TEX WILLER TARINAT 1999

KULTAINEN JUMALANKUVA 1999/1/24
SANTA FEN HYÖKKÄYS 1999/1/102
NAVAJON KOSTO 1999/3/5
LAIN YLÄPUOLELLA 1999/4/5
FORT APACHEN TIE 1999/6/5
SUURI JUNARYÖSTÖ 1999/9/5
AKBARIN KIVI 1999/11/5
SEITSEMÄN TAPPAJAA 1999/13/5
EL ROJON KOPLA 1999/16/90
Numero 1/1999 on melkoista sillisalaattia, jossa on useita seikkailuja sikin sokin. Voi tietysti olla, että meikäläisen kappale on vikapainos, mutta jos näin ei ole, niin lehden sisältö on seuraava:

Heti ensimmäinen sivu on saanut numeron 99. Sivut 99-102 ovat loppua tarinasta KULTAINEN JUMALANKUVA.
Sivut 102-114 ovat tarinaa SANTA FEN HYÖKKÄYS
Edellinen tarina jää kesken, ja yhtäkkiä hypätäänkin sivulle 19. Siinä on loppua seikkailusta BILLY KIDIN KOPLA. Tämähän tarina jäi kesken numerossa 12/1998, mutta edelleen väliin jää parikymmentä julkaisematonta sivua.
Sivulla 24 alkaakin uudestaan seikkailu KULTAINEN JUMALANKUVA, joka loppui kirjan alussa. Tarina menee nyt kokonaisuudessaan loppun, eli osa sivuista on kahteen kertaan tässä numerossa.
Sivulla 102 alkaa toiseen kertaan seikkailu SANTA FEN HYÖKKÄYS. Valitettavasti seikkailu jää kesken numeron 2 loputtua. Tarina jatkuu loppuun vasta numerossa 99/16/005.

KULTAINEN JUMALANKUVA 1999/1/24
UUSINTAJULKAISU. JULKAISTU ALUNPERIN NIMELLÄ SALAPERÄINEN EPÄJUMALANKUVA 1953 1/23/31

Pieni kultainen veistos aiheuttaa outoja kuolemantapauksia Fort Wellingtonin linnakkeessa, joita Tex lähetetään tutkimaan. Tex saa patsaan haltuunsa linnakkeen komentajalta, mutta ei vielä tässä vaiheessa osaa aavistaakaan, kuinka raivoisasti sitä yritetään häneltä napata.

Vastapelureina Texillä on meksikolaisen Don Felipe Fuentesin johtama kopla ja joukko fanaattisia intiaaneja. Nämä seuraavat Texiä Santa Feen kaupunkiin, mutta eivät onnistu saamaan patsasta käsiinsä. Vasta intiaanityttö Tesah paljastaa Texille salaisuuden, joka idoliin liittyy. Siihen on merkitty ohjeet, jonka avulla saadaan esille atsteekkien aarrekätkö. Intiaaneille aarre edustaa mahdollisuutta nostaa atsteekit taas valtaan, meksikolaiset ovat mukana pelkästään rahan takia.

Kun Tesah ryöstetään, joutuu Tex ylittämään Meksikon rajan. Tarinan huima loppunäytös käydään Xipe-jumalan temppelissä, jossa myös aarre sijaitsee. Intiaaneille paljastuu lopulta meksikolaisten todelliset aikeet, jolloin kahden ryhmän välille syntyy kova välienselvittely.

SANTA FEN HYÖKKÄYS 1999/1/102
UUSINTAJULKAISU. JULKAISTU ALUNPERIN NIMELLÄ SANTA FEN TUHO 1954 2/6/12

Tämä on Tex-seikkailujen vedenjakaja, sillä ensimmäistä kertaa tarinaa kehitellään täyspitkän seikkailun verran. Lisäksi tässä samassa tarinassa astuu näyttämölle kaksi tuttua sivuhenkilöä, jotka vaikuttavat vielä nykyajan Texeissäkin, Mefisto ja Montales.

