 1986/10/61
VÄIJYTYS ERÄMAASSA 1986/11/42
VEDENPAISUMUS 1986/13/20
DYNAMIITTIROSVOT 1986/14/68
NAAMIOIDUT TAPPAJAT 1986/15/82

VERTA LAITUMILLA 1986/1/57

Tex ja kumppanit ovat matkalla Sandy Rockiin ja kuultuaan laukauksia tapaavat joukon lammaspaimenia, joita on ahdisteltu. Nämä ovat rauhallista väkeä, mutta seudun karjankasvattajat, etunenässä Tähti-O:n omistava Rickett, pyrkivät ajamaan lampurit tiehensä. Tex päättää pitää hauskaa ja ostaa lammaslauman. Seuraavana päivänä nelikko ratsastaa Sandy Rockiin ja Tex ostaa maaalueen, joka on ollut vapaata valtion maata. Suunnitelmissa on vielä alueen aitaus piikkilangalla.

Tämä kaikki johtaa ammuskeluun Rickettin miesten kanssa. Piikkilanga on viimeinen pisara karjankasvattajille, jotka pitävät maata itselleen kuuluvana. Eräänä yönä kolmen karjatilan miehet hyökkäävät Texin leiriin, mutta löytävätkin kylmäkalleja. Tex on samaan aikaan räjäyttämässä Rickettin taloa. Ovelan keinon avulla tämä saa pakoaikaa ennen räjähdystä, ja koko nelikko ratsastaa Sandy Rockiin sheriffin luo saamaan alibin. Aamulla vimmastunut Rickett saapuu sheriffin luokse, jonne myös Tex tulee. Saatuaan hieman hierontaa Ricket tajuaa, että paras keino päästä ikävyyksistä on ostaa Texin maa kaksinkertaiseen hintaan.

SABINATIETÄJÄ 1986/2/11

Tex ja Tiger näkevät savumerkin joka ilmoittaa Sabinoiden päällikön kuolemasta, ja ratsastavat kylään ottamaan selvää tapahtuneesta. Käy ilmi, että vanha päällikkö on joutunut tietäjä Tabualin vehkeilyn kohteeksi. Tämä yrittää tehdä omasta kätyristään päällikön vaikka lain mukaan päällikkö pitäisi tulla vanhan päällikön pojasta, Too-naista.

Texin ansiosta tietäjä ei uskalla nimittää kumpaakaan suoraan päälliköksi, vaan julistaa kilpailun, jonka voittaja saa johtajuuden. Tehtävänä on hakea ryöstetty hopeatoteemi takaisin Punaisilta koirilta. Tabualin kätyri, May-koo joutuu hurjan intiaaniheimon vangiksi ja kidutuspaaluun. Tex ja Tiger, jotka auttavat Too-naita seuraavat varovasti May-koon jälkiä ja saapuvat Punaisten koirien kylään. Nähtyään, että entisessä mahtavassa heimossa on enää parikymmentä soturia, he hyökkäävät kylään.

Punaiset koirat antautuvat ja luovuttavat toteemin. Samalla he kertovat salaperäisestä kultaisesta kaupungista, jonka asukkaat pukeutuvat rautaan. Tex ja Tiger lähtevät ottamaan selvää mistä on kyse. Keskellä autiomaata löydetäänkin espanjalaisperäinen yhdyskunta, jonka asukkaat ovat olleet eristyksissä hedelmällisessä laaksossa monta sataa vuotta. Kaupungin asukkaat eivät ole saaneet yhteyttä ulkomaailmaan, sillä intiaanit ovat estäneet kaikki yritykset tunkeutua laaksosta pois.

Kaupunkia hallitsee Musta Ruhtinas kovalla kädellä. Tex ja Tiger joutuvat tämän vartiokaartin kanssa kahakkaan. Kumppanukset pitävät hyvin puoliaan nykyaikaisilla aseilla. Kaverukset liittoutuvat salaliittolaisten kanssa, jotka pyrkivät kukistamaan Mustan Ruhtinaan. Syntyy hurja sisällissota, joka päättyy kapinallisten voittoon. Musta Ruhtinas pääsee pakoon, ja avaa kostoksi kaupungin vierellä olevan padon luukut. Koko kaupunki tuhoutuu vesimassojen alle. Tex ja Tiger ovat ainoat henkiinjääneet.

