TEX WILLEREIDEN KERÄILY

Kuten ehkä muualta luit, niin allekirjoittaneella kesti yli kymmenen vuotta kerätä täydellinen Tex-kokoelma. Kannattaako siis keräämistä enää aloittaa, kun tästäkin on kulunut jo parikymmentä vuotta ja numeroita on tullut satoja lisää?

Kyllä kannattaa! Siihen on kaksi hyvää syytä:
1. Vanhemmat seikkailut ovat tasoltaan ehdottomasti parhaita.
2. Vanhojakin numeroita on vielä kohtuullisen helposti saatavissa.

Pieni divarikierros osoitti, että jopa vuoden -74 numeroita oli yllättävän helposti saatavilla. Sanoisin, että ei ole mikään temppu keräillä suurinta osaa isoista Tex Willereistä. Vaikeat numerot ovat lähinnä vuoden -71 lehdet ja sen lisäksi muutamaa alkupään hajanumeroa liikkuu markkinoilla erittäin vähän. Kuitenkin neljästäsadasta numerosta 380 on helposti saatavissa ja 10 numeroa tästäkin enemmän kyllä löytyy, jos näkee pientä vaivaa. Loppujen kanssa ei kannata ottaa paineita, sillä esim. numeroissa 2...4/71 julkaistu Navajon kosto sekä numeroissa 4...5/72 julkaistu Rajua peliä Laredossa ovat ilmestyneet 80-luvulla uusintana.

Myös 50-luvun Texejä löytää yllättävän paljon antikvariaateista. Lähinnä vuosikerrat 1953, 1954 ja 1965 ovat vaikeammin liikkuvaa tavaraa. Näissä lehdissä on se hyvä puoli, että yksi numero on sivumäärällisesti hyvin lyhyt, eli yksi väliin jäävä puuttuva numero ei ole vielä tarinan kannalta katastrofi. Itseasiassa koko liuska-Texeissä julkaistu materiaali mahtuisi 33:n nykymittaisen kirjan sivuille.

Epäilemättä myös absoluuttisen täydellinen kokoelma on vielä mahdollista hankkia. Jos rahaa on niin ettei paskalle taivu, niin riittää, kun pistää Keltaiseen Pörssiin ilmoituksen, että "ostetaan täydellinen Tex Willer kokoelma hintaan 50 000mk". Varmasti tuohon hintaan jo tulee soittoja, tosin ei meikäläiseltä. Repaleiset numeroni eivät välttämättä ole kovin arvokkaitakaan, koska välitän enemmän sisällöstä kuin kansien kunnosta.

Jos et siis ole lottovoittaja, tai kaukaisen sukulaisen maatilalla ei ole odottamassa perintömetsää, niin edessä on pitkä tie ennen täydellistä kokoelmaa. Mistä siis kannattaa etsiä? Tavalliset divarit ovat helpoin ja edullisin tapa päästä alkuun. Vaikeampiin numeroihin tarvitset "ammattimaista apua", eli sinun tulee kääntyä sarjakuviin erikoistuneiden antikvariaattien puoleen. Sielläkään ei ole valmiina odottamassa jokaista numeroa, vaan edessä voi olla vuosien odotus, ennenkuin tietty numero löytyy. Silloinkin ottajia saattaa olla useampia, eli sinun tulee luoda suhteet antikvariaattien omistajiin. Jos joku ostaa paikasta vuosittain sadoilla, tai jopa tuhansilla markoilla lehtiä, ja sinä jahtaat vain tiettyä yhtä numeroa, niin on raaka tosiasia, että omistaja antaa tuon puuttuvan numeron tärkeämmälle asiakkaalleen, eli sille joka ostaa enemmän.

Antikvariaattien pitäjät ovat kuitenkin usein mukana keräilymaailmassa sydänjuuriaan myöten, ja arvostavat tosimielessä olevaa keräilijää yhtäpaljon kuin tosikeräilijä arvostaa antikvariaatteja. Voi siis olla sittenkin hyvä idea, että unohdat tavalliset divarit ja ostat myös helpommin saatavat numerot tietystä/tietyistä hyvästä antikvariaatista, jossa lehtiä näyttää olevan runsaasti esillä. Ennenkaikkea kerro ihmeessä aikeistasi antikvariaatin pitäjälle, jotta tämä tietää, mitä olet hakemassa ja kenties pitkässä juoksussa panee jopa muistiin ne lehdet, jotka sinulta puuttuvat.

Monessa liikkeessä on myös valmiiksi niputettuja vuosikertoja, joten mikäpä on sen hauskempaa kuin se, että monta tarinaa pääsee heti lukemaan putkeen.

Siispä toivotan hyvää jahtionnea sekä aloitteleville että pidemmälle päässeille keräilijöille.