TEX WILLER TARINAT 1993

VÄÄRÄÄ RAHAA 1993/2/5
RETTELÖ RESERVAATISSA 1993/4/5
PETTURI 1993/5/52
TEATTERIMURHA 1993/8/75
NAVAJON YLPEYS 1993/11/68
PALUU PILARESIIN 1993/14/79

VÄÄRÄÄ RAHAA 1993/2/5

Tex ja Carson osuvat paikalle, kun joukko meksikolaisia ajaa takaa karkulaista ja onnistuu ampumaan tämän. Käy ilmi, että mies oli amerikkalainen sotilas salaisessa tehtävissä meksikossa. Mies oli jäljittämässä rahapainosta varastettuja muotteja, joilla meksikolainen tilanomistaja, don Diego Moncada, painattaa väärää rahaa ranchillaan ja levittää niitä Amerikan puolelle. Alunperin muotit varasti kuitenkin joukko entisiä etelävaltion sotilaita, jotka yrittivät rahojen avulla koota suuren armeijan ja palauttaa etelän kunnian. Petturin takia meksikolaiset saivat vihiä muoteista ja nappasivat ne kapinallisten nenän edestä.

Tex ja Carson lupautuvat tutkimaan juttua eteenpäin, jolloin kaverukset ratsastavat meksikon puolelle. Illalla meksikolaiset lurjukset yllättävät kumppanukset kuitenkin leiriytyneenä, ja tilanne näyttää uhkaavalta. Joukko apacheja tekee kuitenkin harmaatakkien usuttamina selvää meksikolaisista, ja rangerit eivät voi uskoa tuuriaan. Nämä jatkavat matkaansa kohti Casas Grandesia, ja värväytyvät väärän henkilöllisyyden turvin don Moncadan palvelukseen.

Tilanne riistäytyy kuitenkin käsistä, kun ranchille saapuu eloonjäänyt meksikolainen intiaanien hyökkäyksestä, joka tunnistaa Texin ja Carsonin. Nämä nappaavat muotit ja pakenevat meksikolaisia, mutta jäävät kohta harmaatakkien käsiin, ja joutuvat luovuttamaan muotit. Kapinalliset sotilaat tekevät meksikolaisista selvää jälkeä, mutta huomaavat taistelun tauottua, että Tex on tuhonnut muotit, ja miehet ovat paenneet paikalta. Alkaa vimmattu takaa-ajo, joka jää kesken, koska sinitakit tulevat paikalle.

RETTELÖ RESERVAATISSA 1993/4/5

Kolme lurjusta hyökkää postivaunujen kimppuun lähellä Navajoreservaattia, ja surmaa matkustajat. Paikalle saapuvat Navajonuorukaiset pelastavat eloonjääneen, joka sattuu olemaan Fort Defiancen komentajan poika, ja vievät tämän purilailla leiriin. Pahaksi onneksi sotilasjoukko saapuu myös surmapaikalle, ja tehtyään hätäisen johtopäätöksen tulee siihen tulokseen, että intiaanit ovat surmatyön takana.

Suuri sotilasjoukko lähtee eversti Barryn johdolla Navajoleiriin pidättämään intiaaneja samaan aikaan, kun Tex ja Carson ovat tutkimassa jälkiä tapahtumapaikalla. Carson lähtee jäljittämään roistoja, ja Tex ratsastaa linnakkeeseen. Tavattuaan everstin tämä lupaa tuoda todisteet intiaanien syyttömyydestä ja lähtee Carsonin perään. Tällä välin Carson on jo saapunut lurjusten piilopaikkaan, ja joutuu tulitaisteluun isoa miesjoukkoa vastaan. Texin tulo paikalle pelastaa tilanteen, ja tärkeä todistaja saadaan kiinni elävänä. Koko jutun takaa paljastuu lopulta pari sinitakkia, jotka harrastavat kieroa peliä armeijan tarvikelähetysten suhteen.

