TEX WILLER TARINAT 1982

PAHOLAISEN MERKKI 1982/2/16
MEFISTON POIKA 1982/4/5
YAMAN PALUU 1982/7/34
KOMANSIEN NUOLI 1982/9/73
KAUKOMAILLE 1982/12/64
KAAPPAUS MERELLÄ 1982/15/64

PAHOLAISEN MERKKI 1982/2/16

Carson ja Tex ovat Zuni-päällikkö Pikku Keihään pyynnöstä tutkimassa omituista asiaa. Nuoria Zuni-tyttöjä katoaa aika ajoin kylästä, eikä heistä kuulu sen koommin. Kaverukset ratsastelevat pikkukylissä keräilemässä tietoja, yleensä turhaan. Lopulta he saapuvat Quemadoon, joka tuntuu olevan varsinainen käpykylä. Lähellä kylää he näkevät omituisen temppelin, jonka arvoitus ei heille heti selviä. Itse kylässä rangerit eivät tunne oloaan kotoisaksi, sillä paikassa tuntuu olevan painostava ilmapiiri. Asukkaat vihaavat muukalaisia, kylässä vaikuttaa omituinen uskonlahko, ja heitä vastaan tehdään jopa murhayritys.

Murhaajan kaulasta löytyy omituinen amuletti, ja pian kaverukset ratsastavat jälleen hylättyyn temppeliin, jossa he muistelivat olleen samanlaisia merkkejä. Tämä on kuitenkin käyty polttamassa edellisenä yönä, jolloin rangerit alkavat heti tutkimaan mitä salaista raunioihin kätkeytyy. Viimein löytyy kellari, jossa on useita päättömiä Zuni-tyttöjen ruumiita. Kaveruksille käykin ilmi, että koko kylän väki kuuluu lahkoon, joka mestaa ihmisiä uhrimenoissaan. Tex ja Carson houkutellaan Quemadossa ansaan lahkon kirkossa, ja pian syntyy tulinen taistelu huppupäisten lahkolaisten ja rangereiden välillä.

MEFISTON POIKA 1982/4/5

Viimeisessä Mefisto-seikkailussa tämä hornanhenki jäi räjähtävän linnan raunioihin keskelle Floridan rämettä. Vastoin kaikkia uskomuksia tämä ei kuollutkaan, vaan jää ainoana henkiin räjähdyksessä. Mefiston päivät ovat kuitenkin luetut, sillä kaikki tiet linnan kellarista ovat tukossa. Magiassa tarvittavat välineet ovat kuitenkin ehjänä, ja niinpä tämä ottaa yhteyden Myriamiin, naiseen jonka kanssa tällä on jo aikuinen poika, Blacky. Äiti ja poika kiertelevät pitkin länttä esittämässä kaikenlaisia silmänkääntötemppuja.

Äidin vastustuksesta huolimatta Mefisto houkuttelee Blackyn seuraamaan pimeyden polkuja, ja tämä lähtee kohti Floridaa. Mefiston kohtalo sinetöityy, kun lauma rottia hyökkää hänen kimppuunsa linnan raunioissa. Tämän maallinen taival siis päättyy lopultakin, mutta hornan syövereistä Mefisto kuitenkin jatkaa pirullisia puuhiaan kuten ennenkin.

Blacky saapuu Floridan rämeille, ja liittoutuu Loan, mustan magian papittaren kanssa. Loa oli mukana kuvioissa jo edellisen Mefisto-seikkailun aikana, mutta joutui lopulta Seminole- päällikkö Yampasin orjaksi. Yhdessä pariskunta suuntaa kohti syvimpiä rämeitä linnan raunioille ja löytää Mefiston ohjeiden mukaisesti välineet ja kirjat mustan magian harjoittamista varten. Pariskunta alkaa opettelemaan salatieteitä ja Mefiston poika saa pimeyden voimilta uuden nimen, Yama.

Aikaa kuluu, ja viimein Yama on valmis kostamaan isänsä puolesta Texille ja kumppaneille. Tiedot Floridan oudoista tapahtumista kiirivät myös Navajo-reservaattiin, jolloin nelikkomme päättää matkustaa paikalle tekemään lopun Mefiston toimista. Pian heille kuitenkin selviää, että asialla onkin Mefiston poika, joka ei ole yhtään isäänsä parempi. Yama haalii ympärilleen joukon voodoo- uskoisia mustia. Kopla ostaa pienen laivan, johon Yaman toimipaikka siirretään. Laiva pysyttelee lähellä Floridan rannikkoa, josta on lyhyt matka linnan raunioille.

