TEX WILLER TARINAT 2000

KULTASOLA 2000/2/5
TAPPAJAT SONORASTA 2000/5/47
MIES ATLANTASTA 2000/7/3
KUOLEMAN KUKKULA 2000/9/5
PITKÄ TIE 2000/11/5
ENNUSMERKKI 2000/13/5
SATANIA! 2000/16/5
TEHTÄVÄ DEVIL'S HOLESSA 2000/16/101

KULTASOLA 2000/2/5

Tex ja Carson menettävät kalliovuorilla hevosen pienessä kahakassa parin heittiön kanssa. Uutta hevosta he menevät ostamaan läheisestä Georgetownin kaupungista. Paikka on kasvanut hyvin nopeasti, sillä seudulla on paljon kultaa. Paikallisessa saluunassa kumppanukset törmäävät vanhaan ystävään, Pat McRyaniin. Tällä on valtaus viereisessä Namelessin kyläpahasessa. Pat on kuitenkin pulassa, koska kovat sääolot tuhosivat varusteet, ja seudulla on mainareita ahdisteleva kopla.

Tex ja Carson päättävät auttaa vanhaa ystäväänsä, ja epäilevät heti, että Georgetownin sheriffi kuuluu koplaan. Myös Namelessin seudulla majaileva Behanin vuoristolaisperhe kuuluu koplaan, ja surmaa erään mainarin vigilanteiksi naamioituneena. Nämä yrittävät pelotella seudun asukkaat pois, jotta saisivat valtaukset itseleen. Yhteenotto rangereiden kanssa on vain ajan kysymys, ja sen Behanin veljekset häviävät. Nuorin pojista ratsastaa kuitenkin Georgetowniin hälyttämään muut hirttämättömät. Koko konnakopla lähteekin kohti Namelessia tekemään Texistä ja Carsonista koiranputkien raaka-ainetta. Rangerit, ja muut kylän mainarit ovat kuitenkin valmiina, jolloin koko joukko nujerretaan väijytyksessä kahden tulen väliin.

Tarina on peräti 372 sivun mittainen, mutta siinä tuntuu tapahtuvan aika vähän suhteessa pituuteen. Tarinassa käy sellainenkin harvinaisuus, että Pat häviää nyrkkitappelun, omaa hölmöyttään tosin.

TAPPAJAT SONORASTA 2000/5/47

Tex, Kit, Tiger ja Pat ovat vierailemassa Yavapai-kylässä Navajoreservaatin reunalla. Suuri osa kylän miehistä on armeijasta karanneita ratsumiehiä, joilla on intiaanivaimot. Kyseessä on sama porukka, jonka Tex pelasti seikkailussa TULAC 1995/14/99. Idyllinen rauha rikkoontuu, kun kylän saapuu Yaqui-päällikkö Narvaez soturijoukkonsa kanssa. Tällä on verenhimoisen tappajan maine rajan takana Sonorassa. Yaquit teeskentelevät olevansa rauhallisin aikein liikkeellä, mutta kun Tex on pois kylästä, vierailunsa jo päättänyt joukkio ratsastaa takaisin. Nämä surmaavat useita kylän miehistä ja ottavat naisia orjikseen.

Palattuaan Tex päättää lähteä välittömästi hyökkääjien jäljille. Tiger lähtee hakemaan navajot apuun, ja Kit Willer jää kylään, koska on haavoittunut taistelussa. Mukaansa Tex ottaa vain Patin ja ex-ratsuväkisotilas Novakin. Tarkoituksena on, että Navajot tulevat perässä, ja seuraavat Texin jättämiä jälkiä kohti Meksikoa. Suunnitelma ei kuitenkaan onnistu täysin, sillä Narvaez on ennakoinut vastustajan liikkeet ja jättänyt reitille jälkivartion. Tälle porukalle Tex on kuitenkin aivan liian kova vastustaja.

