etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
Nokkakiven Puisto Linnanmäki Powerpark Särkänniemi Tykkimäki

LINNANMÄKI

Päivitetty 24.06.18

Yhteystiedot
Historia
Laiteluettelo
Valokuvia Linnanmäeltä
Linnanmäeltä kadonneet laitteet
Lähde seikkailemaan virtuaali-Vekkulaan
Muistatko Safarin? Lähde virtuaalimatkalle Afrikkaan
Linnanmäen uutuuslaite, Kirnu
Vuoden 2004 uutuuslaitteet ja kohteet
Jäähelmen talvirieha 2007
Jäähelmen talvirieha 2008
Vuoristorata

Näkymä Panoramasta Linnanmäki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin huvipuisto. Sen sijainti Helsingin sydämessä on erinomainen, maisemat kukkulan huipulta komeat, ja ympäristö on muutenkin kuin huvipuistoa varten luotu. Laitteita on runsaasti ja ne ovat uudenaikaisia, mutta silti puistossa on säilynyt vanhahtava yleisilme. Lintsi on siis klassisen huvipuiston perikuva. Sen ainoa puute on se, että alue on täynnä. Uusia laitteita tai rakennelmia ei voi tehdä, ellei entisiä pureta alta pois.

Puiston omistaa Lasten Päivän Säätiö, jota puolestaan hallinnoi kuusi lastensuojelujärjestöä:
Mannerheimin lastensuojeluliitto
Pelastakaa lapset
Parasta lapsille
Lastensuojelun keskusliitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Barnavårdsföreningen i Finland

Juridisesti Linanmäkeä ei siis omista kukaan yksittäinen henkilö tai yritys, vaan yllämainitut järjestöt säätiönsä kautta, jotka rahoittavat toimintaansa Linnanmäeltä saamillaan tuotoilla. Linnanmäen maa-alueen tosin omistaa Helsingin kaupunki. Lasten Päivät säätiö omistaa myöskin lähes puolet Tykkimäen huvipuistosta Kouvolassa. Sinne onkin viety monta legendaarista laitetta Linnanmäeltä. Linnanmäen vuosittainen kävijämäärä on noin 1 000 000 henkilöä.

Yhteystiedot

Osoite: Tivolikuja 1, 00510 Helsinki (PL 37, 00101 Helsinki)
Info-puhelin 010 5722 200
Nettisivu: www.linnanmaki.fi

Linnanmäen aluekartat vuosilta 1951, 1986 ja 2008

Linnanmäen aluekartoista näkee hyvin kuinka puisto on vuosikymmenten saatossa muuttunut.

Linnanmäen kartta vuodelta 1951

Aluekartta vuodelta 1951


Linnanmäen kartta vuodelta 1986

Aluekartta vuodelta 1986


Linnanmäen kartta vuodelta 2008

Aluekartta vuodelta 2008


Historia

Linnanmäen juuret ovat Lasten Päivä-tapahtumissa, joita vietettiin ensimmäisen kerran jo vuosisadan alussa, mutta erityisen aktiivisesti toisen maailmansodan jälkeen. Lasten päivät olivat ympäri maata järjestettyjä tapahtumia, joilla eräät hyväntekeväisyysjärjestöt keräsivät varoja toimintansa rahoittamiseksi. Tapahtumat painottuivat huvitoimintaan, ja järjestöillä olikin jo tuolloin käytössään ensimmäisiä huvipuistolaitteitaan. Näistä osa oli tehty itse, koska pula-aika ei antanut mahdollisuuksia kalliiden laitteiden ostamiseen valmiina.

Tapahtumien järjestäminen oli kuitenkin hankalaa, eikä tuottanut toivotulla tavalla, joten yhdistykset päättivät perustaa Helsinkiin huvipuiston ajamaan samaa tarkoitusta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan huvipuistosta ei pitänut tulla kiinteää, vaan toimintaa ajateltiin ylläpidettävän vain pari-kolme vuotta. Kaiken lisäksi oli olemassa riski, että Helsingin kaupunki perustaisi oman huvipuistonsa.