PALKKION METSÄSTÄJÄ 1986/3/93

Menetettyään omaisuuden sisällissodassa Tom Conner ryhtyy parin poikansa ja perheen palvelijan kanssa ryöstämään pankkeja. Tästä tulee etsitty roisto, kunnes Springvillessä ryöstö epäonnistuu. Vain yksi koplasta, Bill Conner, pelastuu. Tämä pääsee pakenemaan mukanaan huomattava rahasumma.

Eloonjääneestä Connerista luvataan 25000$ palkkio. Tämä saa palkkionmetsästäjät ympäri maata hieraisemaan silmiään, ja eipä aikaakaan, kun yksi lännen pelätyimmistä haaskalinnuista, Sam Garner, liimautuu nuoren miehen kannoille. Myös Tex ja Carson jäljittävät karkulaista tietoisena siitä, että tämän kohtalo on sinetöity jäädessään Garnerin kynsiin.

Garner käyttää häikäilemättömiä otteita jäljityksessä, ja monien vaiheiden jälkeen löytääkin ensimmäisenä saaliinsa Warm Springin kaupungista. Conner pakenee ystävänsä kanssa, joka lopulta passittaa Garnerin hornaan. Tilanne laukeaa, kun Tex ja Kit taivuttelevat entisen roiston palauttamaan ryöstösaaliin ja aloittamaan uuden elämän Kaliforniassa.

ARMOTTOMAT 1986/5/52

Joukko lurjuksia karkaa Yuman vankilasta. Rikostoveri odottaa ulkopuolella, ja toimittaa miehille aseet, hevoset ja muut tarvikkeet. Kopla jatkaa pakomatkaansa ja leiriytyy syrjäiseen ja autioon Silver Moonin kaivoskaupunkiin. Samaan aikaan Tex ja kumppanit ovat metsästämässä rosvoilevaa Yaqui-joukkiota ratsuväen avustuksella. Porukka jakaantuu, jotta intiaanien jäljet löydettäisiin nopeimmin.

Tex lähtee yksin ja sattumalta poikkeaa hylätyn kaupungin kautta, jossa roistot lymyilevät. Tex joutuu koplan vangiksi, ja yksi, Tom Boker, päättää kostaa kärsimänsä vankilavuodet. Texin loppu olisi selvä, ellei Yaqui-joukkio saapuisi kaupunkiin. Roistojen ja intiaanien välillä alkaa hurja ammuskelu. Tex pääsee vapaaksi, nappaa kuolleelta kiväärin ja liittyy ilonpitoon.

Yaquita on kuitenkin liian monta, joten elossa olevat roistot pakenevat yhteen hylätyistä kaivoskäytävistä, samaan käytävään, jonne Tex hetkeä aiemmin pujahti. Ratsuväki on taistelun aikana löytänyt intiaanien jäljet ja tulee kukistamaan loppujoukkion. Tex pidättää kaivokseen paenneet roistot.

PUNAINEN PROFEETTA 1986/6/49

Navajoreservaatin rauha järkkyy. Tietäjä Wowoka villitsee useita intiaaniheimoja puheillaan, jonka mukaan valkoiset ajetaan meren taakse, biisonit palaavat preerioille ja kuolleet soturit nousevat henkiin. Paiutet, cheyennet ja siouxit kaivelevat sotakirveitä maasta. Myös navajot yritetään saada mukaan hankkeeseen. Tex, Tiger ja Kit yrittävät saada kapinaa laantumaan ja matkaavat kohti päälliköiden kokouspaikkaa Pyramid Laken reservaatissa. Matkalla he joutuvat kahakkaan intiaaniryhmien kanssa. Fort Churchillin linnakkeessa kuullaan huonoja uutisia, sillä Kit Carson ja pieni sotilasryhmä on lähtenyt kohti kapinakeskusta. Texille tulee kiire saada kaverinsa nahka pelastettua, eikä aiheetta, sillä Carsonin ryhmä joutuu intiaanien ahdistamaksi.

