TEX WILLER TARINAT 1989

SHANGHAI LADYN TRAGEDIA 1989/1/11
SIEPATTU TYTTÖ 1989/2/82
KURISTAJAT 1989/3/99
NELJÄ MURHAAJAA 1989/6/29
KIT CARSONIN RIKOS 1989/8/32
SUSIPOIKA 1989/9/64
SURMAN POLKU 1989/11/56
KUOLEMAN NIITTOKONE 1989/12/103
SATAMAN SAALISTAJAT 1989/14/81
VAARALLINEN WASHINGTON 1989/15/82

SHANGHAI LADYN TRAGEDIA 1989/1/11

Hullu tiedemies, Andrew Liddel, on löytänyt tropiikista tappavan viruksen, joka surmaa uhrinsa myrkyn tavoin. Salanimen Mestari turvin tämä tappaa muutaman satunnaisen ihmisen San Franciscossa ja kiristää poliisipäällikkö Tom Devlinilta miljoonaa dollaria. Tex ja Carson ovat saapuneet kaupunkiin ja ryhtyvät jäljittämään Mestaria.

Tutkimusten lomassa tavataan jälleen iso joukko vanhoja ystäviä: Pat MacRyan, Lefty Potreron hurjimukset, jotka ovat mukana lähes jokaisessa San Francisco-seikkailussa ja savatemestari Angelo, joka tavattiin tarinassa Timantti-Jimin kosto, 8/1974. Kiinalainen Lim-You auttoi kaveruksia ratkaisevasti Ah-Toy jupakan yhteydessä seikkailussa Kiinalaiskortteli, 6/1978. Lim-You osoittautuu arvokkaaksi avuksi nytkin, sillä tämän vanha viisas ystävä, Su Ling pääsee perille salaperäisten kuolemantapausten aiheuttajasta.

Roistoille tulee paniikki, ja nämä yrittävät päästä eroon sekä Texistä, Carsonista että kyseisestä kiinalaisesta. Yritykset epäonnistuvat, ja Mestari surmauttaa kostoksi uskollisen apurinsa. Tämä ehtii ennen myrkyn vaikutusta opastamaan rangerit isäntänsä piilopaikkaan, ja pian vedenpuhdistamon päällikön peitevirassa oleva tohtori Liddel paljastuu. Tämä yrittää viime tekonaan saastuttaa koko Friscon juomaveden, mutta joutuukin itse myrkkynsä uhriksi.

SIEPATTU TYTTÖ 1989/2/82

Pitkän Veitsen johtamat cheyennet ovat lähteneet sotapolulle. Tex ja Carson törmäävät joukkioon, kun nämä ovat ahdistamassa erästä matkalla olevaa vankkuria. Tästä seuraa hurjaa ammuskelua molemmin puolin. Vaikka suuri joukko intiaaneja lähtee Maniton luo, on ylivoima liian suuri ja kumppanukset joutuvat pakenemaan Gormanin ranchille vastaanottamaan hyökkäystä. Gormanin tytär on jäänyt jo aiemmin intiaanien vangiksi.

Ratsuväen avulla hyökkäys torjutaan, mutta suursodan uhka on ilmassa, kun vanhan Kivipään johtama heimo liittyy myöskin kapinallisiin. Kenraali Middletonin johtama ratsuväki ajaa intiaaneja takaa. Tex lupautuu neuvottelijaksi, jotta Kivipää saataisiin luopumaan aikeistaan ennen verenvuodatusta. Tex joutuu kapinallisleirissä taisteluun Pitkän Veitsen kanssa ja voittaa tämän. Siepattu tyttö vapautetaan, ja Kivipää lupaa vetäytyä reservaattiinsa.

KURISTAJAT 1989/3/99

Joukko intialaisia fanaatikkoja, joita kutsutaan Thugeiksi, on asettunut Galvestonin seudun laajalle metsäalueelle. Nämä palvovat verenhimoista Kali-jumalatartaan, ja uhraavat tälle Galvestonista ryöstettyjä nuoria tyttöjä. Yhden tytön isä johtaa retkikuntaa tiheässä metsässä löytääkseen tyttärensä. Thugit hyökkäävät miesten kimppuun ja kuristavat kaikki paitsi yhden, joka pääsee pakenemaan kuristusliina mukanaan. Tämäkin miehistä lopulta kuolee, mutta ruumiin mukana löydetään liina, joka ohjaa Texin ja kumppanit uskomattomaan seikkailuun.