PETTURI 1993/5/52

Tex ja Carson saavat kutsun Fort Huachucaan selvittämään kadonneen kultalähetyksen kohtaloa. Kulta varastettiin alunperin meksikolaisilta apachien toimesta. Ylitettyään rajan intiaanit joutuivat kuitenkin tuhoon tuomittuun taisteluun ratsuväen kanssa, mutta olivat jo sitä ennen ehtineet kätkeä aarteen. Juttu putkahti uudestaan esille, kun eräs lähetysaseman pappi toimitti sinitakeille kartan aarteen kätköpaikasta. Käy kuitenkin ilmi, että pappi on roistokoplaan kuuluva huijari. Lopulta kartta kulkeutui Meksikoon Escalanten vankilaan kenellekäs muulle kun Pedro "Cobra" Galindezille, joka tavattiin viimeksi seikkailussa
Murhaajan saappaissa alkaen numerossa 1992/8.

Paettuaan vankilasta Galindez kokosi ympärilleen joukkion saadakseen aarteen käsiinsä, mutta ongelmana oli se, että aarre oli kätketty Cochisen apache-heimon alueelle sekä se, että vain intiaani pystyy tulkitsemaan kartan sisältämiä merkkejä. Tämän takia roistot laativat juonen, jonka avulla Texiä ja Carsonia voitaisiin hyödyntää aarteen etsinnässä. Nämä löytävätkin sen yhdessä sinitakkien kanssa, mutta kotimatkalla meksikolaiskopla hyökkää saattueen kimppuun, ja tappaa kaikki sinitakit. Rangerit otetaan vangiksi, ja petturi Baker ratsastaa linnakkeeseen ilmoittamaan, että Cochisen apachet tappoivat sinitakit yhteistuumissa Texin ja Carsonin kanssa.

Roistot kuljettavat aarteen ja rangerit Meksikon puolelle, kun samaan aikaan sankarimme joutuvat Yhdysvalloissa etsintäkuulutetuiksi. Uhkana on myös se, että ratsuväki tekee kostohyökkäyksen Cochisen heimoa vastaan. Roistot eivät kuitenkaan tiedä, että Cochisen tiedustelijat ovat nähneet koko välikohtauksen, ja kohta joukko apacheja hyökkää roistojen pesäpaikkaan vapauttaen rangerit.

Ruraleiden avulla hyökätään roistojen piilopaikkaan. Lurjukset Roistot tapetaan viimeiseen mieheen, mutta arkkujen sisältönä onkin pelkkiä kivenlohkareita. Käy ilmi, että kyseessä on taas kerran Cobra Galindezin häikäilemätön juoni, jolla tämä hankkiutui eroon rikostovereistaan. Tex ja Carson saavat kuitenkin vihiä siitä, että kapteeni Baker ja Galindez tapaavat toisensa Nacossa Meksikossa. Galindez tekee Bakerista hiljaista poikaa, mutta ennen kuolemaansa tämä paljastaa Texille aarteen säilytyspaikan. Cobralle järjestetään ansa, ja tämä jää loukkuun hautakammioon, jossa kohtaa loppunsa kammottavalla tavalla.

TEATTERIMURHA 1993/8/75

Jälleen kelvollinen seikkailu Claudio Nizzin kynästä, vaikka samat juonenkäänteet on Bonellin kertomana nähty jo aikaisemmin. Tex ja Carson saapuvat Coloradon vuoristoseudulla sijaitsevaan Leadvillen kaupunkiin Pinkerton agentti MacParlandin pyynnöstä. MacParlandin huolena on se, että kaupunkia terrorisoi Musta Tiikeri-niminen salaseura. Kaverusten saapuessa kaupunkiin pormestari murhataan kesken teatterinäytöstä. Pian paljastuu, että asialla on kopla, joka koostuu itämaisista fanaatikoista. Näillä on palveluksessaan kaupungin napamiehiä, jotka hoitelevat kulissien takana salaseuran asioita.