Tex, Kit ja Tiger liittyvät puolustautujiin. Tilanne näyttää toivottomalta, kun koko kapinaleiri piirittää sankareitamme. Tykein varustettu ratsuväki saapuu peliin, ja pyyhkäisee hyökkääjät matalaksi. Tarinan loppunäytös käydään kaukana pohjoisessa, jossa vankilasta karannut päällikkö Plenty Horse tappaa ratsuväkitiedustelijoiden päällikön, luutnantti Caseyn.

BERBERIRANNIKKO 1986/7/85

Jälleen vanha tarina, joka saa vasta nyt julkaisunsa. Koko seikkailu on täynnä raisua toimintaa.

Tässä tapauksessa Tex ja Carson seikkailevat San Franciscossa. Poliisikapteenina kaupungissa on Tom Harding, joka on selvästi Tom Devlinin esimuoto. Carson tapaa miehen ensimmäistä kertaa, kun kumppanukset saapuvat poliisilaitokselle. Tex antaa puolestaan eräälle hevostelevalle keikarille käsittelyä, joka paljastuu kaupungin mahtimieheksi, Shanghai-Kellyksi.

Tämä johtaa kaupungin alamaailmaa, ja päättää maksaa potut pottuina. Tex ja Carson eivät sivullisten varoituksista huolimatta lähde kaupungista, vaan suorastaan etsiytyvät harmeihin. Satamassa käydään ensimmäinen tulitaistelu rikollisjoukkiota vastaan. Seuraavana vetona miehet marssivat Lefty Protreron kuntosalille, tutustuvat Leftyyn, ja palkkaavat parikymmentä kovaa miestä hajoittamaan Kellyn kapakat. Roistojohtaja saa surmansa nujakan yhteydessä.

SIERRA MADREN SALAISUUS 1986/8/82

Matkalla El Pasoon Tex ja Carson tapaavat matkueen, jonka opas on juuri ammuttu väijytyksessä. Joukko miehiä on etsimässä muinaisten atsteekkien temppeliä, joka sijaitsee Sierra Madren kätköissä. Huhun mukaan temppelissä on satumainen aarre. Puuhaa johtavat Rick ja Tony Roswell. Roswell on töissä museossa, ja on löytänyt vanhan aarrekartan, jonka perusteella temppeli pitäisi löytyä.

Tex lähtee tavoittamaan roistoa, joka ratsastaa El Pasoon. Konnan henkilöllisyys on selvä, mutta todisteita ei ole vielä riittävästi, joten miestä ei voi pidättää. Carson saapuu myös kaupunkiin, ja illalla miehet päättävät käydä kovistelemassa murhaajaa, meksikolaista roistoa, Domingo Ortizia. Tämä löytyy kuitenkin asunnoltaan kurkku auki viillettynä. Puukottaja on vieressä selkään ammuttuna. Rangereille selviää, että murhien takana on täysin häikäilemätön roisto joka on perillä aarteesta ja jonka täytyy olla yksi etsijöistä.

Tex ja Carson lupautuvat oppaaksi ja monen päivän urakan jälkeen joukko saapuu lammelle, jonka luona aarteen pitäisi kartan mukaan olla. Temppeliä ei vain näy missään, kunnes Tex äkkää, että lampi on keinotekoinen ja sukeltelee sen pohjaan. Temppeli löytyykin ovelasti veteen kätkettynä tekolammen pohjasta ja pian reunustava pato hajoitetaan ja temppeli paljastuu.

Valitettavasti hämäräperäinen murhaaja on liittoutunut meksikolaisjoukon kanssa, joka seuraa aarteenetsijöitä. Kun lampi tyhjenee vedestä, hyökkää kopla aarteenetsijöiden leiriin. Kultahippujen sijaan meksikolaiset saavatkin nahkaansa lyijyhippuja. Sankarimme ja henkiinjääneet tunkeutuvat viimein temppeliin ja löytävät aarteen, ja tällöin paljastuu myös ryhmän salaperäinen roisto.