Linnanmäki nousi pystyyn salamavauhtia. Kaupunki vuokrasi tarvittavan maa-alueen vasta alkuvuonna 1950, vain muutama kuukausi ennen puiston suunniteltua avaamista. Itseasiassa rakennustyöt alkoivat alle kaksi kuukautta ennen avajaisia. Alue oli joutomaata, eikä kukaan hankkeen puuhamiehistä ollut tyytyväinen alueeseen. Puistoa oli yritetty saada aikaisemmin mm. Kaivopuistoon ja Kaisaniemeen.

Puisto avattiin helluntaina 27.5.1950. Vesitorni oli jo tuolloin paikalla, joten nimensä puisto on saanut luonnollisesti Vesilinnanmäestä. Alkuperäisen puiston ala oli huomattavasti pienempi kuin nykyisin, ja kaikki rakennelmat olivat väliaikaisia kyhäelmiä, sillä monikaan ei uskonut, että puisto tulisi elämään muutamaa vuotta pidempään. Maa-alueenkin alkuperäinen vuokrasopimus oli ainoastaan 3 vuotta.

big_lintsi0.jpg 117k

Kaikesta huolimatta huvipuisto osottautui heti menestykseksi. Varsinaisia laitteita oli nykyisen mittapuun mukaan vaatimattomasti, pari Tilt-A-Whirl-tyylistä pyörityslaitetta, joita kutsuttiin Vauhtihirviöiksi, yksi karuselli, yksi ketjukaruselli, sekä törmäysautorata, jota kutsuttiin tuolloin radioautoiksi (ruotsalaiset kutsuvat törmäysautoja tällä nimellä vielä tänäkin päivänä). Lisäksi oli luonnollisesti ulkopelejä, pelihalleja, tanssiteltta, peilisali, surmanajo-torni, varietee-teltta sekä suuri määrä kahviloita, kojuja ja kioskeja. Jopa kummitusjuna saapui Lintsille ensimmäisen kesän lopussa.

Linnanmäen tunnuksena toimiva vuoristorata rakennettiin vasta toista kesää varten, ja avattiin kesken kautta 1951. Se on alkujaan suunniteltu Tanskassa, mutta rakennettu täysin suomalaisin voimin. Alkuun oletettiin, että rata kestää käytössä korkeintaan muutaman vuoden, mutta paikallaan se on vieläkin, tosin koko ajan kunnostettuna. Tämä ei kuitenkaan ole mitään tavatonta, sillä maailman vanhin säilynyt vuoristorata on rakennettu vuonna 1902.

Vuoristoradan rakennutti tanskalainen tivolimies Svend Jarlström, joka omisti myös muita Linnanmäelle tuotuja laitteita. Itseasiassa valtaosa laitteista, peleistä ja myyntipisteistä oli alussa ulkopuolisten omistamia ja käyttämiä, jotka maksoivat huvipuistolle osan tuloistaan vuokrana. Köyhillä lastensuojelujärjestöillä ei ollut itsellään varaa tehdä mittavia investointeja. Resurssien kasvaessa ulkopuoliset ostettiin pikkuhiljaa pois, joten Linnanmäki on jo pitkään omistanut itse kaikki laitteensa ja toimipisteensä.

Linnanmäki talvella

Linnanmäki alkoi kehittymään kunnolla vasta 50-luvun puolessa välissä, jolloin saatiin varmuus siitä, että toiminta tulee olemaan pitkäaikaista. Väliaikaiset rakennukset purettiin, ja tilalle tehtiin uudet. Myös alueen ulkonäköä parannettiin. Peacock on esimerkiksi rakennettu 1956, ja se on vanhin nykyisistä rakennuksista. Samana vuonna Linnanmäen perustaneet järjestöt panivat muuten pystyyn Lasten Päivät säätiön, jotta puiston pyörittäminen kävisi helpommin. Säätiö onkin hoitanut puistoa siitä lähtien.

Nykyinen Linnanmäki on pitkäaikaisen ja jatkuvan kehityksen tulos. Voisi sanoa, että ainoastaan vesitorni ja vuoristorata ovat ainoat, jotka ovat seisoneet lähes alusta asti nykyisellä paikallaan. Esimerkiksi Vekkula on rakennettu vasta vuonna 1961. Toinen Lintsin symboli, maailmanpyörä, tuli vasta 1964. Puisto on siis jatkuvan mullistuksen kourissa.