Tex ja Carson pääsevät nopeasti jäljille, mutta salaseura toimii täysin häikäilemättömästi ja uhraa jopa omia miehiään, jotta ei paljastuisi. Myös epäonnistumiset rangaistaan verisesti. Kun väijytys Texiä ja Carsonia vastaan epäonnistuu syrjäisellä kaivoksella, alkaa Mustan Tiikerin kätyreiden hermot pettää. Nämä kuitenkin murhataan viimeiseen mieheen, sillä notaari Madisoniksi naamioitunut koplan johtaja saa vihiä miestensä aikeista hylätä uppoava laiva. Viimeisenä murhatulta kätyriltä Tex saa kuitenkin kuulla kuka on salaseuran pomo.

Johtolangat vievät kaverukset jälleen eräälle kaivokselle, jossa koplan varsinainen päämaja sijaitsee. Koplan jäsenet yrittävät metsästää sankareidemme päänahkaa kaivoksen sokkeloissa, mutta joutuvatkin itse lyijy- ja dynamiittimyrskyn kouriin. Koplan pääjehu pääsee kuitenkin pakenemaan ja katoaa jäljettömiin. Tämän ilmestyminen kostamaan myöhemmissä seikkailuissa on vain ajan kysymys tuntien käsikirjoittaja Nizzin mieltymyksen vanhojen vihollisten henkiinherättämiseen.

NAVAJON YLPEYS 1993/11/68

Tässä seikkailussa kerrotaan takautumana, kuinka Tex ja Tiger Jack aikanaan tutustuivat toisiinsa. Varsinaisestihan Tiger teki ensiesiintymisensä numerossa 13/1957 alkaneessa seikkailussa
Daltonin kopla.

Nuoruutensa Tiger vietti Keltaisen Karhun Navajokylässä, jossa tämä seurusteli Taniah-nimisen intiaanitytön kanssa. Eräänä päivänä joukko Ute-intiaaneja ryöstää Taniahin ja erään toisen intiaanitytön. Tiger lähtee surusta suunniltaan seuraamaan ryöstäjiä, ja nämä tavoitettuaan antaa veitsensä juoda vihollisten verta.

Ikävä kyllä intiaanit ovat jo ehtineet myydä tytöt meksikolaisille asekauppiaille. Kauaa ei kuitenkaan kestä, kun Tiger on jo jäljittänyt neljän miehen matkueen. Aikailematta tämä tekee selvää jälkeä myös comancheroista, mutta valitettavasti tytöt on jo siirretty eteenpäin. Viimeiseltä eloonjääneeltä Tiger puristaa lisätietoja, jotka johdattavat tämän Santa Fehen etsimään Miguel Cardenas-nimistä heittiötä, joka vastaa salakuljetuksien järjestämisestä. Sattumoisin myös Tex on salakuljettajien jäljillä, ja seuraa puolestaan Tigerin jälkiä kaupunkiin.

Kaupungissa Cardenasin joukko yrittää tehdä Tigeristä "hyvää" intiaania. Lopputuloksena on kuitenkin läjä tapettuja roistoja. Tiger laittaa Gardenasin laulamaan tietonsa, ja antaa sen jälkeen lurjukselle hymyn korvasta korvaan. Tex ja Tiger yhdistävät voimansa, ja lähtevät asekauppiaiden piilopaikkaan vanhaan espanjalaiseen kaivoskylään, jonne myös intiaanitytöt on viety. Kylässä järjestetään fiesta, jolloin toverukset hiipivät pääkonna don Liborio Torresin taloon vapauttamaan tytöt. Vankityrmästä löytyy kuitenkin vain toinen tytöistä, ja Tigerin järkytykseksi tämä saa kuulla, että Taniah on tehnyt itsemurhan, jotta olisi välttynyt roistojen hyväksikäytöltä. Tämän uutisen jälkeen Texkään ei enää kykene estämään Tigeriä teurastamasta Torresia.

