MEKAANISEN MUSIIKIN "MUSEO"

MATKARAPORTTI 2.8.2001

Mekaanisen Musiikin Museo Varkaudessa on häkellyttävä vierailukohde ainakin ensikertalaiselle. Vaikka kuinka etukäteen varoitetaan, ei millään voi uskoa sitä, kuinka laaja kokoelma wanhoja soittorasioita, automaattipianoja ja -orkestereita, gramofoneja, jukeboxeja sekä kaikkea muuta mekaaniseen musiikkiin liittyvää löytyy pienestä Itä-Suomen kaupungista. Kokoelma on itse asiassa niin korkeatasoinen, ettei vastaavia ole montaa edes maailmanlaajuisesti. Saavutusta parantaa vielä se, että kokoelmaa ei suinkaan omista Varkauden kaupunki, Suomen valtio, tai joku muu julkinen instanssi, vaan yksityishenkilöt, Jürgen ja Liisa Kempf.

Kokoelma on 30 vuotta kestäneen keräilyn tulos. Osa esineistä on niin harvinaisia, että niitä on jäljellä enää vain pari, tai jopa yksi ainoa kappale koko maailmassa. Arvokkaimmat niistä ovat helposti miljoonien markkojen arvoisia. Esineet on haalittu vuosien varrelta mitä eriskummallisimmista paikoista. Yksikin automaattiorkesteri löytyi tanskalaisesta kanalasta, osiksi purettuna ja hylättynä. Museon suurella asiantuntemuksella sekin yksilö saatiin resturoitua hyvään kuntoon, ja laite viihdyttää vierailijoita tänäkin päivänä.

Museo sijaitsee parin kilometrin päässä Varkauden keskustasta, entisessä vanhainkodissa. Vanha arvokas kivitalo antaakin oikeat puitteet vielä arvokkaammalle sisällölle. Isoja soittopelejä on talossa kymmeniä, erilaisia musiikkiin liittyviä automaatteja satoja, ja niihin liittyviä oheisesineitä vieläkin enemmän. Tavaraa on niin runsaasti, ettei kaikkea ehdi millään käydä läpi yhden käynnin aikana.

Museo on avoinna lähes jokaisena päivänä, ja se kierretään läpi opastetun kierroksen yhteydessä. Uusi kierros starttaa noin tunnin välein, mutta paikalle voi saapua koska tahansa. Kierrokselle voi liittyä aivan hyvin kesken kaiken, koska seuraava alkaa lähes välittömästi, kun edellinen loppuu. Mitään ei siis jää näkemättä, koska aina voi jatkaa kierrosta uuden ryhmän kanssa.

Voit olla varma, että Mekaanisen Musiikin Museo poikkeaa mistä tahansa muusta museosta, jossa olet käynyt. Henkilökunta kutsuu itse paikkaa "museoksi" lainausmerkeissä, ja se onkin oikea ilmaisu. Varkaudessa ei kierrellä katselemassa nurkassa seisovia, pölyttyneitä esineitä, vaan paikka elää. Suurin osa museon esineistä on täydessä toimintakunnossa, ja lähes jokaista esiteltävää kohdetta myös soitetaan lähes tunnin mittaisen opaskierroksen aikana. Opaskierros viedään läpi sellaisella vauhdilla ja huumorilla, että satunnainen kävijä voisi eryhtyä luulemaan taloa ennemminkin entiseksi hullujenhuoneeksi, johon muutama potilas on jäänyt huolehtimaan kokoelmasta. Paikka on ehdottomasti vieralun arvoinen jokaiselle musiikin, kolikkoautomaattien, mekaniikan tai historian ystävälle iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Aukioloajat, ajo-ohjeet ja tarkemmat tiedot löytyvät osoitteessa: http://www.varkaus.fi/matkailu/tietoa/suomi/mmuseo.htm

YHTEYSTIEDOT

Osoite: Pelimannintie 8, 78850 VARKAUS
Puhelin: 017-558 0643
Telefax: 017-556 6566
E-mail: pawel.kempf@mekaanisenmusiikinmuseo.inet.fi

VALOKUVIA

Valokuvat on otettu Elokuussa 2001.

big_museo1.jpg 74k Yksi monista näyttelyhuoneista

Museon tilat on sisustettu kauttaaltaan ajan henkeen sopivaksi.

big_museo2.jpg 89k Automaattipiano

Tämä piano jatkaa soittamista, vaikka muusikko kävisi välillä kahvitauolla.

big_museo3.jpg 81k Tietokone vai soittorasia?