Viimeisen viiden vuoden aikana Lintsi on muuttunut enemmän kuin koskaan historiansa aikana. Suuret muutokset alkoivat vuonna 1998, jolloin rakennettiin Hurja Kuru. Sen tieltä jouduttiin siirtämään mm. ketjukaruselli ja hevosrata toiseen paikkaan. Valitettavasti sen alle jäi myöskin Linnanmäen kaunein kohta komeine istutuksineen ja suihkulähteineen. Vuonna 2001 rakennettiin Vonkaputous, jolloin myllättiin koko Satulaakso. Vuonna 2002 muutokset aiheutti Merimaailma, jonka rakentaminen pani koko Peacock-aukion kerralla uuteen uskoon. Vuonna 2003 pantiin uusiksi koko Eteläportti, jonka yhteydessä puistoon taiottin tilaa vielä parille laitteelle lisää.

Laiteluettelo

Laitteet on jaettu neljään kategoriaan:
1) Isot laitteet, joihin pienet lapset eivät pääse yksinään tai eivät ollenkaan
2) Perhelaitteet, johin pienet lapset pääsevät yksin, mutta myös aikuiset ovat tervetulleita. Raja isojen laitteiden kanssa on usein aika tulkinnanvarainen.
3) Lastenlaitteet, joihin aikuiset eivät pääse lainkaan, tai käyvät vain lasten seurassa
4) Käyntikohteet, jotka ovat maksullisia, ja joissa asiakkaat voivat kierrellä omaan tahtiinsa

Isot laitteet Perhelaitteet Lasten laitteet Käyntikohteet
VuoristorataKetjukaruselliKot KotKammokuja
ViikinkiDragonRummutAngry Birds leikkialue
PolypPoppisPienoiskaruselli
KahvikupitHevosrataTörmäysautorata
Space ShotEläinkaruselliRekkaralli
Top SpinHipHopRio Grande
PanoromaTaikasirkusHigh Chaparral
MaailmanpyöräHelikopteriPirate boat
Hurja KuruHypytinKuuputin
City ExpressPilotti
MonorailPellen Talo
Car rata
Lintsi Kino
Space Express
Kyöpelivuoren hotelli
Magia
Tulireki
Kirnu
Salama
Kehrä
Ukko

Valokuvia Linnanmäeltä

Kuvat ovat laitteiden ikäjärjestyksessä. Vuosiluku nimen perässä ilmaisee vuotta, jolloin laite saapui Linnanmäelle. Kiitokset Raimo Hietalalle, Pia Lindströmille, Michael Pantenburgille ja Teemu Tolvaselle puuttuvista laitetiedoista.

big_vuorid.jpg 218k

Vuoristorata, 1951

Vuoristorata on Linnanmäen vanhin alkuperäinen laite, ja on rakennettu suomalais-voimin. Vaunun takana seisova jarrumies on harvinaista muihin huvipuistoihin verrattuna. Puuradat ovat tänä päivänä vähemmistössä, mutta alan harrastajat arvostavat niitä eniten. Paras paikka laitteessa on ensimmäisessä tai viimeisessä vaunussa. Hyvää sisäpiirin tietoa Vuoristoradasta löydät Jarrumiesten kotisivuilta

big_carousel.jpg 102k

Karuselli, 1954

Eläinkaruselli on rakennettu Holannissa jo 1896 ja on maailmanlaajuisestikin ajatellen vanhimmasta päästä.

big_auto.jpg 101k

Pienoiskaruselli, 1966

Laitteen on valmistanut Claudio Sartori Italista.

big_grande.jpg 58k

Pienoisrautatie, 1967

Vesitornia kiertävä pienoisrautatie on uusittu vain muutama vuosi sitten. Tällöin alkuperäiset junat korvattiin italialaisen Zamperlan valmistamalla Rio Grande-junalla.