Tex, Carson ja Kit ratsastavat Galvestoniin ja Tiger seuraa matkan päästä. Varotoimi onkin aiheellinen, sillä Thugeilla on kaupungissa valkoisia liittolaisia, jotka pitävät urkkijoita silmällä. Jo seuraavana yönä kaverusten asuttama talo poltetaan maan tasalle. Rangerit tietävät aikeesta ja kätkeytyvät talon kellariin, josta sheriffi tulee hakemaan nämä muka kuolleina. Tämä antaa jatkossa sankareillemme toimintavapauden.

Kapteeni McMullan johtaa Thugien kätyreitä, ja lähtee viemään fanaatikkojen johtajalle, Raymanganille, tiedon nuuskijoiden "kuolemasta". Tämä ei tiedä, että vastustajat ovatkin elossa ja seuraavat tätä. Kapteenia pystytään seuraamaan aina Kalin palvojien pesäpaikkaan, ennen kuin käry käy. Carson, Kit ja Tiger jäävät väijytyksessä vangeiksi, mutta Tex pelastuu. Tämä nappaa yhdeltä kuollelta Thugilta vaatteet ja soluttautuu näiden maanalaiseen pesäpaikkaan. Intialaisten ryhtyessä uhrimenoihin Tex puuttuu peliin ja vapauttaa toverinsa sekä lennättää samalla dynamiitillä koko lahkon Kalinsa luokse.

Seikkailun alussa kaverukset muistelevat Galvestonin sillan luona vanhoja tapahtumia. Yhteenotto kiinalaisten kanssa tapahtui numerossa 6/1971 alkaneessa seikkailussa Salamurhaaja.

NELJÄ MURHAAJAA 1989/6/29

Jock Langley, Rikas karjatilallinen ja entinen puhvelinmetsästäjä, on pakkomielteen vaivaama. Tämä näkee yöllisiä painajaisia valkoisesta biisonista joka hyökkää tämän kimppuun. Päästäkseen eroon painajaisistaan tämä päättää keinoja kaihtamatta järjestää retken intiaanien alueelle ja ampua harvinaisen ja pyhänä pidetyn eläimen.

Tex ja Carson ovat myös matkalla Wyomingissa ja ystävänsä Laramien sheriffi Corbettin avulla pyrkivät pysäyttämään Langleyn. Epätoivoinen puhvelinmetsästäjä ei ole kuitenkaan helppo tapaus pysäytettäväksi, kuten esim. sheriffi Corbett saa tuntea nahoissaan. Langleyn retkikunta pääseekin syvälle cheyennien alueelle ja löytää lopulta valkoisen biisonin. Tex ja Carson seuraavat kuitenkin aivan kannoilla ja päättävät lopulta päällikkö Mustapilven kanssa tehdä lopun Langleyn aikeista. Kuten arvata saattaa, metsästäjä kuolee lopulta valkoisen puhvelin puskemana.

KIT CARSONIN RIKOS 1989/8/32

Suuri joukko Gallupin asukkaita näkee, kuinka Carson marssii keskellä kirkasta päivää kaupungin pankkiin, ryöstää rahat ja tuikkaa veitsen säilytykseen pankinjohtajan mahaan. Kyseessä ei ole onneksi kuitenkaan itse Carson, vaan pirullinen Proteus, jolla on mestarillinen naamioitumiskyky eri ihmisten hahmoihin. Tähän lurjukseen, jota itse hornakaan ei näytä huolivan, olemme törmänneet aiemmin pariinkin otteeseen: Numerossa 4/73 alkaneessa seikkailussa
Salaperäinen herra 'P' ja numerosta 1/78 alkaen tarinassa Pidättäkää Tex Willer.

Nyt Pii on siis palannut, ja virittänyt entistä ovelamman juonen. Kaiken huipuksi tämä toimii itse tuomarina ja tuomitsee vangitun Carsonin hirtettäväksi. Texillä ja Kit Willerillä ei ole muuta keinoa kuin vapauttaa kaverinsa putkasta kovin ottein ennen pyövelin tuloa ja piiloutua navajoreservaattiin.

