TEX WILLER TARINAT 1998

SPRINGFIELD .58 1998/1/5
MUSTAN TIIKERIN PALUU 1998/3/5
MURHENÄYTELMÄ JUNASSA 809 1998/5/63
TURVAMIEHINÄ 1998/7/5
LINCOLNIN SURMAAJAT 1998/9/5
SALAPERÄINEN TOTEEMI 1998/11/3
PUNAINEN KÄSI 1998/11/35
KUOLEMAN POLKU 1998/11/87
RIVER'S QUEENIN KAPTEENI 1998/12/34
BILLY KIDIN KOPLA 1998/12/93
OOPIUMIA! 1998/13/5
MORISCON PALUU 1998/14/46

SPRINGFIELD .58 1998/1/5

Kincaid-niminen comanchero myy vanhoja sisällissodan aikaisia aseita intiaaneille. Tex ja Carson saavat tehtäväkseen jäljittää asekauppiaat sekä verisiä ryöstöjä suorittava Punaisen Suden heimo. Yksi intiaaneista on saatu vangiksi. Tämän annetaan karata lavastetussa postivaunuhyökkäyksessä. Intiaani ei epäile mitään, ja johdattaa rangerit kohta asekauppiaiden yhdysmiehen luokse. Sid Ketchum-niminen heittiö laulaakin roistojen suunnitelmat, mutta muuttaa myöhemmin mielensä ja varoittaa pomoaan.

Odessan kaupungissa kopla käyttää paikallisen saluunan kaunista laulajatarta houkutuslintunaan, ja johdattaa rangerit ansaan. Tästä kuitenkin selvitään kuivin jaloin, kun tyypilliseen Claudio Nizzin tekemän käsikirjoituksen tapaan Tex arvaa ennakolta roistojen monimutkaiset suunnitelmat viimeistä piirtoa myöten. Kohta seuraakin hyökkäys roistojen piilopaikkaan, jossa kaikki pääroistoa lukuunottamatta saavat ruhoonsa niin raskaan lyijyannoksen, että vajoavat kuuden jalan syvyyteen. Kincaid pääsee kuitenkin pakenemaan ja kutsuu Punaisen Suden Comanchet avuksi. Nämä saavat rangerit pahaan pinteeseen, mutta kuinka ollakkaan, ratsuväki saapuu paikalle viime hetkellä, ja tarina loppuu kuin kananlento. Claudio Nizzin kynästä on tullut aikaisemminkin huonoja seikkailuja, mutta tämä on kyllä pohjanoteeraus.

MUSTAN TIIKERIN PALUU 1998/3/5

Seikkailusta TEATTERIMURHA, 1993/8/75, tuttu Mustaksi Tiikeriksi kutsuttu konna on taas putkahtanut ihmisten ilmoille ja luonut uuden rikollisorganisaationsa. Tällä kertaa tapahtumapaikkana on New Orleans, jossa Tiikerillä on apunaan sekä valkoisia liikemiehiä, että mustia Voodoo-uskovia. Kun kaupungissa alkaa tapahtua kummia, poliisipäällikkö Nat McKenneth kutsuu ystävänsä apuun Navajo-reservaatista. Ensimmäiset ruumiit tehdään jo laivalla, matkalla kaupunkiin, kun Mustan Tiikerin kätyrit murhaavat laivan omistajan.

Kaksi roistoista saa lyijymyrkytyksen, mutta yksi pääsee pakoon. Tältä jää kuitenkin jälkeen merimiehen hattu, joka johtaa toverukset oikeille jäljille näiden saapuessa kaupunkiin. Texille selviää heti, että vastassa on vanha vihollinen. Käynti lakkinsa kadottaneen merimiehen laivassa tuo varmuuden, että myös sen kapteeni kuuluu koplaan. Lisää johtolankoja löytyy epäiltyjen tiukalla varjostamisella ja "hienovaraisella" kuulustelulla.

Myös Tiikeri on tietoinen, että Texin porukka on kaupungissa. Niinpä tämä antaakin kätyreilleen tehtäväksi näiden vangitsemisen elävänä. Tex ja Carson houkutellaan ansaan, ja huumataan ampumalla heihin nukutusainetta sisältäviä myrkkynuolia. Voodoo-lahkolaiset kuljettavat kaksikon veneillä eräälle saarelle, keskelle rämealuetta, jossa sijaitsee Tiikerin päämaja. Kun rangerit tulevat tajuihinsa, nämä huomaavat roikkuvansa köysissä nälkäisen alligaattorilauman nenän edessä.