Monet mekaanisista musiikkiautomaateista "ohjelmoidaan" reikänauhojen avulla. Nauha liikkuu eteenpäin konetta käytettäessä ja siihen lävistetyt reiät määräävät sävelten korkeuden ja pituuden, joskus jopa voimakkuuden.

big_museo4.jpg 78k Soittorasia

Toinen tapa laitteen ohjaamiseksi on pyörivä reikälevy, joka on täynnä koloja kuten nauhakin.

big_museo5.jpg 53k Itsekseen soitteleva haitari

Näkymätöntä hanuristia säestää tietenkin näkymätön pianisti.

big_museo6.jpg 91k Gramofoni

Mekaanisen Musiikin Museossa ei ole tietenkään unohdettu gramofoneja. Niitä on tässä "museossa" useita kymmeniä.

big_museo7.jpg 55k Katselulaite stereokuville

Yksi museon parhaista puolista on se, että automaattien yhteyteen on kerätty valtava määrä ajan henkeen sopivaa muuta esineistöä, kuten tämä katselulaite ...krhm... taidevalokuvia varten.

big_museo8.jpg 66k Tsekkiläinen automaattiorkesteri

Museon esineistö on peräisin kaikkialta maailmasta, mutta etenkin Keski-Euroopasta. Tämä automaattiorkesteri on esimerkiksi kotoisin Tsekeistä, ja se toimii luonnollisesti kolikolla.

big_museo9.jpg 74k Polyphon-soittorasia

Soittorasiat voivat parhaimmillaan olla huikaisevan kauniita taide-esineitä. Vasemmalla näkyvä valtava tukki ei ole suinkaan menossa polttopuiksi, vaan se on jälleen yksi keino ohjemoida soittimia. Tukin runko on täynnä nauloja, joka kertovat mitä instrumenttiä milloinkin soitetaan ja millä tavalla.

big_museo10.jpg 60k Dolby Surround vuosisadan alusta

Jos kuvittelit, että äänen monikanavajärjestelmät ovat tuore keksintö, olit pahasti väärässä. Tällaisia soittimia on tiettävästi vain pari jäljellä koko maailmassa.

big_museo11.jpg 68k Wurlitzer 1650-jukeboxi vuodelta 1953

Museon "tuoreempaa" esineistöä on tämä hyväkuntoinen levyautomaatti. Malli 1650 oli Wurlitzerin viimeinen jukeboxi, jossa oli 78rpm savikiekkolevyjä pyörittävä massiivinen Simplex-koneisto. Tämän jälkeen myös Wurlitzer siirtyi vinyyliaikaan ja nopeuteen 45rpm..

big_museo12.jpg 67k Jürgen Kempf esittelykierroksella

Museon aarteet esitellään vauhdikkaalla tavalla, joka ei jätä ketään kylmäksi.

big_museo13.jpg 71k 75 miehen sinfoniaorkesteri

Tämä Goliath automaattiorkesteri painaa noin 4000 kiloa. Tämä yksilö on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan suurin mekaaninen musiikkiautomaatti koko maailmassa.

big_museo14.jpg 73k Mills-veljesten automaattiorkesteri 1920-luvulta.

Mills Novelty Co. tunnettiin myös yksikätisten rosvojen, ja muiden peliautomaattien valmistajana.

big_museo15.jpg 78k Yksityiskohta soittokoneistosta

Automaatti sisältää ihka-aidon viulun, joka hallitsee jopa vibraatot. Kuvittele, minkälainen työ on ollut tällaisen instrumentin suunnittelu ja valmistus sen ajan työkaluilla, ilman tietokoneiden apua.

big_museo16.jpg 73k Museon sisustusta

Koko museo on sisustettu kauttaaltaan hyvin yksityiskohtaisesti. Tähänkin nurkkaukseen odottaa hetkellä minä hyvänsä saapuvaksi isäntäväkeä, kuuntelemaan gramofonista päivän tuoreimpia levytyksiä.