PAHAN PALKKA 1986/10/61

Tämä on käytännöllisesti katsoen juoneton tarina, jossa Tex, Tiger ja Carson seuraavat lurjuskolmikkoa, joka on tappanut pari matkamiestä ja ryöstänyt erään naisen. Roistot kuljettavat naisen Banderasin pikkukylään Meksikon puolelle, jossa myyvät tämän rikkaalle maanomistajalle, don Marianolle.

Tex ja kumppanit saapuvat illan pimeydessä don Marianon ranchille ja pelastavat naisen. Talo sytytetään palamaan ja roistojen kanssa joudutaan hurjaan ammuskeluun. Mukaan soppaan tulee vielä kapinoiva apache-joukkio ja näitä takaa-ajava ratsuväki.

VÄIJYTYS ERÄMAASSA 1986/11/42

Tex ja kumppanit auttavat pueblo-intiaaneja etsimään kadonneita poikia vuorilta lumimyrskyn käsistä. Pojat löytyvät, mutta samalla tavataan kolme sinitakkia, jotka ovat matkalla uuteen linnakkeeseen navajojen reservaatin rajalle. Tex ja Tiger lähtevät kolmikon mukaan, mutta matkalla joukko joutuu väijytykseen, jossa vain yksi sotilaista selviää hengissä.

Kyseessä on suuren asetehtaan, West Kentuckyn, juonittelu. Luutnantti George Morrow on kehittänyt uuden kiväärimallin, jonka pelätään pilaavan West Kentuckyn tuottoisat kaupat. Aluksi armeija ei ollut kiinnostunut uudesta kivääristä, ja napiseva Morrow komennettiin syrjäisimpään linnakkeeseen pois silmistä. Nyt asetta halutaan ostaa, ja Morrowin veli, Clark on lähetetty tiedottamaan veljeään asiasta. Vaikka suuren asetehtaan kätyrit saadaan pois pelistä, on ongelmana on se, että meksikolaiset aikovat ostaa kiväärin patentin. George Morrow on kaikessa hiljaisuudessa eronnut armeijasta ja lähtenyt neuvottelemaan kaupoista rajalla olevaan rotankoloon, Pequeno Paraisoon.

Tex ja Tiger lähtevät jäljittämään luutnanttia, ja löytävät tämän kyläpahasesta ei kenenkään maalta, jossa on pelkästään hirsipuun ruokaa. George Morrow on alkanut katua kauppoja ja kieltäytyy myymästä kiväärinsä piirustuksia ostamaan tulleille meksikolaisille sotilaille. Syntyy hurja kahakka, jossa Tex, Tiger ja Morrow jäävät loukkuun syrjäiseen hirsimökkiin. Kaupungin heittiöt hyökkäävät sotilaiden kimppuun saadakseen näiden tuomat rahat. Tämän avulla kolmikko pääsee ehjänä takaisin ratsuväen linnakkeeseen.

VEDENPAISUMUS 1986/13/20

Tex ja Carson matkaavat Sandersoniin tarkistamaan, pitävätkö huhut paikkaansa kumppanusten vanhasta ystävästä, eversti Remingtonista. Tämä on eläkepäivillään hankkinut komean ranchin, mutta huhun mukaan eversti käyttää häikäilemättömiä otteita kasvattaakseen omaisuuttaan. Ennen kaupunkia kaverukset ovat joutua tulvaveden alle, sillä joukko roistoja räjäyttää padon. Vesi tekee lopun eräästä pariskunnasta, joka kieltäytyy myymästä maitaan everstille.

Tex, Kit ja paikallinen sheriffi tutkivat asiaa seuraavana päivänä, ja kun padon murtuminen paljastuu attentaatiksi, pari konnaa yrittää raivata nuuskijat turpeen alle varsin huonoin tuloksin. Pienten lisätutkimusten avulla rangereille valkenee viimein sikamainen konnuus: Eversti on mennyt naimisiin nuoren meksikolaisen naisen kanssa, jolla on jo ennestään rakastaja. Tämä mies, Francisco, tekeytyy naisen veljeksi ja rupeaa työnjohtajaksi ranchille. Eversti tapetaan, haudataan kaikessa hiljaisuudessa ja syylliset hallitsevat näin koko omaisuutta.