Onneksi Kit, Tiger ja Nat saavat apua rämeellä asuvalta vanhukselta, jonka pojan kopla on surmannut. Tämä tietää konnien piilopaikan ja johdattaa kolmikon rämesaarelle. Tex ja Carson vapautetaan viime hetkessä. Mustan Tiikerin apurit nitistetään hetkessä, vaikka voodoo-pappi herättää heidän avuksi jopa hautausmaan zombiet. Pääkonna pääsee kuitenkin livahtamaan sankareidemme nenän edestä, joten Mustan Tiikerin paluu on ilman muuta edessä ennemmin tai myöhemmin.

MURHENÄYTELMÄ JUNASSA 809 1998/5/63

Jälleen omaperäinen seikkailu Bosellin kynästä. Koko tarina tapahtuu hyvin pienellä alueella, lyhyessä ajassa, mutta silti jännitystä riittää lähes kahden kirjan verran.

Tex sattuu matkustamaan junassa, jossa viedään armeijan palkkarahoja Golgondan asemaa kohti. Matka taitetaan jylhän vuoriston keskellä, kovassa pakkasessa ja lumimyrskyssä. Juna ei pääse koskaan perille, sillä Harry Lennoxin johtama kopla suistaa sen radalta tuhoisin seurauksin. Lähes kaikki matkustajat saavat surmansa onnettomuudessa. Myös Texiltä menee toinen käsi sijoiltaan juuri silloin, kun pitäisi puolustautua häikäilemättömiä rosvoja vastaan. Lähes koko seikkailu onkin kissa ja hiiri-leikkiä Texin ja rikollisten välillä. Texin urakka ei ole käsipuolena helppo, varsinkin kun roistot pääsevät tuhoutuneen junan vaunuihin suojaan, mutta tämä joutuu itse sinnittelemään ulkona pakkasen armoilla. Yksi kerrallaan roistot kuitenkin saavat menolipun monta sataa astetta kuumempaan paikkaan.

TURVAMIEHINÄ 1998/7/5

Seikkailusta MURHAAJAN SAAPPAISSA 1992/8/5 tuttu roisto, Eversti Oliveira pakenee meksikolaisesta vankilasta ja kidnappaa samassa seikkailussa esiintyneen naisen, Conchitan, lapsen. Panttivangin avulla Oliveira haluaa pakottaa Texin ja Carsonin turvaamaan pakonsa Yhdysvaltain puolelle. Kaksikolla ei ole muuta vaihtohtoa kuin suostua saattomiehiksi.

Pakomatka Chihuahuasta kuitenkin mutkistuu, kun käy ilmi, että Oliveiralla on mukanaan salkullinen timantteja. Tämä on kähveltänyt ne piilosta, jonne hän ja kuvernööri Zamora kätkivät ne ennen vankilaan joutumistaan. Paikallinen vankilanjohtaja saa kuulla timanteista, ja niinpä joukko meksikolaisia bandiitteja hyökkää Oliveiraa kuljettavan vaunun kimppuun heti kaupungin ulkopuolella. Yritys epäonnistuu, ja seuraava väijytys odottaa erästä jokea ylittävän sillan luona. Rangerit joutuvat nyt kovaan luotisateeseen, mutta selvittävät tämänkin tilanteen.

Pakomatka jatkuu nyt hylättyyn luostariin, jossa vahvistuksia saaneet roistot tavoittavat jälleen karkulaiset. Meksikolaiset kokevat kovaa mieshukkaa avoimessa hyökkäyksessä, mutta ovat silti niskan päällä. Harhautuksen turvin nelikko pääsee kuitenkin jatkamaan pakoaan kohti rajaa. Pari mailia ennen rajaa roistojoukko saa takaa-ajettavat jälleen kiinni. Tilanne näyttää jo epätoivoiselta, mutta koska tämä on Claudio Nizzin käsikirjoitus, niin ratsuväki/ruralepartio/navajot/cochise (valitse itse haluamasi) tulee taas paikalle viime hetkellä ja hoitelee roistot.

Yhdysvaltojen puolelle päästyään eversti Oliveira tappaa kylmäverisesti meksikolainen apurinsa, ja häipyy. Tex ja Carson saavat tämän kuitenkin kiinni Presidion kaupungissa, ja lähettävät takaisin Meksikoon vankilaan. Oliveira joutuu samaan selliin kuvernööri Zamoran kanssa, joka surmaa timantit kavaltaneen everstin. Vaikka kuinka tarinan lopssa uskotellaan, että Oliveira on kuollut, niin eiköhän Nizzi tämänkin veijarin tekosyyllä tai toisella herätä vielä henkiin.