Yaquit ehtivät kotikyläänsä Sonoran vuoristoon, ennenkuin Tex saa joukon kiinni. Melkoinen lauma intiaaneja saartaa kolmikon, ja yrittää saada nämä hengiltä. Käy kuitenkin niin, että paikalliset intiaanilihaan mieltyneet korppikotkat saavat todelliset juhlapidot. Tex saa houkuteltua ainoan eloon jääneen vastustajansa vaihtamaan puolta, ja niinpä tämä neuvookin turvallisen reitin Yaquiden luokse. Yön pimeydessä Tex koittaa hiipiä kylään ja nujertaa Narvaezin. Valitettavasti Tex jää kiinni, samaten kuin Pat ja Novak, jotka tuodaan kylään ja sidotaan kidutuspaaluun. Kaapatut naiset käyttävät kuitenkin sekasortoista tilannetta hyväkseen, ja yrittävät vastarintaa. Tämä antaa Texille mahdollisuuden paeta rautahäkistä, jonne hänet on suljettu. Vapauduttuaan Tex haastaa vastustajansa kaksintaisteluun, ja surmaa tämän muitta mutkitta. Nähdessään päällikkönsä kuoleman, muilta Yaquilta menee sisu kaulaan.

Numerossa 6 sivulla 95 Tex muistelee nähneensä samanlaisia, Conquistadorien käyttämiä rautahäkkejä. Kyseinen tarina ei suinkaan ole 50-luvulta, vaan numerossa 2/1986 alkanut SABINATIETÄJÄ.

MIES ATLANTASTA 2000/7/3

Tätä voi pitää huoletta kaikkien aikojen huonoimpana seikkailuna. Tarina on alkujaan julkaistu Italiassa erikoisalbumina, jonka piirtää aina joku vieraileva, tunnettu sarjakuvapiirtäjä. Tämän tarinan on piirtänyt Jordi Bernet. Jälki on niin surkeaa, että toisinaan pitää suorastaan muistuttaa itseään, että meneillään on Tex-seikkailu. Etenkin kasvonpiirteet ovat hyvin kaukana siitä, mitä on totuttu. Onneksi myös käsikirjoitus on tusinatavaraa, joten huonoa piirtäjää ei ole sentään päästetty pilaamaan hyvää seikkailua.

Tarina kertoo kulta-aarteesta, jonka pohjoisvaltojen eversti Shelby on ryöstänyt ja kätkenyt sisällissodan aikana. Tarkoituksena oli, että osalliset jakaisivat saaliin sodan loputtua. Eversti päätti kuitenkin napata kaiken itselleen ja jätti muut nuolemaan näppejään. Vuosia myöhemmin muut lurjukset laittavat entisen Pinkertonin agentin asialle, ja jäljittävät Shelbyn Prescottin vankilasta, jonne tämä on joutunut miestaposta. Roistojen tarkoituksena on järjestää everstin pako vankilasta tämän tietämättä, ja pakottaa hänet paljastamaan missä aarre on nykyään.

Everstin jäljillä on roistojen lisäksi myös Johnny Butler, joka pelasti sodan aikana Texin hengen. Myös tämä on aikeissa vapauttaa Shelby vankilasta, ja kuljettaa hänet Atlantaan oikeuteen saamaan tuomion sodanaikaisista rikoksista. Suunnitelmassaan Butler tarvitsee Texin ja Carsonin apua. Nämä suostuvatkin ja aika kyseenalaisesti vapauttavat putkasta ensin Butlerin itsensä ja nappaavat sen jälkeen eversti Shelbyn häntä kuljettavilta vanginvartijoilta. Roistot puuttuvat peliin ja nappaavat entisen johtajansa hetkeksi, mutta jäävät pian seuraavassa tulitaistelussa toiseksi. Tarinan loppunäytös käydään Atlantassa, jonne aarre on kätketty. Seikkailu lopetetaan taas tulipalovauhtia parinkymmenen sivun aikana käyttäen kaikkia Nizzi-kliseitä.

KUOLEMAN KUKKULA 2000/9/5

Ely Parker päättää perustaa komitean valvomaan rahojen käyttöä, jotka valtio on myöntänyt intiaanireservaattien hoitoon. Parkerin korviin on kuulunut räikeitä väärinkäytöksiä, joten hän on kutsunut Texin Washingtoniin todistamaan komitean edessä. Texin on määrä tuoda mukanaan intiaanipäälliköitä, joiden heimot ovat joutuneet ahneiden intiaaniasiamiesten uhreiksi. Valitettavasti Parkerin sihteeri, George Douglas, kuuluu korruptoituneisiin virkamiehiin, joten tämä varoittaa verkostoaan Lännessä.

