TEX WILLER TARINAT 1996

PERGAMENTIN ARVOITUS 1997/1/47
COLORADON SUDET 1997/4/34
HIMOTAPPAJAT 1997/6/5
RED HILLIN VERILÖYLY 1997/7/46
MESTARIN PALUU 1997/11/67
VOITTAMATTOMAT 1997/14/5
PERGAMENTIN ARVOITUS 1997/1/47

Tex ja Carson jäljittävät aseiden salakuljettaja Johnny Butleria rajan yli Meksikoon. Matamorosin satamakaupungissa nämä saapuvat paikalle, kun tuntematon rosvojoukko puukottaa uhria. Kuoleva mies antaa Texille salaperäisen pergamentin, ja pyytää tätä toimittamaan sen El Moriscolle. Selviää, että puukottajat ovat merimiehiä ja kuuluvat samaan koplaan salakuljettajien kanssa. Kaupungissa käydään yhden illan aikana useampikin mielipiteidenvaihto kokoa 45, jossa mm. Butler potkaisee tyhjää. Aselaiva pääsee kuitenkin karkaamaan satamasta tuntemattomaan määränpäähän.

Seuraavana toverukset matkaavat tapaamaan Moriscoa, joka saakin tulkittua pergamentin kuvakirjoituksen. Käy ilmi, että sen on lähettänyt Moriscon vanha tuttu, Maya-pappi Uaxan. Tämä on vankina ja varoittaa, että valkoihoinen mies väittää olevansa Mayojen Kukulkan jumala ja aseistaa Yuctanin viidakoissa lymyileviä intiaaneja sotaa varten.

Mayojen tukikohta päätetään etsiä, koska salakuljetetut aseet ovat ilmiselvästi menossa intiaaneille. Myös Morisco ja Eusebio päättävät lähteä mukaan etsintöihin. Ciudad Del Carmenin satamakaupungissa kumppanukset pääsevät vahingossa aselaivan jäljille, ja seuraavat sitä syrjäiseen paikkan jokisuistossa. Laivasta ollaan juuri purkamassa aseita, jotka kuljetetaan kanooteilla syvälle viidakkoon, jonka kätköissä on vanha Maya-temppeli. Käy ilmi, että "Kukulkan-jumala" on viidakkoon kadonnut tutkimusmatkailija, James Sanders, josta on tullut mielipuoli. Todellista valtaa käyttää kuitenkin kätyri Bagley, joka pyrkii täyttämään taskunsa intiaanien arvoesineitä rohmuamalla.

Texin ja kumppaneiden tulo huomataan nopeasti, ja alkaa kova takaa-ajo viidakon uumenissa. Uaxan saadaan vapautettua, mutta valitettavasti roistot saavat Texin vangiksi. Tämä aiotaan uhrata jumalille heittämällä hänet vanhaan uhrikaivoon. Tilanne kuitenkin ratkeaa, kun Morisco hypnotisoi Sandersin ja tämän Maya-uskolliset. Sanders määrää intiaanit kotikyliinsä elämään rauhassa. Bagley yrittää tappaa entisen pomonsa, mutta joutuu hurjistuneiden Mayojen uhriksi ja löytää itsensä uhrikaivon pohjalta muutama puukko lapaluiden välistä.

COLORADON SUDET 1997/4/34

Tex, Carson, Kit ja Tiger ovat jäljittämässä Kimballin veljesten koplaa, joka ryöstelee pankkeja ja postivaunuja Coloradon alueella. Aina ryöstöjen jälkeen kopla suuntaa tuntemattomassa paikassa sijaitsevaan Last Paradisen kylään, jonka jokainen asukas on roisto ja joka toimii lurjusten turvapaikkana. Erään pankkikeikan yhteydessä koplan nuorimmanen, Jesse Kimball jää kiinni ja viedään Fort Greenin linnakkeeseen. Last Paradisen sijainnin selvittämiseksi punotaan uskalias juoni. Kit Willer tekeytyy rostoksi, ja vapauttaa Jesse Kimballin kun häntä ollaan siirtämässä Denverin vankilaan. Tarkoituksena on, että Kimball ratsastaa suoraan koplan turvapaikkaan jäljittäjät perässään.

