TEX WILLER TARINAT 1994

JUONITTELUA SANTA FESSÄ 1994/4/5
TODISTAJA 1994/6/37
PELON KAUPUNKI 1994/8/55
POLTETTU KIRJE 1994/10/49
HUUTO MYRSKYSSÄ 1994/11/5
KLAATUN KULTA 1994/12/5
KILPAILEVAT KOPLAT 1994/14/29
SALASANOMA 1994/16/28

JUONITTELUA SANTA FESSÄ 1994/4/5

Tapahtumat alkavat Uuden Meksikon erämaassa, jossa Tex ja Carson osuvat paikalle, kun joukko lurjuksia tappaa pari Pinkertonin agenttia. Huoli siitä, että agentit ehtivät kertoa jotain kumppanuksille ennen kuolemaansa, saa rosvot järjestämään väijytyksen myös rangereille Rio Granden ylittävällä rautatiesillalla. Kaverukset selviävät kiperästä tilanteesta, ja johtolangat tuovat miehet Santa Fen kaupunkiin.

Sähkötettyään MacParlandille Pinkertonin päämajaan, saavat kaverukset yhteyden paikalliseen agenttiin, Martin Londoniin. Tämä valaisee tilannetta miehille, jolloin ilmenee, että kyseessä ei ole sen vähempää kuin salaliitto Yhdysvaltain presidentin, Ulysseus Grantin salamurhaamiseksi. Grant on nimittäin tulossa parin päivän päästä kaupunkiin vaalikiertueellaan. Samassa hotellissa, jossa Tex ja Carson majailee, on myös palkkatappaja, joka on tekeytynyt sokeaksi armeijan upseeriksi. Tämän tehtävänä on ampua kuolettavat laukaukset, kun Grant ajaa vaunuillaan hurraavan väkijoukon keskellä.

Vaikka roistot uhraavat omia miehiään pitääkseen salaliiton piilossa, pääsee Tex pikkuhiljaa jäljille. Kuitenkin ratkaiseva tieto palkkatappajan henkilöllisyydestä selviää vasta viime hetkellä, kun presidenttiä kuljettava saattue on jo kaupungin kaduilla. Palkkamurhaaja epäonnistuu, ja saa surmansa Texin luodista. Tämän jälkeen roistojen hermot alkavat pettää, ja koko koplan pidätys niin Washingtonissa kuin Santa Fessäkin on enää ainoastaan ajan kysymys.

Mukana seikkailuissa on myös Washingtonin intiaaniviraston johtaja, Ely Parker.

TODISTAJA 1994/6/37

Tex saa odottamattoman sähkeen intiaani Nachetelta, jossa tämä pyytää tapaamista Canon Cityn rautatieasemalla Coloradon vuoristoseudulla. Junamatkalla Poncha Springsistä tapaamispaikalle Nachete, ja tämän seurassa matkustanut intiaaninuorukainen kuitenkin murhataan. Näiden matkustaessa viimeisenä olevassa karjavaunussa joku telkeää vaunun oven lukkoon ja irroittaa jyrkässä ylämäessä vaunun, jolloin intiaanit murskautuvat rotkon pohjalle.

Tex ja Carson saavat tiedon tapahtumasta, kun juna saapuu Canon Cityyn, ja toverukset haistavat heti palaneen käryä. Jutun takaa paljastuu Poncha Springsissä majaileva kopla, joka vuosia aikaisemmin on murhannut kokonaisen intiaaniheimon samoilla seuduilla. Nacheten kumppanina matkustanut intiaani Jänishuuli oli ainoa eloonjäänyt verilöylyssä, ja oli nyt vuosia myöhemmin tunnistanut murhamiesten johtajan. Saatuaan tästä vihiä roistot päättivät sulkea intiaanien suun, ennenkuin nämä ehtivät paljastaa olennaisia tietoja Texille.