Roistot avaavat pelin karskilla tavalla ja yrittävät ampua Apachepäällikkö Joseliton, jota Tex ja Carson ovat saattamassa Navajo-leiriin. Kolmikko joutuu tukalaan tilanteeseen, mutta tilanne ratkeaa, kun Joseliton soturit ratsastavat paikalle ja nujertavat hyökkääjät. Yksi hyökkäyksen toimeksiantajista, Thompson, pääsee pakenemaan, mutta tämän liikekumppani haavoittuu, ja viedään vankina lähimpään ratsuväen linnakkeeseen. Thompson joutuu panemaan kätyrinsä surmaamaan vangin, jotta tämä ei laulaisi Texin käsittelyssä. Kätyri jää kuitenkin kiinni, ja antaa Texille kiistattoman todisteen Thompsonin syyllisyydestä.

Rangerit saavat Thompsonin kiinni Gallupissa. Tämä on alistuvinaan, ja kertoo Texille ja Carsonille toimeksiantajiensa nimet. Tämä kertoo myös, että heitä, ja todistamaan lähteviä intiaaneja vastaan tehdään uusi väijytys kesken junamatkan. Kun rangerit eivät ole varuillaan, Thompson ottaa kaapista haulikon ja yrittää tehdä kaksikkoon ylimääräisiä tuuletusreikiä. Yritys epäonnistuu ja Thompson lähteekin itse tervehtimään sarviniekkaa.

Tietoisena uhkaavasta vaarasta, Tex pyytää myös Kitin, Tigerin ja joukon Navajoja suojakseen junamatkalle. Tex ja Carson matkustavat junan sisällä, mutta navajot ovat huomaamattomana tavaravaunuissa. Keskellä erämaata juna pysäytetäänkin, ja iso konnalauma hyökkää sen kimppuun. Navajojen yllättävä rynnäkkö tekee kuitenkin selvää lähes koko porukasta. Jäljellä onkin enää matka Washingtoniin, jossa Parkerin sihteeri laitetaan vastaamaan teoistaan.

PITKÄ TIE 2000/11/5

Jos unohdetaan uusintajulkaisut, niin tässä tarinassa Tex on pitkästä, pitkästä aikaa yksin.

Seikkailu alkaa erämaassa Utahin länsiosassa, jossa Tex on jäljittämässä tuntematonta roistoa, joka on surmannut erään navajon. Roisto saa kuitenkin ammuttua Texin hevosen, jolloin tämä joutuu patikoimaan monta päivää läheiseen Faustin pikkukaupunkiin. Tex saa majapaikan lesken luona, jonka mies on kylmäverisesti ammuttu pari vuotta aikaisemmin.

Faust on tyypillinen rajaseudun kaupunki, jota hallitsee paikallinen mahtimies, karjatilanomistaja Brackett. Tex joutuu kahnaukseen Brackettin kätyreiden kanssa lähes välittömästi saapumisensa jälkeen. Kaupunkiin saapuu myös Nat Merrick, jonka asukkaat ovat pyytäneet sheriffiksi. Tämä on kuitenkin asukkaiden pettymykseksi pelkkä lakimies, joka ei osaa edes ampua. Texin opastuksella tämä alkaa kuitenkin omaksumaan Lännessä tarvittavia taitoja. Niitä tarvitaankin, kun Brackettin työnjohtaja, Indigo Jones, tulee apureidensa kanssa kaupunkiin ja yrittää toimittaa uunituoreen sheriffin suoraan saapasmäkeen. Merrick onnistuu kuitenkin puolustautumaan, kunnes Tex saapuu paikalle ja viheltää Colttia käyttäen pelin poikki.

Roistojen alamäki lähtee liikkeelle tästä tapahtumasta, mutta tarinan loppuratkaisu on sen verran yllättävä, että jääköön tässä yhteydessä mainitsematta.

ENNUSMERKKI 2000/13/5

Fort Defiancen varakomentaja, majuri Wellman, on mukana salaliitossa, jonka tarkoituksena on häätää Navajot reservaatistaan. Perimmäisenä tarkoituksena on päästä käsiksi Navajovuorten kultaan, mutta majuri janoaa myös sotilaallista kunniaa, sekä haluaa maksaa vanhoja kaunoja Texille. Salaliittolaiset käyttävät hyväkseen yhden navajokylän päällikköä, Nopeaa Karhua, joka haluaa kaikkien Navajojen ylipäällikkyyden. Tämä saa aseita valkoisilta luopioilta, kerää ympärilleen joukon kuumakalleja ja aloittaa raivoisat hyökkäykset syrjäisille karjatiloille.