Juoni onnistuukin hyvin, ja Kit voittaa roistokoplan luottamuksen. Valitettavasti eräs intiaani tunnistaa hänet, joten Texin täytyy tunkeutua roistojen majapaikkaan ja vapauttaa poikansa. Koko roistokylä lähtee karkulaisten jäljille vieressä kohoavalle vuorelle. Seuraa hurjaa ammuskelua, jonka päätteeksi kaksikko saarretaan tukalaan asemaan. Aamulla paikalle saapuu kuitenkin Tigerin ja Carsonin johdattama ratsuväkiosasto, joka tekee selvää jälkeä Last Paradisen hirttämättömistä.

HIMOTAPPAJAT 1997/6/5

Kaksi upporikasta englantilaista perijää järjestää junaryöstön, jonka kohteena on heidän itsensä omistaman pankin rahalähetys. Ryöstäjät ovat rahavaikeuksiin joutuneita pientilallisia, jotka on puoliksi pakotettu suunnitelmaan. He vetävät kuitenkin vesiperän, sillä saalisarkku paljastuu tyhjäksi. Tex ja Carson lähtevät ryöstäjien jäljille, ja saavat nämä nopeasti kiinni. Texin järkytykseksi ryöstäjät paljastuvat vanhoiksi tutuiksi, Baxterin veljeksiksi. Nämä kertovat tarinansa rangereille, jotka haistavat heti palaneen käryä. Junaryöstäjät jäävät odottelemaan erämaahan kun Tex ja Carson ryhtyvät selvittelemään asiaa.

Holbrookissa Tex hieman "kuulustelee" paikallista pankinjohtajaa, jonka rahalähetys muka oli junassa. Käy ilmi, että tämän englantilaiset työnantajat ovat punoneet juonen vain sen takia, että pääsisivät aloittamaan ihmisjahdin omaksi huvikseen. Molemmat ovat kokeneita metsästäjiä, ja heillä on huippuluokan kiväärit kiikaritähtäimineen. Engelsmannit lähtevätkin saattueineen "roistojen" jäljille ja onnistuvat tappamaan heistä ensimmäisen. Onneksi Tex ja Carson tulevat paikalle ennenkuin loputkin surmataan kylmäverisesti. Rangerien virkamerkki ei tee perijöihin minkäänlaista vaikutusta, vaan nämä yrittävät tappaa koko porukan, jottei jäisi todistajia. Seuraa kova taistelu keskellä erämaata. Aluksi englantilaiset ovat niskan päällä ylivoimaisine aseineen. Lopussa kuitenkin rangerien kokemus ratkaisee pelin, ja uporikkaiden miesten hopeahaarukat vaihtuvat hiilihankoon ja silkkihansikkaat hiilenluonnissa syntyneisiin rupisiin känsiin.

RED HILLIN VERILÖYLY 1997/7/46

Joukko rikollisia pitää yllä turkisasemaa Kanadan puolella aivan rajan tuntumassa. Alkujaan Fort Whoop-Up oli pieni kauppa-asema, mutta lurjusten ottaessa ohjat siitä on kehkeytynyt hyvin varusteltu ja suojattu linnake. Roistomaiset turkismetsästäjät, Wolferit, ovat saaneet aikaan sen, että seudun eläimet on hävitetty lähes sukupuuttoon. Tuottoisin bisnes on kuitenkin viinan salakauppa intiaaneille, joka on tehnyt pahaa seudun intiaaniheimoille. Tex ja kumppanit ovat saaneet epävirallisen toimeksiannon rikollisen toiminnan lopettamiseksi.

