TEX WILLER TARINAT 1981

RAUTANAAMIO 1981/2/19
RYÖSTÖMURHAAJAT 1981/4/83
KELTAINEN KOIRA 1981/5/69
VIERAS ELK CITYSSÄ 1981/8/34
SALAPERÄINEN SAARI 1981/10/99
KUOLEMAN KVARTETTI 1981/12/1
ARPIOTSAINEN SOTURI 1981/13/82
VERTA KISKOILLA 1981/16/3

RAUTANAAMIO 1981/2/19

Tex ja kumppanit jälleen New Orleansissa, jonne heidät on kutsunut vanha ystävä, sheriffi Nat McKennett. Seikkailu alkaa jokilaivalla kohti kaupunkia, jossa kolme väärinpelaajaa yrittää kyniä Texin ja Carsonin. Nämä löytävät kuitenkin itsensä alta aikayksikön ajelehtimassa veneessä pitkin Mississippiä. Kolmikko kuuluu osana koplaan, joka hallitsee koko New Orleansia ja jota johtaa salaperäinen Rautanaamio, mies joka kätkeytyy haarniskaan. Apunaan tällä on kokonainen mustaihoisten lahko.

Saavuttuaan kaupunkiin kaverukset keräävät tietoja varsin karskeilla menetelmillä, joka on saattaa sheriffin hermoromahduksen partaalle. Pari yökerhoa hävitetään muun mukana. Tämä saa rautanaamion koplan yrittämään panemaan Rangerit pois päiviltä ja lopulta noin sata neekeriä hyökkää kaveruksia vastaan sheriffin talolle, minne nämä ovat vetäytyneet puolustukseen. Pieni dynamiittikuuri kuitenkin auttaa sen verran, että Rautanaamion miehiltä on puhti pois. Saatuaan selville Rautanaamion henkilöllisyyden Rangerit ja sheriffi hyökkäävät tämän yökerhoon ja hurjan tulitaistelun jälkeen on tie kohti naamioitua roistopäällikköä auki.

RYÖSTÖMURHAAJAT 1981/4/83

Tarina alkaa Tucsonista, jossa Tex ja Carson tapaavat vanhan ystävänsä, Peter Haydenin, postivaunujen pukilta. Sovitaan, että kun Hayden palaa seuraavana päivänä reissusta, kaverukset menevät muistelemaan vanhoja aikoja. Valitettavasti Haydenin postivaunut ryöstetään, ja tämä ammutaan.

Tästä alkaa roistokolmikon takaaajo. Yksi löytyy pienestä kyläpahasesta ja muut ovat Nogalesissa, jossa roistoilla oli tarkoitus tehdä 80 000$ junaryöstö. Kun Texin ampumaa miestä ei kuulu, päättävät kaksi jäljelle jäänyttä koplan jäsentä liittoutua meksikolaisen El Lobon johtaman joukkion kanssa. Tiedonantajana toimii Nogalesin pankin kiero varajohtaja. Roistot luulevat, että Kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, mutta Tex ja Kit ovat olleet konnien juonista tietoisia alusta asti. Roistojen kätyrit Nogalesin asemalla eivät epäile, kun samaan vaunuun kultalähetyksen kanssa kannetaan pari isoa arkkua joissa on sisällä Tex ja Carson.

KELTAINEN KOIRA 1981/5/69

Joukko lurjuksia, Navajo reservaatissa kauppa-asemaa pitävä Big Jim Cisco, Jim Donner, Bill Grant ja Tom Colter, myyvät tuliteriä aseita Keltaisen Koiran johtamille Uteille ja usuttavat nämä hyökkäämään Navajojen reservaattiin. Pian mahtava joukko Uteja, joihin liittyy myös Hualpaita leviää kulovalkean tavoin Navajojen alueelle tuhoamaan ja ryöstämään kaikki syrjäseudun kylät. Aikeena on yllättää myös suuremmat leirit ja aiheuttaa Navajoille mahtavat tappiot.

Onneksi tieto hyökkäyksistä saadaan ajoissa pääkylään, ja epätoivoinen puolustus alkaa Paholaissolassa. Tämä on ainoa reitti jota pitkin hyökkääjät pääsevät vuorten yli ja puolustuksen epäonnistuminen tietäisi sitä, että kaikki Navajokylät olisivat täysin rosvoavien intiaanien armoilla. Kit Willer ja Tiger järjestävät Navajo-joukon kanssa solan puolustusta ja hyökkäysaalto toisensa jälkeen lyödään takaisin rajuissa taisteluissa.