LINCOLNIN SURMAAJAT 1998/9/5

Juuri kun Niziä pääsee haukkumasta, tämä tekee hyvän, omaperäisen, suorastaan jännittävän tarinan. Kaikki alkaa Denveristä, josta eräs lakimies lähtee karkuun huomatessaan varjostajia. Tämä hyppää ensimmäiseen kaupungista lähtevään junaan. Valitettavasti roistot näkevät tämän, ja surmaavat miehen kun juna menee pitkään rautatietunnelin. Tex ja Carson istuvat samassa vaunussa uhrin kanssa, ja kuulevat tämän viimeisillä voimilla antamat ohjeet. Mies kuljettaa avainta Washingtonin rautatieasemalla sijaitsevaan tallelokeroon, jossa on arkaluontoista materialia Lincolnin murhaan liittyvästä poliittisesta vehkeilystä.

Tex ja Carson päättävät matkustaa pääkaupunkiin ottamaan selvää, mitä tallelokerosta löytyy. Pahaksi onneksi salaliiton takana olevan senaattori Wallacen johtama salainen palvelu pääsee rangereiden jäljille. Tex ja Carson ratsastavatkin suoraan väijytykseen Sidneyyn johtavan radan lähellä, ja jäävät vangiksi. Kaksi salaisen palvelun kätyriä yrittää saada kidutuksen avulla rangereiden tiedot selville. Carson on murtuvinaan, mutta antaa roistoille vääriä tietoja pelatakseen aikaa. Suunnitelma onnistuukin, ja kohta kaksikko on vapaa ja lurjukset joutuvat puolestaan kovaan käsittelyyn.

Tex ja Carson jatkavat matkaansa Washingtoniin, mutta valitettavasti salainen poliisi on valmiina, ja panee kaikki miehensä kyttäämään, milloin rangerit saapuvat. Carsonin harhautuksen ansiosta poliisi kuitenkin vahtii väärää paikkaa, joten kumppanukset pääsevät rauhassa hakemaan tallelokeron sisällön. Heidät huomataan lopulta, jonka jälkeen alkaa vimmattu kilpa-ajo kohti Valkoista Taloa. Tex ja Carson ehtivät perille ensin, ja pääsevätkin presidentti Grantin puheille. Presidentti päättää panna salaliittolaiset vastuuseen, jolloin hyvä tarina valitettavasti lopahtaa ikäänkuin kesken.

SALAPERÄINEN TOTEEMI 1998/11/3
UUSINTAJULKAISU. JULKAISTU ALUNPERIN NIMELLÄ TAISTELU ERÄMAASSA 1953 1/1/1

Tarina on kaikkien aikojen ensimmäinen Tex-seikkailu myös alkukielellä. Alkuaikojen seikkailussa on tyypillistä nopea tempo. Tässäkin seikkailussa mahtuu 32 sivuun paljon käänteitä. Tarina alkaa tilanteesta, jossa Tex on tunnettu lainsuojaton. Ratsuna tällä on jo alusta alkaen uskollinen Dynamiitti.

Ensimmäinen Tex seikkailu alkaa suoraan lennosta. Joe Coffinin kopla ajaa takaa intiaanityttö Tesahia, jonka hallussa olevasta korusta selviää Pawnee-intiaanien salaperäisen aarteen sijainti. Tex pelastaa tytön, ja joutuu mukaan seikkailun pyörteisiin. Koru vaihtaa tiuhaan omistajaa, ja lopputuloksena sekä Coffin että Tex kohtaavat toisensa aarreluolassa. Tarinan loppunäytös käydään kuitenkin Coffinin ranchilla Calver Cityssä.

Joe Coffin on mukana myös vuoden 1973 seikkailussa Texin menneisyys. Tämä seikkailu sijoittuu ajallisesti aikaisempiin vaiheisiin.

PUNAINEN KÄSI 1998/11/35
UUSINTAJULKAISU. JULKAISTU ALUNPERIN NIMELLÄ VERINEN KÄSI 1953 1/4/1

Verinen Käsi-niminen rosvojoukko terrorisoi rajaseutua ja murhaa ratsuväen lähetin, josta syy lankeaa Texin niskoille. Tex kuulee kuolevalta lähetiltä koplan jäsenten nimet ja alkaa napsia rikollisia yksi toisensa jälkeen. Vaikka paikalliset sheriffit yrittävät hankaloittaa Texin toimintaa, niin lopulta syylliset saavat kuitenkin rangaistuksensa, ja kopla tuhotaan viimeiseen mieheen.