Meksikolaiset sotavoimat hyökkäävät USA:n puolelle aikeinaan ryöstää ja valloittaa iso osa Yhdysvaltoja. Kun sinitakit kukistavat nopeaan tyyliin meksikolaiset, joutuvat tortillan purijat turvautumaan uuteen taktiikkaan. Sissiryhmät laitetaan tekemään nopeita iskuja USA:n puolelle heikosti puolustettuihin kaupunkeihin. Vakoojana meksikolaisille toimii eräs Steve Dickart-niminen taikuri, joka tunnetaan paremmin nimellä MEFISTO. Tämän Texin perivihollisen tapaamme ensimmäistä kertaa numeron 1999/2 sivulla 24. Apurina Mefistolla on kaunis sisarensa Lili.

Mefiston pirullisen juonen ansiosta Tex tuomitaan hirtettäväksi murhasta, johon hän on syytön. Tex joutuu näin taas lainsuojattomaksi ja pakenee Meksikon puolelle etsimään Mefistoa. Reissullaan hän lyöttäytyy yhteen korruptoitunutta hallitusta vastustavan sissiliikkeen kanssa. Kapinallisia johtaa kukas muu kuin vanha tuttumme Montales, jonka ensiesiintyminen on numeron 1999/16 sivulla 12. Montaleksen miesten avulla saadaan Mefisto kiinni, mutta Tex jää vielä Meksikon puolelle auttamaan vallankumouksessa, jossa Manuel Perez nousee valtaan. Montaleksesta tulee vallanvaihdoksen jälkeen kuvernööri.

NAVAJON KOSTO 1999/3/5

Nuorella Navajo-intiaani Sahualla on suhde tuomari Kilburnen tyttäreen Sandersin kaupungissa. Paikallinen mahtimies Haggarty surmaa tuomarin, koska tällä on Haggartystä arkaluontoisia tietoja. Valitettavasti tuomarin tytär näkee tapahtuneen, ja surmaa myös tämän. Haggarty lavastaa Sahuan syylliseksi, ja usuttaa väkijoukon lynkkaamaan intiaanin.

Tex saa tapahtumasta tiedon, ja saapuu kumppaneidensa kanssa viime hetkellä estämään teon. Sahua karkaa kuitenkin putkasta, jolloin tämän syyllisyys näyttää ilmeiseltä. Nuori Navajo piiloutuu reservaatin alueelle, mutta Tex saa tietää tämän piilopaikan. Matkalla Sahuan luokse Tex törmää ratsuväen osastoon. Mukana on myös Haggarty ja tämän kätyri. Konnat yrittävät uskotella ratsuväelle, että Tex on järjestänyt Sahuan paon. Tarina ei mene läpi, joten armeija palaa varuskuntaansa. Roistokaksikko seuraa Texia Sahuan piilopaikkaan, ja yrittää nitistää tämän. Sahua kuitenkin ehtii ensin, ja surmaa Haggartyn. Tämän kätyri tunnustaa koko suunnitelman. Hyvin kehitelty tarina katkeaa taas kuin kanan lento muutaman sivun aikana.

LAIN YLÄPUOLELLA 1999/4/5

San Franciscossa vaikuttaa vigilante-kopla, joka jakaa pikatuomioita lain kouran välttäneille rikollisille, tai muuten vain moraalittomiin tekoihin syyllistyneille henkilöille. Rangaistus pannaan tyypillisesti täytäntöön ampumalla tai puukottamalla uhri. Kopla on myös armoton omilleen. Jos joku lavertelee, tai tekee virheen, hänet vaiennetaan välittömästi.