big_swings.jpg 88k

Ketjukaruselli, 1977

Periaatteessa ketjukarusellia voidaan pitää yhtenä alkuperäisistä laitteista, koska sellainen oli puistossa jo ensimmäisenä vuotena. Laitteita on kuitenkin ollut useita eri yksilöitä. Nykyinen laite siirrettiin vuoden 1997 jälkeen Vuoristoradan viereen, koska Hurja Kuru valloitti sen paikan.

big_kidbump2.jpg 82k

Lasten autorata, 1978

Lasten törmäysautorata oli vuoteen 1997 asti vuoristoradan vieressä, nykyisellä ketjukarusellin paikalla. Se siirrettiin vuodeksi 1998 Satulaaksoon, josta matka jatkui kesäksi 2010 Rainbow vanhalle paikalle. Radan on valmistanut Claudio Sartori Italiasta.

big_monorail.jpg 163k

Monorail, 1979

Myöskin Monorail on valmistettu Saksassa, kuten suuri osan Linnanmäen laitteista. Valmistaja on Ihle.

big_viking.jpg 68k

Viikinki, 1981

Viikinki keinui Peacockin vieressä aina kauteen 2001 asti, jonka jälkeen se siirrettiin Merimaailman tieltä Hurjan Kurun viereen. Viikinki-tyyppisiä laitteita on lähes jokaisella valmistajalla, mutta hieman eri nimisenä. Tämän on valmistanut Zierer Saksasta.

big_horse2.jpg 151k

Hevosrata, 1982

Hevosrata sijaitsi alunperin City Expressin vieressä. Se siirrettiin kesäksi 1997 nykyiseen paikkaansa Hurjan Kurun tieltä.

big_polyp.jpg 122k

Polyp, 1985

Polyp korvasi Shanghain edessä samalla paikalla olleen vanhemman mustekalan, joka romutettiin. Kaudeksi 2002 se siirrettiin Breakdancen paikalle. Kesällä 2010 laite muutti Linnanmäen uudelle alueelle joka on nimetty Plutoksi. Vanhalle Polypin paikalle aletaan rakentamaan kesän 2011 uutuus vuoristorata. Polypin alkuperäinen nimi on Monster 3. Valmistaja on Linnanmäen vanha hovihankkija, Anton Schwarzkopf.

big_panorama.jpg 20k

Panorama, 1987

Linnanmäelle on yritetty saada näkötornia jo paljon ennen Panoramaa. Aikoinaan kaavailtiin jopa 240 metrin korkuisista kiinteää tornia, mutta hanke ei toteutunut. Panorama kohoaa "vain" 70 metrin korkeuteen. Laite on sveitsiläisen Intaminin valmistetta.

big_pirate.jpg 114k

Pirate, 1988

Lasten viikinkilaivan on valmistanut Modern Products Englannista.

big_city2.jpg 97k

City Express, 1990

City Express on metallikiskoilla kulkeva vuoristorata, joka antaa periaatteessa puista virkaveljeään hurjemmat kyydit. Laitteen on valmistanut saksalainen Mack. Paras kohta laitteessa on viimeinen vaunu. Syy selviää ajon loppuessa.

big_drums.jpg 86k

Rummut, 1991

Rumpuihin pääsevät isommatkin huvittelijat, vaikka se onkin etupäässä lasten laite.

big_hokkus.jpg 71k

Kot Kot, 1993

Laite tunnettiin alunperin nimellä Hokkus pokkus. Se oli vuoteen 2000 asti Satulaaksossa, mutta siirrettiin seuraavana vuonna kiertämään Vekkulaa, koska Vonkaputous vei sen paikan. Kaudeksi 2004 radan maisemointia uudistettiin maalaisaiheiseksi, jolloin se myös ristittiin uudestaan. Laitteen on rakentanut Modern Products Englannista.

big_topspin.jpg 111k

Top Spin, 1994

Top Spin korvasi Katapultin, joka oli Linnanmäellä vain kaksi kesää. Laitteen on valmistanut Huss Saksasta.

big_rekka.jpg 131k

Rekkaralli, 1995

Rekkarallissa oli ensimmäisenä kesänä torvet, joita lapset töräyttelivät koko ajan. Tämä ajoi varmasti laitteen käyttäjät hulluuden rajoille. Laitteen on valmistanut Zamperla Italiasta.