Texin porukka on nauttimassa vieraanvaraisuudesta Red Dogin assiniboi-intiaanien kylässä, kun joukko wolfereita hyökkää sinne, ja teurastaa väen lähes viimeiseen mieheen. Tiger saa pahan osuman, joten Tex ja Carson lähtevät kahdestaan jäljittämään roistoja. Green Meadowin kylässä toverukset tapaavat yllättäen Jim Brandonin, joka antaa lisävalaistusta roistojen toimintaan. Valitettavasti tämä ei voi toimia henkilökohtaisesti ilman ylempien tahojen lupaa. Niinpä rangerit päättävät soluttautua wolfereiden linnakkeeseen, ja miettiä sopivaa keinoa nujertaa sinne pesiytynyt suuri roistojoukko.

Texin ja Carsonin suunnitelma onnistuu hyvin, ja nämä pääsevät paikan pomon, Jason Ducauxin, luottomiehiksi, joka palkkaa kaksikon tekemään selvää kilpailijoistaan. Ensimmäinen tehtävä vie toverukset ulos linnakkeesta erämaahan, jossa kumppanukset saavat idean lyöttäytyä yhteen intiaanipäällikkö Ska-Wom-Deen Sioux-heimon kanssa. Intiaanikylä on sopivan lähellä wolfereiden linnaketta, ja kylässä on tarpeeksi suuri määrä sotuteita aloittamaan suoran hyökkäyksen linnaketta vastaan. Rangerit ratsastavat vierailulle kylään, ja saavatkin vakuutettua intiaanipäällikön siitä, että Fort Whoop-Upin linnake on syytä tuhota.

Roistot eivät vieläkään osaa epäillä juonta, kun kaksikko palaa linnakkeeseen. Siouxien hyökkäys alkaa melkein samantien. Texin ja Carsonin tehtävänä on eliminoida linnakkeen isokaliberinen tykki, sekä avata portit intiaanien rynnäkköä varten. Suunnitelma onnistuukin, ja pian turkismetsästäjät havaitsevat, että heidän skalppinsa on kiinnitetty pääkoppaan perin löyhästi. Tex tekee henkilökohtaisesti selvää koplan johtajasta.

MESTARIN PALUU 1997/11/67

Seikkailusta SHANGHAI LADYN TRAGEDIA (1989/1/11) tuttu hullu tiedemies, Andrew Liddel, pakenee vankimielisairaalasta kolmen apurinsa kanssa. Nelikko pakenee New Orleansiin, jonne Mestariksi kutsuttu Liddel perustaa tukikohtansa vanhaan kiinalaiseen teatteriin. Mestari haluaa maksaa Texille vanhat kalavelkansa ja houkuttelee tämän ja Carsonin kaupunkiin seuraamaan Buffalo Billin Wild West Showta. Buffalo Bill on kaverusten vanha tuttu, ja rangerit esitellään myös mestariampuja Anne Oakleylle.

Rangerit ehtivät hädintuskin paikan päälle, kun salaperäiset räjähdykset alkavat terrorisoida kaupunkia. Ei mene kauaa, kun tiedetään kuka on niiden takana. Ensimmäinen lurjuksista saadaan kiinni, kun tämä yrittää attentaattia kesken Villin Lännen shown, jossa myös Carson on esiintyjänä. Kun toinenkin Mestarin apureista tekee virheen ja paljastuu, alkaa silmukka kiristyä pääroiston ympärillä. Kiinni jäänyt Mestarin apuri paljastaa isäntänsä, ja peli näyttää jo selvältä. Liddel vetää kuitenkin hetkeksi pidemmän korren, kun uhkaa räjäyttää vartaloonsa teippaaman valtavan dynamiittipaukun, ja pakenee Carson ja Anne Oakley panttivankinaan. Tex järjestää kuitenkin ansan, jolla Mestari saadaan elävänä kiinni kesken pakomatkan.