Kaikesta huolimatta rangerit pääsevät nopeasti selville tapahtumista, ja alkavat kiristää silmukkaa roistojen ympärillä. Kopla, johon kuuluu mm. kaupungin pormestari ja sheriffi, joutuukin uhraamaan omia rikostovereitaan, jotta salaisuus ei paljastuisi. Tämä ei kuitenkaan auta, sillä eräs koplan likvidoituista jäsenistä on jättänyt jälkeensä kirjallisen tunnustuksen tapahtumista, jolloin roistoille ei jää muuta mahdollisuutta kuin järjestää väijytys rangerien pään menoksi. Väijytys epäonnistuu, jolloin ainoastaan koplan pomo, pormestari Gettinger, pääsee pakenemaan. Tämäkin saa kuitenkin ansionsa mukaan Nacheten lesken iskiessä tappavan veitsen miehen lapaluiden väliin.

PELON KAUPUNKI 1994/8/55

Tex ja Carson ajavat takaa pankkiryöstäjiä, ja saapuvat matkan varrella Topekaan, nopeasti vaurastuneeseen rautatiekaupunkiin. Takaa-ajo jää tuonnemmaksi, kun kaveruksille selviää, että kaupunkia pitää käytännössä hallussaan yksi ainoa mies, Jack Torrey. Tex ja Kit saapuvat kaupunkiin juuri, kun paikallinen sheriffi on pidättämässä erästä Torreyn kätyriä murhasta epäiltynä. Rangerien avustuksella mies saadaan suosiolla telkien taakse. Torrey päättää hankkiutua kiusankappaleista tehokkaasti eroon. Tämä palkkaa rangerien jahtaaman pankkiryöstäjäkoplan järjestämään väijytyksen, mutta se epäonnistuu, ja koko kopla lähtee lykkimään koiranputkea. Seuraavana Torrey laittaa omat miehensä asialle, ja murhauttaa kaupungin sheriffin, jotta Tex ja Carson saataisiin ansaan. Tämäkin väijytys epäonnistuu, ja nyt Torrey joutuu itse putkaan, koska paikallisen saluunan tarjoilijatar sattuu kuulemaan roistojen murhasuunnitelman. Torreyn miehet yrittävät vielä kerran ominpäin vapauttaa isäntänsä, ja saavatkin Carsonin juonen avulla panttivangiksi.

Roistot vaativat vankien vaihtokauppaa, joka toteutetaan ratapihalla. Paikalle on kuitenkin järjestetty vielä yksi väijytys, jolloin Tex joutuu tiukkaan tilanteeseen, kun Carson sitoutuu samaan aikaan tappeluun Torreyn kanssa. Vaunulastillinen dynamiittia räjäyttää lopulta roistot ilmaan, jolloin ainoastaan Torrey pääsee karkuun. Tämä karkaa kaupungista hevosrattailla, joihin apulaissheriffi on kätkeytynyt. Syntyneen tappelun tuloksena rattaat syöksyvät rotkoon, jolloin Torrey murskaantuu vaunujen alle.

POLTETTU KIRJE 1994/10/49

Tex saapuu Santa Rosan pikkukaupunkiin selvittämään ranger-ystävänsä Pat Millandin kuolemaa. Murhan takana on paikallinen karjatilallinen, William Burnette. Milland tapettiin, koska tämä pääsi selville aseiden salakuljetuksesta Meksikoon. Burnetten kätyrin tunnistavat välittömästi Texin, kun tämä saapuu kaupunkiin. Burnette määrää, että Tex on nitistettävä heti. Roistojen väijytys epäonnistuu, mutta Tex joutuu pakoilemaan kaupungissa, koska vastustajia on liikaa.

Tex onnistuu kuitenkin piiloutumaan arkkuun, jolla piti viedä eräs surmansa saanut roisto Burnetten ranchille, ja saa pääkonnan pidätettyä. Muut roistot jättävät seudun, kun herää epäillys, että osasto sotilaita on kohtapuolin saapumassa kaupunkiin.

HUUTO MYRSKYSSÄ 1994/11/5

Tämä seikkailu on Texin juhlanumero, sillä kyseessä on 400. Italiassa alkukielellä ilmestynyt numero. Tavan mukaisesti juhlanumeron seikkailu on tasan kirjan mittainen ja on julkaistu Italiassa värillisenä. Juhlan kunniaksi tarinan ovat tehneet Tex Willerin alkuperäiset tekijät, Bonelli ja Galleppini.

