SUOMEN TEX-SEIKKAILUISTA PUUTTUVAT SIVUT

Kun tilastoja varten laskee sekä suomen- että italiankielisten seikkailuiden pituudet, niin ne eivät aina täsmää, vaikka tekisi kuinka monta tarkistuslaskelmaa hyvänsä. Syynä tähän onkin, että seikkailut eivät todellakaan ole identtisiä.

Jotkut Suomessa julkaistut seikkailut ovat lyhyempiä, kuin Italiassa julkaistut alkuperäiset seikkailut. Välistä saattaa puuttua yksittäisiä kuvaruutuja, 1...3 vierekkäisten kuvaruutujen muodostamaa strippiä, jota kutsun tästä edespäin "riviksi", tai jopa kokonaisia sivuja.

Jos välistä puuttuu yksittäinen rivi, niin syynä on usein se, että suomenkieliset ja alkukieliset kirjat loppuvat eri kohdassa. Niinkuin huomaatte, niin suomenkielisessäkin julkaisussa jokaisen kirjan viimeisen sivun viimeisellä rivillä on mainos. Tässä kohtaa Italiassa mainostetaan seuraavaa numeroa. Italiassa myös jokaisen kirjan ensimmäisen sivun ensimmäisellä rivillä on vanhan tarinan kertausta. Sivujen taitto menee siis Suomessa sekaisin, kun yhtäkkiä välistä puuttuukin lähes sivun verran tavaraa. Korjaustapoja on kaksi:

A) Tyhmä tapa: Jätetään sopivasta kohdasta rivi tai pari julkaisematta, niin taas ollaan identtisessä sivutaitossa Italian julkaisun kanssa. Onneksi näin on tehty melko harvassa tapauksessa.

B) Viisas tapa: Laitetaan puuttuviin kohtiin mainoksia. Jos keskellä lehteä on sivun alareunassa mainos, ja heti seuraavan sivun yläreunassa toinen mainos, niin tämä on pomminvarma keino havaita, että tuossa kohtaa Italiassa vaihtuu numero. Tämä sääntö pätee erityisesti ennen vuotta -90 ilmestyneisiin numeroihin. Nykyään lehden formaatti on kuitenkin ajettu siihen pisteeseen, että jopa sivunumeroinnit ovat alkukielisen julkaisun kanssa identtiset, eli ylimääräisiä mainoksia ei tarvitse enää sijoitella lehden keskelle.

Jotkut tarinat taas ovat mystisesti pidempiä kuin alkukielellä. Niihinkin löytyy selitys. Ohessa taulukko havaitsemistani löydöistä.

VERINEN PAALUVARUSTUS
Seikkailun alusta puuttuu 96 ensimmäistä sivua. Määrä on muutettu vastaamaan nykyistä sivunpituutta, sillä 50- ja 60-luvulla kussakin sivussa oli pelkästään yksi rivi kuvia. Syyt sivujen puuttumiseen olivat lehden mukaan "painotekniset".

TAIKAKALU
64 viimeistä sivua puuttuu, koska lehti lakkasi ilmestymästä numeron 27/65 jälkeen. Seikkailu jäi siis pahasti kesken jännittävään kohtaan. Suosittelen lämpimästi tämän tarinan uudelleenjulkaisua.

NAVAJON KOSTO
Yksi kokonainen sivu puuttuu. Sen pitäisi olla numeron 3/71 viimeisen sivun ja numeron 4/71 ensimmäisen sivun välissä. Uusintapainoksessa puuttuva sivu löytyy numeron 8/84 sivulta 88.

Silti Suomalainen tarina on peräti 5 sivua alkuperäistä pidempi. Tämä johtuu siitä, että yksittäisiä sarjakuvaruutuja on suurennettu jopa sivun kokoisiksi, esimerkiksi numeron 3/71 ensimmäinen sivu. Lisäksi joihinkin yksittäiskuviin on piirretty tökerösti ilmeisesti suomalaisin voimin lisäyksiä, jotta kuvista tulisi suurempia. Uusintajulkaisussa kaikki on koskemattomana, joten ei kannata olla pahoillaan, vaikka ei sattuisikaan omistamaan näitä kolmea vanhaa numeroa.