Tex seuraa Proteuksen apureiden jälkiä Uuden Meksikon Quemadoon, mutta on vähällä vetää taas vesiperän sillä Proteus on arvannut jälleen kerran vihollisensa liikkeet. Loppunäytös käydään pimeässä sirkusteltassa, jonne Pii houkuttelee Texin. Vanhojen tappioidensa kostoksi tämä meinaa syöttää Texin sirkuksen leijonille, mutta jää lopulta itse raadeltavaksi. Valitettavasti sarviniekka käännyttää Proteuksen jälleen kerran hornan portilta takaisin ja tämä jää kuin jääkin henkiin.

SUSIPOIKA 1989/9/64

Matt Randall, rikas karjatilallinen on vuosia aiemmin menettänyt vaimonsa ja poikansa yhteenotossa intiaanien kanssa. Vaimo löytyi surmattuna mutta pojasta ei näkynyt jälkeäkään useista etsintäretkistä huolimatta. Toive pojan löytymisestä alkoi olla jo lopussa, kunnes eräänä päivänä kaksi metsästäjää näki Sangre de Criston vuorilla noin 15 vuotiaan, täysin villissä tilassa olevan valkoisen pojan.

Tämä käynnistää uudestaan kadonneen pojan etsinnät joihin myös Tex ja Carson osallistuvat. Ongelmana on kuitenkin se, että Randall on ottanut suojatikseen nuoren Willyn, jonka arvellaan perivän aikanaan koko omaisuuden. Etsinnät eivät miellytä lainkaan Willyä ja tämän Ruby-setää jotka pelkäävät menettävänsä perinnön mikäli oikea poika löytyy. Murhiakaan kaihtamatta nämä pyrkivät estämään Randallin retkikunnan lähdön.

Tex, Carson ja Randall päättävät kaikesta huolimatta aloittaa etsinnät, jolloin roistot voivat vain seurata näitä vuoristoon. Aikeena on surmata poika, mikäli tällainen jostain löytyy. Araphopäällikkö Hiljainen Hirvi vahvistaa huhut susien kanssa elävästä villistä pojasta ja antaa etsijöille ohjeita. Roistoille ei jää muuta keinoa kuin yrittää nitistää Texin porukka, mutta rangerien aavistettua ansan saavat roistot itse äkkilähdön hiilikaivoksiin. Kaiken huipuksi susipoika nitistää Willyn. Tarina päättyy kuitenkin onnellisesti, sillä etsijät tavoittavat pojan ja tämä suostuu lähtemään isänsä mukaan.

Tarinan alussa puhutaan samankaltaisesta kadonneen lapsen etsinnästä. Tämä tapahtui seikkailussa Mies Denveristä, 9/1975.

SURMAN POLKU 1989/11/56

Tässä seikkailussa Tex ja Carson jäljittävät karjavaraskoplaa joka on syöttänyt erään Navajosoturin muurahaisille. Ensimmäisenä kaksikko jäljittää koplaan kuuluvaa Yaqui-joukkiota San Vicenten autiokylään Painted Desertin laitamille ja käy intiaaneja vastaan rajun tulitaistelun. Seuraavana on vuorossa El Loboksi kutsutun koplan päällikön nujertaminen, jonka yhteydessä kaverukset ylittävät Meksikon rajan ja liittoutuvat samalla asialla liikkuvan rurales-partion kanssa.

Kopla yllätetään näiden pesäpaikassa vanhassa luostarissa ja tuhotaan rajussa ammuskelussa. Jäljellä onkin enää opetus koplan amerikkalaisille kätyreille.

KUOLEMAN NIITTOKONE 1989/12/103

Don Guillermo de Alvarado, rikas meksikolainen hidalgo, on menettänyt aikanaan Yhdysvaltain ja Meksikon välisten rajakahinoiden takia maa-alueensa Yhdysvalloille. Tämä pyrkii kokoamaan ympärilleen suurehkon armeijan ja valloittamaan maansa takaisin. Rahoittaakseen pyrkimyksiään tällä on kätyreinään pahamaineisen Pablo Conterasin johtama ryöstökopla, joka on jo ehtinyt ryöstää useita pankkeja ja rahalähetyksiä.