big_super.jpg 84k

Virtuaaliteatteri, 1996

Elokuvateatterin laitteet ovat pysyneet samana, mutta sen nimi on muuttunut useaan otteeseen esitettävän filmin vaihtuessa. Vuosina -96 ja -97 laite kulki nimellä Dino Island, vuonna -98 Indiana Jones Lost Temple, vuonna 1999 Superstition, 2000 Canyon Coaster ja vuosina 2001 ja 2002 Dino Island 2. Vuoden 2003 filmi Pianisti on ensimmäistä kertaa vasen elokuva, eikä tietokoneanimaatio. Se onkin selvästi paras filmi tähän mennessä, joten liikkuvat penkit pääsevät nyt todella oikeuksiinsa. Virtuaaliteatterin paikalla oli aikaisemmin autorata. Kesällä 2005 virtuaaliteatteri on muuttunut neliulotteiseksi. Hyväksi käytetään erilaisia efektejä, kuten vettä. Kesäksi 2013 teatteriin on saatu esitettäväksi koko perheelle suunnattu elokuva Kelju K Kojootista ja Maantiekiitäjästä. Uutta on myös se, ettei elokuvaa katsellessa tarvitse enää minkäänlaisia erillisiä laseja. Laitteen on valmistanut yhdysvaltalainen SimEx Iverks.

big_chaparral.jpg 73k

High Chaparral, 1996

High Chaparral korvasi vanhan lasten maailmanpyörän, ja oli samalla paikalla viisi vuotta. Vuonna 2001 se siirrettiin ison maailmanpyörän viereen, koska Pallokaruselli valloitti sen paikan Panoraman vieressä.

big_kuru.jpg 132k

Hurja Kuru, 1998

Linnanmäen ensimmäistä vesilaitetta saatiin odottaa lähes puoli vuosisataa. Laite tarjoaa vauhdikkaan koskenlaskun, mutta valitettavasti sen alle jäi Linnanmäen kaunein kohta hienoine suihkulähteineen ja komeine istutuksineen. Hurja Kuru on yksi niistä harvoista paikoista Linnanmäellä, joka ei juuri miellytä silmää. Tämänkin voisi helposti korjata kunnon istutuksilla, jotka Linnanmäellä kyllä osataan. Laitteiston on valmistanut Intamin Sveitsistä. Hurja Kurusta löytyy mahtavia rakennuskuvia Rapids Ride-sivuilta

big_dragon.jpg 143k

Dragon, 1998

Dragonin paikalla oli sitä ennen Samba Balloon. Fanfaarissa oli aikoinaan samanlainen laite. Laitteen on valmistanut Zierer Saksasta.

big_space.jpg 94k

Space Shot, 1999

Space Shot valloitti Enterprisen paikan, joka siirrettiin puolestaan Tykkimäelle. Laitteen on valmistanut S&S Sports Power USA:sta, ja ostohinta oli komeat 9 miljoonaa markkaa. Laite on saatu ilmeisen halvalla, sillä esimerkiksi Blackpoolin vastaava laite maksoi 2 miljoonaa puntaa. Space Shotteja on valmistettu vuodesta 1994 lähtien.

Space Shot on hyvä laite, koska se näyttää hurjalta, mutta ei pane päätä eikä vatsaa sekaisin. Alastulo ei ota itse asiassa lainkaan vatsanpohjasta, koska pudotus on paljon hitaampaa kuin kauempaa katsottuna näyttäisi.

big_express.jpg 94k

Space Express, 2000

Space Express oli Linnanmäen kolmas vuoristorata. Laite on rakennettu vesitornin sisään, jossa se korvasi samalla paikalla olleen Safariradan. Space Expressiä voisi kuvailla pimeässä ajettavaksi City Expressiksi. Laitteen jonotustilat ovat näyttävät, ja muistuttavat avaruustukikohdan sisuksia. Junan on valmistanut Zierer Saksasta.