80-luvun seikkailussa Punaisen käden paluu roistojen sukulaiset herättävät koplan uudestaan henkiin, joten vain todella uskolliset lukijat muistavat seikkailun viittaukset.

KUOLEMAN POLKU 1998/11/87
UUSINTAJULKAISU. JULKAISTU ALUNPERIN NIMELLÄ KUOLEMAN POLULLA 1953 1/8/30

Meksikolaiset ovat perustaneet joukon, jonka tarkoituksena on edesauttaa New Mexicon valloittamista Yhdysvalloilta. Joukkoa johtaa El Diablo-niminen lurjus. Tex ratsastaa sattumalta tappajien tuhon kohteeksi joutuneelle karjatilalle ja päättää kostaa. Tehtävä vie Texin El Pasoon, jossa tämä joutuu lähes ilmisotaan meksikolaisten roistojen kanssa. El Diablon kukistaminen vaatii rajan ylittämisen ja niinpä Tex aikaa tuhlaamatta panee tuulemaan roistojen päämajassa Meksikon puolella.

Tehtyään selvää koplasta Texiä pyydetään liittymään Rangereihin. Ensimmäinen tapaaminen Kit Carsonin kanssa tapahtuu numerossa 1/13 sivulla 21. Ennen ensimmäistä toimeksiantoaan Tex lähtee vielä naistenryöstäjän jäljille.

RIVER'S QUEENIN KAPTEENI 1998/12/34
UUSINTAJULKAISU. JULKAISTU ALUNPERIN NIMELLÄ SALAKULJETTAJAN JÄLJILLA 1953 1/14/15

Tämä on suoranainen klassikkotarina, jossa on esitelty monen tulevan Tex-seikkailun peruselementit. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Tex puhdistaa yksin kokonaisen kaupungin roistoista. Tämä taistelee yksin suurta miesylivoimaa vastaan, syöksyy ammuskelusta toiseen, tuikkaa vastustajansa omaisuutta tuleen, ja haavoittuu loppukahinassa.

Kyseinen kaupunki on Silver City, jossa kapteeni Bud Lowett, laivan- ja saluunanomistaja salakuljettaa aseita Meksikon puolelle. Tex saapuu kaupunkiin selvittämään kaverinsa salamurhaa, ja törmää salakuljetus-joukkioon esiintyen henkipattona. Tämä joutuu ammuskelemaan henkensä edestä, tuhoaa koplan ammusvaraston ja kokonaisen siipiratas-laivan. Edessä on väistämätön välienselvittely, jossa Tex taistelee yksin kahtakymmentä roistoa vastaan. Tällä on täysi työ väistellä lentävää lyijyä, mutta lopputuloksena on koplan tuho.

BILLY KIDIN KOPLA 1998/12/93
UUSINTAJULKAISU. JULKAISTU ALUNPERIN NIMELLÄ BILLY THE KIDIN KONNAKOPLA 1953 1/19/32

Tässä seikkailussa Carson on ensimmäistä kertaa mukana varsinaisessa toiminnassa. Kun Texiä sanotaan nuoreksi nulikaksi, niin Carsonkin on selvästi nuoremman näköinen, kuin myöhemmissä seikkailuissa.

Tarinassa Billy the Kidin kopla varastaa karjaa Springervillessä. Kit Carson on kadonnut tutkimustensa aikana, joten Tex lähetetään ottamaan selvää tapahtuneesta. Tämä pestautuu nokkamieheksi eräälle karjatilalle, jonka lauman roistot pian varastavat. Tex seuraa laumaa ja pääsee roistojen piilopaikkaan, jossa Carson on vangittuna. Seuraa raju taistelu, jossa kopla tuhotaan. Seikkailu ei kuitenkaan pääty vielä tähän, vaan Tex ja Kit päättävät pelastaa pari intiaanien vangitsemaa valkoista, jotka on määrä uhrata päänahkatanssissa.

Uusintajulkaisussa seikkailu jää valitettavasti kesken siinä kohti, missä numero 12/1998 loppuu. Alkuperäisessä tarinassa on yhteensä 42 sivua, joista vain 21 ensimmäistä ehdittiin uusintapainaa. Loppusivuja ei toistaiseksi ole uusintajulkaistu myöhemmissäkään numeroissa.

OOPIUMIA! 1998/13/5

Länttä pitkin kiertävän Morganin teatteriseurueen jäseniä on sotkeutunut oopiumin salakuljetukseen. Rangeri Jones on päässyt koplan jäljille, mutta tämä murhataan Gunnisonin kaupungissa. Texiä ja Carsonia ei tarvitse kahta kertaa pyytää selvittämään virkaveljensä murhaa.