Friscon poliisipällikkö, Tom Devlin, kutsuu Texin ja Carsonin avukseen, kun ei pääse omissa tutkimuksissaan eteenpäin. Rangerit alkavatkin kaivella viimeisimpiä tapauksia, ja pääsevät pian jäljille. Kopla on kuitenkin organisoitu soluihin, jotka eivät tunne koko komentoketjua. Niinpä kumppanuksilla on kova työ jäljittää koplan todelliset johtajat. Homma vaikeutuu entisestään, kun kopla surmaa omia jäseniään, jotta nämä eivät vain paljastaisi mitään. Koplan jäseniä alkaakin pian lähteä hornaan tungokseen asti. Sen johtaja, Alexander Smirnoff, saa kuitenkin houkuteltua Texin ja Carsonin ansaan. Nämä huumataan ravintolassa, ja viedään pääkonnan kartanoon meren rannalle. Smirnoff yrittää syöttää rangerit haikaloille, mutta joutuukin itse lopulta kalojen sapuskaksi.

FORT APACHEN TIE 1999/6/5

Sotilaan tytär, Liz Starret, matkustaa Fort Apacheen sulhasensa luokse. Sulhanen, luutnantti Parkman, sattuu olemaan kunniankipeä ja epäpätevä öykkäri. Tämä on saanut seudun Coyotero-apachet kapinoimaan nöyryyttämällä intiaaneja. Ensimmäinen osoitus luutnantin kyvyistä saadaan, kun tämän jäljittämät kapinalliset onnistuvat hyökkäämään naista kuljettavan saattueen kimppuun. Vain Texin ja Tigerin ripeä toiminta pelastaa osaston tuholta.

Kumppanukset eivät ole seudulla sattumalta, vaan nämä yrittävät houkutella visaana pidetyn päällikön, Cardonan, takaisin reservaattiin. Ongelmana on kuitenkin se, että yhtyneessä apache-joukossa vaikuttaa myös Chunz-niminen mescalero-päällikkö, joka janoaa verta. Armeijan paukapäistä on Texin porukalle vähän apua, mutta onneksi linnakkeen intiaanitiedustelijat, sekä heidän johtajansa Laredo ovat pätevää apua. Hyvin nopeasti saadaankin eliminoitua kopla, joka aseistaa intiaaneja.

Chunzin mescalero-porukka on kuitenkin kovempi vastus. Intiaanit tekevät satunnaisia hyökkäyksiä seudun maatiloille, ja ryöstävät jopa Parmanin tyttöystävän suoraan Fort Apachesta. Tilanne pahenee, kun luutnantti syyttää Texiä ja Tigeriä apachien kätyreiksi, ja vangitsee kaksikon. Kaiken huipuksi tämä johdattaa ison ratsuväkiosaston suoraan intiaanien väijytykseen, joka aiheuttaa raskaita tappioita. Alemmat upseerit vapauttavat Texin ja Tigerin, joten näiden johdolla apachet pystytään torjumaan kovassa taistelussa. Päällikkö Carnonan johtama heimo heittääkin pyyhkeen kehään, jolloin jäljelle jäänyt kapinallisjoukko menettää ison osan voimastaan. Kun intiaanien hyökkäys Maverickin kaupunkiin vielä torjutaan, alkaa Chunzille lähtölaskenta autuaammille päänahkamarkkinoille.

SUURI JUNARYÖSTÖ 1999/9/5

Linch Weyssin johtama kopla ryöstää armeijan palkkarahoja kuljettavan junan New Mexicossa. Konnat katkaisevat junan postivaunujen ja matkustajavaunujen väliltä, jolloin sotilaat jäävät jälkeen kuin nalli kalliolle. Roistot saavat ryöstää postivaunun kaikessa rauhassa, mutta saaliinjaon yhteydessä paljastuukin yllätys: Koko rahakirstu on täynnä rautaprikkoja. Kopla hajaantuu, mutta muutama roisto haistaa palaneen käryä. Käy ilmi, että Weyss pelaa kaksoispeliä. Tämä on punonut juonen rahat lähettäneen pankinjohtajan kanssa. Tarkoituksena on pistää koko potti omaan taskuun ilman jakajia.

