TEX WILLER KNOPPITIETOA

Monia askarruttaa kysymys, onko Texin ulkonäölle esikuvaa. Vastaus on kyllä! Alkuperäinen piirtäjä Aurelio Galleppini antoi Texille alkujaan omat kasvonsa. Texin hahmo tosin kehittyi vielä eteenpäin, joten ei Tex suinkaan aivan Galleppinin kaksoisolento ole.

Tex itse seikkailee jokaisessa tarinassa, mutta ketä hänellä on yleensä seuranaan? Se selviää oheisesta taulukosta:
Tex ja Carson105 seikkailua37.6% kaikista
Tex, Carson, Tiger ja Kit86 seikkailua30.8% kaikista
Tex yksin25 seikkailua9.0% kaikista
Tex, Carson ja Kit23 seikkailua8.2% kaikista
Tex, Tiger ja Kit12 seikkailua4.3% kaikista
Tex ja Tiger10 seikkailua3.6% kaikista
Tex ja Kit9 seikkailua3.2% kaikista
Tex, Carson ja Tiger9 seikkailua3.2% kaikista

Seikkailuun "Turvamiehinä" asti Suomessa on julkaistu 258 tarinaa. Tyypillisen seikkailun pituus on 195 sivua ja on kasvamaan päin, koska alkuaikojen seikkailut olivat hyvin lyhyitä. Julkaistujen tehollisten sivujen yhteismäärä on juuri ylittänyt 50 000 rajapyykin (noin 50291). Jos luet 1000 sivua illassa, niin luku-urakka kestää melkein kaksi kuukautta.

Tiesitkö, että meteorikraateri, josta kerrotaan numerosta 01/75 alkaneessa seikkailussa "Kuolema tulee taivaalta", on todella olemassa. Se sijaitsee Arizonassa n. 50 kilometriä Flagstaffista itään, ja noin 20 kilometriä Navajoreservaatista etelään. Paikka kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa, mikäli tarjoutuu tilaisuus matkustaa rapakon taakse. En kuitenkaan suosittele tutustumista kyseiseen paikkaan yöllä...

Navajoiden reservaatti on ylivoimaisesti suurin USA:n reservaateista. Koko Hopi-reservaatti sijaitsee sen sisällä, ja täysin Hopi-reservaatin sisään jää puolestaan vielä pieni pläntti Navajoiden aluetta.

Hualpai-heimo, joka on Texissä yleensä lyijynruokaa, on myöskin todellisuudessa olemassa, tosin oikea kirjoitusmuoto on Hualapai. Heidän reservaattinsa sijaitsee myöskin Arizonassa, Grand Canyonin lähettyvillä.

Intiaaniasiain valtuutettu Ely Parker, jonka tapaamme mm. seikkailussa "Salaliitto Washingtonissa", ei ollut tosielämässäkään mikään turha heppu. Tämä oli sisällissodassa kenraali Grantin esikuntaupseeri, ja oli paikalla Appomattoxissa Virginiassa 9.4.1865, kun Etelävaltion joukot antautuivat kenraali Leen johdolla. Itseasiassa juuri Parker kirjoitti antautumisehdot paperille, jonka molemmat kenraalit allekirjoittivat.

Vaikka lyijy lentää kaikissa Tex-seikkailuissa, on kuitenkin olemassa tarinoita, jossa kukaan ei kuole. Tällainen on esimerkiksi seikkailu "Taivaallinen takaa-ajo".

Tex Willer-lehden ensimmäisen sivun taustakuva on ollut käytännössä sama koko sen ajan, minkä lehti on ilmestynyt. Ennen tällä sivulla kerrattiin seikkailun aiemmat tapahtumat, nykyisin siinä on iso otsikko. Kaivakaapa esille numeron 11/1971 sivu 33 ja katsokaa, löytyykö sieltä tutunnäköinen kuva.

Piirtäjillekin sattuu joskus kömmähdyksiä. Katsokaapa numeron 2/1974 sivua 92 ja sen viimeistä kuvaruutua, niin huomaatte, että Tiger-Jackeja on peräti kaksi kappaletta. Toisen piti ilmeisesti olla Kit Willer.

Lisää kömmähdyksiä löytyy numerosta 2/76 sivulla 118. Tarinassa puhutaan lentokonesuojasta, vaikka koko hökötystä ei ollut tuossa vaiheessa edes keksitty.

Tex Willerin kansikuvassa luki numeroon 1/1978 saakka teksti "Kansas sarja". Mikäs piru tämä Kansas-sarja muuten oli???
Tämäkin on taas perua Italian julkaisuista. Italiassa annettiin keskimäärin parinkymmenen numeron mittaisille lehtisarjoille nimet. Näitä olivat esim. Punainen-sarja, Vihreä-sarja, Rio Bravo-sarja, Apache-sarja... Yksi sarjoista oli nimeltään Kansas-sarja. Epäilemättä tämä sarja oli juuri meneillään, kun Tex alkoi taas ilmestymään Suomessa vuonna 1971. Vaikka Italiassa seurasi pian taas uusi sarja ja uusi nimi, niin Suomeen tämä Kansas-sarja jämähti lähes pysyvästi.