Tex ja kumppanit saapuvat Floridaan, ja matkalla rämeiden halki Seminole kylään yrittää joukko tummaihoisia hyökätä toverusten kimppuun. Rangerit antavat hyökkääjille kuitenkin niin kuuman vastaanoton, että hyökkääjät lähtevät suoraan hornaan vilvoittelemaan. Yaman suunnitelmat kuitenkin onnistuvat, kun eräs uskollinen palvelija uhrataan, ja tämä houkuttelee nelikon linnan raunioihin ansaan. Dynamiitti sulkee kaikki ulospääsytiet ja sankariemme on määrä kuolla nälkään hylätyissä raunioissa. Niistä päästään kuitenkin ulos, ja petetyn kätyrin opastuksella lähdetään antamaan Yamalle lopullinen isku. Entiset kätyrit hyökkäävät laivalla Yaman ja Loan kimppuun Texin ja muiden ollessa maissa. Yksi erehtyy kuitenkin heittämään mereen kristallipallon, jolloin puhkea rajumursky, joka vie laivan mennessään. Luullaan, että Yaman loppu on väistämätön.

YAMAN PALUU 1982/7/34

Meri ei ota kuitenkaan omaansa, vaan Yama pelastuu ainoana. Vaikka alkukielellä näiden seikkailujen välillä on iso ero, on ne Suomessa julkaistu peräkkäin.

Laivan hylky ajelehtii kohti meksikonlahtea, ja joukko Maya-intiaanien jälkeläisiä pelastaa Yaman. Pienillä silmänkääntötempuilla intiaaneille on helppo uskotella, että Yama on heimonsa luokse palaava muinainen jumala. Tämä kokoaa ympärilleen keskelle Meksikon viidakkoa uskollisen kannattajajoukon, ja pian on kostotoimet Texiä vastaan taas käynnissä.

Navajojen tietäjän avulla saadaan tieto Yaman pesäpaikan sijainnista, ja niinpä nelikko lähtee kohti Meksikoa. Vanha ystävämme Montales, joka on jo kenraali, auttaa omalta osaltaan kaveruksia. Viidakkoihin lähdetään oppaan kanssa, mutta Mayat saavat ovelalla ansalla kaikki vangiksi. Tiger viedään jo aiemmin Yaman pesäpaikkaan, ja tämä on määrä uhrata täydenkuun aikana.

Mayojen päällikkö Matias on kuitenkin huolissaan Yaman suunnitelmista, ja Texillä ei ole suuria vaikeuksia taivutella tätä puolelleen. Matias ja tämän emäntä Manuela, ovat rehellisä ihmisiä, jotka ovat joutuneet pakenemaan vainoojia viidakkoon. Yaman tavoitteet eivät ole saaneet näiden varauksetonta suosiota. Vastustajina on siis tosiasiassa vain muutama fanaattinen Yaman uskottu.

Uhri-iltana rangerit viedään häkissä uhritemppelin juurelle, mutta ovet on salaliiton ansiosta jätetty auki. Kit Willer pelastaa Tigerin, ja syntyy taistelu Yaman miehiä vastaan. Se on kuitenkin tuomittu hornan renkien tappioksi, ja niinpä pian ollaan hurjassa takaa-ajossa temppelin uumenissa. Yama ei voi välttää kohtaloaan, vaan erehtyy eräässä monista temppelin salaovi-mekanismeista. Tämä syksyy temppelin alla virtaavaan vuolaaseen koskeen ja kaikki ovat lopulta vakuuttuneita tämän lopullisesta kuolemasta.

KOMANSIEN NUOLI 1982/9/73

Tex ja Carson ovat aterioimassa eräällä postiasemalla, kun paikalle saapuu hevonen ilman ratsastajaa selässään Comanchien nuoli. Epäillään levottomuuksia intiaanien taholta ja kaverukset lähtevät oitis selvittämään asiaa. Käykin ilmi, että myös Comanchi-soturi on surmattu. Joku yrittää provosoida intiaanisodan, mutta kuka?

Päällikkö Nahantan avulla sotaa lietsova lurjusjoukko joutuu korppikotkien muonaksi, mutta heistä pahin, Chris Trenton, pääsee pakenemaan. Surmatun postiratsastajan laukusta löytämästään kirjeestä tämä saa vihiä 20 000 dollarin lähetyksestä, jonka tämä mielellään nappaisi parempiin käsiin. Liittouduttuaan Red Coltonin kanssa konna pyrkii ryöstämään rahat Sammy Durangon johtamasta karavaanista.

Perässä ratsastavat kuitenkin Tex ja Carson, jotka matkalla antavat opetuksen eräälle maakeinottelijalle, joka on levottomuuksien lietsomisen takana. Tavataan myös Ben Molder, "Hollantilais-Ben", jonka kanssa Tex on aikanaan opastanut karavaaneja. Durangon karavaani saadaan juuri kiinni samaan aikaan, kun roistokopla hyökkää matkueen kimppuun.