Myös Tex ja Carson ovat matkustajina ryöstöjunassa, ja lähtevät koplan perään. Rangerit tekevät muutamasta lurjuksesta kojootinruokaa, mutta loput ovat ehtineet lähteä kavaltaja-pomon jäljille. Tämä pakenee yhdessä naispuolisen rikostoverinsa kanssa. Vaikka roistot ahdistavat ex-pomoaan, Weyss pystyy kuitenkin tekemään heistä selvää yksi kerrallaan. Myös kiero pankinjohtaja kuittaa osuutensa lyijynä. Tex ja Carson saavuttavat pariskunnan viime tingassa vuoristosolan läpi kulkevassa junassa, jossa syntyy tulitaistelu. Roistopariskunta pyrkii pakenemaan, ja hyppää junasta kesken matkan. Valitettavasti hyppykohta on huonosti valittu, sillä se viettää suoraan syvään rotkoon, jonka pohjalle molemmat karkulaiset murskautuvat.

AKBARIN KIVI 1999/11/5

Brittiarmeijan majuri varastaa yhden maailman suurimmista timanteista intialaiselta maharadjalta, ja pakenee laivalla New Orleansiin. Mies sairastuu kuitenkin matkalla malariaan, ja pyytää viimeisillä voimillaan laivan kapteenia toimittamaan timantin tyttärelleen Lontooseen. Tästä alkaa melkoinen soppa, kun pari merimiestä päättää varastaa timantin, ja puukottaa kapteenia. Roistot joutuvat puolestaan huijatuiksi, kun toisen merimiehen entinen tyttöystävä kavaltaa timantin ja käräyttää roistot poliisille. Nainen lähtee karkuteille nykyisen poikaystävänsä kanssa, joka on jäänyt pahoihin pelivelkoihin.

Pariskunta pakenee New Orleansista sisämaahan menevällä jokilaivalla. Myös Tex ja Carson ovat samassa laivassa, ja saavat kesken matkan sähkeitse Nat McKennethiltä tiedon tapahtuneesta. Valitettavasti laivalla sattuu olemaan myös rikollisjärjestön pomo Patterson, jolle peluri on velkaa. Niinpä molemmat karkulaiset saavat hymyn korvasta korvaan ja timantti vaihtaa taas omistajaa. Rangerit pääsevät kuitenkin roistojen jäljille, jotka joutuvat vaaran uhatessa eliminoimaan jopa omia miehiään.

Laiva pysähtyy Natchetin kaupungissa, jonne roistot ovat matkalla. Nämä ovat tunnistaneet rangerit, ja päättävät hankkiutua heistä eroon keinolla millä hyvänsä. Tex ja Carson houkutellaan ansaan vanhan jokilaivan hylylle. Roistot jäävät ammuskelussa toiseksi, ja lähtevät pyytämään paholaiselta tukiopetusta aseiden käytöstä. Kuullessaan miestensä kohtalosta, Patterson lähtee hurjaan pakomatkaan Louisianan rämeiden lävitse. Tämä suistuu kuitenkin juoksuhiekkaan, ja saa kammottavan lopun. Tex onnistuu nappaamaan timantin, joka palautetaan lopulta oikealle omistajalleen toiselle puolelle maapalloa.

SEITSEMÄN TAPPAJAA 1999/13/5

Tex, Carson, Kit ja Tiger ovat vierailulla Lena ja Donna Parkerin majatalossa, Heavenin kaupungissa, Nevadassa. Naiset ovat vanhoja tuttuja seikkailusta CARSONIN MENNEISYYS 1995/2/5. Ystävykset ovat jäljittämässä Jim Lane nimistä konnaa, joka on tappanut vahingossa apulaissheriffin Flagstaffissa. Rangerit jatkavat karkulaisen etsintää tietämättä, että seudulla vaikuttaa Jack Thunderin johtama rikolliskopla. Joukkion kaikki jäsenet ovat sadistisia tappajia, jotka surmaavat uhrinsa toisinaan vain hauskaa pitääkseen. Thunder itse on sokea, mutta pystyy ampumaan tarkasti erinomaisen kuulonsa ansiosta.