Kumppanukset aloittavat tutkimukset paikan päältä, ja löytävätkin heti todisteet siitä, että joku teatterilainen on ollut asialla. Ongelmana on vain tietää kuka. Suurin epäilys kohdistuu päänäyttelijä Rick Duvaliin. Epäilys pitää paikkaansa, mutta valitettavasti Duval ammutaan kesken näytöksen Montrosen kaupungissa, ennenkuin rangerit ehtivät kuulustella tätä. Syylliseksi lavastetaan teatterin johtaja Morgan.

Surman takana on kuitenkin seurueen kolman jäsen Ruby, joka on saanut vihiä siitä, että Duval ja Morganin vaimo Eva, pyörittävät yhdessä rikollista toimintaa. Ruby haluaa päästä osingolle, ja raivaa kilpailijansa pois pelistä. Tämä kuitenkin puhuu varomattomasti, ja tiedot kantautuvat nopeasti Texin ja Carsonin korviin. Seuraa kova takaa-ajo, jonka aikana Ruby saa kuulan kalloonsa Eva Morganilta. Rouva Morgan jatkaa pakoa, mutta suistuu vuoristossa rotkoon, ja saa surmansa. Tarinassa jää kokonaan selvittämättä salaperäisen kiinalaiskoplan rooli, joka puhaa jopa murhayritystä rangereita vastaan.

MORISCON PALUU 1998/14/46

Horuksen pojat, salaperäinen egyptiläinen kultti, pyrkii herättämään eloon muinaisen Akhran-jumalansa. Muumio makasi 3000 vuotta haudassa Egyptissä, kunnes joukko arkeologeja löysi sen, ja kuljetti Yhdysvaltoihin. Myös nuori Morisco oli aikanaan löytämässä muumiota. Tällä on hallussaan pyhiä esineitä, joita tarvitaan seremoniassa, joten myös Texin vanha ystävä joutuu suureen vaaraan.

Toisaalla Tex ja Carson törmäävät vanhaan ranger-ystäväänsä, Jesse Hawksiin. Tämä on jäljittämässä Arizonan erämaassa roistokoplaa, joka on ryöstänyt hänen vanhan tuttavansa lapset. Lapsissa virtaa muinaisten egyptilästen verta, joten nämä on tarkoitus uhrata muumion herättäjäisissä. Tex ja Carson päättävät auttaa ystäväänsä, joten sattumalta rangerit sekaantuvat samaan juttuun, jossa Morisco on jo osallisena.

Roistojen jäljet johtavat Durangoon, jossa muumiota säilytetään eräässä museossa. Myös Morisco matkustaa kaupunkiin vanhan arkeologiystävänsä luokse. Yön pimeydessä fanaatikot kuitenkin hyökkäävät museoon, ja uhkaavat myös Moriscon ja Eusebion henkeä. Onneksi Tex ja Carson puuttuvat peliin, ja passittavat osan hyökkääjistä jumaliensa luokse.

Horuksen pojat saavat kuitenkin kaapattua muumionsa, ja kuljettavat sen Pico del Diablon vuorille piilopaikkaansa. Myös lapset viedään sinne seuraavana täysikuuna tehtävää seremoniaa varten. Texin porukalle tulee nyt kiire lähteä takaa-ajoon. He pääsevät paikalle vasta uhriyötä edeltävänä päivänä ja joutuvat fanaatikkojen väijytykseen. Tex suistuu jokeen, mutta löytää onnekseen maanalaisen luolaston, joka johtaa suoraan uhripaikalle. Lapsia ollaan jo surmaamassa, kun yksi heidän kaappaajista, puoliverinen intiaani Juan Raza, joka on kiintynyt lapsiin, puuttuu peliin. Myös Tex pääsee paikalle ja antaa klarinettien soida. Kohta paikalle ehtii myös Morisco, jolloin muumiokin pannaan "hengiltä". Silti tarinan lopussa on vielä melkoinen vyyhti selvittämättä, ja viimeiset sivut pitääkin lukea pariinkin kertaan, jotta ymmärtää tarinan kaikki käänteet.

Numeron 15 sivulla 45 viitataan vanhoihin tapahtumiin. Italian numeroissa 228 ja 229 julkaistu tarina on PYRAMIDIN ARVOITUS, joka on julkaistu meillä numerosta 1980/16/94 alkaen.

< Vuosikerta 1997... Vuosikerta 1999 >