Seikkailussa Tex, Carson, Kit ja Tiger ratsastavat Fort Bridgerin linnoitukseen vanhan ystävän, Pat McRyanin kutsusta. Matkan varrella Pat kuitenkin tulee kaveruksia vastaan neljän kurkunleikkaajan takaa-ajamana. Kun tilanteesta on selvitty, Pat kertoo miehille eriskummallisen tarinansa.

Riehuttuaan armeijan varuskunnan saluunassa Pat joutui vahingot korvatakseen ottamaan pestin armeijan leipiin. Suorittaessaan salaista kuriiritehtävää tämä joutuu kuitenkin ansaan. Ned Kimbaughin kopla kalauttaa Patin tajuttomaksi ja vaihtaa Patin kuljettaman kirjeen tilalle uuden kirjeen. Kun Pat herää, tämä vie kirjeen Fort Duchesnen komentajalle. Väärän kirjeen tarkoituksena on johdattaa sinitakit väärään paikkaan, jotta roistot voisivat rauhassa ryöstää lähiseudun pankin. Roistojen juoni onnistuu, ja sinitakit etsintäkuuluttavat Patin epäiltynä salaliitosta roistojen kanssa.

Tex ja kumppanit päättävät nyt selvittää tilanteen. Tex ja Carson ratsastavat Rock Springsiin tapaamaan Ned Kimbaughin siskoa, koska Pat oli saanut haltuunsa tämän nimikirjaimilla varustetun rintasoljen. Salaliitto selviää alle aikayksikön, mutta valitettavasti myös roistot ratsastavat kaupunkiin samaan aikaan, ja tuloksena on hurja tulitaistelu. Kitin ja Tigerin tulo pelastaa tilanteen, ja koplan pomo saadaan vangiksi. Siskon avulla saadaan ansaan myös Fort Bridgerissä toiminut kapteeni Taylor, joka on toiminut roistojen tietolähteenä, ja on vastuussa Patille tehdystä ansasta.

KLAATUN KULTA 1994/12/5

Tex ja Carson ovat joutuneet kovan lumimyrskyn kouriin matkallaan Kaibabin ylätasangon poikki. Äkkiä metsästä putkahtaa esiin koira, jolla on mukanaan verellä kirjoitettu avunpyyntö. Kaverukset lähtevät seuraamaan koiran jälkiä takaisin, ja yrittävät löytää viestin lähettäjän. Pimeä kuitenkin yllättää, ja toverukset hakeutuvat suojaan pieneen Mine Creekin kaivoskylään. Paikallisessa saluunassa kaverukset joutuvat yhteenottoon Nick Guerrero-nimisen heittiön kanssa, joka johtaa seutua terrorisoivaa lurjusjoukkiota. Yhteenotosta selvitään tällä kertaa ilman ruumiita, mutta käy ilmi, että myös roistot ovat jäljittämässä salaperäistä apua pyytävää miestä.

Seuraavana päivän etsinnöissä rangerit löytävätkin etsimänsä miehen, mutta tämä on jo kuollut. Samassa joukko Guerreron miehiä hyökkää toverusten kimppuun, mutta nämä saavat surmansa. Myös toinen roistojen väijytys epäonnistuu, ja ainoalta eloonjääneeltä lurjukselta kuullaan, mistä oikein on kyse. Tapahtumien taustalla on legendaarinen intiaanien aarre, jota koskevan kartan roistokopla sattui saamaan käsiinsä. Yksi roistoista varasti kartan, ja päätti löytää aarteen yksinään. Matkalla kätköpaikalle tämä sai kuitenkin intiaanin nuolen rintaansa, ja lopulta kuoli.

Texin ja Carsonin kuulustellessa vankia on Guerrero liittoutunut muutaman meksikolaisen bandiiton kanssa, ja yhdessä nämä järjestävät ansan rangereille. Kumppanukset joutuvat antautumaan, jolloin Texille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin opastaa koplan pomo aarteen luokse Carsonin jäädessä panttivangiksi. Matkalla Tex saa itsensä vapaaksi, ja palaa ensin tekemään selvää jälkeä meksikolaisista ja vapauttaa Carsonin. Sen jälkeen rangerit lähtevät yhdessä jäljittämään aarretta ja Guerreroa.