ERÄMAAN LAKI
Suomenkielinen seikkailu on yhden sivun pidempi kuin alkuperäinen. Tämä johtuu siitä, että numeron 11/71 ensimmäinen sivu on suurennettu yhdestä pienestä sarjakuvaruudusta.

FRISCO HELVETIN PESÄ
Suomenkielinen seikkailu on sivun verran pidempi isonnettujen sarjakuvaruutujen takia.

KULTAROSVOT
Suomalainen seikkailu on lähes sivun pidempi, koska numeron 12/72 ensimmäinen sivu on isonnettu lähes koko sivun mittaiseksi yksittäisestä kuvaruudusta.

PÄÄNAHAN METSÄSTÄJÄT
Numeron 6/76 sivun 14 rivien 2. ja 3. välistä puuttuu yksi rivi, joka on julkaistu alkukielellä.

AAVIKON HAAMUT
Numeron 7/76 sivujen 106 ja 107 välistä puuttuu yksi rivi.

CHEYENNE CLUB
Suomenkielinen seikkailu on kaksi sivua lyhempi. Kaikki puuttuvat kohdat ovat numerossa 15/87.
- Sivujen 112 ja 113 välistä puuttuu 2 riviä.
- Sivun 113 keskimmäisen rivin molemmilta puolilta puuttuu rivit.
- Sivun 114 ensimmäisen rivin jälkeen puuttuu peräti 2 riviä

SURMAN POLKU
Numeron 11/89 sivun 81 2. ja 3. rivin välistä puuttuu yksi rivi. Myöskin sivujen 81 ja 82 välistä puuttuu yksi rivi.

KUOLEMAN NIITTOKONE
Numeron 13/89 sivun 81 2. ja 3. rivin välistä puuttuu yksi rivi.

VAARALLINEN WASHINGTON
Suomenkielisestä tarinasta puuttuu lähes kahdeksan sivua:
Numeron 16/89 sivujen 80 ja 81 välistä puuttuu rivi.
Numerosta 1/90 puuttuu monta sivua:
- Sivujen 5 ja 6 välistä puuttuu 1 kokonainen sivu.
- Sivujen 36 ja 37 välistä puuttuu myöskin 1 sivu, joka on ohessa alkuperäisenä:

- Sivujen 37 ja 38 välistä puuttuu peräti 2 sivua.
- Sivujen 51 ja 52 välistä puuttuu 1 sivu.
- Sivujen 58 ja 59 välistä puuttuu 1 sivu.
- Sivujen 72 ja 73 välistä puuttuu 1 sivu.

Syynä näihin puuttuviin sivuihin on se, että lehteä on ajettu samaan formaattiin kuin Italiassa. Nykyisinhän lehdet ovat pääsääntöisesti jopa kansikuvaa myöten yksi yhteen identtisiä. Tämän saman syyn takia numerot 1/90 ja 2/90 olivat peräti 144 sivun pituisia. Ehkäpä annammekin näiden bonus-sivujen ansiosta kustantajalle anteeksi kaikki puuttuvat sivut.

JUNAROSVOT
Suomenkielisestä lehdestä puuttuu lähes kuusi sivua, kaikki puutteet ovat numerossa 2/90:
- Sivujen 42 ja 43 välistä puuttuu 1 rivi.
- Sivujen 75 ja 76 välistä puuttuu 1 sivu.
- Sivujen 82 ja 83 välistä puuttuu 1 sivu.
- Sivujen 101ja 102 välistä puuttuu 1 sivu.
- Sivujen 105 ja 106 välistä puuttuu 1 sivu.
- Sivujen 114 ja 115 välistä puuttuu 1 sivu.
Syyt puuttuviin sivuihin ovat samat kuin edellisessä tarinassa.