Roistopariskunta keksii tarinan, jonka mukaan eversti putoaa hevosen selästä ja vammautuu. Katkerana miehenä tämä vetäytyy mukamas yksinäisyyteen eikä suostu ottamaan vastaan vieraita lainkaan. Ainoastaan everstin vaimo ja lahjottu lääkäri käyvät katsomassa invalidia, joka kaiken lisäksi on Remingtonin vaimon oma isä. Eräänä yönä Tex ja Carson ottavat asioista selvää...

DYNAMIITTIROSVOT 1986/14/68

Tarina alkaa siitä, kun Grangerin veljesten kopla ryöstää pankin Little Rockissa. Ryöstöissään rosvot käyttävät säästelemättä dynamiittia ja tekevät takaa-ajajiensa olot kuumaksi. Nämä täysin häikäilemättömät konnat ovat karanneet vankilasta ja aloittaneet uudelleen vanhat puuhansa. Kaikki koplalle vastenmieliset ihmiset saavat dynamiittia silmilleen ja jopa eräs nainen, joka laittaa miehille ruokaa, saa maksun dynamiitillä.

Tällaisten lurjusten perään Tex ja Carson lähtevät mielellään. Roistoilla on etumatkaa eikä pitkä takaa-ajo ole helppo. Sattuma puuttuu peliin, kun kopla liittyy erääseen karavaaniin aikeinaan putsata matkalaisten rahat. Kapinoiva comanche-joukkio hyökkää karavaanin kimppuun ja kolme neljästä lurjuksesta kuolee ammuskelussa. Tex ja Carson tulevat mukaan taisteluun loppuhetkillä ja vasta nyt tapaavat ensimmäisen kerran jäljelle jääneen konnan.

NAAMIOIDUT TAPPAJAT 1986/15/82

Tex, Tiger ja Kit ovat matkallaan Utahissa tavanneet mormoonikaravaanin, ja liittyvät sen mukaan. Tex, Tiger ja karavaanin johtaja ratsastavat edellä, ja näkevät järkytyksekseen tuhotun talon, jossa asunut perhe on surmattu mitä julmimmalla tavalla. Sama kohtalo uhkaa karavaania, sillä sen kimppuun hyökätään seuraavana yönä. Rangerien tulitus tekee kuitenkin murhaajien aikeet tyhjiksi. Kolmikko lähtee roistojen perään, mutta joutuu ansaan. Tilanteesta selvitään, mutta liian myöhään. Loput roistot ovat hyökänneet takaisin karavaanin kimppuun ja tappaneet kaikki noin 50 matkalaista.

Tapahtumien keskipiste on Cedar City, jossa on voimakas mormooniyhteiskunta. Paljastuu, että parikymmentä vuotta aiemmin on läheisellä vuoristoniityllä, Mountain Meadowsilla, tapettu mormoonien toimesta kokonainen karavaani "vääräuskoisia", joilla on ollut kahnauksia paikallisten kanssa. Verilöylyn järjesti neljä johtavaa perheenvanhinta, joista yksi on nykyisin Cedar Cityn yhdyskunnan johtaja.

Teurastuksesta selvisi vain yksi pieni poika, jonka mormoonipariskunta adoptoi. Tämä on kasvanut mieheksi lahkolaisten keskuudessa mutta on kuitenkin päättänyt kostaa oikeiden vanhempiensa surman ja vainoaa erikoisesti verilöylyyn syyllistynyttä nelikkoa. Valitettavasti läjä sivullisia joutuu myös kärsimään. Tarinan loppunäytös käydään Mountain Meadowsilla, jonne uhrit ovat haudatut. Hautuumaalla paljastuu kuka on tarinan todellinen konna.

< Vuosikerta 1985... Vuosikerta 1987 >