TEX WILLER TARINAT 1990

JUNAROSVOT 1990/2/5
KADONNUT LAIVA 1990/3/49
LOUISIANAN RÄMEILLÄ 1990/5/89
RAJASEUDUN ROSVOT 1990/8/71
KAUHUJEN KAIVOS 1990/11/5
PIKKU SUSI 1990/13/64
AVUNPYYNTÖ POHJOLASTA 1990/15/46
KALABAHIN VERILÖYLY 1990/16/93

JUNAROSVOT 1990/2/5

Tex ja Carson ovat saanet Pinkertonin etsivätoimistolta avunpyynnön junia ryöstelevän koplan kiinniottamisessa. Ongelmana on se, että Missourissa majaileva kopla on paikallisen väestön suosiossa. Missouri oli häviäjien puolella sisällissodassa ja kopla symboloi asukkaille taistelua vihattuja jenkkejä vastaan.

Rangerin ovat Jeffersonissa, kun taas yksi juna ryöstetään. Tex ja Kit pääsevät tuoreille jäljille, ja saavuttavatkin pari koplan jäsentä, koska yksi heistä on haavoittunut ryöstön yhteydessä. Tämä on alkua koplan tuholle, jonka jäsenet napataan yksitellen. Eräältä paikalliselta pariskunnalta saadaan koplan jäsenten nimet ja takaa-ajajien tarvitsee vain käydä nappaamassa omenat puista. Koplan johtaja ja vaarallisin jäsen tavoitetaan lymyilemästä vanhasta myllystä, jonne on viritetty vielä viimeinen ansa.

KADONNUT LAIVA 1990/3/49

Parisataa vuotta aiemmin on eräs hollantilainen kauppalaiva pyrkinyt Californian niemen läpi, jossa luultiin kulkevan yhteys Tyyneen Valtamereen. Alus jäi lopulta kiinni matalaan veteen ja veden laskiessa vuosien mittaan paikka muuttui autiomaaksi. Lopulta Juan Velarde-niminen tiedemies ryhtyy etsimään tarumaista laivaa keskellä autiomaata ja myös onnistuu aikeissaan. Yllätyksekseen tämä havaitsee että laivasta henkiinjääneiden jälkeläiset asuttavat läheistä kallioiden ympäröimää laaksoa ja ovat asuneet eristyksissä jo 200 vuotta.

Velarde ryhtyy hallitsemaan laaksoa ja pyrkii lyömään rahoiksi oopiumin viljelyllä. Apuna roistomaisella tiedemiehellä on joukko Pima-intiaaneja, jotka varjelevat myrkkynuoliensa avulla sivullisia pääsemästä selville autiomaan salaisuudesta. Kaikki olisikin sujunut hyvin, ellei eräs El Moriscon tiedemiesystävä, Manuel Doberado, olisi alkanut myöskin etsimään tarumaista laivaa ja katoamaan jäljettömiin.

Tex ja Carson lähtevät Moriscon kutsusta etsimään monta kuukautta aiemmin kadonnutta tiedemiestä, ja pääsevät hyvälle jäljelle meksikolaisessa Riiton kaupungissa. Myrkkynuolet vaientavat kuitenkin ne ihmiset, jotka voisivat paljastaa jotakin rangereille. Matka jatkuu kohti autiomaata, jossa ennen pitkää syntyy kova kahakka laaksoa vartioivia intiaaneja vastaan. Rajun yhteenoton seurauksena hornan porteille syntyy suorastaan tungosta. Kun Velarde menettää suurimman osan kätyreistään, niin tämä joutuu itse puuttumaan peliin. Myös Texille ja Carsonille alkaa paljastumaan tarinan salaisuudet. Myös kadonnut Moriscon ystävä löytyy vielä hengissä.

Tarinan alussa puhutaan Meteor Craterin tapahtumista, jossa ihmisiä kuoli myöskin hyvin salaperäisellä tavalla. Tämä tapahtui seikkailussa Kuolema tulee taivaalta, alkaen numerosta 1/1975

LOUISIANAN RÄMEILLÄ 1990/5/89

Sheriffi Nat Kenneth on kutsunut kvartettimme jälleen New Orleansiin. Kyse on rikkaan Pierre de la Rochellen etsimisestä, joka on karannut mielisairaalasta. Karkuri kuvittelee olevansa suuri sotapäällikkö ja suunnittelee sotavoimien kasaamista ja sodan julistamista Yhdysvalloille. Tämän veli, Julien, on pyytänyt etsintäapua, mutta pian käy ilmi, että seudun rämeille kätkeytyy muitakin arvoituksia.

Syvällä rämeikössä on nimittäin mustien alligaattorimiesten piilopaikka, josta käsin nämä kuvittelevat nostattavansa etelän mustat kapinaan valkoisia vastaan. Nämä ovat auttaneet Pierre Rochellen karkuun saadakseen tältä apua taisteluissaan. Kaiken päällä häärii Rochellen plantaasin työnjohtaja, Martin Stingo, joka pyrkii puhtaaseen rahastukseen käyttämällä hyväkseen sekä alligaattorimiehiä, että hullua Pierreä.