Tex ja Carson lähtevät selvittämään samaan aikaan kuka aseita kauppaa. Big Ciscon saatua käsittelyn nämä ratsastavat Farmingtoniin, jossa Colterin varastot sijaitsevat. Roistoilla on juuri lähdössä jokea myöten uusi lähetys hyökkääville intiaaneille. Tex ja Carson antavat Colterille kunnon opetuksen ja keskittyvät tämän jälkeen aselähetyksen tuhoamiseen. Ilman aseita alkaa Uteillakin taistelut lopulta sujua huonosti, ja niinpä hyökkääjille tuleekin eteen nopea perääntyminen.

VIERAS ELK CITYSSÄ 1981/8/34

Tex on pitkästä aikaa yksin tässä tarinassa ja on tutkimassa Ranger-ystävänsä kuolemaa. Tämä esiintyi salanimellä, mutta sai siitä huolimatta pari luotia selkäänsä. Tex jatkaa tutkimuksia, jotka koskevat jatkuvia hopealähetysten ryöstöjä. Tex pestautuu saattomieheksi vankkureille, ja ryöstö tapahtuukin jo ensimmäisellä matkalla. Kuski on yhteistoiminnassa rikollisten kanssa ja pamauttaa Texille ison naarmun päähän, mutta hevonen rahaa tämän kuitenkin pois roistojen ulottuvilta. Toivuttuaan Tex jatkaa takaa-ajoa, ja pistää konnat pois päiviltä.

Tarinaa luulisi jo selvitetyksi, mutta Tex päättää hankaloittaa intiaanien kanssa kaupustelevien viskintislaajien elämän. Paljastuukin nimittäin että rangerin murhasivat viskikauppiaat, eivätkä hopearyöstäjät. Tex soluttautuu salakuljettajien kätyriksi, ja ammuskelu alkaa, kun eräs tislaajista viimein selvittää Texin oikean taustan.

SALAPERÄINEN SAARI 1981/10/99

Tex ja Carson saavat reservaattiin viestin Jim Brandonilta kaukaa Kanadasta. Tätä huolestuttaa parin ihmisen outo katoaminen ja huhut salaperäisistä, pitkätukkaisista, valkoisista sotureista. Miehet matkaavat pohjoiseen ja nuristen suostuvat auttamaan jo everstiksi kohonnutta ystäväänsä. Jim ei osallistu tapahtumien tutkimiseen mutta Fort Franklinin linnakkeesta rangerit saavat oppaakseen erään intiaanin.

Sieltä matka jatkuu kohti jäämerta Kanadan pohjois-rannikolle saakka. Paikallisten intiaanien kertomukset todistavat epäilyt, että eräässä rannikon saarista asuu alkukantainen heimo. Kumppanusten onnistuu löytää tämä saari, ja paljastuu, että siellä asuu joukko viikinkien jälkeläisiä, joiden kulttuuri on vielä vuosituhannen alun tasalla. Nämä ovat kaapanneet erään professorin tyttärineen ja kolme intiaania. Tex, Carson ja opas tunkeutuvat saarelle ja vapauttavat vangit. Syntyy myös yhteenottoja viikinkien kanssa, mutta kunnon kivääreillä varustautuneena rangereilla ei ole hätäpäivää. Tämän seikan he myös itsekin tiedostavat ja välttävät tappamista.

Tulistuneet viikingit yrittävät kostaa rannikon intiaaniheimoille, mutta ovela ansa ja "ukkoskepein" varustetut muukalaiset tekevät suunnitelmat tyhjiksi. Lopulta syntyy rauha viikinkien ja intiaanien välille ja harvinaista kyllä, tarinan tuloksena ei ole yhtään ainutta kuollutta erästä takautumaa lukuunottamatta.

KUOLEMAN KVARTETTI 1981/12/1

Tex ja Carson ovat saaneet kutsun saapua Cortezin kylään Tony Reganilta, joka on myös ranger. Matkalla kaupunkiin Tex ja Kit tekevät tyhjäksi postivaunun ryöstön, ja lähtevät ajamaan joukkiota takaa. Sattumalta myös Regan joutuu tulitaisteluun roistojen kanssa ja haavoittuu. Hetkisen päästä Tex ja Carson ratsastavat ohi, mutta eivät huomaa haavoittunutta kaveriaan. Jonkin aikaa myöhemmin paikalle tullut sheriffin joukko huomaa haavoittuneen, ja nämä pitävät Regania yhtenä ryöstäjistä. Pari miestä lähtee viemään tajutonta rangeria kaupunkiin ja loput auttavat Texiä ja Carsonia vangitsemaan ryöstäjät.

Kovaksi onneksi Cortezissa toimii joukko naamioituja vigilantteja, jotka ovat tottuneet hirttämään ensin ja kysymään sitten. Niinpä onneton ranger lynkataan ennen kuin Tex ja muut ehtivät kaupunkiin. Tex ja Kit vannovat kostavansa tuntemattomien vigilanttien toimet, ja alkaa onnistunut tietojen haalinta. Käy ilmi, että naamionelikko on sama kopla, joka on ryöstänyt muualla pankin pari vuotta aiemmin. Rangerit olivat juuri tutkimassa tuota tapausta.