Aarteen lähettyvillä olevassa pueblossa roisto tekee vielä viimeisen yrityksensä tappaa rangerit, mutta jää lopulta vangiksi. Koska Carson on haavoittunut, lähtevät Tex ja Guerrero etsimään aarretta, ja löytävätkin mm. arvokkaan kultaesiintymän. Roisto saa yllätettyä Texin, ja on juuri ampumassa tämän, kun aarrekätköä vartioiva salaperäinen intiaani ampuu Guerreron.

KILPAILEVAT KOPLAT 1994/14/29

Jälleen uusi tekstinikkari, Medda, on astunut kuvioon. Meddan tyyli on hyvin paljon poikkeavaa verrattuna aikaisempaan, joten ehkä on viisainta toivoa, ettei miehen tuotoksia tämän enempää esiinny.

Tarinan alussa Chasen perheen kopla tekee selvää jälkeä Hadleyn perheen koplasta eräässä aavekaupungissa. Syynä on se, että molemmat koplat ovat saman ryöstökeikan jäljillä. Saalispussista löytyy pelkkää roskapaperia, koska junaryöstö on osattu ennakoida, mutta valitettavasti paikalla ollut kuvernöörin poika, Herbert Addison, joutuu roistojen panttivangiksi. Häikäilemättömän koplan tarkoituksena on vaatia lunnaat Addisonin rikkaalta isältä.

Pinkertonin agentti MacParland pyytää Texin ja Carsonin apua siepatun pojan pelastamiseksi. Jutun selvittäminen on tällä kertaa kuitenkin tavanomaista vaikeampaa, sillä poikaa jäljittävät myös kilpailevat Pinkertonin miehet, jotka eivät suhtaudu rangereihin kovinkaan ystävällisesti. Takaa paljastuu myös häikäilemätöntä poliittista valtapeliä. Ovelat roistot houkuttelevat Pinkertonin miehet kuitenkin tappavaan ansaan, jolloin ainoastaan Tex ja Carson ovat enää riistan jäljillä. Lopullinen yhteenotto käydään hylätyssä Old Peakin kaivoskäytävässä.

SALASANOMA 1994/16/28

Vanha kassakaappiekspertti, John Elgin, päättää osallistua roistokoplan junaryöstöön Las Crucesin lähistöllä rahoittaakseen tyttärenpoikansa Felipen koulunkäynnin. Ryöstö menee kuitenkin pieleen marshallin miesten saapuessa paikalle. Marshallin ajaessa takaa ryöstäjiä haavoittunut vanhus avaa kaapin, ja vie 200 000 dollaria kultakolikoita tuntemattomaan paikaan. Ennen kuolemaansa vanhus antaa Felipelle sanoman, jossa kerrotaan salakielellä aarteen kätköpaikka. Vanhus käskee poikaa viemään lapun marshallille siinä toivossa, että lapsi saisi lihavan löytöpalkkion rahoista.

Valitettavasti rahojen jäljillä on myös takaa-ajosta selvinneitä roistoja, jotka yrittävät kaapata Felipen ja saada selville aarteen kätköpaikan. Tex ja Carson sattuvat paikalle, kun roistot ovat uhkaamssa poikaa, ja päättävät selvittää jutun. Las Crucesissa nämä tapaavat mm. naispuolisen marshallin, joka on junaryöstön yhteydessä kuolleen lainvalvojan leski. Roistot onnistuvat lopulta ryöstämään pojan, ja yrittävät samaan hengenvetoon ampua rangerit. Tex ja Carson lähtevät pitkään takaa-ajoon, joka huipentuu tulitaisteluun vanhan luostarin raunioilla Buena Vista-vuorella. Poika pelastetaan, ja lopulta myös aarre löydetään erään lammikon pohjalta.

< Vuosikerta 1993...