etusivu huvipuistot teemapuistot tivolit lakkautetut tietoja
uutiset artikkelit

SAFARI

päivitetty 19.5.02

Olipa kerran aika, jolloin eksoottiselle safarille pääsi paljon lähempänä kuin Afrikassa. Riitti, kun matkusti Linnanmäelle ja hyppäsi vaunuun vesitornin sisällä. Tänään Safaria ei enää ole, mutta toivottavasti alla olevat kuvat palauttavat mieliin tämän kohteen, joka on ainakin allekirjoittaneen mielestä yksi kaikkien aikojen parhaista Lintsin laitteista. Radan varrella oli sopiva sekoitus suurta seikkailua ja huumoria. Kaiken kruunasi kostea, ja hieman ummehtunut ilma, joka sopi loistavasti radan teemaan. Safari oli myös mainio paikka vilvoitteluun kuumana hellepäivänä.

Vesitorni on ollut Linnanmäellä paljon kauemmin, kuin itse puisto. Sen rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1937, ja torni valmistui vuonna 1938. Tornin johdosta paikkaa nimitettiin Vesilinnanmäeksi, joten torni itse asiassa antoi nimen koko huvipuistolle. Vesitorni on edelleen alkuperäisessä käytössä. Sen huipulla olevassa säiliössä on siis vielä tänäänkin valtava määrä vettä.

Tornin alaosa on kuitenkin aina ollut ontto. Siellä on ainoastaan 144 kappaletta betonipilareita, jotka kannattelevat ylempänä olevaa vesimassaa. Pilareita on aina yksi vain muutamaa neliömetriä varten, joten minkäänlaista isoa laitetta sinne ei voi rakentaa. Kun esimerkiksi Safarin jälkeen tullutta Space Express vuoristorataa alettiin suunnitella, vain yksi viidestä tarjouspyynnön saaneesta laitevalmistajasta, saksalainen Zierer, teki tarjouksen. Loput neljä pitivät tehtävää aivan mahdottomana betonipilareitten vuoksi. Joten, tiettyjen piirien haaveet siitä, että vesitornin sisään tulisi jonain päivänä jättimäinen vuoristorata, voidaan unohtaa.

Palataan kuitenkin takaisin 80-luvun alkuun. Tuolloin Linnanmäki oli yrittänyt jo pitkään päästä rakentamaan laitteita vesitornin päälle. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, mutta tornin alaosa oli toinen tarina. Siellä oli ollut pitään Helsingin kaupungin vesilaitoksen varasto, josta puisto lopulta onnistui vuokraamaan 630 neliömetrin tilan. Se riitti mainiosti mille tahansa laitteelle, kunhan sen korkeus ei olisi muutamaa metriä enempää. Tilaan päätettiin rakentaa Safarirata.

Työt tehtiin talvikauden 1982-1983 aikana. Sekä radan tekniikka, että liikkuvat eläimet tulivat Saksasta. Ne valmistettiin Christian Hoffmann-nimisessä yrityksessä. Keväällä 1983 uusi kohde oli valmis avattavaksi. Se keräsi alkuun valtavat jonot, mutta lopulta suosio alkoi hiipua. Vuodeksi 1995 Safari uudistettiin. Radan alkupää säilyi täysin ennallaan, mutta loppupää, ja lastauslaituri rakennettiin uudestaan Indiana Jones-teeman mukaiseksi. Niinpä kohde sai uuden nimen, Indiana's Adventure.

Tämä toi kuitenkin vain muutaman vuoden lisäaikaa kohteelle. Suosio alkoi taas hiipua. Vuosikausia Safari oli laite, jonne ei tarvinnut juuri jonottaa. Niinpä ei ollut mikään ihme, että kun Linnanmäellä tarvittiin uutuuksia, sellainen rakennettiin Safarin tilalle. Safarin viimeinen toimintavuosi oli 1999, eli se toimi 17 kesän ajan.