Numeron 11 sivulla 99 väitetään, että Texin ja Buffalo Billin ensitapaaminen on ollut Suomessa julkaisemattomassa albumissa. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä kyseinen tapaaminen sattui tarinassa PUHVELIN METSÄSTÄJÄT, 1973/7/75

VOITTAMATTOMAT 1997/14/5

Meksikossa liikkuu irlantilaisista emigranteista koostuva kopla. Sen jäsenet ovat entisiä Irlannin tasavaltalaisarmeijan kannattajia, jotka ovat joutuneet jättämään kotimaansa vaihtelevista syistä. Muodollisesti kopla hankkii ryöstöillään varoja Irlannin vapaustaistelua varten, mutta tosiasiassa monet sen jäsenet ovat enemmän kiinnostuneita täyttämään omat taskunsa. Koska ryöstöjä ei juuri ole tapahtunut Yhdysvaltain maaperällä, saa Tex tehtäväkseen houkutella pahantekijät rajan pohjoispuolelle ja hylkäämään rikollisen uransa. Tex ottaa tehtävän vastaan myös henkilökohtaisista syistä, sillä irlantilaiskoplan mukana ratsastaa tämän lapsuudenaikainen ystävä, Clarence "Hutch" Hutchenrider.

Jahti alkaa Galvestonissa, jonne Tex ja kumppanit lähtevät hankkimaan tarkempia tietoja paikalliselta irlantilais-järjestöltä. Kuinka ollakkaan, toverukset törmäävät kaupungissa vanhaan tuttuunsa, Pat MacRyaniin, joka lähtee nelikon mukaan. Koplaan saadaan lopulta yhteys Sonorassa, Santa Martan pikkukylässä. Neuvottelut keskeytyvät alkuunsa, kun meksikolaisten rurale-partio ratsastaa paikalle, ja aloittaa välittömästi tulituksen. Sekä Texin porukka, että irlantilaiskopla joutuvat pakenemaan kylästä.

Kun tilanne rauhoittuu, Tex tekee irlantilaisille ehdotuksen paluusta Yhdysvaltojen puolelle. Nämä haluavat kuitenkin miettiä asiaa, ja ottavat varmuuden vuoksi Patin panttivangikseen. Parin päivän päästä koplan viestinviejä tulee ilmoittamaan, että kopla aikoo kyllä palata rajan taakse, mutta sitä ennen se suorittaisi uskaliaan ryöstön, jonka panoksena olisi satumainen kulta-aarre. Kyseessä on entisen Meksikon keisarin, Maksimilianin, kannattajien kätkemä rahakätkö. Irlantilaiset tietävät aarteen sijainnin, mutta valitettavasti kätköä isännöi meksikolainen sotaherra Carrasco, joka pyrkii rahoittamaan aarteella koko Pohjois-Meksikon valtaamisen.

Myös Texin porukka lupautuu aarrejahtiin. Ongelmana on vaan se, että Carrascolla on ainakin 100 kurkunkatkojaa aseissa omassa linnoituksessaan. Kaiken huipuksi Irlantilaiset ja Pat jäävät Carrascon miesten yllättämiksi, mutta tekeytyvät tämän liittolaisiksi, jolloin miehet viedään linnakkeeseen. Yön pimeydessä Tex ja Tiger soluttautuvat sisään linnakkeeseen tarkkailemaan tilannetta. Valitettavasti Carrasco päättää tehdä selvää irlantilaisten mustaihoisesta toverista, jolloin helvetti pääsee irti. Tuloksena on ehkäpä seikkailua KRISTALLITOMEEMI, 1978/10/70 lukuunottamatta Tex Willer-historian kovin tulitaistelu ja verilöyly, joka kestää lähes koko kirjallisen verran. Koko taistelu tapahtuu meksikolaisten linnakkeessa tyyliin 100 meksikolaista vastaan neljätoista gringoa. Ruutiluuta ja dynamiittikuuri pyyhkäisee suurimman osan meksikolaisista suoraan sarviniekan valtakuntaan, mutta valitettavasti viikatemies niittää myös irlantilaisia. Tilanne näyttää jo tukalalta, kunnes Montales ratsastaa paikalle ison armeijaosaston kanssa, ja hoitaa tilanteen loppuun.

< Vuosikerta 1996... Vuosikerta 1998 >