Roistokopla hyökkää ensimmäisenä Salmon Fallsin kylään, ja surmaa kaikki sen asukkaat. Koska kylän pankki on pannut lapun luukulle, päättää heittiölauma ratsastaa seuraavaksi kohti Heavenia. Matkan varrella on kuitenkin Dogtown, pelkästään pikkurikollisten asuttama kyläpahanen, jonne Texin porukka ja Thunderin johtama kopla saapuu melkein samaan aikaan. Rangerit käyvät kylässä etsimässä Lanea, mutta tämän nuorempi ehtii varoittamaan ja molemmat lähtevät karkuteille. Tappajakopla saapuu paikalle vähän myöhemmin, ja harventaa tuntuvasti Dogtownin asukaskuntaa. Kylä poltetaan, ja osa roistoista littyy koplaan.

Tullessaan takaisin Dogtowniin, ja nähdessään hävityksen jäljet, Tex ja kumppanit ymmärtävät millaisia vastustajia on tällä kertaa pelissä. Heidän on myös helppo arvata, minne roistot ovat seuraavaksi matkalla vahvistusten kera. Ikävä kyllä roistoilla on liikaa etumatkaa. Texin porukka joutuu matkalla vielä kirjaimellisesti hornaan, kun roistot järjestävät väijytyksen ja sytyttävät valtavan metsäpalon, joka uhkaa korventaa rangerit.

Varmana siitä, että vastustajat ovat palaneet tuhkaksi, Jack Thunderin tappajat saapuvat Heaveniin, surmaavat kaupungin sheriffin ja ottavat kaikki asukkaat panttivangiksi. Seuraavaksi roistot menevät Parkerin majataloon, ja yrittävät pakottaa naiset kertomaan, missä on Viattomien Koplan kulta-aarre. Roistojen onni kuitenkin kääntyy, kun Tex ja kumppanit ehtivät kaupunkiin. Dogtownin pikkurikolliset nujerretaan helposti, jonka jälkeen saapasmäki alkaa kutsua Thunderin koplaa yksi toisensa jälkeen. Tex tekee itse selvää sokeasta pyssyniekasta pilkkopimeässä kaivoskäytävässä.

EL ROJON KOPLA 1999/16/90
UUSINTAJULKAISU. JULKAISTU ALUNPERIN NIMELLÄ ROSSON ROSVOKOPLA 1954 2/26/1

Rosso-niminen hirttämätön toimii tuomari Bessin kätyrinä ja ahdistelee vanhaa karjatilanomistajaa. Bess yrittää saada tilan itselleen keinoja kaihtamatta. Tex ryhtyy tilan työnjohtajaksi ja selvittää välit lurjusjoukkion kanssa. Tuomari Bess ja tämän lahjoma sheriffi aiheuttavat kuitenkin monta vaaratilannetta Texille, ennenkuin tämä passittaa kaikki lurjukset lykkimään koiranputkea.

Tarina ei pääty kuitenkaan tähän, sillä paljastuu, että Bess on myös asiamies ooppiumikoplalle, joka pitää päämajaa Linevillen kaupungissa. Koplassa on mukana rammaksi tekeytyvä Stern, mutta toimintaa johtaa kuitenkin kiinalais-kopla. Kit Carson ja rangerien johtaja Marshall tulevat apuun, jolloin koplan tuho on edessä. Tarinan lopussa Tex ryhtyy jälleen rangeriksi.

< Vuosikerta 1998... Vuosikerta 2000 >