Mitä kuuluu Safarille tänään? On selvää, ettei tällaista kohdetta voi siirtää huvipuistosta toiseen, kuten normaaleja laitteita. Niinpä Safari yksinkertaisesti purettiin. Itse rata ja vaunut olivat ainakin vielä vähän aikaa sitten Linnanmäen varastossa. Eläimet kuitenkin myytiin useampaankin paikkaan. Esimerkiksi krokotiili, gorilla, sarvikuono, leijonat ja monta muuta eläintä päätyi firmalle, joka on tehnyt Lintsille näyttäviä lasikuitusomisteita aina autoradan fasaadeista Vekkulan siltaan. Osa eläimistä on edelleen huvipuistossa. Esimerkiksi norsu sai paikan Tykkimäen huvipuistosta, ja tervehtii nyt portin vieressä sisään tulevaa yleisöä.

Pala Safaria on itse asiassa vieläkin ennallaan. Betonipilareihin maalattuja taustakuvia on vielä tänäänkin vesitornin sisällä.

Valokuvia Indiana Jones radasta

big_safari1.jpg 87k

Sisäänkäynti

Safarin sisäänkäynti näytti tältä vuoden 1995 uudistuksen jälkeen.

big_safari2.jpg 47k

Vaunut

Vaunuja oli kymmenisen kappaletta, ja niihin mahtui kerrallaan neljästä kuuteen matkustajaa. Vaunuissa oli kaiuttimet, joista kuului kohteisiin liittyviä aitoja, Afrikassa äänitettyjä ääniefektejä.

big_safari3.jpg 74k

Krokotiili

Niilin krokotiili oli heti radan alussa kyttäämässä, josko joku matkustajista putoaisi kyydistä.

big_safari4.jpg 79k

Norsut

Seuraavana oli vuorossa lauma norsuja, joista yksi on tällä hetkellä Tykkimäellä.

big_safari5.jpg 65k

Sarvikuono ja kiipeilijät

Nämä kiipeilijät pakenivat henkensä edestä sarvikuonoa.

big_safari6.jpg 70k

Sarvikuono ja kiipeilijät

Nämä herrat kiipesivät Safarin historian aikana puuhun turvaan noin 5 miljoonaa kertaa.

big_safari7.jpg 59k

Kirahvi

Ystävällisiä kirahveja ei kenenkään tarvinnut pelätä. Vieressä näkyy mainiosti pätkä Safarin rataa.

big_safari8.jpg 49k

Alkuasukaskylä

Alkuasukaskylässä jouduit väistelemään lentäviä nuolia ja keihäitä.

big_safari9.jpg 86k

Alkuasukaskylä

Rummuttaja viestittämässä, että lähistöllä on nähty muukalaisia.

big_safari10.jpg 64k

Alkuasukaskylä

Jos olisit jäänyt alkuasukkaiden vangiksi, olisit saattanut päätyä tähän pataan.

big_safari11.jpg 90k

Gorilla

Hurja gorilla tutkimassa uteliaana, kuka häiritsee viidakon rauhaa.

big_safari12.jpg 71k

Korppikotkat

Näillä korppikotkilla ei olisi ollut mitään sitä vastaan, että viidakko olisi koitunut kohtaloksesi. Tässä vaiheessa rata alkoi muuttumaan Indiana Jones-teeman mukaiseksi.

big_safari13.jpg 58k

Pääkallot

Azteekkien temppeli vaati monta uhria.

big_safari14.jpg 68k

Luurankomies

Jos selvisit hengissä tähän asti, jouduit kokemaan vielä hurjan dynamiittiräjähdyksen.

big_safari15.jpg 65k

Indiana Jones

Tohtori Jones kamppailemassa sortuvan tunnelin kanssa. Pitikö tulla tänne saakka kohtaamaan loppunsa. Teitähän varoitettiin...

big_safari16.jpg 74k

Norsu tänään

Yksi norsuista on päässyt kunniatehtävään Tykkimäen huvipuistoon, jossa se tervehtii jokaista puistoon tulevaa vierailijaa.

Pääsivulle