Pakomatka onnistuu, ja kolmikko saapuu lopulta takaisin Keltaisen Karhun kylään. Tigerin toipuminen syvästä murheestaan on kuitenkin vaikeaa, jolloin Tex houkuttelee tämän muuttamaan omaan kyläänsä, jossa on tuolloin vielä päällikkönä Texin appiukko, Punainen Nuoli. Muistelmien lopussa nähdään myös Texin oma vaimo, Lilith.

PALUU PILARESIIN 1993/14/79

Uusi tekstittäjä, G. Nolitta, on kirjoittanut tämän pitkän ja loistavan seikkailun. Kun kaiken kruunaa vielä Guglielmo Letterin kuvitus, voidaan pitkästä aikaa lukea tarinaa, joka yltää lähes vanhojen, klassisten seikkailujen tasolle.

Tarina alkaa Pilaresista, Meksikosta. Tex on palaamassa El Moriscon talolle El Pasosta, mutta löytääkin talon autiona ja poltettuna. Lähiseudun taikauskoisilta asukkailta tämä saa kuulla, että salaperäiset jaguaarimiehet ovat teon takana. Morisco ja Eusebio ovat selvinneet hyökkäyksestä kuitenkin hengissä, mutta Kit Willer on jäänyt hyökkääjien vangiksi. Tex lähtee nyt yhdessä Moriscon kanssa kiertelemään lähiseudun kyliä etsimään vihjeitä salaperäisistä jaguaari-miehistä, mutta löytää vain lisää raadeltuja uhreja.

Casas Grandessa onni kuitenkin lopulta hymyilee, sillä kaupunkiin on tullut myös kuvernööri Montales selvittelemään outoja kuolemantapauksia. Käy nimittäin ilmi, että myös joukko korkea-arvoisia poliitikkoja on joutunut jaguaarimiesten uhreiksi. Kun etsintä käy epätoivoiseksi, lähtee kolmikko seuranaan sotilaita syrjäiselle San Diegon lähetysasemalle. Siellä koko seurue joutuu jaguaarimiesten hurjan hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäys torjutaan, mutta omilta menetyksiltä ei valitettavasti vältytä.

Onneksi kuitenkin yksi meksikolaisista sotilaista tunnistaa erään kuolleen hyökkääjän, ja nyt etsintä kohdistuu Valle de Rosarion kaivoskaupunkiin, josta kuollut on kotoisin. Pian selviääkin, että jaguaarimiesten pesäpaikka sijaitsee juuri kyseisessä kaupungissa. Intiaanitiedustelija Matewa huomaa, että paikkakunnan miehiä katoaa paikalliseen kirkkoon. Kun Tex, Montales ja Matewa lähtevät tutkimaan asiaa, huomaavat nämä, että koko kaupunki on salaperäisen kultin vaikutuksessa.

Kirkosta johtaa pitkä käytävä syvälle vuoren uumeniin, josta löytyy ikivanha uhriluola. Kolmikko saapuu paikalle juuri parahiksi, kun Kit yritetään uhrata muinaisille atsteekkijumalille. Seuraa kova yhteenotto, mutta Kit vapautetaan, ja lahkolaiset nujerretaan. Ilo on kuitenkin ennenaikainen, kun selviää, että Montaleksen vanha ystävä Antonio Herrera ja tämän veli ovat pääjehuina kultin toiminnassa. Nämäkin nujerretaan lopulta, ja lähtiessään kaupungista Tex ja Montales räjäyttävät uhriluolan umpeen.

Kun Tex seuraa eräässä vaiheessa uhrimenoja, viitataan samassa yhteydessä vanhaan tarinaan vuosikymmenten takaa. Tämä seikkailu on numerossa 1976/10 alkanut tarina El Morisco, jossa esiintyy myöskin ikivanha atsteekkikultti. Seikkailu kannattaa ehdottomasti kaivaa esille divareista, sillä kyseessä on yksi kaikkien aikojen parhaista Tex Willer-tarinoista.

< Vuosikerta 1992... Vuosikerta 1994 >