big_hiphop.jpg 114k

HipHop, 2000

HipHop on Space Shotin pienoisversio. HipHop tuli alunperin satulaaksoon Meteoriitin tilalle, mutta siirrettiin Kiepin viereen kaudeksi 2004. Kyyti ei ole niin hurjaa kuin esikuvassaan, mutta kestää pidempään, useita pudotuksia. Myös aikuiset pääsevät laitteen kyytiin. HipHopin on valmistanut Moser Rides Italiasta.

big_kahvikuppi4.jpg 66k

Kahvikupit, 2002

Kahvikuppikaruselli syrjäytti huippusuositun Breakdancen kaudella 2002. Itse asiassa laite siirrettiin Polypin paikalle, joka puolestaan siirrettiin Breakdancen tyhjäksi jättämälle paikalle, kun Merimaailman rakennustyöt alkoivat. Kahvikuppien valttina on se, että laite on täysin katettu, eli siinä voi huvitella myös sadesäällä. Laitteen on valmistanut Mack Saksasta.

big_kuuputin.jpg 82k

Kuuputin, 2003

Kuuputin on pystytetty heti Boosterin viereen. Siihen voivat mennä lapset ja vähän heikkohermoisemmat huvittelijat. Laitteen on valmistanut Manorplan Leisure Englannista, eli entiseltä nimeltään Modern Products. Kuuputtimen alkuperäinen nimi on Stellar Swings.

big_kammokuja.jpg 72k

Kammokuja, 2003

Kammokuja on risteytys Vekkulaa ja kummitusjunaa. Kohde kävellään läpi 3D-lasit päässä, jotka saa lainaksi käynnin ajaksi. Sen sokkeloiset käytävät sisältävät monta hyytävää yllätystä. Kammokujan on rakentanut Rex Studio Englannista, eli sama yritys, joka on tehnyt mm. Tykkimäen kummitusjunan, Santaparkin somisteet, Lintsin lelumuseon ja Vekkulan fasaadit, sekä vesitornissa olleen Safariradan muutoksen Indiana's Adventureksi.

big_tulireki1.jpg 72k

Tulireki, 2004

Tulireki on perinteisen ja Wild Mouse-tyylisen vuoristoradan yhdistelmä. Radan erikoisuutena on ulospäin kallistuvat vaunut. Radan pituus on 336 metriä, ja korkeus 16 metriä. Laite maksoi 3 miljoonaa Euroa, ja sen valmisti saksalainen Mack. Rata pystytettiin Satulaaksoon soutulammikon paikalle.

taikasirkus.jpg 72k

Taikasirkus, 2005

Laite on Safari-tyyppinen rata, jossa katsellaan maisemia liikkuvista vaunuista. Radalla on paljon sirkukseen liittyviä aiheita mm. erilaisia pellejä. Taikasirkuksen paikalla on aikaisemmin ollut Salaisuuksien talo, joka on siirretty typistettynä versiona Tykkimäelle. Taikasirkuksen on valmistanut englantilainen Rex Studios ja vaunut WGH.

Maailmanpyörä

Maailmanpyörä, 2006

Linnanmäen uusi 34 metriä korkea maailmanpyörä on hankittu Italiasta. Laitteen valmistaja on Technical Park. Pyörä kyyditsee 900 matkustajaa tunnissa. Gondoleita siinä on 24, joten laitteeseen mahtuu kerralla 144 matkustajaa. Laite pyörii 1.2 kierrosta minuutissa ja sen suositeltu ajoaika on noin 3 minuuttia.

Helikopteri

Helikopteri, 2006

Helikopteri tulee ilahduttamaan kesällä 2006 pienempiä kävijöitään. Laite on BN Performance Rides SRL valmistama ja se on aivan uusinta tuotantoa. Laitteessa on 6 gondolia ja jokaiseen gondoliin mahtuu 4 matkustajaa.

Kirnu

Kirnu, 2007

Linnanmäen kesän 2007 kova uutuuslaite on teräksinen vuoristorata. Radalla on pituutta 142 metriä ja huippunopeutta 60 km/tunnissa. Laitteen on valmistanut Intamin. Katso lisää kuvia Kirnusta.