Kaiken tämän keskelle saapuu Texin porukka. Nämä majoittuvat Julien Rochellen komeaan kartanoon ja alkavat suunnitella kadonneen veljen etsintää viereiseltä rämealueelta. Stingo haluaa päästä vaarallisista toiminnan miehistä eroon, ja laittaa kätyrinsä asialle. Tappoyritys epäonnistuu, ja tämä vain yllyttää sankareitamme suorempaan toimintaan. Nämä lähtevät tutkimusretkelle keskelle rämeitä, ja joutuvat lopulta mustien väijytykseen. Syntyy hurja tulitaistelu, jossa tuloksena rämeen alligaattoreilla on juhlapäivälliset.

Tilanne rämeellä ole vieläkään ohi, vaikka lähes kaikki vastustajat lähtevät ilmoittautumaan hiilenluontiin. Valtava lauma alligaattoreita on nimittäin päättänyt pistää poskeensa myös nelikkomme. Uhkaavasta tilanteesta selvitään pelkällä säikähdyksellä, kun Nat saapuu dynamiitin kanssa. Jäljellä onkin sen jälkeen enää Martin Stingon pelin paljastaminen, ja tämä tapahtuu New Orleansin kaupungissa.

RAJASEUDUN ROSVOT 1990/8/71

Seikkailussa
Väijytys erämaassa, 11/1986, Texillä jäi välit selvittämättä meksikolaisen roiston, Manuel Pedrozan kanssa. Tästä on tullut suuri riesa amerikkalaisille, sillä tämän joukkio tekee jatkuvia ryöstöretkiä rajan yli. Tex, Carson ja Kit Willer ottavat tehtäväkseen koplan tuhoamisen ja ratsastavat rajan pintaan.

Sausaliton kaivoskylässä kolmikko kohtaa ensimmäisen kerran Pedrozan hirttämättömät, kun nämä tulevat ryöstämään kyläpahasen hopeakaivoksen. Yllätetyt roistot joutuvat vetäytymään taistelusta pesäpaikkaansa Charangoon, joka on aavekaupunki Meksikon puolella. Puolen päivän matkan päässä Charangossa on hylätty lähetysasema, jota Tex ja kumppanit päättävät käyttää tukikohtanaan. Taikauskoiset meksikolaiset luulevat paikan olevan kirotun ja välttävät sitä kuin ruttoa, vaikka tarun mukaan vanhassa luostarissa on suunnaton hopea-aarre jossain kätkettynä.

Aarre todella löytyy, ja tämän avulla roistoille viritetään ansa. Molemmat Kitit menevät munkeiksi tekeytyneinä roistojen kylään, ja antavat ymmärtää olevansa aarretta etsimässä. Pian roistojen uteliaisuus voittaa pelon, ja joukko yksityisyrittäjiä päättää ensin napata aarteen itselleen. Tästä porukasta vain yksi selviytyy hengissä Texin porukkaa vastaan, mutta vie samalla tiedon pääjoukolle. Koko kopla hyppää ratsujensa selkään ja karauttaa kohti lähetysasemaa lopulliseen välienselvittelyyn.

KAUHUJEN KAIVOS 1990/11/5

Tämä tarina on mielestäni yksi parhaista koskaan ilmestyneistä seikkailuista ja todiste siitä, että myös Claudio Nizzi osaa kirjoittaa hyviä tarinoita. Kaiken kruunaa vielä Letterin taakuuvarma piirrosjälki.

Tarina alkaa siitä, kun Tex ja Carson kohtaavat matkallaan kolme suunniltaan säikähtynyttä kullankaivajaa. Nämä ovat paenneet syrjäisestä muutaman hökkelin muodostamasta Benditon kaivoskylästä, jonka kaivoksessa on rikas kultaesiintymä. Kulta ei ole tuonut mainareille onnea, sillä salaperäinen liskohirviö säikyttelee kullankaivajia ja yleisen uskomuksen mukaan on surmannut useita kylästä salaperäisesti kadonneita miehiä.

Texin uteliaisuus voittaa ja niinpä parivaljakko lähtee tutkimaan Benditoon asiaa. Salaperäisiä asioita tapahtuu, ja koko yhdyskunta on pelon vallassa, mutta Tex ei usko mihinkään yliluonnolliseen pahaan, joka pesii kaivoskäytävissä. Pelokkaiden mainareiden vastustuksesta huolimatta kaksikko laskeutuu kaivoskäytävän seinässä olevasta aukosta tutkimaan onkaloa vuoren sisällä. Vasta alhaalla alkavat hurjan jutun piirteet selvitä.