Tex ja Carson pestataan jäljittämään vaarallista koplaa, joka on saanut käsiinsä armeijan Gatling-konekiväärin ja tekee sillä rumaa jälkeä ryöstöjensä yhteydessä. Fort Huachucan linnakkeessa Tex ja Kit pääsevät viimein armeijalta kadonneen Gatlingin ja samalla rosvokoplan jäljille. Nogalesissa tavataan kapteeni Michael Lafferty, joka kertoo olevansa salaisella armeijan tehtävällä. Tämä on päässyt Don Guillermon suosioon ja tietää yhtä ja toista koplan toiminnasta.

Laffertyn, ja Zeke-nimisen hepun opastamana rangerit pääsevat roistojen syrjäiseen piilopaikkaan ja aloittavat siellä suursiivouksen ruutiluudalla. Lafferty on haavoittuvinaan ja vetäytyy kuvasta heti alkuvaiheessa. Todellisuudessa tämä pelaakin kieroa peliä tavoitteenaan napata koko ryöstösaalis. Vasta tyhjennetyltä kätköpaikalta löytynyt nenäliina paljastaa Texille ja Carsonille Laffertyn pelin. Loppuratkaisu käydäänkin don Guillermon talossa asianomaisten kesken.

SATAMAN SAALISTAJAT 1989/14/81

Tex ja Carson ovat tulleet New Orleansiin kukistamaan Virran Veljiksi kutsuttua koplaa. Lurjusten toimialaan kuuluu mm. uhkapeli ja kiristys. Tehtävä saa hyvän alun, sillä heti hotellissa kaverukset yllättävät pari "Veljeä" pahoipitelemässä erään jokilaivan kapteenia. Kohteliaina miehinä Tex ja Kit ohjaavat miehet ulos niin innokkaasti, että nämä unohtavat sen, kumpaa poistumiseen käytetään, ovea vaiko ikkunaa.

Sota on siis julistettu, mutta rangerit päättävät ottaa härkää sarvista ja ryntäävät nyrkkihommiin myös konnien kantakapakkaan. Tämä saa liikettä uhkapeluri Rod Reverin johtamaan joukkioon, ja pian joukko hirttämättömiä lurjuksia haravoi kaupungin katuja passittaakseen rangerit kalojen muonaksi. Tex ja Kit vastaavat upottamalla dynamiitilla Reverin upean siipirataslaivan, joka toimii pelipaikkana. Kaiken huipuksi vanha tuttu, sheriffi Nat McKenneth pidättää koko koplan lukuisten todisteiden valossa.

Nat McKenneth on tavattu aikaisemmin ainakin kahdessa seikkailussa: Rautanaamio, 2/1981 ja Merirosvon aarre, 6/1985 joka muuten on ajallisesti vanhempi tarina näistä kahdesta vaikka onkin julkaistu Suomessa myöhemmin.

VAARALLINEN WASHINGTON 1989/15/82

Tex ja Carson ovat jälleen Washingtonissa Ely Parkerin kutsumina. Asialistalla on Arizonan intiaanialueiden läpi kulkevan ratahankkeen estäminen. Odottaessaan asiansa käsittelyä kaverukset joutuvat tappamaan aikaa Washingtonissa. Aika ei käy kuitenkaan pitkäksi, sillä rautatien puuhamiehet, etunenässä senaattori Russel, pyrkivät eroon hankalista vastustajistaan.

Kun palkkamurhaajat jäävät ammuskelussa toiseksi, palkkaa Russelin kätyri, asianajaja Rafferty, pirullisen kiinalaisen asialle. Kiinalainen Li Wang kouluttaa kotkia hyökkäämään ihmisen kimppuun ja raatelemaan terävällä nokallaan uhrinsa kaulan auki. Häikäilemättömät rikolliset tapattavat linnuilla ensin pari sivullista, jotta iskut tuntuisivat sattumilta. Hyökkäys Texiä ja Carsonia vastaan kuitenkin epäonnistuu, ja kiinalaisen apurin avulla päästään Li Wangin jäljille.

Juttu alkaa selvitä, kun Tex ja Carson löytävät petolintujen tarhan. Li Wangin avulla saadaan asianajaja Rafferty liemeen, ja tämä suostuu yhteistyöhön pelastaakseen oman nahkansa. Lopputuloksena senaattori Russel saadaan kaltereiden taakse.

Ely parker on tavattu tätä ennen seikkailussa Salaliitto Washingtonissa, alkaen numerosta 2/1980

< Vuosikerta 1988... Vuosikerta 1990 >