Autorata

Autorata, 2007

Autorata koki suuren muutoksen muuttamalla Maailmanpyörän alakertaan. Vanhasta Car-radasta on jäljellä enää autot. Vanhan Car-radan paikalla on nykyään katettu ulkoilmateatteri.

Salama

Salama, 2008

Kesän 2008 uutuuslaite Salama on saksalaisen Maurer Söhnen käsialaa. Radalla on pituutta 420 m ja huippunopeutta 60 km/h. Vaunuja radassa on 6 kappaletta.

Kehrä

Kehrä, 2009

Monien toive täyttyi kuin Linnanmäki hankki takaisin monivuotisen suursuokin, Enterprisen. Enterprisen eli Kehrän on valmistanut italialainen Emiliana Luna Park Srl. Nopeimmillaan laite kulkee 48 km/h. Ajoaika on noin 2 minuuttia täydellä kuormalla.

Hypytin

Hypytin, 2009

Hypyttimen on valmistanut myöskin italialainen Antonio Zamperla Spa Laite nousee 10 metrin korkeuteen. Laite on Space Shotin ja HipHopin välimuoto.

Pilotti

Pilotti, 2010

Pilotti on italialaisen Tecnical Parkin valmistama koko perheen laite. Lentokoneita laitteessa on 4 kappaletta. Radalla on pituutta 82 metriä ja ajoaika on 2 minuuttia.

ukko4_iso

Ukko, 2011

Huimapäille tarkoitettu Ukko-rata avattiin 27.5.2011. Radalla on pituutta 150 m. Nopeimmillaan Junat pyyhältävät kiskoilla 105 km/h. Junia on kaksi, ja yhteen vaunuun mahtuu kuusi matkustajaa. Radan on valmistanut saksalainen Maurer Söhne.

angry

Angry Birds leikkialue, 2012

Perheen pienemmille suunnattu Angry Birds leikkialue avautui loppukesästä 2012. Alueen lahjoittivat Pelastakaa Lapset ry:lle Lappset ja peliyhtiö Rovio.

kyopeli

Kyöpelivuoren hotelli, 2013

Linnanmäen uuden kammottavan hotellin teemoituksen suunnittelusta on vastannut englantilainen Farmer Attraction Development, jolla on myös aikaisempaa kokemusta Linnanmäen eri kohteiden teemoituksista. Yrityksen aikaisempaa käsialaa ovat olleet mm. pelle aiheinen teemoitus Kirnuun ja Kalevala aiheinen teemoitus Salama vuoristorataan. Rata on italialaisen Gosseton valmistama. Vaunuja radalla on 10 kappaletta, joista kuhunkin mahtuu kerralla maksimissaan neljä henkilöä. Ajelu kestää reilu kaksi minuuttia.

kingi

Kingi, 2014

Vapaapudotustorni Kingi on varmasti yksi Linnanmäen hurjimmista laitteista. Se vie pahaa-aavistamattomat matkaajansa 75 metrin korkeuteen josta seuraa yllättävä 40 metrin vapaapudotus. Loppumatka alaspäin sujuukin sitten varsin rauhallisesti. Laitteen on valmistanut italialainen Moser Rides.

Poppis

Poppis, 2016

Poppis on laite jossa viihtyvät niin nuoremmat kuin vanhemmatkin. Laitetta voi itse tietyissä määrin ohjata "pomppimaan" ylös tai alaspäin. Laitteen valmistaja on italialainen Gosetto.

Magia

Magia, 2017

Hurjalla vauhdilla pyörivä Magia karuselli saa varmasti jokaisen hurjapään pään sekaisin. Laitteen on valmistanut Technicalpark. Laite korvasi Kiepin, joka ehti olla puistossa vuodesta 2003 alkaen.

Pellen Talo

Pellen Talo, 2018

Pellen Talo tuli korvaamaan pienoiskoossa Linnanmäen vanhan Vekkulan. Laitteen on valmistanut italialainen Gosetto ja sen ulkoasusta on huolehtinut Linnanmäen puutarhuri Petri Pulli. Pullin muita toteutuksia voi ihailla Kingin ulkoasussa tai Linnanmäen uusituissa WC tiloissa.

Pääsivulle