Kaiken takan on konnakaksikko Forrest ja Bulder, jotka liskonaamareiden ja muun pelottelun avulla pyrkivät ajamaan mainarit pois kylästä. Kaksikon tavoitteena on napata koko kaivoksen tuotto itselleen. Kaksikko on työntänyt Charles Remick-nimisen kaivosinsinöörin maanalaiseen luolaan kuolemaan, ja Forrest on päässyt yhdyskunnan nokkamieheksi esiintyen insinöörin nimellä. Tex ja Carson tapaavat luolissa nälkäkuoleman partaalla olevan Remickin, joka kertoo asioiden todellisen laidan. Tämän jälkeen konnakaksikon kohtalo on enää viimeistelyä vaille valmis.

PIKKU SUSI 1990/13/64

Muutama kuumapää apache on karannut Chiricahuan reservaatista Pikku Suden johdolla ja ryhtynyt veritekoihin. Tämä uhkaa johtaa vakavaan verilöylyyn, sillä Pikku Susi saa ensimmäisten voittojensa jälkeen lisää kannattajia joukkioonsa. Tex ja Carson ovat Chiricahuavuorten seudulla tutkimassa asiaa, kun joukko intiaaneja hyökkää. Suurin osa apacheista lähetetään etsimään helpompia saaliita autuaimmille metsästysmaille, mutta kahakan seurauksena kaverukset joutuvat jalkamiehiksi.

Suunnilleen samoihin aikoihin lähtee Lordsburgista postivaunut mukanaan sekalaista seurakuntaa. Tietämättä intiaanien uhkasta vaunut ratsastavat suoraan surman suuhun keskelle kapinallisia apacheja. Reitin varrella postivaunut ja Tex sekä Carson kohtaavat. Apachet hyökkäävät matkalaisten kimppuun ja tästä alkaa epätoivoinen puolustustaistelu, joka jatkuu Yampa Forkin vaihtoasemalla, jonne vaunut matkustajineen juuri ja juuri pääsevät.

Koko seikkailun ydin on hyökkäyksen odottelu ja puolustautuminen pienellä hevosasemalla, jossa koko ajan vahvistuksia saavien apachien hyökkäyksiä yritetään torjua hinnalla millä hyväänsä. Jälleen kerran ratsuväki saapuu pelastamaan epätoivoisen tilanteen.

AVUNPYYNTÖ POHJOLASTA 1990/15/46

Everstiksi ylennyt Jim Brandon on lähettänyt Gros-Jeanin Arizonaan välittämään Texille ja Carsonille avunpyyntönsä. Nämä ovat valmiina toimintaan ja pian kolmikko matkaa kohti Winnipegiä. Perillä Jim kertoo ongelmansa, joka koskee Alaskan ja Kanadan rajalla sijaitsevaa Skagwayn kaupunkia. Koska on epäselvää, kummalle maalle kaupunki kuuluu, niin siellä ei ole käytännössä lakia ollenkaan.

Kultakaunpunkia hallitsee kovin ottein muuan Soapy Smith, jolle kaverukset päättävät antaa opetuksen. Kolmikko ehtii tuskin edes saapua kaupuinkiin, kun Soapy Smithin kätyrit järjestävät jo ensimmäiset ikävyydet. Tästä alkaa avoin sota, jossa molemmat osapuolet tietävät jo alusta pitäen mikä on pelin henki. Yksi kerrallaan sarviniekka korjaa lurjukset halstereilleen ja lopulta on myös itse pääkonnan vuoro.

KALABAHIN VERILÖYLY 1990/16/93

Fort Whipplen kapteeni Buntline on perustanut ratsuväkeen Yumapoliisien joukkion, jossa miehistönä toimii Yuma intiaaneja. Valitettavasti intiaanien käyttö aiheuttaa keskinäisiä kahinoita muita heimoja vastaan, ja yhden tämmöisen seurauksena "poliisijoukko" teurastaa kokonaisen navajo-pueblon. Valkoisen kersantti Wolsonin johtama Yuma-joukkio etsii navajojen reservaatista armeijakarkuria, ja samassa yhteydessä myös Kit Willer joutuu rettelöön asepukuisten lurjusten kanssa.

Tex ja Tiger ehtivät paikalle juuri ajoissa estämään myös Kitin kylmäverisen tappamisen. Osat vaihtuvat ja pian koko joukkiota viedään paketoituna ratsuväkilinnakkeeseen vastaamaan teoistaan. Valitettavasti linnakkeen komentaja eversti Moresby laitattaa Kitin häkkiin, jolloin Texillä ei ole muuta keinoa kuin vapauttaa seuraavana yönä poikansa ja lähteä etsimään sotilaiden metsästämää karkuria, joka on navajo-tiedustelija ja selvittämään verenhimoisen takaa-ajon syytä.

Lopulta käy ilmi, että kaiken takana on jälleen navajojen kulta, jota kersantti Wolsonin ryhmä yrittää havitella. Roistot seuraavat Texiä ja Kitiä syvälle navajoalueelle, ja lopulta seuraa väistämätön tulitaistelu. Loppuselvitykseen osallistuu myös joukko ratsuväkeä ja kaiken päälle parikymmentä navajoa.

< Vuosikerta 1989... Vuosikerta 1991 >