KAUKOMAILLE 1982/12/64

Kapinallisten intiaanien takaa-ajossa Kit Willerin nuori intiaanitoveri saa surmansa. Saadakseen masentuneen nuorukaisen jaloilleen, noudattaa Tex jupakassa pelastuneen valokuvaajan neuvoa, ja lähettää Kitin amerikkalaisen retkikunnan mukaan tutkimaan Keski-Amerikan höyryäviä viidakoita. Suunnitelmana on rakentaa Panaman kanava. Galvestonissa Tex tapaa sattumalta vanhan tuttunsa, Phil Turnerin, jonka tiedot retkikunnasta saavat Texin huolestumaan, ja niinpä tämä lähtee Turnerin mukaan retkikunnan perään.

Byrokratia viivyttää retkikuntaa, ja niinpä Tex pääsee yhtymään siihen jo Cartagenassa, Kolumbian satamassa, jossa tämä kutsutaan maineensa ansiosta hienoille seurapiirikutsuille. Mukaan lähtee myös Kit. Amerikkalaisen konsulin järjestämillä kutsuilla on myös joukko Kolumbialaisia öykkäreitä, jotka saavat Texiltä opetuksen. Syntyy raju "free for all"-nyrkkitappelu, jonka seurauksena retkikunta näkee parhaimmaksi lähteä kiireenvilkkaa kohti päämääräänsä, Panamaa.

Joukon tutkijoita, suojanaan merijalkaväkeä, on määrä taivaltaa halki väliamerikan suunniteltua kanavareittiä pitkin. Näiden mukaan lähtevät myös Tex ja Kit. Joku kuitenkin sabotoi joukkiota, ja ensimmäiset varusteet räjähtävät taivaan tuuliin jo ennen viidakkoon tunkeutumista. Vastoinkäymiset eivät lopu siihen, vaan matkalla viidakon intiaanit hyökkäävät seurueen kimppuun moneen otteeseen. Tutkimukset päätetään keskeyttää, ja kourallinen eloonjääneitä päättää pelastaa nahkansa ja kääntyy takaisin. Lopulta käy ilmi, että koiruuden takana on Texin vanha ystävä, Phil Turner. Tämän motiivit jäävät hämärän peittoon, koska hornasta eivät monet suunnitelmiaan julki laula.

KAAPPAUS MERELLÄ 1982/15/64

Edellinen seikkailu on päättynyt, ja Tex ja Kit ovat laivassa matkalla kohti Yhdysvaltoja, kun joukko englantilaisia seikkailijoita kaappaa laivan haltuunsa, ja pakottaa kapteenin kohti Providencian saarta. Myrskyn takia lasku saarelle muuttuu haaksirikoksi, mutta suurin osa pääsee maihin.

Käy ilmi, että porukkaa johtaa tyyppi nimeltä Steven Brooke. Seikkailija-setänsä innoittamana tämä on päättänyt kaapata haltuunsa saaren, jossa on pieni meksikolainen yhdyskunta. Laivan oli määrä tuoda saarelle lisää ampumatarvikkeita. Kit on kuumeisena ollessa lurjusten armoilla, joten Tex joutuu yhteistyöhön näiden kanssa. Hyökkäystä meksikolaisia vastaan jo suunnitellaan, mutta sitten sattuma puuttuu peliin. Haaksirikkoutuneella laivalla on ollut myös kummallinen tiedemies, joka on viettänyt vuosia Etelä-Amerikan viidakoissa. Tämä on löytänyt kolme sukupuuttoon kuolleeksi luultua Tarbosaurusta, jotka ovat olleet horroksessa laivan ruumassa.

Merivesi on herättänyt nämä, ja nyt alkavat Brooken miehet huveta hirviöiden leukoihin. Kaliberin .45 talismanit ovat kuitenkin paras lääke hirviöitä vastaan, ja viimeisen kupsahtaessa pelastetaan myös saaren kuvernööri, joka on autuaan tietämätön kapinahankkeesta. Koska Brooken porukasta on enää yksi tämän lisäksi hengissä, ei pois pääsyä saarelta vaaranneta, vaan Tex, tuhoutuneen laivan kapteeni ja Brooke syöttävät tälle pajunköyttä tapahtumista.

Kuvernöörin laivalla päästään viimeinkin kohti Texasia, ja juuri ennen rannikkoa Brooke tappaa jäljelle jääneen toverinsa, ja hyppää haita kuhisevaan mereen. Tämä ei halunnut jäädä viranomaisten tuomittavaksi, ja yleinen epäilys oli, että tämä ei voi pelastua merestä.

Kohdatessaan hirviöt Tex muistelee vanhaa seikkailua numeron 16 sivulla 67. Tarina on nimeltään Käärmeen merkki, ja se alkaa numerosta 7/1971

< Vuosikerta 1981... Vuosikerta 1983 >