Nelikko alkaa tuntea hautausmaan lemun sieraimissaan, ja suunnittelee vangittuja postiivaunuryöstäjiä avuksi käyttäen ansan rauniokylään kaupungin lähelle. Vigilanttien vapauttamien ryöstäjien on määrä päästää rangerit pois päiviltä, mutta jos se ei onnistu, kylään asennetut dynamiittipaukut hoitelevat saman asian. Suunnitelma on huima mutta onnistuuko se?

ARPIOTSAINEN SOTURI 1981/13/82

Cruzado, nuori Paiute-soturi, on tullut Navajojen kylään vieraisille. Mukanaan tällä on johtamansa muutaman intiaanin ryhmä jonka kanssa nämä ovat tehneet pikkukolttosia ympäri seutua, muttei vielä mitään vakavaa. Cruzado erehtyy kuitenkin kukkoilemaan Texille niin pahasti, että saa melkoisen läksytyksen ja käskyn häipyä joukkoineen kylästä seuraavaan aamuun mennessä. Tätä käskyä noudatetaan, mutta valitettavasti Paiutet houkuttelevat mukaan parikymmentä nuorta Navajoa, joihin Cruzadon yllytys on tehonnut. Nuorukaisten lähtöä pidetään valitettavana, mutta toimenpiteisiin ei ryhdytä.

Ikävä kyllä joukkio aloittaa pian tämän jälkeen ryöstelyn ja murhaamisen Arizonassa, ja saa pian ratsuväenkin jaloilleen. Tex ja kumppanit huolestuvat kylästä lähteneiden Navajonuorukaisten puolesta, ja päättävät tavoittaa Cruzadon ennen kuin on liian myöhäistä. Kaiken lisäksi Navajoiden suosio laskee, kun lähiseudun asukkaat pitävät näitä osasyyllisinä levottomuuksiin.

Pitkän takaa-ajon tuloksena Tex ja Tiger saapuvat paikalle, kun kapinalliset intiaanit ovat juuri taistelemassa ratsuväen kanssa. Texin tulo paikalle saa nuoret Navajot järkiinsä, ja pian intiaanijoukkion välillä riehuu keskinäinen taistelu. Cruzado saadaan kiinni, mutta Navajajoitakin on enää kourallinen jäljellä vietäväksi takaisin kylään. Kotimatkalla ryhmä joutuu vielä intiaaneja vihaavien valkoisten lurjusten väijytykseen, ja lopputuloksena on se, että vain yksi noin kahdestakymmenestä rikosten polulle hairahtuneista Navajoista pääsee hengissä takaisin kotikyläänsä.

VERTA KISKOILLA 1981/16/3

Kahden rautatieyhtiön, Western Pacificin ja South and Westin, välillä on tehty sopimus siitä, että toinen luopuu yrityksestä rakentaa rautatie Kaliforniaan. Tämä ratkaistaan kilpailulla, jossa pitää rakentaa rata Apachesolaan. Ensiksi ehtinyt saa yksin jatkaa toimintaa. Kun South and West näyttää vievän voiton, palkkaa Western Pacificin johtaja Tyrrell joukon roistoja tekemään tihutöitä kilpailijansa harmiksi. Rod Brentin johtama kopla pukeutuu meksikolaisiksi bandoleroiksi ja aloittaa hyökkäykset South and Westiä vastaan.

Texin ja Carsonin entinen ranger-ystävä, Jim Mendell, pyytää kaveruksia apuunsa. Nämä haistavat heti palaneen käryä tarinassa meksikolaisista roistoista. Pienten tutkimusten jälkeen päätetään pyytää Cochisen apua, ja niinpä toverusten seuraan liittyykin tämän poika, Tahzay, mukanaan parikymmentä Apachea. Intiaanien avulla järjestetään valvonta pitkin rautatietä, ja ennen pitkää päästäänkin lämmittämään valebandolerojen selkää näiden hyökättyä juuri yhdelle tarvikevarastolle.

Koplaa ajetaan takaa näiden piilopaikkaan, ja lopulta roistoilla ei ole muuta keinoa jäljellä kuin antautuminen. Vapautta vastaan nämä kirjoittavat tunnustuksen Tyrreliä vastaan ja sen jälkeen rangerit kääntyvät vanhan lehtimies-ystävänsä, Martin Floydin puoleen. Tämä on lukijoille tuttu esim. seikkailusta Navajoverta, joka alkaa numerossa 2/71. Tarina julkaistiin uusintana alkaen numerosta 7/84. Floydin avulla aloitetaan Western Pacificin mustamaalaus ja pian myös itse Tyrrell joutuu kaverusten käsittelyyn.

< Vuosikerta 1980... Vuosikerta 1982 >