Tieto murhanhimoisista navajoista tavoittaa Texin alle aikayksikön, ja hän lähtee Fort Defianceen ottamaan asioista selvää. Valitettavasti eversti Mitchell on matkoilla, joten Tex joutuu tekemisiin öykkärimäisen Majuri Wellmanin kanssa. Tex pidätetään, kun hän hiiltyy majurin ylimieliseen käytökseen, ja yrittää antaa tälle opetusta. Kaiken huipuksi Tex päätetään siirtää Holbrookin sotilasvankilaan. Tilanne näyttää pahalta, kun luopionavajot jatkavat samaan aikaan hyökkäyksiään, ja majuri määrää sinitakit saartamaan intiaanien pääkylän.

Käännös parempaan tapahtuu, kun Carson ja Kit Willer pääsevät asekauppiaiden jäljille, ja maksavat näiden aselastin puhtaalla lyijyllä. Yksi roistoista jää henkiin, ja suostuu vaihtamaan leiriä pienen setelitukon avustuksella. Roisto suostuu johdattamaan kaksikon salaliiton johtajien piilopaikkaan. Miehet saapuvat juuri paikalle, kun majuri punoo juoniaan kätyrinsä kanssa. Carson ja Kit pidättävät miehet muitta mutkitta.

Myös Tex pääsee vapaaksi, kun häntä kuljettava sotilasosasto joutuu onnettomuuteen kesken kuljetuksen. Tex palaa navajoleiriin, ja kuulee vähän myöhemmin hyvät uutiset. Eversti Mitchell on palannut ja jäädyttänyt tilanteen. Tex menee Fort Defianceen keskustelemaan tilanteesta, jolloin myös Carson saapuu paikalle vankien ja todistajan kanssa. Salaliittolaiset pidätetään, ja jäljellä onkin enää luopionavajojen rankaisu. Kapinalliset ja Texille uskolliset navajot kohtaavat keskellä erämaata. Veren vuodatuksen välttämiseksi Tex ja Nopea Karhu suostuvat kaksintaisteluun korkean kallion huipulla. Taistelu päättyy, kun Nopea Karhu suistuu kalliolta alas kuolemaansa.

SATANIA! 2000/16/5
UUSINTAJULKAISU. JULKAISTU ALUNPERIN NIMELLÄ SATANIA 1955 3/14/1

Salaperäinen rosvojoukko Yuman kaupungissa ryöstää postivaunuja ja tappaa kaikki sen matkustajat, jottei todistajia jäisi. Koplaa johtaa Sataniaksi kutsuttu nainen. Kun tutkimuksiin osallistuneita rangereita alkaa kuolla, niin Tex ja Kit komennetaan selvittämään asia.

Kaverukset joutuvat heti surmaajien maalitauluiksi, mutta ennen pitkää enemmistö koplasta pitää hiljaista kokoustaan saapasmäellä. Satania turvautuu pirulliseen juoneen ja lähettää tappajagorillansa yölliselle vierailulle Texin huoneeseen. Tämäkin suunnitelma epäonnistuu, jolloin Tex ja Kit lähtevät Satanian piilopaikkaan tekemään kahdestaan selvää loppujoukkiosta ja paljastamaan Satanian henkilöllisyyden.

TEHTÄVÄ DEVIL'S HOLESSA 2000/16/101
UUSINTAJULKAISU. JULKAISTU ALUNPERIN NIMELLÄ PAHOLAISKOLO 1955 3/23/1

Meksikon rajalla sijaitseva kaivoskylä, Devil's Hole, muistuttaa elävää hornaa. Kaupungissa asuu enemmän hirttämättömiä kuin kunnon ihmisiä ja kaikki sheriffiksi uskaltautuneet ammutaan. Tex ja Kit lähetetään palauttamaan järjestys kaupunkiin. Tehtävän helpottamiseksi Kit naamioituu roistoksi. Tex puolestaan ottaa kaupungin sheriffin tehtävät hoitaakseen ja saa heti lauman pyssymiehiä kimppuunsa. Hulttioita johtavat Bentonin veljekset Bill ja Amos. Nämä havittelevat myös paikallista kultakaivosta vanhalta omistajalta, mr. Londerilta. Apuna veljeksillä on kaiken huipuksi vielä meksikolaisia kätyreitä.

Tilanne näyttää kiperältä kun Kit paljastuu ja Tex joutuu ansaan kahden tulen väliin. Tästä vielä selvitään, mutta kaverukset joutuvat vetäytymään Londerin taloon, johon Bentonin veljekset hyökkäävät suuren lurjuslauman kanssa. Ratsupoliisien tulo paikalle ratkaisee epätoivoisen taistelun.

< Vuosikerta 1999... Vuosikerta 2001 >